Saturday, August 21, 2010

EestiPoiss

nii pluss-kui miinusmärgiga uudiseid serveerib.Esimesse rühma kuulub eilne Hendriku sünnipäev,mille Lillekülas,nooremehe pere koduaias veetsime.Sügisootel ilmake oli super: mitte liiga lämbe, mitte veel jakke-jopesid nõudev ning päikeserohke.Täna hommikul kui pojukestega mänguautodroomil nahistasime,pidasin Patrikuga maha vanaisaliku vestluse. Kiitsin teda rahulik-viisaka ülalpidamise eest eilses sünnipäevamelus. Tükati nagu rüblik,samas korrektne härrasmees,kviteerisin tema käitumist.Väitsin,et mulle meeldib noor mees,kellega võin minna igasse seltskonda.Kes saab ise endaga hakkama ega ekstreemitse ega vääksu kui tuju tuleb.Sest seda tuju ei tulegi! Sebastiani polnud tarviski eraldi kiita-ta niigi tubli, vaiksemalt toimetav nooruk on. Naljalt hüppama ei kuku.
Kiitmist väärt on ka eesti meedia. Päevagi ei möödu ilma positiivse uudiseta Hiinast.
Kas mainitakse pikemas loos,et Hiina majandus nüüd USA järel teine maailmas on ning Jaapani oma SKP numbriga tahapoole jätnud. Siis on lugu eestlastest alpinistide töövõidust: roniti Hiinas kahele mäetipule Kun-Luni mäestikus,kuhu inimjalg veel astunud pole. Ja nüüd on me vapratel kaasmaalastel õigus mäetippude ristiisadeks olla. Ning siis tuleb teade hiina keele võtmisest eesti koolide õppekavadesse.Jääb vaid omaette imestada kuidas mu tütretirtsuke nii ainuõige raja leidis? Samas tilgutab omalt õukonnameedia rajalt vääratanud Postimees infot,et eestlasist kaks kolmandikku vaesed või ülivaesed onvad ning kümnendik lausa töötud.Teemaks kiskus seetõttu,et eliitkodanikud võtnud hurjutada Kirovi kalurikolhoosi äsjamöödunud 60.juubeli märkimist omalaadse stiilipeoga, mida kutsutud ja seatud endised punaseltsimehed nõuka-nostalgiaks halvustavad.Printmeedia tõdeb,et kuna tänane Eesti pole suutnud pakkuda ei turvatunnet ega palukest paljudele,see nii ongi.
PUNANOSTALGIA, väidab ka Luigepoju Ekspressen,lisades kolhoosnike juubeldamisele ETV dokfilmisarja.Mis kujutavat okupatsiooniaega helge epohhina.Tasub vaid korraks keskenduda sovetielu kaadreile, mida saadavad kaadritaguse diktori iroonialainel kommentaarid.Pole küll vaadanud kõiki kuid humoorikas-lõikav saatetekst on kaugel sovetiaja ülistamisest.Ja vaevalt et peale tippkuttide kolmiku on meil kõigil põhjust sovetiaega kiita.Seltsimehed eterniitpea,Indrek Toome või peamine minister Andrus esindavad neid,kes iga valitsuse aegu kui moosi sees. Oskavad elada,nagu väidaksid minu isa-ema kaasaegsed.
Mees,kes oli peakangelase prototüübiks 2005.a.valminud filmile "Sõjajumal" ja kannab paljude meelest nime Surmaingel e. endine punaarmee tõlk Viktor But anti kui kurjategija Tai valitsuse poolt välja USA kohtule.Mees oli suurekaliibriline relvaärikas. Varustas Aafrika kodusõja relvavendi,Afganistani ja Hezbollah mõrvareid.
Kui kord nägin inglaste dokfilmi,mõistsin tausta.Kremli peremehed kasutavad seda endist kõrget ohvitseri tankistina vedades lausa lennukitega uusimaid relvi konfliktipiirkondadesse,sest muul tasemel kui üksiküritajana seda tempu ju seadused välistavad.Kord oli jutuks,et poiss varastab vanu relvi armeeladudest ja äritseb. Läksid infoagentuuride tippfotograafid sõjatandrile ning oma eriobjektiividega jäädvustasid käsirelvadel vene tänaste tehaste markeeringuid ning värskeid tootenumbreidki.Nii et rahvale tööd andes müüb Kremli juhtkond relvastust,tegeleb varjatud ekspordiga. Ja nüüdki hüppas välisminister Lavrov ambrasuurile, väites:tegu on poliitilise otsuse ehk ameeriklaste survega. Ja praegu ootab julget relvahuligaani eluaegne vangistus Mikihiiremaa hallitrellihotellis. Venesse teda välja anda ei tohiks:kohe päästavad rikkurkuti vabale jalale ja saadavad uusi kangelastegusid sooritama.
Positiivset ent kodulainelt. Eesti on Põhja-Euroopa lõimituim riik- EL,NATO,OECD,Schengeni piirkonna ja uuest aastast ka euroala liige. Üks tõik on huvitav.Vaatamata eestlaste omakasupüüdmatule abile naaberriigi tulekahjutandrile kolme miljoni ulatuses ning üle kahesajatuhandelise panuse eest Moskva laste suvelaagritesse Eesti kauneimas paigus,kuhu nad pääsesid pakku tevistkahjustava suitsu ja tahma eest.Pole GazProm huvitatud meile soodsama hinnaga gaasi müümisest...
Kas tuleb öelda vanasõnaga: Toida hunti kuidas tahad,karul on ikka pikem?
Raske on siia midagi tabavamat lisada
väidab metskapten,freelancer
Neemo E.Poldre, elukunstnik.

No comments:

Post a Comment