Thursday, February 11, 2010

EestiPoiss

tervitab ja rahulist kevadtalvist päeva kiitmast siin ei väsi.Närv puhkab mis jube -ja koolist tuli vastus,et kevadsemestri lõpuks 7,5 EAP vääruses teadmisi mu kõrvadevahele peaks jõudma.O.K. teeme ära. Ainult morfoloogiaga tuleb vist adjöö,finito ja kööga: kõks,mu lill. Ei muud.Sest eilne loeng seda peegeldas:milleks mulle mu nüüdses eas lauseliikmete analüüs ja muu säärane.Kui ammuses, põhikoolist saadud emakeeleteadmistega omal ajal läbi noorpõlve tehnikumiaastate tulin -kus olin oma õpirühma priimus, sest koolivennad - maapoisid polnud just minu endiste koolide emakeele- pedagoogide sarnaste keelesõbralike õpsidega kokku trehvanud:tegid igas lauses kolm-neli grammari-apsu.Mis mul viga siis särada!Mõne kuti silmis olin kui Mati Hint ja Johannes Aavik ühes isikus.
Valdasin teemat ja väljendusin korrektselt,noh.
Ega enesekiituse rasket tööd tohi teiste hooleks jätta! Aga nüüd ratsutaks teisele poole ja vestaks Eesti meediast.
Kel kuni käesoleva nädalani vist old keelatud pajatada muust kui riigi edusammudest ühes või teises vallas. Harva leiavad trükipinda arvamuslugude küljed a la eilne Postimees,kus kolumnist Roy Strider räägib me riigi sajatuhandelise töötutearmee raskest ning rõõmutust elust ja väljavaadetest Soomes uut -näiteks bussijuhi-ametit õppida ning sealse sotsabi najal elus püsida.Alles oli EPL-is pikem lugu töötute abirahadest mitmes suht vaeses Euroopa riigis,kus meie väga nadilt pildile pääsesime. Ent Soomes pakub kirik vorsti ja Töövoima tööd.Neil seal on vähe lihtsam kui meil - lausa majanduspagulasteks eestlased ning autor uurib,kas meile tulevad selle mõttega kohale lätlased? EE kirjutab: töötu, kõrgharidusega Emmanuel (53), kes on saatnud välja üle tuhande CV, keedab endale mitmeks päevaks koerakondisuppi. Nüüd on keegi tuttav asunud appi ning ostab talle söögi,maksab telefoni-jm. arved päästes mehe olukorrast,kus oli nädala söögirahaks vaid 40.- ning muud arved puha tasumata.
Vahele pillaks värske nalja Luigepoju Ekspressenist:kui venelased ütlevat-tahtsime parimat,aga välja tuli nagu alati.Siis omamaine versioon kõlab:Tahtsime parimat,aga välja tuli justkui Vabadussammas.Miinusmärgiuudiste lainel tasub vist jätkata.Viitena lõigule eespool -väidan,et juhtpartei suuniste kohaselt tuleb hoiduda kirjutamast kuidas rahvas tegelikult (sic!) elab ja kuidas murede küüsis sipleb.Keegi on teinud ettepaneku,mis minulgi meeles mõlkunud: tuleks avada internetis murefoorum.Et kutsutud ja seatud saaks oma silmaringi avada ning riigilt kogujad väheke mõelda kui sarnaseid otsuseid nagu elektrituru seadus jms vastu võtavad.
Mis pitsitab järgmisel aastal igalt perelt välja 3500 krooni kuus lisaraha niigi kalli elektri eest tasumiseks.Väidetavalt saab meil siis olema rohkem kui kümne riigi seas kõige parem,loe: kulukam edison.SEB analüütik Hardo Pajula hoiatabki oma leheküljepikkuses arvamusavalduses,et riigis valitseb oht: tööpuudus võib kasvada poliitiliseks rahulolematuseks.Kas leninliku riigipöörde eest hoiatatakse valitsejaid juba? Näen ses jutus ohu märki.Tegelt tuleks vist sedapidi mõelda:mitte elekter,autokütus ega toit ole Maarjamaal ülearu kallid - meil lihtsalt napib raha kõigi oma elamiskulude eest maksmiseks.Näete kui lihtne oli ümber häälestuda plussile.
Kas ja millal häälestuvad ümber mu kolleegid,kes nopivad-tõlgivad üleilmseid uudiseid? Taas koliseb ämber kellegi jala otsas.Pikemas loos kirjeldab EPL,et Toyota on kutsunud gaasipedaalirikke tõttu firmahooldusse ülevaatusele nii Euroopas kui Ameerikas 8,7 milj sõiduautot.Ja et pika mudelirivi väike taastusremont sai alguse ühest Lexuse,Jaapani autohiiu luksmudeliga juhtunud nelja hukkunuga avariist San Diegos,Californias.Gaasipedaal oli kinni kiilunud ning pidurisüsteemi seisund näitas,et see ei suutnud täisjõul edasirühkivat tippmudelit pidurdada gaas-põhjas-olukorras.Mis tähtsust sel seigal,küsite.Vaat see tähtsus,et kogu printmeedia mis autotootja äpardusest pajatas,kinnitas ammu: kõnealune defekt ei käi Lexuste kohta(?) No ei saa nii olla,et Toyota valetab nädalaid tervele ilmale.See oleks ju katastroof.Toyota kui margi lõpp, hukkumine.
Usume,et nii ei lähe.Ja pilusilmsed ronivad välja mustast august. On ju nende toode Saksamaal TÜV ekspertide arvates üks norm.auto - töökindlamaid. Kauem riketeta sõitvamaid,kui täpsemalt teada tahate.
Hoidke karmil ajal ka enda tervist!
Ja turgutage kui kustuma hakkate!
Alati parimat soovides
teie Neemo.E. Poldre

No comments:

Post a Comment