Thursday, April 29, 2010

EestiPoiss

Moens,kutid ja mutid! Päevakajaliselt ütleks,et Hiiumaal jätkub minikodusõda nii kohaliku fanaatiku,ajaloo-ja tehnikahuvilise külamehe ehitet puidust Eiffeli torni looja Alliksooga kui torni endaga. Kuna üks insenerist omakandimees-vanahärra tegi tugevusarvutused mis tõestasid rajatise ohutust, ja suri just enne paberite vormistamist südamerabandusse ning nüüd on aplad ametnikud kohe hammastega tolle torni autori sääres kinni. Et lõhu aga maha, kutt! Hoolimata sellest, et on antud tuhandeid allkirju (ka meie pere ja kogu tutvuskonna poolt) turismimagneti ja huviväärsuse kaitseks ning omanik lubanud, et kellelgi üles ronida ei luba.
Oma suvehiidlase probleemide mant kargaks tarmuka vanaisa mõtete ja plaanide ligi. Vat eilne kohtumine vene filmi "Sõda.Armastus.Võit" autorite ja näitlejatega ning ühine kinovaatamine tekitasid mitmeid olulisi mõtted. Nähes filmis,kuidas tudengite stiilipeost--tantsulkast Ukrainamaa väikekülas kasvas välja massikaklus saksa vormi riietunud kohalike noorte ning Peterburi tudengite, sõjaaegseis punamundreis pidutsejate vahel. Siis aga sündis ajarännak aastast 1991 aastasse 1944. Mil Galiitsia diviis-SS mundris ukrainlased suruti "kotti" ning tapeti. Nii surma, armastust, pisaraid kui sünnitamistki leidus ses omanäolises filminägemuses. Vaheaja lõpul jagasid kaks turskemat selli saaliuksel Georgi linte nagu ka enne filmi. Mina võtsin selle vastu muige ja küsimusega: kas lindi ettenäitaja saab öösel Armani poest tasuta midagi ilusat valida? Sest pronksiöö eel ja järel oli marodööride autoantennidel just noodsamad tunnused. No maeitea, venitas noormees. Ju polnud valmis kuulma tollest pärisvene auditooriumist nii huvitavat küsimust.
Aga nüüd järgneb välkvalge hetk, mis tabas mind tolle, meediaklubi Impressum järjekordse ürituse käigus. Peame vabanema ajalootaagast. Elame ju ühes riigis ja räägime, et edasiliikumiseks on vajalik Ühtne Eesti, nagu seda vaimusilmas näeb teatri NO99 tegijaskond. Lähtuks siit nüüd Marek Tamme esseest Ekspressis,kus on öeldud:
"Kas meid kummitavast vaimsest ja poliitilisest sumbumisest on väljapääs? Ma näen ainult ühte:inimesed peavad kasvatama kriitilist meelt ja kodanikujulgust, et mitte lasta endale peale suruda ideoloogiat, mis näeb kõikjal ainult vaenlasi ja väidab esindavat ühte jagamatut tõde...
Ja eelpool on ta väitnud:Eesti poliitikat päästaks põlvkondlik vahetus.
Ja veel eestpooltöelduna : meil valitseb suutmatus tulla toime rahvusvähemusega, mis vallandas aprillirahutused ja teravdas rahvuslikke lõhesid.
Kui liidame need kaks väidet,paneme kokku kaks pluss kaks, ongi tekkinud terav vajadus otsida väljapääsu.
Kodanikualgatuse korras oskan öelda,et esmalt kõnelgem eesti ja vene rahva ühistest kangelastest (selle teema vajakajäämisi kurtsid läinud talvel just vene üdhariduskoolide ajalooõpetajad). Aga nad on ju olemas:Narva vene koolipoisid,kes Vabadussõja ajal astusid koos eestlastega relv käes vastu Piiterist Narva peale tungivatele kommunistidele, punavägedele. Meie kohus on jäädvustada nende nimed mälestusplaadil Narva raekoja seinal või piirikindluse obeliskil.
