Thursday, February 4, 2010

EestiPoiss

see vana Polbergi pojapoeg taas end ilmutab ja lehvitab.Ning tõdeb, et eilne rõõmus ja innustav kohtumine hea tuttava, Rooma Klubi endise asepresidendi ja kunagise Tallinna linnapea Hardo Aasmäega Ajakirjanike Liidus möödus põnevas,huvitavas ja konstruktiivses õhkkonnas. Põhiteema oli 60-70ndail sündinud Rooma Klubi tegevus ja visioonid.Euroopa riikide arvamusliidrite,enamaltjaolt kirikuisade kooslus üritas süüvida inimkonna tulevikuvisioonidesse.N.Liit kuulutas välja kommunismi ülesehitamise programmi,Hiina omalt poolt vastas "suure hüppega".USA ideeks oli "Liit progressi nimel".Rooma Klubi ees oli väljakutse uurimaks, mis neil kolmel välja tuleb ja kuidas. Murdmatu Liit otsis liitlasi USA tagahoovist- Nicaraguast. Rooma Klubi tuvastas kasvupiirid -tulgu kommunism või mis,aga lendlause "Mõtle globaalselt,tegutse lokaalselt!" on aktuaalne tänini.Muide,siinkohal tuli äratundmismuie mu näole:just selle maali valisin oma tunnustatud meistri koopiatööks invaliidide kunstikursusel ning on tänagi mul kodus.Kuulus Ladina-Ameerika kunstnik,Tallinnagi väisanud mees autoriks,pildi leidsin kunstikataloogist.Kus lennuki pardakuulipilduja külvab surma, sinilille vars murdub kääritera all...
Jutulõng venides tunnikese pikemaks kui eeldasin,nii et ma ei jõudnud järgmisele üritusele -invakoja kinoklubi kohvilauda.Roland Voost täna helistaski ja küsis - kuhu jäin.
Mu kaaspatsient ja -kursuslane,insultiohver oli mures - lubasin ju minna.Täna hommikul tuli kliimakontori mehaaniker arstima Jensu uue maja juba rikkis õhksoojuspumpa,ning mina ei pääsenud Rahvusraamatukokku keeleterminoloogia korrastamise seminarile. Selgus ka,et toodud varuosa ei olnud abiks ning mees ei saanud soojatootmise-värki töökorda. Seega on lähipäevil lubanud jätkata.
Nüüd õhtul oli mul kutse ansambli Me naiset kontserdile Estonia kammersaali, aga ma ei viitsinudki raske lume tõttu tundmatuid naisi kuulama minna.
Jalutuskepiga sisse longata -jube häbi on küll,sest äkki on noored naised! Aga ajalehenupukeste tõlkijail ei pole häbitunde-varjugi. Eile korrati juba teises lehes surmahingust aduva kassi lugu:
Oscar elas ju hoopis Ameerikas hooldekodus kus elust lahkuvaid vanu mutikesi tuvastamas käis.
Surmalaineile rännanuna jätkaks:Itaalias sündinud Rooma Klubi Tallinna asjamees vestis mitmel põletaval teemal,näiteks
Haiiti looduskatastroofist ja õnnetute abistamisest - arenenud riikidel on suured katastroofivarud,mida lõputult kasutuskõlblikena hoida pole võimalik.Sestap püütaksegi oma vana staff kaelast ära saada,kui veel paslik. Ja teisalt- maailma pisarad maavärinas hukkunud 150 tuhande pärast on ikka variserlikud küll.Kui Kongos tapetakse kolm miljonit, ei köhata keegi.
Julgest mehest,rahvaasemik Heimars Lenksist vahelepõikeks.Loen nö rajoonilehest Nädaline,et kuulus ekstelemees julgeb maainimeste kobrulehekeses öelda küll,et riigiisad rahva arvelt julmalt kärpeid teevad, tavainimestel kõri kokku pitsitavad.Aga oma väljalüpsist mitte ei loobu,midagi ei loovuta raskete aegade üleelamise nimel. Rapla lehes vist julgem,kui tal vaja valijate hääli püüda.Pealinna rahvas haritum ega usuks kesiku juttu.Remark:Lenks kutsub kogu seda paljukirutud kommimist "rahvaluule internetilehekülgedeks". Asi seegi, et ei sõima.
