Wednesday, October 10, 2012

Me liigume loogeldes loojangu poole

on öelnud mu lemmikvärsisepp Hando Runnel juba siis kui pärispunavalitsus meie rahvast ja riiki ahistas ning igal moel nullis.Nüüd loeme rahvastikuteadlaste hinnangut, et nii väikese sündivusega rahvusriik pole üldsegi  jätkusuutlik.Eile tõdesid suurkoolide õppejõud, et eesti filoloogiat õppivad tudengid ei valda eriti eesti keelt.
Noorte aina manduv keeleoskus kurvastab õppejõude, väidab EPL.Filoloogiks kippuvat ka  noored, keda huvitab vaid ülikoolidiplom.Väär elustii algab kodust, kus lapsele ei loeta ega loetu üle koos ei arutleta. Koolides on klassid suured, laps ei saagi võimalust rääkida, esineda, arvamust avaldada. Tulemusena aga nenditakse tõika,et ülikooli lõpetanud filoloogide kirjakeele tundmine jätab sageli soovida. Näiteks ei tea nad sõnade lõõskama, võhmale võtma,lüüriline,kõneaine,varmas ja könt tähendust.Kõneall seegi, kust pärineb noorte kõnekeeles vohav kantseliit. Arvan teadvat, et nö õige kõnepruugi eeskujusid nopitakse meediast. Näiteks käesolev töö, antud teema,andmed milegi osas,kellegi poolt väidetu jne.Mina lisan enda poolt-kui kuulen väljendit antud olukorras, mõtlen kohe-kes krt selle teile andis.Või loetud sekundid, mille kohta keelekorüfee Henno Meriste väitis,et puhas russism, toortõlge vene keelest,sest keegi pole neid sekundeid lugenud,eestlane ütleb mõned sekundid.
Remargike.Kui Ajakirjanike Liit äsja küsis,kellel on andmeid liidu keelekoosolekute protokollide kohta,siis pean teatama,et minul on.Keelesektsiooni esimees Meriste avaldas ajalehes pidevalt ülevaateid eesti keele hetkeseisust, uudis- ja unarsõnadest ning meedia keelevääratustest.Tõdegem, et eesti keele hea hoidja koht on vakantne, Meriste mantlipärijaiks pürginud-nimesid nimetamata-on vaid lati alt läbi jooksnud.Pole ime, sest.haritud siniverelisega ei võistle, oli ju austet keeleisand krahv Merkulov ise kui härra sünnijärgne nimi ausse tõsta.
Olles oma tänulikku lugejat piisavalt harinud,ei saa jätta põikamata poliitikalainele.On pahatahtlike kriitikute poolt öeldud,ert Eesti riiki juhitakse kui aktsiaseltsi.Mulle te seda argumenti maha ei müü,sest aktsiaseltsi puhul poleks juhatuse esimees saanud loopida firma miljoneid aknast kuni Kreekani välja, vaid oleks ostnud venelastelt Karjala soomlastele tagasi.Kust juba aastakümned,juba teedeehitajate Riimaa ja Luukase päevist alates, ostame sealt kallist ja tarvilist tee-ehitusmaterjali-graniiti. Mida peenkillustiku elik fillerina liimime värskele asfaldile,et autod ikka teel püsiks.Nüüd juba kasutame suureteralist graniitkillustikku omamaise paekillustiku asemel ka renoveeritava Klooga elektriraudtee liiprialuse materjalina.Rahapuudust justkui pole, tundub.Lubjakivist ehk paest kah mitte,meenutan lugejale.
Jutt on kooruke ja õpetus see iva,teadis vanarahvas.Urve Palo teatas,et elektriaktsiisi võiks alandada 4,5 korda,sest hirmkõrget aktsiisi nõuavad vaid viis riiki Euroliidu 27-st.Riigikogu tegi ka asjakohase muudatuse eelnõu, kuid rahvast hooliv valitsus lükkas selle tagasi...Toidukaupade käibemaksu alandamine ei passinud kutsutuile ja seatuile,nemad pigem tõstaks.Sest katsu ravida paksu,ületoidetud inimest,mõeldakse Toompea mäel, millele rahvasuus pandud tammsaarelikku nime ei tohiks mitte suhu võttagi.Sest silmad on neil seal ülal nii soojad,nii heasüdamlikud.
Mul on eluteel abiks eluterve huumor,kes abistab teid
küsib paadikapten Neemo E Poldre

No comments:

Post a Comment