Kelle ülesanne see oleks? Tuleks sarnaselt Riiklikule Lepitajale luua Rahvusliku Lepitaja institutsioon ja isik - regionaalministri büroosse näiteks.Koos vastava palganumbri ning kuulivesti ja relva võimaldamisega. Kui selleks saaksin mina, sõidaksin tööle Lool ehitatud, idanaabri loodud ja meil täiustatud kuulikindla maasturiga Combat. Kuna vastaspool respekteerib ainult tugevat persooni, pean sisendama aukartust. Sest kindlasti pole derzaavainimestele meeltmööda kui Eestis võtab maad kodurahu.
Miks me kakleme ja tuvastame pidevalt, kas vallutajail on säilunud veel mingeid õigusi?
Tehkem pilt klaariks ning mingem edasi puhtalt lehelt.Mille pöörame ette ajalookonverentsiga "Suud puhtaks,seltsimehed!" Kus kahe moderaatori eestvõttel selgitavad Eesti ja Peterburi ning Moskva ajaloolased paaril-kolmel päeval Tallinnas, mis tegelikult juhtus N.Liidus aastail 1936...1940.Kuidas stalinliku juhtimise all ja tingimustes löödi mättasse tuntud vene väejuhtide ladvik, kuidas N.Liit saatis Alois Shinklergruberile südamesõber Jossif Dzugashvili poolt nõukogude rahva kätega kaevandatud kivisütt ning rauamaaki, miska kaval Adolf sai täie hooga valmistuda punavene ründamiseks ning tublit abi maailmasõja alustamiseks...Justkui sellest oleks vähe,võeti saksa tanki-ja lennuväekindraleid Venes vastu õppima ja viimistlema oma sõjatehnilisi oskusi.Kuna seda Saksamaal teha keelas Versailles, rahuleping.Aga vana vunts lubas. Salaja kogu maailma eest.
Vaat kogu selle tõe peavad Eesti ja Vene ajaloolased ühiselt tooma siiakutsutud rahvusvahelise meedia ette.Häbenemata ja kuidagi ajaloolist tõde ilustamata. Tänavune mai on vene rahvale suure võidu 65.aastapäev, seega pakuks toimumisajaks mai 2011.
Samast sügisest peavad Eestimaa vene koolides olema kasutusel TÕEPÄRASEST AJALOOST kõnelevad töövihikud. Et lõpeks laste isiksuse kahestumist soodustavad asjaolud ning vene koolide ajalooõpside kaebused, et peavad lastele õpetama ajalugu Vene Föderatsiooni õpikute põhjal. Ja sama aktsiooni käigus kuulutame rahvustevahelise vaenu edaspidise õhutamise rängaks kuritööks,mis karistatakse maalt väljasaatmisega. Vaenuõhutajaist eestlased Siberisse,kuhu ühe oma kurjami saatiski juba mullu Saksamaa, vaenulikud muulased aga lihtsalt oma esivanemate maale ilma tagasipöördumise õiguseta.
Piir meil peab, küll nad seda tõsiselt võtavad.Pärast äsjalõppenud NATO nõupidamist Tallinnas ei kahtle selles enam mitte keegi. Ja filmilõike on saadaval-ka sellest, kuidas Wehrmacht ja Punaarmee pidasid ühist võiduparaadi pärast Poola anastamist. Internetist leiab ka Beria allkirjastatud dokumendi: Saksa vastuluure ja NKVD koostöömemorandumi.
Nii et kas TEEME ÄRA järgmine action? Mälusopid puhtaks,ma ütlen. On ju see ühiselt edasimineku põhiline eeldus.Teist saatust pole meile antud. Elagem omas ajas ning hoolitsegem kodurahu eest. Sest ikka vaevab mind küsimus: millise maailma jätan oma lapselastele? Ma ei kujuta tegi, et Karlikesed, Patrik ja Sebastian peavad oma kooliaastaist esimesel neljal saabuma koolist veriste peadega nagu mina. Kui Koplis mulle rahvaste sõprust kooliteel kividega pealuusse loobiti. Maa vallutanute laste poolt,paraku. Ilma edasikaebamise õiguseta. Sest õppealajuhataja, Venemaa eestlane kurtis meie vanematele,et oleme kurjad ning norime ise tüli. Mis ei tulnud kahjuks mitte pähegi. Sest olime teisiti kasvatatud.
Kasvage ja kasvatage ka ise.
Sedasama siin.
Vanaisaseaduse täie rangusega
ikka teie Neemo E. Poldre
innovatiivne maailmaparandaja.
Kui Toompeale ei pääse,siis Europarlamenti!
Koolieelikuna teatasin: madruseks ei võeta,siis hakkan kapteniks(?)

