Sunday, August 29, 2010

EestiPoiss

leiab,et taaskordset äramärkimist vajab järgmine mõttetera :
"Sotsialismil pole kapitali,kapitalismil pole sotsiaalsust".Seda lihtsal põhjusel - pole ise parteiline ega polaarsust valinud,kuna ükski turulolijaist pole mu silmis seda väärt.Pigem kuulub mu austus kultuuriinimestele nagu Kunstiakadeemia rektor Signe Kivi, kes äsjase õppeaasta alguse puhul korraldas oma tudengeile piduliku avaaktuse...tühjal platsil Tallinnas Tartu mnt 1,kus äsja lammutati aegade algusest püsinud vana,amortiseerunud hoone ning praegu tervitab teid tühi,ärasilutud plats,millele valge liivaga markeerit tulevase uue maja piirjooned.Kõnepult oli fuajees või aulas,söakas punapea hoiatas avakõne hakul,et oldaks ettevaatlikud suurte klaasustega(?)mis võivat viga teha kui liikvele pääsevad. Mulle,kunstisõbrale,perfomance meeldis.Lahe mõte ju.Ja kui maja pole,mis siis muud üle jääb kui riigiisade südamele koputada: näete,kuhu olete meid viinud!
Minu süda ent teeb haiget, kui mõtlen: miks pärast Harald Haugi toimetusejuhi kohalt äraviimist vaid põgusalt vanu kolleege väisasin. Kurb ja tühi oli Ajakirjandusmaja väikese maja kolmas korrus ilma oma nö teise isa hingeta seal.Lihtsam oli sõita liftiga sinna,kus alati hõivatud ETA peatoimetaja Haug mulle vajalikud minutid pühendas. Minugi era-ja tööelu olid tempokad.Kolme lapse kasvamine nõudis pidevat rakkesolemist.Lisaraha sain teenida rallitrükiste koostamise ja ilmutamisega. Ka vanaautoklubi nõudis aega ja energiat. Kogu paketile mõeldes klaarub pilt,miks mul ekskolleegidele ja headele sõpradele enam suurt ajaressurssi ei jagunud.Isegi kalalkäimise-harrastus jäi suuresti soiku. Sest millal? Lanti leotasin vahel Kassaris kui Jaak mind paadiga lahele viis.Sääre tirp üllatas kord piraka haviga,mille sain kaldalt huvipärast lanti loopides.Üllatusest jooksin,kala järel, kähku ja entusiastlikult sisemaa poole....
Kedagi kahvaga ju appi tõttamas polnud.
Appi tuleb teile aga prof.John Gottmanni Armastuse labor, kui abielusuhe karile jookseb.Seattle psühholoogiaprofessori tööd ja teemat lahkab Tiina Jõgeda,kes selgitab suhteuurimise instituudi Relationship Research Institute nõuandeid. Põhitõde:heale abielule kulub vaid viis tundi nädalas e pool tundi päevas (jutt sellest,mis jääb väljapoole magamistuba).
Paar minutit kulutad hommikul sellele,et räägid partnerile oma algavast päevast.Õhtul,tööpäeva lõpus kasutad paarikümmet minutit lahkunud päevast muljetamiseks.NB! Kallistused-hellitused min viie minuti piires pole keelatud.Kord nädalas tehke paaritunnine romantikaõhtu.Pluss ikka see partneri imetlemine iga päev viie min ulatuses.
Täppisteadus,mitte abielusuhe,ütleks ma vanale juudile.Kes on tark nagu porikärbes või tutvunud inglasliku elulaadiga.Kus alati psühholoog appi palgatakse kui koduhani õuel külalisi hammustama kipub või koer toas kardinaid raevukalt purustab.Tahad nõu ja abi saada-köhi pappi!
Võtan oma pigimütsi maha iga juudi ees,sest tema juba teab,kust vaene mees raha leiab. Valget meest sellise oskusteabega õnnistatud pole.
Tagasivaatena eilsesse päeva. Minul jäigi tähistamata taaskordne muinastulede öö.Mis märkis seda hetke viis tuhat aastat tagasi,kui mu esivanemad siia jõudes "rohelise eesriide eest lükkasid ning paigale tardusid, nähes sinetavat vetevälja".Augustikuu viimasel laupäeval ongi tavaks minna merekalda pääle ning teha lõkkeid,et naabrid ligidalt ja kaugelt näeks: meie oleme siin.Need iidetuled saite märkida internetti www.muinastuled.ee ning mullu andsid endast märku 285 sõpruskonda,süüdati tuhatkond tuld ning Maarjamaa randades viibis üle kahekümne tuhande inimese.
Natike olmest ka. Kuna kukun uuel nädalal taotlema Andres Küngi nimelist loomestipendiumi,usun seda saavat või vähemalt tekib sünnipäevast oktoobris korralik vanaduspension.Sest tajun,et keegi-nagu alati-kusagil juba luurab mu kaukasisu järele.alati ju nii läinud:kui mani sigineb,kohe keegi sirutab käe. Seaduspära,mida ei uuri ükski instituut.
Kui selgub,siis pajatan.
Seniks-kallist rahu!
endiselt teie
Metskapten Neemo E.Poldre

No comments:

Post a Comment