Sunday, August 22, 2010

EestiPoiss

Makarenko kasvatusteaduse uue epohhi koidikust pajatada võtab. Oleme pojukestega Moonis.Liiza kokkab köögis,noorukid liivakastis. Lähen siis luurama,et mis ja kuidas.Miks nii vaikselt? Müttavadki vee,liiva ja rohukõrtega,keedavad kokku miskit rokka.Me teeme Sofile suppi,kostub selgituseks.Endil valged pluusid seljas. Hoidke,et riideid ei määri, palun.Ja kui määrime,siis me karistame ennast,vastab Patrik(?)
Pärastine lõunasöök oli täidetud Patriku ohtrate tänusõnadega Liiza aadressil,kuna väsimatult kordas: Küll on hea toit,Mimmi! Oma toiduportsud pisteti põske lausa välgukiirusel,jätkuvate tänusõnade saatel.Kas tühi kõht oli parim kokk või juhtusid kalkunikotletid ja värske kartul koos maheda kastme ja kurgi-tomatisalatiga tõesti nii imemaitsvad olema? Selgust ei saanudki.
Nagu pole mul täit selgust äsja Saksamaal juhtunust.Sealsel rallil "suurte poistega" jõudu katsuv lootustandev piloot Ott Tänak riivas ühel mahapöördel e kurvis teeäärset kivi ning "rooliratas läks kõveraks",nagu väitis rallinupukese autor Madis Kalvet Postimehes. Kas Tänaku-poiss kallutas kurvis nii tugevasti,et auto rooliratas lausa riivas maapinda,jäi mulle selgusetuks.Ja mida mina ka tean,70.-80. a-te rallipilootide hiilguse tunnistaja ja kümnete rallireportaazide autor(!) Et rooliratas kõverduks,no seda oleksin isegi näha tahtunud kui Raido Rüütel,Vallo Soots ja Jaak Tammeka, Joeli hukkunud vend ja mu kooliveli veel pedaale tallasid...
Autolainel sõudes- vaatame Pätu ja Sepoga Detroiti autonäituse slaidishow pilte, Pätu hüüatus: Volvo-tõeline klassika! on pärit kustkohast,tekib mul küsimus.
Järgmine küsimus:kuidas võivad mõned nii ebateadlikud olla? Eesti eluga mittekursis olev talunik Ida-Virumaal,Valentin Matvejev jäi pikemaks ajaks tormi tõttu elektrita ning väitis ajakirjanikule: Pole lugu-elektriarve tulebki väiksem! Nappide teadmistega inimene ei valda teemat:miks tõsteti energiatariife pärast mullust talve? EE pealikuteringi kuuluv asjapulk teatas:kuna voolutarvidus oli meie kavandatust väiksem(?)tuligi hinda tõsta, sest plaanitud tulunumbrid ei tulnud täis(?)Nii et kallid kaasmaalased-te elate siin vaid selleks,et eliitkodanike kauka täitmises aktiivselt osaleda.Kui elektrit säästate või seda kätte ei saa,peate raha ikkagi kokkulepit päeval ja kohta ära tooma! Te võite hüüdagi Matvei Hiiob teid võtku,aga pappi pritsige ikka.Ja Matvei Hiiob tõlkige tema keelde,palun.
Gunstimaailma siirdudes.Siim-Tanel Annus pakub näitusel "Raha ja poeesia" tervet motiivistikku Eestis eri aegadel käibelolnud rahatähtedelt ja dokumentidelt.Noor klassik jättis seljataha 50. verstaposti ning üllatas meid muuhulgas heade reljeefmaalidega saja-ja viiesajakroonistelt.Punktipanekuks oleks paslik nimetada,millega teine eestlane juba tänavusel Veneetsia arhitektuuribiennnalil maailma üllatab. Meie noorema põlvkonna arhitekte Pelle Vellevoog on kogunud kokku Pirita-Merivälja jt pealinna paikkondade minu silmis karpnäolisi eramuid, noid neofunkstiilis villasid, mis kuulsa Siinmaa koolkonda meenutavad, ning neid suursugusele väljamaa näitusele eksponeerida võtnud. Proffidele olen võlgu vabanduse: peale Siinmaa kedagi samas stiilis asjaomast ei meenunud.Peatähtis aga loo juures on see,et eestlastel kombeks omi eramuid tellida ikka arhitektidelt. Mitte püstitada pere koduks valmismaju.Selle poolest oleme Euroopas väidetavalt tipus,kuna 90 % meie kodudest on sündinud oma maa arhitektide joonestuslaudadel.Näitusel on väljas sada maketti sajast elumajast,väljapaneku siduvaks teemaks"Inimesed kohtuvad arhitektuuris", biennaal kestab 21.novembrini.
Peaasi,et keegi seal ei saa teada saladust:meil puudus hilisminevikuni valmismajade tootmise kultuur ja tavagi...
Kas Tallinna galeriis toimunud "Odessa punk" on juba läbi,selgub homme,kui linna jõuan.
Püsige terveina!
Ikka teie metskaptenist
elukunstnik Neemo E.Poldre

No comments:

Post a Comment