Wednesday, April 28, 2010

EestiPoiss

on siin ja teisiti ta ei või. Sest ilus huvitav,sisukas tegevus-ja elamusrohke päev vajab otsast lahendamist.Kell 14 olen palutud kui ENSV teeneline kunstitegelane invakunsti näituse Sigrimigrid avamisele Mooni invamajja.Sealt pean minema kultuuritegelasena klubisse Impressum Meriton Grand Hotel,i vaatama vene filmi ja kohtuma tublide kineastidega.
Aga eile vastu ööd vaatasime Sissyga mikihiirepoiste filmi tapjate koolitamisest. Sealne teadusejünger-psihh olevat jätkanud Pavlovi reflekside uuringuid loomadel ja lindudel. Kena tulemuse sai mees pesukarudele korpallivisete kinnistamisel ja papagoidele rattapedaalide sõtkumise koolitusel. Ka rotid jm laboriasukad võtsid pakutud teemad ajju. Sealtmaalt sättis tubli psühholoogist teadur oma uurimuse relsid sõjaliinile ning asus teaduslikult välja koolitama killereid-sõdalasi. Võttes aluseks, et inimajus on teatud piirkond ajusagaras mida saab dresseerida etteantud teemal. Ta hakkas laskureid treenima mehaaniliseks tegevuseks. Nagu mäletame kauboifilmist "Seitse vaprat". Kus püstolikangelane hüppab poolhämarasse hurtsikusse ja eksimatult tulistab surnuks pingireal kinnivõetud talunikega üle ühe istuvad kurjamid. Lausa hämmastava täpsusega, süütuid vigastamata, justkui kinos. Nüüd tean-sellise laskeosavuse taga on täppismõrvarikoolitus. Kus ei kasutata mingeid shabloonseid ümmargusi märklaudu, vaid inimkujutisi elusuuruses värvifotodel või hoopiski vaenlase plastmulaaze, mis tuleb elimineerida neid õigeisse kohtadesse tabades. Nii tekibki õpitud refleks. Kasutati,muide,efektseid plastkuule justkui paintballis.Ja anti teada, et Iraaki saadetavad sõdalased harjutavatki just sel viisil ühes lõunapoolses, spetsiaalselt selleks ehitatud modernses linnas, mille hind olnud 7 miljonit USD.
Mul on liitlasele O,bamale ettepanek: Iraanile sarnaste hurtsikute linn on ju meie Tapa, nimigi sobivaks tuunitud. Miks mitte tuua siia mikihiiremaa sõdalasi ning harjutada koos eesti armeega,olles ehitanud enne tapakatele poole odavamalt uue linna kui too 7-milline. See pole sulle karneval,neeger,ütleks ärapanijast OjaPets.
Ent karnevali plaanib Kremli hitlerjugend elik nashistid, kes soovivad võidupüha tähistamiseks Moskvasse saabunud president Ilvest ehmatada protestimeeleavaldustega. Kas häbitud palgalised kratid on kratiomanikel käest libisenud? Kutsujaks oli ju president Medvedev ise.
Veel stalinismi mälestamisest:Äsja lõppes Ukraina parlamendis suure sõjaga debatt: kas lubada Kremli sõjarditel jätkata Sevastoopoli mereväebaasi rendilepingut ehk mitte. Saalis lendasid munad jm viskerelvad, aga peaaegu sixty-sixty lõppes istung, kus otsustati taas stalinlikult: saavad kakskümmend viis pluss viis.Isakese style oli selline,et 25 vangilaagris pluss viis asumisel.Tänane versioon on: 25 a lepingut pluss viis aastakest pikendamisvõimalust. Aiman sedagi, miks hohollidele pisukest rendiraha ja odavamat gaasi sissetoovat diili peljatakse: Baltimail lõppes 39. aastal sarnane leping riigivõimu hävitamisega, Kremlimeelsete valitsuste pukkiupitamisega.
Ukrainlastel polegi haugimälu ning ülikoolipäevil pole nad ajalooloenguid veetnud õllekas, nagu sm Putin enese kohta märkis.
Veel ajaloost.Kui muinasajal harjutasid Saaremaalt pärit mereröövlid näppu Rootsi rannakülades, siis nüüd lähevad ammuse tubli kogemusepagasiga varustet eesti meremehed võitlema kauge Somaalia kurjade piraatidega. Mina ei tahaks kriimude kurjamite nahas nüüd mitte olla, sest eesti muinasaja mereröövlid "olid ikka julmad küll," kui meenutada Ülle Lichtfeldi imekena ütlemist EMT reklaamklipis.
Mõtteparalleeliga viskaks silla Freedom Parade,ile.Tänahommikuses raadiouudises nimetati maipüha-aegse motokokkutuleku üheks ideeks: et pealtvaatajail tekiks kah selline tahtmine (?)No kuulge-kuulge. Eks pedrodki tollepärast tänavail kaelakuti promeneerivad,et ka teistel mehepoegadel tekiks justsama tahtmine!
No way!
Tundub,et selles elus enam ei teki.
Mis pärastpoole juhtub,selle eest ei vastuta.
Olge mõnzad ja optimistlikult elluvaatavad,
jääge terveks!
väsimatult teie Neemo E. POldre

Monday, April 26, 2010

EestiPoiss

tervab teid teisipäeval,27. aprillil ning sedastab,et palgaline ullike Sami Lotila on jälle üllitanud ärajoodud põdraonu-ajudega lollikese mõtteavaldused eesti mehe alukalembusest saunas ning ta väikesest organist,mida ei tahtvat pleegitada.Pedrole pühendaks temale pasliku nalja:
Taksist vaatab sisseistunud kliendile otsa ja ütleb: Oh mis imelik päev täna: juba teine pedro mul autos.
-Pole ma päris pedro,poriseb klient pahaselt.
-Noh,sa pole veel päris kohal ka!

