Friday, February 19, 2010

EestiPoiss

ennaklikult reedesel varaõhtul kodumiljööd nautimas ning tervamas neid,kes äsjasadanud kohevas lumes müttavad.Berit just helistas linnast ja hüüdis justsama üleukse astunud emmet appi kuna oli hange põrutanud. Näis,kas kodusviibiv vennake läheb ja ulatab abistava trossiotsa?
Euroopa majas Rävala 4 oli täna transpordialane teemahommik, kus lubasin kohal olla ja osalesingi.
Kuulasime toatäie ajakirjanikega Savisaare eksproua aruannet Euroliidu transpordisuunistest. Ja suundadest.Põhiline jutt käis rongiliikuse eelisarendamisest Rail Baltica koodnimetuse all.Nii sellest mis tehtud kui mis teoksil.Suurejoonelised kavad igaljuhul. Ning mõistes Eesti meedia poolt ärapiinatud Viljakese rasket elu ei hakanud ma mitte meenutamagi toda ammust võlanumbrit -ja kas ta üldse mäletabki? Teisalt:poliitikukogemustega inimesel kindlasti käpas tõhus hämamisekomme - ja mida hakkan peale põikleva vastuse ehk ähmaste lubadustega? Jään vaid ise narriks.Pealegi - ei minu rahamuresid lahenda mingi tosinkonna-tuhandeline kroonisumma. Sada kakskümmend tuhat oleks vast esmane leevendus.
Rahamured vist Euroopa majakestki vaenavad:hommikukohvi ligi pakutud koor oli mürastanud ning kiskus tükiliseks,ka tikuvõileiva alussaiake oli mitme päeva vanune ning krõbestunud.Aga mu noorpõlveaegne raadiohääl, -kommentaator ja EAL kaasliige Arno Kirt kiitis küll seda aamutarjousta ning küsis,kas olen valmis koos temaga alustama mitu korda nädalaski uut päeva siin majas hommikukohvi ja suupistetega. Pole vastu,kui pitsike brandyt ligi antakse,vastasin.Arno teatas,et tema nii vara ei joo. Eks ootaksime siis vähekese,oli minu lahendus.
Ent AMTEL-i juhi eilne remark jäi üles tähendamata.Hr.Uudla märkis, et politseijuhid kiidavad inimohvritega õnnetuste kahanemisnumbri eest küll paranenud liikluskultuuri ja kaudselt oma liikluspolitsei tulemusrikast töödki.Kuid unustavad,et autode järjest paranev turvatehnikatase on hoopiski see,mis surmajuhtumeid ära hoiab.
Rubriik rahvavalgustusliku jutuga minu sulest "Uudla Jaagu jutul" vms võiks olla püsivaltki Maalehe autoküljel kasvõi kord kuus ja küllap jätkuks meil juttu kauemaks.
Sest mees on piisavalt prominentne, kelle suu läbi automüüjate hääl meedias võiks võimenduda. Samas võiks ta jutu sees rääkida ära ka igakordse müügikommentaari ja -numbri.Mitu sõiduautot,mitu väikeveokit müüki läks ja mis marki kaubikuid eelistati,mis on uudist autode turva-, põhi-ja lisavarustuses, milliseid värve eelistavad autoostjad jne.etc.
Siia otsa natike e-riigi muresid kah.Selgub,et targad nutitelefonid me taskuis elavad oma elu:ronivad omatahtsi internetti ja tekitavad hiigelarveid. Sama töövõiduga hiilgas just ka e-pileti süsteem, kui äsja muudeti ühistranspordi piletitariife.Omapäi hakkasid targad olendid napsama raha penskarite pangaarveilt,kes olid interneti-pileteid ostnud.Vat just selliste tempude pärast ei saagi ma hoida suuremat summat kui üks närb Koidula oma arve pääl.Et iga rahahimurlasest kavalpea ei pääseks uuristama auku seal, kus pole vaja.
Seepeale oleks paslik testida teiegi nutikust. Kuidas defineerite terminit/väljendit "puhas lollus".Vastus - blondiin dushi all-kõlab ju veenvalt,mis?
Tõsisematele nootidele tagasipööret tehes:just pakkusin
Hiinasse töölesõitu kavandavale tütretirtsule,et uurigu Eesti elust põnevaid näiteid tutvustamaks kollasele seltskonnale,maailmanäituse uudistajaile,mis elu me siin külmal maal,Põhjatähe all, elame. Näiteks tasuks koguda pakett internetiaadresse,kus looduskaamerad meie metsaelanike elu inimestele koju kätte toovad.Neid meil ju kümneid,küll metssigade,küll kulliliste ja toonekurgede argipäevi peegeldamas.Isegi pealinna liikluse ööelu olen internetis vaadelnud turvakaamera piltidelt. Ja teine teema oleks e-riigi võlu ja valu. Miinusmärgiga näiteid tobedaist moblaside rikkeist, kui ei laabu moblaparking ja agarad rohelised mehikesed kohe hõlptulu kütivad.Ka taskutelefoni iseeneslik internetti ronimine läbi moblateenuse või juhuslik raharööv te pangakontolt e-pileti kaudu. Ning plussmärgiga pärishüved: pangateenused,e-valimised ja meilivahetus kohaliku omavalitsuse organitega:koduaia puude raieloa taotlused kui sügistormid häireolukorra tekitavad vms ekstreemolud mängus jne. Ka e-retseptidega apteegikülastused ,laevapiletiostud internetist sõiduks naaberriiki jms. Usun,see kõik võiks köita hiinlasi maailmanäitusel nagu äsja suutis jaapanlasi oma visiidil üllatada sellega meie peaminister...
Olge teiegi innovatiivsed ning nutikad.
Ja meenutage,et Skype on eestlaste loodud.Peaaegu.
Ning et nutikad tipikad meisterdasid päikesepaneeli sõsarõppeasutuse Tallinna ülikooli valdavalt naisperele,miska tibid saavad laadida oma laptoppe koolimajaski läbi taevase tulekera. Või ka päevavalguse,kui soovite.
Sellega suure punkti mäejutlusele panekski.Lumetorm,mis pidi kestma kolm päeva,rauges juba lõunaks.Kas Masuaja lumedefitsiit?
Head Puput ja värvilisi unenägusid!
Ikka teie Neemo E. Poldre

No comments:

Post a Comment