Friday, August 20, 2010

EestiPoiss

imekena suvelõpupäeva naudib.Pealekauba tähistab mu riik täna taasiseseisvumise 19.aastapäeva. Ja eile teatas LaariMardikas,et va Savionu vaevalt valitsusjuhiks saab.Leidsin EE reisikirjast,et Indias alamklasside hääli valimistel väegade edukalt ostetakse.Ja igale vaese kasti linnaperele auto kingitakse pluss maaperele 170 USD eest aastas tööd pakutakse.Lõhnab kuidagi kesikute reisisaatja-sotstöökoha järgi (?). Järelikult on Hundisilma vana midagi olulist välisreisidelt kõrvataha panna suutnud. Tema eksabikaas pr.Vilja suutis juurdeehituse loa abil lammutada oma Kivimäel Olevi t.asuva maja ning ehitab sinna europrojekti kohase asemele.Klaasseintega nurgaosa ja puha.TV-kanalid olid eile leilis,täna kommentaariumid vahtu täis.Pahandab publikumi see,et Eurotädi teeb midatahes ning isegi linnaosavanem Vakra kiidab takka.Milleks siis lollid klauslid ja totakad käsukirjad lihtrahva jaoks,kui saab ka otseühendusega ning ümbernurga? Minu jätab küll külmaks,sest kutsutuist ja seatuist keegi teadupärast ei riku seadusi - nad teevad neid!
Nõmmest veel.Kui eile vestlesin eriti pädeva tulekahjude uurijaga Nõmme turu salapärasest põlengust ja küsisin:miks valetatakse,et põlengu põhjust ei suudeta avastada? vastus oli järgmine:juba eos tegi politsei väga olulisi vigu tahtmaks,et põhjus ei ilmnekski.Ja pärast sekkus kõrgemalt poolt poliitiline tahe,et nii jääkski.Kas on üldse võimalik,et kindlustus maksab välja kahju mille tekkepõhjusest pole tal aimugi, oli mu teine küsimus. Eks vaata,kas tavainimesele mingit raha kukub kui salapärane kahju tekib,oli semu vastus. Nii oligi kõik öeldud kuigi ta midagi ei öelnud...
Bussiaknast silmasin eile vallatut silti Tondiraamatukogu(?) Muie tuli suule kujutades kuidas menuk e bestseller on neil Heino Kiige "Tondiöömaja" või üks titekas nimega "Tondijutud".Olin just teel Eesti Rahvuskultuuri Fondi,et uurida võimalusi kandideerida Andres Küngi loomingulisele stipendiumile ühe haruldase venekeelse ajakirjandusõpiku tõlkimiseks. Nädalavahetuse möödudes täidan ankeedi ning palun Eesti Ajakirjanike Liidult taotlusetoetust.Jutt on piiterlase A.Konstantinovi teosest "Ajakirjanduslik uurimus". Autoriga kohtusin suvehakul rahvusvahelises meediaklubis Impressum. Nii lahedat ja intelligentset kolleegi muulaste seast leiabki vaid Piiterist või Moskvast, olen kogenud.Minu mõned õppejõud,nt prof Anna Verschik, olid kah päri,et õpiku tõlge kuluks marjaks minu bakalaureuseõppe: referent-toimetaja teema juures. Näis,mis saab. Proovitõlkega juba alustan,autor peaksin loa kah andma. Sest üks mu kooli pedagooge ta isiklik sõber on.
Veel lingvistilisel lainel.Luige Ekspressen pakub keeleuuendust: kähkukas on nüüd lihtsalt kiirkepp.
Kui varem oli vist kahtlusi,et mõni ei mõista,siis nüüd peegeldab liitsõna asja olemust adekvaatselt,selgesõnaliselt,üheselt.
Kaugel Borneo saarel,kus suvesoe ei lõpe asub Brunei sultaniriik.Ka nemad on selgesõnaliselt deklareerinud,et mingeid makse ei võeta. Rahvas on rahul.Kuigi sultan on püstirikas,ei koori tubli ja tark mees oma alamailt pennigi.Raha tekib naftapuuraukudest ja seda jagub kõigile. Taolist onu tahaks Stenbocki majja peremeheks. Tänasel poisul rikkust küll,aga meilt nõuaks ikka viimast.Tolle alamkasti-inimesele mõeldud neljatuhandelise kuusissetulekuga on just see häda,et iga ettearvamatu kulutus lööb pere eelarvel põhja alt.Läheb vehiiklil mõni laager tuksi või kukub sumps alt ehk tarvis talvepuid osta-no tee mis teed,ikka Jakobson või kaks jääb vajaka.Ei saa öelda,et ülemkiht ei tea kuidas alamrahvas ots-otsaga kokku tuleb.Teavad,ja vägagi täpselt!Sry,aga ühiskonnakriitilised toonid jooksevad sisse. Sest on ka põhjust.Eesti vabaduse üks tubli põlisvaenlane Anatoli Kanajev on saanud miljonäristaatuse tänu heale altkäemaksule kadunud Aadu Luukaselt, paljastas teine miljonär Endel Siff. Kui Luukase-Siffi naftaäri hästi sujus,sõitis bisnisele küljepealt sisse Kremli käsilane,kes nõudis oma osa ümbriku näol. Aadu ei täinud anda,pakkus vaid N-terminaali aktsiaid mis kirjutati Muuga sadamaülema Kanajevi Allast abikaasa nimele.Kas julgeb veel keegi väita,et venelasel on siin paha elada? Kui olime Estline,i avareisi rahvaga külas Stockholmi raekojas ja pidulikus fourchette,i lauas hoomasin Tolikut pugimas head-paremat maia näoga, astusin julgelt ligi.Ma olin ju väärika tolleaegse ENSV Transpordikomitee esimehe Tiit Vähi kõneisik ning pädev tollelt Kremlimeelselt aru pärima,miks sinimustvalge lipu ajal ikka sadamas käsib punalippu lehvitada?
Formuleerisin oma küsimuse soliidsemalt: Seltsimees,naudite siin kõike kapitalistlikku,mille vastu omas kodus võitlete?
Noormees,te mõistate mind valesti,oli vastus.
No vaevalt,sõnasin ja tegingi minekut.
Oma Liizalt sai noomida,miks ma neid SIINGI rahule ei jäta?
Aga olgu nüüd pealegi.Heldor Roots Rootsist,mu tädipoeg, on küll piisavalt haruldane külaline,et lõpetada.Kohe on ta ukse taga ja uksekell Sissy pistab haukuma.
Kaunist taasiseseisvumispäeva!
Ikka teie metskaptenist elukunstnik
Neemo E. Poldre

No comments:

Post a Comment