Siit ka minu küsimus: Kas Lolita Sami on päris, või pole veel päris kohal? Vat vahel tekib mõte:Kas kodanik BäkM... on päriselt ka või hoopiski Kremli poiste palgalehel peesitav väljamõeldis, ärakaranud soomlane? On ju sadu üsna ehtsaid ülemerenaabreid,kes juba titeeast täitsa intelligentsed, isegi estofiilid,tõelise sugulasrahva esindajad.
Kui nüüd üleminekuks kajastada me emalendur Liiza mõtteavaldust eilse uudise pihta: mulle küll ei meeldiks too uus, virtuaalne internetipoe riietumiskabiin. Sealt ei paista,kas rõivas sobib mu nahavärviga(?) Tere talv,ega ma mulatitariga ühte heitnud pole! No mina küll kahtlustan,et mängus naisinimese alateadlik hirm pervodest turvameeste ees,kes seadnud oma piilukaamerad naiste riietumiskabiinidesse ning seiravad oma käsitöötundide ajal, kuidas tibid toimetavad ning mida põnevat põhivarustuses(?).Ja hoidku, kui mõni hull riputab su alastifoto sealt virtuaalsest kuudikesest otse facebooki või jutuubi. Kus selle häbi ots! Nii et too uus nipp-virtuaalne proovikabiin ei passi Liiza arust kohe mitte.
Aga mo salablondiini nikotiinilembuse pääle mõeldes meenub eilne leheuudis:teadlased olevat avastanud suitsulembuse geeni. Mida aasta edasi,seda huvitavamaks see eluke läheb:mitte ammu tuvastati alkolembuse-geen. Nüüd juba suitsutegemise oma kah.Millal tuvastab kõikjaletungiv teadlasesilm,et on olemas ka suurte-inimeste-asja geen, mis ärgitab poeglast vastassooga intiimsuhtluse-maailma? No päris kindlasti on olemas pedrogeen ja pedogeengi.Viimane kisub kui vääramatu jõuga pisikeste inimeste kallale. Jubedad loomad, kes hoolitsevad Angeli klubi järelkasvu eest,ma ütlen.Et oleks neid, kellele riputada külge Angeli helkurid, miska pimedamalgi sügisööl eksimatult oma ohvrit tuvastada!
Kuna jutt juba nii kurva õnnetuse pääle kiskus,et paljud toredad ja intelligentsed poeglapsed tänaseski Eestis väärakatena sündinud, kaldu omasooliste poole. Siis meenub Mikihiiremaa teadurite nägemus: pederastiat ei pea ravima vaid keemilise kastreerimisega. Piisab imekena naisisiku leidmisest, kellega pedro saata ööd veetma. Et tibi pakuks tollele hälvikule kõrvulukustavat, unustamatut, kõikehaaravat seksi.Misjärel teise poeglapse sumpsi uuristamise mõte kaduvat kui nõiaväel.
Siit maaväliste teemade manu. Mingid isehakanud eksperdid pakuvad, et järjest enam juhtuvad tulnukate maal nägemised olevat johtunud sellest, et maavälisel tsivilisatsioonil olevat ressursid lõppenud miska rohemehikesed,kel üks silm laubal,käivat nüüd meie mail lisa luuramas.
Mingi tõeiva siin varjul näib olevat: Ku idanaabril ressursside põhi paistmas, saatnud nemadki oma rohelisse riietatud püssimehed neljakümnendail Baltimailt nodi ja tarkust otsima. Nii tuldigi isakese käsul tankiga meile nö turismireisile...
Meil oli õnne-paljud helgemad pead,kes oma intelligentsuse eest karistatud said,jäid saatuse tahtel ellu.Kas pääsesid svenssonite poole või mikihiirte manu pakku või tulid karmist Siberi külmast kohalike elujärge parandamast eluga välja.
Lõpetuseks. Pojukeste läheneva neljanda sünnipäeva puhul võtsin jutuks võimaliku kingituse: jooksuratta. Selgus,et pojude issi Jensu pidas tõukeratast jooksurattaks(?)Noh,võib ka nii öelda,kuigi tõde on mujal. Ilmselt tuleb googeldada kui näinudki pole.
Olge meheks-aga mitte minu naisele!
Kellest loodan saada modelli.
Aga EMA saitil polnud mainitud,et mu vana tuttav daam,modellinduse ema Margit Jõgger oleks sellega seotud. Oleks see nii,siis laseksin vanameister Mati Hiisil teha Liizast korraliku portfoolio.
Aga tolle idee pistaks kaugemasse suhtlisse, et tuua esile üks oluline tähelepanek igapäevaelust.Meie,kes me oleme riigiusuks muutnud kuldvasika altari ees kummardamise ja õpetanud,et midagi tehes saab kommi(raha),pole ometi hoomanud:soovides,et inimesed asuks kodus prügi sortima,unustanud täiesti nende töö materiaalse hüvitamise poole.Näiteks mind noomib Jensu kogu aeg püüdlikkuse eest plasti väljasikutamisel ning RagnSellsi kotti toppimise eest.Visa järjekindlusega pistavad nooremad plasti ikka olmeprügi sekka ja minukogutugi surutakse vahel sinna:prügikast ju niigi pooltühi,ega ju sulle selle eest maksta,et prügi sorteerid!Kui kuulsin diili algul et ürgne Möirga,Hiina vaevleb plasttooraine puuduses ning et minugi panus läheb granureelituna pisikeste pilusilmade tööstusse,olin kohe valmis kollast rassi aitama.Sest kui neil kisub madinaks kurja karuga,ründab see ritsikaparv üle maa ja nosib kõik paljaks ega jäta sõjakale naabrionule võimalustki oma läänenaabrile kurja teha. Sorry,pikk jutt,aga prügiveofirma võiks minu pealt teenides ikka mu sodi tasuta ära vedada.Nii saadud tulu katteks või sedasi. Vat kui rohelised oleks meil ehtsad rohelised, ju siis tõe jalule seaks selmet kohtu kaudu tuvastada,kes hele-,kes tumeroheline(?)
Aga teie mõelge kuidas oma elu parandada
Eesti elu edendada.
Iga eede on teretulnud!
Ja nägudeni siis
endiselt teie
Neemo E.Poldre

EestiPoiss

Servus,semud!Tänasel esmaspäeval olen hoogsalt vanaauto-managemendi rakkes. Esmalt kõllas MatiLaos,meediaärimees,kes on huvitet Kurtna restauraatorite päeval oma DVD promo tegemisest.Ja siis kõllas KriisaTom, et kipuks 7..8 mail Soome ja kas Simo võtaks ta vastu, nagu kuujagu tagasi sai lepitud. Nüüd on Pyykkönenil kiri meilboxis ja koolipapa ning raadiohääl Piibur teavitatud.
Mina aga katsun võtta teadmiseks,et minu tunamullune innovatiivne mõtteidu:uljad maanteelendurid maksku rohkem liikluskindlustusmaksu kui rahulikud,mittetõmblevad kulgejad,on leidnud ideekaaslasi. Eile teavitati telkus,et kindlustajad pääsevad tänu seaduseparandusele nüüd ligi arhiivile,kus kajastuvad liiklushuligaanide apsud ja karistused.Oli ju valus ning ebaõiglane kuulda neil,kes 10...20 aastat murevabalt põristanud, et tariife vaja jälle tõsta, sest avariisid taas rohkem. No mis see patuta liikleja mure,mis joobnud ullikesed toimetavad? Jaa,ka roolijoodikute kangelasteod minevat kirja,et on riskirühmas kui alkonaudid.
On ikka veel õiglust siin Põhjataeva all, ma ütlen.
Selleski mõttes, et Masu on taandumas. Äsjasel Maamessil läks Tartus kaubaks ka 2,2 miljoniline teraviljakombain.
Poliitikamaastikult justkui meenutusi lapsepõlvemaalt.Mai- ja revolvripühade aegu näidati ikka Kopli Madruste Klubis tasuta vene sõjafilme. Nüüdki ajalugu kordub.Venemaa saadik Uspenski, kes tavaliselt vahelüli viienda kolonni palgaliste riigipöörajate ja Kremli pisikeste vahel on nüüd teavitanud suurest kinokavast,mis surematut kangelastegu kajastab. Ning kohe Estonias tulekul vägev concerto grosso.Ja mis eriti humoorikas:kui esimesil Afganistani sekkumise päevil kiideti parteikontrolli-aluses meedias:aga teist ju polnudki-et venelastel on dessantväelased: sinised baretid,kes valdavad palja käega tapmise kunsti ja mäletamistmööda kukutasid just nemad Iraani seadusliku valitsuse. Vat samade retside jõuk on saanud hellitleva hüüdmime "Helesinised baretid" ning loonud oma ansambli ja tulevad sellega Estoniasse esinema. Kas KaPo teab, kes on värvi muutnud?!?
Lõpetada oleks paslik Vene suursaadiku Nikolai Uspenski kaheti mõistetava sõnumiga: Kõigi teises maailmasõjas hukkunute ühine mälestamine on võimalik, kui eri pooltel sõdinud veteranidega tegelevad organisatsioonid võtavad omaks sõja tagajärjed,nii nagu neid väljendati Nürnbergi protsessil, ega loo AGRESSORIST KANGELASMÜÜTI (minu rõhuasetus-toim.)
No muidugi, kuidas võib pelgalt tsiviilelanikega asustatud Tallinna VABASTADA? Ainult relvastatud agressioon oli siin võimalik, sest fritsud,need teised natsid olid pagenud kabuhirmus ja päev varem...
Tutvuge ajalooseikadega ja harige ennast!
Agressorid pole mingid kangelased,et te teaks!
Parimatega
ikka teie
Neemo E. Poldre
P.S.Järgmine Eesti Nokia vallutamas laia ilma. Leiutati Maarjamaal üks väga väärtuslik lahendus:internetipoe virtuaalne proovikabiin Fite.me kus inimkujulised robotid arvutitarkvara abil riideid passitavad. Kas see on tiigrihüppe tulem või jätk,selles on küsimus.
Olgu kuis on-ikka olen rõõmus!

Sunday, April 25, 2010

EestiPoiss

vana Polbergi poeg toonitab,et eilne märksõna Tasuta lõunaid ei ole kordus inglaste hoiataval saitil, milles soovitati mitte uskuda küberpettureist kriminaale,kes levitavad lihtsameelsete seas oma lotovõidusõnumeid. Olen minagi nende sihtmärk,kui mäletate mu suvelõpu-lugu uue maasturi BMW X 6 ja 750 000 naela suurusest võidust läbi interneti. Nüüd saatis järgmine jobuneeger mulle nö palmide alt Londonist moblasõnumi:
Õnnitlused seoses 2 miljoni naelsterlingi võidu puhul!Palun kontakteeruge dr.mattwest@02.co.uk,saatja 348405206924No nii palju on minus arvutiinimest,et saadud info põhjal ronisin saitile, mis hoiatab kriminaalide eest. Ja uskuge või mitte, seal oli ekraanitäite kaupa võltsloto-orgunnijate nimesid ja firmasid koos soovitusega neist hoiduda. Suures plaanis pakuti väidetavat russian vanasõna:tasuta juustu saab vaid hiirelõksust!
Ja oligi hoiatusel märge, et nigeerlaste lotodega tegu: et iga siil mõistaks - kui te pole piletit ostnud,ei saa ka võita! Siit oleks paslik siirduda eileöise filmielamuse manu. TV1000 näitas filmi "Kuulutan teile sõja!" Südamlike inimsuhete võtmes pakuti erupolkovniku lugu,kes abikaasast lahutatuna ja lastestki loobununa saabub koju Krasnojarskisse kus võimutseb noorte kaakide maffia ning miilits ja riigivõim on korrumpeerunud. Istunud ja lobisenud kohvikupidajannast koolipõlvearmastuse juures,saab ta sealsamas ligiastunud patsaanidelt lihtsalt lambist kolaka nagu ekspunavenes täna kombeks: iga võõras nägu tuleb mutta tampida. Terav kirves leidis kivi! Mees astub julgelt võitlusse ja sinna vanasse veskisse,kus teda ilmselt pussitada plaaniti,võtab kaasa kaks vana koolivenda. Kolmekesi,tänu varitsusele,saavad kergesti jagu neljast kaagist. Ja hommikul laekuvaid põhitegelasi võetakse juba vastu öösel rekvireeritud püstoliga. Vanamehed on erupolkovniku juhtimisel vägevad tegijad: järgmisel öösel süttivad mitmed maffia autod. Siis soovitab miilitsaülem tagastada püstol,kaevata sõjakirves maasse ja lahkuda linnast. Westerni-stiilis lugu peate ise nägema, happy end saabub ootamatult ja mõnusa puändiga.
Taolist linateosest saate aimu, miks lihtnegi vene inimene on oma mälus veel kinni turvalises sotsialistlikus ühiskonnas ning miks kogu "ilusa elu" lammutanud Gorba väärib nende arvates kuuli, halastuslasku. Sest kaduvikku määratu oli ilus,toetav ja turvaline. Murdmatu Liit purustati, aga asemele tuli nihhuja.
Ei saa jätta märkimata, et ka vene inimese Varjatud Kaamera on huvitavam kui Euroopa analoogid mida näeme oma TV vahendusel.Kaks sketsi jäid meelde:ühes astub paviljonehitisest tänavale Othelloks grimeeritud mustanahalise moodi mees.Peatab mööduvaid naisi ja palub appi teatrikoolile etenduva Othello lavastuses. Sest naisosatäitjal olevat hakanud halb(?) pärast vaatust.Inimesed ei tule selle pealegi,mis vaatuses võis juhtuda? Üks naine vaid võtab kutse vastu. Teised põgenevad kabuhirmus,kui mees kutsub:Tulge sisse ja heitke pikali-ma ei tee suurt midagi...Kelleltki impulsiivselt tädikeselt saab ootamatult käekotiga piki peadki.
Järgmine etteaste oli vormis liiklusmiilitsalt. Sauaga peatamise järel pakub naisjuhtidele tasuta kolnurkseid hoiatusmärke tagaaknale,nagu neil oli naastrehvimärk kui mäletate.Või õppeauto tähis.Tänastel siis M ja N, kirillitsas loomulikult ja punases kolmnurgas. Eristamaks naisjuhte autoroolis,et liiklus sujuks ning naisssohvrile jäetaks parkimisel rohkem ruumi. Olevat Ministrite Nõukogu määrus. Et siis nagu WC uksel,ironiseerivad daamid. Keelduvad.Ja saavad järgmise märgi "ZO" (zenstsina otkazalasj").
Mille saate jaoskonnas vahetada õigete vastu,siis juba raha eest! selgitab rahulolev miilits,kes sai just altkäemaksuks kuus raha küsitud kaheksa asemel.
Neile ei öelnud keegi,et filmitakse varjatud kaameraga.Seda põnevam oli end õhtul telkust näha!
Nii läksid märki Venes instseneeritud süzeed etteantud vormis.
Huvitavad,mis?
Parimatega
teie Neemo E.Poldre

Saturday, April 24, 2010

EestiPoiss

Päikeselist aprillihommikut tervitab ning täpsustab eilset sissekannet: sihtasutus Unitas jagas Mart Laari juubelisessioonil Euroopa Mälu ja Leppimise auhindu. Neist üks läks Venemaa presidendile Dimitri Medvedevile stalinismi ülistamisse negatiivse suhtumise ja Katõnis lepituse otsimise eest. Nutikas serveering, et Kremlis paksu pahandust ei sünniks. Katõn on ju aktuaalne kuid eks stalinistid peitu ikka veel Kremli võimukoridoride salasoppides ja nurgakestes. Nashistid ja pazornikud ju nende ahjualuste tublid käepikendused. Kuid kui värske auraha teisel küljel - meenutage reversit ja aversit! on kahetsus Smolenskimaal toimunust. Siis polegi hirmu, et pisimõmmikule kambakat tehtaks: keerab lihtsalt Katõni külje ette ja rahu majas.
Kui juba poliitikajuttu vesta, tasub pöörata pilk ka omamaistele asjalistele. Aias lõket tehes turgatas mõte,et Savisaart vajame kasvõi selleks, et Ansipi tegemisi paremas valguses nähtaks. Kui K-kohukesed pidevalt plakatitega ei ässitaks, me ei märkakski ehk,mis vahe on linnaviletsusel ja Toompeal. Kurb vaid,et linna ja riigi vastandamisel jääb peksupoisiks rahvas. Nii ühel kui teisel pool pealinna piire. Mõelge siit edasi, saate ise kah klaariks,kustpoolt tuuled puhuvad. Riiki ei huvita, kuidas Tallinnas koheldakse mujal elavaid tudengeid või kuidas süvendab elukallidust ja võitleb euroraha tuleku vastu sm Savisaar isiklikult.
Rõõmsamal lainel ka. Eilsel invaspordiüritusel hoomasin,et erinevalt Ken-Marti Vaherist on ta kolleeg Riigikogust Urmas Reinsalu end sotsiaalteemal sügavalt harinud. Orienteerus päris hästi tänases seadusetuses sotsiaalvallas ning nimetas ära riigilt kogujate vajakajäämisi inimesi kaitsvate euroseaduste vastuvõtmisel. Tabasin end mõttelt,et riigilt kogujaks olemine on lifestyle nagu golf või purjetamine. Kogud pühendumusega lausa. Muide,kui leian kolm-nelisada tuhat eeku,kandideerin ise kohe sinnasamasse. Minu sõnum oleks:viiekümneviie tuhandelise kuupalga juures kandkem iga kord kuluhüvitised lastekodude fondi. Milleks meile majoneesi- ja bensarahad kui autodeks poolemillised luksvehiiklid? Ken-Martiga oskan Reinsalut võrrelda, sest kuulsa Barbie peika näitas mullusel riigikogu õiguskaitsekomisjoni istungil tööd juhatades üles hämmastavalt nappi asjast arusaamist autodega seonduvate seadusepügalate käsitlemisel. Korduvalt. Kusjuures mittekeegi ei juhtinud nooruki tähelepanu pidevale naiivkerglaslikule suhtumisele. Olgu kõne all nt korrusmaja parklat risustavad autoromud või alkolukud raskeveokitele...
Tänase S-lehe esiküljeuudis serveeris üllatusliku deja vu. Sest Taani hotellis Crown Plaza Copenhagen Town pakutakse külastajaile võimalust jalgratast pedaalides toota elektrit. Tublimaid Armstronge ja Ause premeeritakse tasuta lõunaga. Kas väidab veel keegi,et tasuta lõunaid EI OLE? Mida meenutas see uudis?Kui pärast insulti viibisin taastusravil Järve haiglas,käisin ikka hilisõhtuti omapäi spordisaalis väntamas pedaale põrandale kinnitet jalgrattal, mis meenutas oma arhailisuses uunikumi ning mille juhtraual näitas ampermeeter, millise voolutugevuse saavutasin. Kui juhtusin peatuma ning ümberkaudseis majades tuled kustusid, oli minulgi uhke tunne. Et väntan taas ja kodudes süttib valgus! Kui oli korduvalt nii läinudki, palusin raviarsti : et dr.Hille Leht ei saadaks vanurit uuema tehnika tulekul prügilasse, vaid Kurtna motomuuseumi ehteks!
Nüüd mõne reaga mu teisest harrastusest: ülikooliõpinguist.Katsun mõtteis keskenduda välispraktikale Europarlamendi juures.Väärtus seisneb selles,et saan töö juures kas osalus- või vaatluspraktika näol kogemuse ning seal võivad avalduda ka mu senise hariduse nõrgad küljed, mida on võimalik parandada hilisemate üliõpingute käigus. Ka on võimalus saavutada järgmine tase mu erialastes kompetentsides. Juba enne oleks vajalik teha loetelu küsimustest, millele hea otsida vastuseid. Praktikasuunda teades oleks kasulik end ses osas veidigi harida, et kohapeal paremini toime tulla. Nii saab sisseelamisperiood lühem ning õnnestub maksimaalselt keskenduda uute teadmiste hankimisele. Enim hinnatud ongi praktikant,kel selged eesmärgid ning oskab neid avada. Küll aga on kurdetud vaatluspraktika vähest tulemust: tasu ei saa,ise reaalset tööd teha ka mitte- mis mõte üldse? No ei usu,et see vaatekoht on õigeim. Pealegi -tasu saab ju vaid tegeliku töö eest,aga praktikant ei suudaks anda reaalselt nõõdetavat tulemust, seega puudub alus palga maksmiseks.
Remark eilselt konverentsilt: Strateegilise kommmunikatsiooni ekspert, libamisi mu ametikaaslane Agu Uudelepp tõdes,et meedia tähelepanu me üritusele oli ümmargune null. Mul puudus võimalus küsida, palju kutseid ja eelteavet kirjutavale ja kõnelevale meediale saadeti?
Mis suhtekorraldaja taustaga inimesele teada: kutsuda tuleb alati NIMELISELT ja just neid ajakirjanikke,kes selle teema käsitlemisel vilunud,tuntud.Lähetad ridamisi eelteateid stiilis : Maale,vanaisale. Kas keegi tuleks nädalalõpul meilt läbi? on sada kaks protsenti kindel,et ükski peatoimetaja ei kutsu oma kabinetti alluvat ja kirjuta talle ette mida ja kuhu.Sest kõigil asjalikult koonud arvutimonitoridel.Tähelepanek:kuigi minu järglane Õhtulehe sekretariaadis Priit Hõbemägi kutsub kõiki ajakirjanikke üles kandideerima temast pea vabanevale Eesti Ekspressi peatoimetaja kreslale. Ei ole mina see,kes tost väljakutsest huvituks. Sest lehetöö on hüpertooniatõve küüsis vaevlejale piisavalt kõrget panustamist ja närvikulu nõudev. Õige mul vaja,et tolle au pärast mu eluaastakesed viie-kuue aasta võrra napimaiks osutuvad!
Pealegi:peatoimetaja olen juba olnud.Eelmises elus, sovetiajal Autotranspordiministeeriumis. Milleks vana suppi üles soojendada? Kuigi oli nauding töötada pressikeskuse juhina. Palk,prestiiz ja ameti-Volga võis toona teha paljusid kadedaks. Pealegi tundsin end kui kala vees: töö sujus,kolleegid tublid,ülemused-ministrid arukad inimesed, kompartei-hullust ei põetud ega sunnitud ka peale. Takkapihta saangi öelda: elu oli lill.Ühtekokku veerand sajandit tegelesin oma hobidega ja sain selle eest isegi palka! A - nagu auto ja A - nagu ajakirjandus olid tõesti mu lahedad harrastused. Kuni vanaautoklubi ning autorallini välja. Kunagi polnud ei igav ega üheülbaline. Kuis küll nii,et tea Liiza ega lapsed.
Kui antaks valida,elaks taas samas variandis,miljöös ja seltskonnas.
Kas on teilgi nii hästi läinud?
Kirjutage,helistage,teavitage !
endiselt teie
Neemo E. Poldre

Friday, April 23, 2010

EestiPoiss

siit Nõmme mändide alt kõiki tervitab,endal rõõmus nägu peas. Sest hing sees ja Issand pole konnaks loond, nagu mo noorusaal öelda tavatseti. Tore ju,et ilus kevadpäev sai armsaste sisustet: Viru hotellis sai veedetud Eesti Invaspordi Liidu 20. aastapäevale pühendet konverentsi "Sport liikumispuudega inimese elus" sõnavõtte jm etlemisi kuulates terve tööpäev, kuhu mahtus korralik, ampsuga hommikukohvi k.10 ning mönus ühislõuna k.15. Kena oli, et trehvasin eurosaadiku pr.Siiri Oviiriga ning sain mõttepidet oma kavatsusele kandideerida maikuus Europarlamendi juurde assistendiks. Oktoobrist alates viieks kuuks. Ja proua tundis mu ära ning kinnitas, et minu soome ja eesti keel ongi euroliidu ametlikud keeled, ning omakeskis lävimiseks piisab mu inglise kõnekeele-oskusest. Nii sain teada,et ilmaasjata kartsin. Et ma kohe mitte ei sobi sellesse tiimi oma silmaringi laiendama.
Aga kas teie teadsite,et kohe saabuv volbriöö on tegelt illuminaatide ordu aastapäevapidu? Ja et toda ordut ja suurmeister Adam Weishaupti finantseeris kuulus Rotschild, kelle käega ulatatud finantsid olid tubliks toeks ka Suure Prantsuse Revolutsiooni korraldajaile?
Üht ja teist ei pruukinud te teada, kuid kirjutage kõrvataha, et Tallinna Tehnikaülikooli teaduslaboris on sündinud läbimurdeline tehnoime. Mil päikeseelemendi valgustundlik kiht nüüdsest baseerub monoteradel. Mitte nii,nagu kogu maailm seni teadis ja kasutas. Monokristallilise räni baasil valmistatavate elementide puhul oli kõige energiamahukam ränikristallide kasvatamine ja puhastamine. Akadeemik Enn Mellikov koos kolleegidega on päikesepatareide tarvis leidnud alternatiivse võimaluse- ehitada päikesepatareide valgustundlik kiht monoteradel elik üksteisest eraldi olevail pisi- tillukestel kristallidel, mis ühendet elektroodidega. Nii saabki päikesepatarei elemendi, mis on kui liivapaber, ning paistab isegi läbi. Vask, seleen ja indium on ained, millest koosnevad pulbriterad. Nüüdseks on üle Euroopa kaitstud patent,mis fikseerib kõnealuse lahenduse jaoks kõrgtemperatuuril kasvatet monoterapulbri. Kogu toiming sujub erilises gaasikeskkonnas. Teema üldnimetaja on monoteramaterjalide süntees. Tulemuse nimel ongi jätkatud nö Eesti Nokia otsinguid. "Oleme oma pingutused suunanud vaakummeetoditel põhineva õhukesekilelise päikeseelementide tehnoloogia asendamiseks odavate ja suure tootlikkusega pulbriliste tehnoloogiatega," ütleb 2006.a. EV teadusauhinna pälvinud Mellikov. Miks ma sellele nii palju ruumi pühendan? Sest usun uute energiaallikate peatset kasutuselevõttu. Nii nagu just tulid mängu liitiumioonakud ja kohe-kohe on järgnemas vesinikkütusel autod.
Köitvad teemad minu tarvis need kõik. Sest sisepõlemismootor on oma aja äraelanud. Justkui mina peagi.
Ent lusikat veel nurka ega karku alt ei viska. Eile õhtul polnud täit selgust mul, mida tähendas VikingLotto õnnenumbri äraarvamine. Oma viga, et kunagist sõnumit ei mäletanud: õnnenumber annab vaid võidusummale lisaväärtust. Nii uinusingi mõttega,et midagi ma vist ikka number 47 pakkumisega võitsin-ja tutkit! Mõttele vürtsi lisas Eestiloto sait, mis pakkus: järgmise loosimise õnnenumber toob 2,1 miljonit (?)
Täna lõunaks tuli mu moblale sõnum : dr. Matt West teatab: olen võitnud 02ltd. Promotion Lottoga kaks miljonit naela(?) ja et pean meilima aadressil drmatwest@02.co.uk. Nali naljaks, aga kas Nigeeria petukirjad laekuvad nüüd sedasi? Ja mis huvitav: saatja on 348405206924. Mida peaksin arvama?
Kusjuures jään huviga ootama,mil küsitakse poolt või kolme miljonit eeku,et raha kätte toimetataks.
No siis on küll parim aeg teha nupuke Luigepoju Ekspressenisse. Nii saaksin mingi väikese honoraripojagi oma kirjutamisvaeva eest.
Hetkel,mil iga taevastpudenev loteriivõit oleks kui ilmaime, on lausa lapsik uskuda üleloomulikku tulemusse. Ent kui inimesele kõrgemalt poolt serveeritakse tõsise näoga igasugu seiklusjutte maalt ja merelt a la rikaste riikide esiviisikusse jõudmisest tasub uskuda ka päkapikkudesse ja haldjatesse, Metsavanast rääkimata.Äsja Tallinnas lõppenud NATO välisministrite nõupidamist kajastades kommenteeriti TV3 Uudistes irooniavõtmes : Õhtulehe jt. väljaannete küsitluste põhjal ei usu Eesti rahvas, et NATO meile konflikti korral appi asub. Miks peakski,kui Prantsusmaa müüb konfliktsele idariigile uusima dessantlaeva Mistral. Kelle eest plaanite end kaitsta, küsiks ma Putinilt ta enda kombel,kui oli jutuks Eesti riiklik kaitsekontseptsioon.
Teemale punktiks.Medvedjev käis vulkaanituha kiuste Poolas matustel ning pälvis tubli teoga Mart Laari liigalt tänupreemia. Vähemasti riigimeheliku julguse eest oli väikemees selle igati ära teeninud, arvan ma. Hämaraid Poola eliidi surmalõksu-loo taustu teadmata. Ja juhul kui mingit pahatahtlikkust polnudki jääb süü samasse lahtrisse kus Russalka omaaegne hukkumine Soome lahe vetes. Tarmuka lahingulaeva trümmiluugid ununesid Kroonlinna lattu.Ja mis siis, arvasid kõrged komandörid kuni ülikõrged lained laevukese koos meeskonnaga Neptuni palge ette viisid...
Kuna tänapäeva inimeste keeleoskus pole kiita,võin häbenemata väita:hoiduge hukutavast pohhuismist!
Te ei saanud ju aru tõlkimatust sõnast, eks ?
Parimatega
teie Neemo E. Poldre

Thursday, April 22, 2010

EestiPoiss

omukust,kõik see mees ja naine!Peris kena kevadine varalõuna -kuni kaheksa kraadini justkui mõne veinsi joogieelne temperatuur. Vihma pole,päike kah peidus. