Thursday, March 26, 2009

EestiPoiss

tere hommikust hüüab.Ja soovitab:Koskenkorva on õige asi küll,kuid õiges koguses.Isehakanud tiblaadvokaat ja nurgaajaloolane Backman väidab tänases SopaLehes,et eestlaste küüditamine aastal 1949 olnud punariigi plaan päästa rahvast sõja eest(?!).Et kommudel oligi juba uus sõda plaanis, laseb ta mõte arvata?Teine küüditamislegend paisatakse täna publiku ette otse Moskvast laekunud noore ajaloolase suust.Klubis Impressum esineb Olympia hotelli kohtumisel vene nö ajaloolane,nooruke Aleksandr Djukov,kes uurinud punavene võimurite tegevust Baltikumis ja Lääne-Ukrainas.Kuritegevust,kui piinlikult täpne olla.
Loengkohtumise teema on pretensioonikas:Tõde küüditamisest Eestis.Olen miskipärast skeptiline,ent suurest huvist vastaspoole versiooni vastu viibin ja osalen.Teen ka märkmeid,nagu mul huvitavate trehvamiste puhul ikka kombex.Saate siit lugeda,kui huvitab.
Aga Sofi Oksanen on tubli.Tasakaalustab oma esinemistega nii Helsinkis kui trükisõnas selle ullikese,end Kossust sassi kamminud Backmani tõttu meis tekkinud arvamust soomlastest.No kas igas meepütis peab oma tõrvatilgake varjuma?
Eilsest üks huvitav tähelepanek.HommikuTeles kõneldi kelguhokist,kus ka minu insultilaksu-palatikaaslane,alakeha halvatusega Arvo Kabonen kaasa lööb.Hokiklubi eestvedajad väitsid kergelt läbi lillede,et B-divisjoni tiimi loomine takerdunud,sest noori jalutuid vaegureid napib(?) Samalaadset nähtust,invaliidinappust hoomasin eilsel Päästeameti esitlusel TPIK-is ehk invakojas Moonis.
Saalis oli vaid veerandik kohtadest täidetud,kuigi teema meile lausa ülimalt vajalik,sest just on päästjad otsimas kontakte minusuguste hädalistega. Kelle päästmine ei saa olla nende endi asi,kuna paljudest endist polegi asja.Selgitati,et väga oluline on kohe hädaabikutses selgitada,kus ja millise puudega vaegurid asuvad,kui tuli majas.
Oli juttu sellestki,et kuna alates 1.juulist on suitsuandur kohustuslik igas kodus,on võimalik invaabi infotelefoni 1524 kaudu tellida üksielavale vaegurile abimees,kes tolle vidina lakke kruvib.Päästekeskuse ennetustöö büroo juhtivspetsialist Kairi Kilp andis ka nõusoleku,et kui meie invakoja peamees Tauno Asuja viib otsad kokku-annab info sellise abi vajajatest, olukord laheneb.See oligi minu küsimus,et kuna mul endal seda muret pole-elan noortega koos,siis küllap on hulgi neid,kes üksi ja päris abitud. Küsisin sedagi,kas Astangu õppeasutuses /turvakodus invaliididele on väljaõpetatud priitahtlike pritsumeeste tugipunkt.Kairi vastas,et juba ongi tegeldud sellega,kuid Astangu asutuses pole keegi uurinudki maja/asukate valmisolekut tuleõnnetuseks.Kõige raskema puudega vaegurid olevat paigutatud kõrgematele korrustele(?) Ja päästeõppus näitas,et nii ei tohi nende elu jätkuda.Tundsin end kui vana võidusõiduhobune,kes tahaks kapata kohale ja asuda oma priitahtliku pritsumehe kohuseid täitma, millega koolipõlves agaralt Nõmme Depoo juures tegutsesin.Okay,kuna küsimus on tõstatatud,küllap asjaomased seda kaaluvad,uurivad ja kohe ka ära lahendavad enne kui ajatolmu mattub.Mina aga sain noortuletõrjujate peamehe nime Lilleküla Depoost,kellega saan teha ajaleheintervjuu aastaid varjusurmas olnud ning nüüd reanimeeritud noorte vabatahtlike organi õppustest ja tegevusest.Jaanus Jaago on tolle mehe nimi,kes telefonitsi kohe ka jaatava vastuse andis,et rääkima nõus on.Lubasin kohe aprillis kontakteeruda,mis talle ka sobis.
Jäägu siis seekord sedasi.Täna Olympia-üritusega samal ajal Tudengiteater invakojas Tuhkatriinumängu etendab,jääb mul kultuurimürgitus saamata. Sest kahte kohta korraga ei jõua.Kuidas sa üldse võid kuulata /taluda seda küüditamisejuttu selliste suust,küsis Liiza hommikukohvilauas.
Kuna tean,et ükski Piiblit mittetundev ateist pole löögivalmis-aga mina tahan seda küüditamiseasjus olla-lähen ja kuulan,millist puudrit mu ajule raputatakse.Ja lapšaad kõrvadele,nagu Venemaal öeldakse...
Hoidke tervist ja vaimu ikka teritage-minetea,millal vaja läheb!
Parimat!Harrastusajaloolane,tulevane arvamusliider
teie Neemo E. Poldre

No comments:

Post a Comment