Ju siis pole kedagi?
Aga Püha Jüri, Pihl vist vandus küll tulist kurja.Kui Tallinnas tänuvisiidil käinud mägedepoegade liider Saakasvili,keda nende vaenlane pidulikult Sukasviliks hüüab,tegi saatusliku eksituse. Kui ulatas Püha Jüri ordeni eksikombel mr.Kikilipsule.Kas märk,et Savisaare puudliks asunud Pihl pole ordenit väärt,kuigi nimi nõuaks?Istub Hundisilma-vana põlvedel ja lakub tänulikult peremehe kätt,et kondikese pillaks - no närust medalitki ei anta selle imetabase truualamlikkuse eest. Suure papist kuldauraha ehk -kuid seegi kassikullast?
Vastküpsetatud abilinnapea Pihl saab olla rahulik:meid ei ähvarda mustade invasioon nagu naaberlinnu Stocki või Hesarit.Neis on nimelt metrood,mida armastavad tahmanäod ja briketikutid,kel mokkamööda linnad,kus saab urgu pugeda,maa alla varjuda.Paljunevad mustad hoogsalt seetõttu,et naistel puudub kuupuhastus,õlivahetus. Mens,noh.Sarisünnitajad,tõdes Aasmäe.
Kliima soojenemine ja dinosauruste kloonimise võimalikkus on samuti tolle klubi teemadeks. Esimese puhul polevat selge,kas on ikka inimtegevuse tagajärg,ja teine ei õnnestuks:saurus ei seisaks püsti - õhku on vähe.
Ja üldse tõusvat ookeanide pind vee soojuspaisumise,mitte liustike sulamise arvel. Maakera elliptilisus,ta teljeasetus ning kaugus päikesest on määravamad kui me oskame arvata.
Lõpetaks inglismannide uurimustöö kajastamisega. Cardiffi ülikooli astrobioloogia professor Ohandra Wikramasinghe ja ta kolleeg sir Fred Hoyle kinnitavad,et elu algas väljaspool planeeti Maa.Kusagilt avakosmosest jõudsid "eluseened" Maale 3,8 miljardit aastat tagasi. Nii inimesed kui kõik elusorganismid laekusid Maale koos kosmiliste külaliste -meteooride ja asteroididega. seda kinnitavat mitmesugune astronoomiline tõestusmaterjal.Muide,seda kinnitab ka minu laste ema Liiza,kes on mind ammu rünnanud teooriaga et me kõik oleme tulnukad,pärit kosmosest.Ja oma väite kinnituseks toob näiteid püramiididest,mida poleks tolleaja inimesed suutnud rajada mitte ühegi nende käsutuses olnud tõsteseadmega ja arvutuslike joonisteta.
Kui nüüd maiste teemade ligi naasta,tõmbaksin mõttes paralleeli kahe tuntud kirjamehe-Egon Ranneti ja Mika Waltari vahele.Esimese kohta on sõber kurtnud,et kui tahtis Egonilt kümneka joomarahaks laenata ja helistas Piritale Ranneti villasse,lubas mees küll raha anda.Kuid pulstunud jotat mitte tuppa lasta tahtes kinnitas alati kümnelise knopkaga välisukse külge...see lugu meenus,kui Kirjanike Majas muljetati mälestusi Waltarist.Keegi soomlanna,kes oli veel ülikooliplikana-näitekunstitudengina käinud Waltaril kodus külas, kuulis lugu rahalaenaja-semust,kellele Mika ulatanud ikka alatise sajamargase ukseprao vahelt...
Kuulsused on siis vähe veidrad?
Aga te olge normaalsed.
Kena õhtujätku
ja mõnusat unemaa-reisisaatjat!
väsimatult teie Neemo E.Poldre

No comments:

Post a Comment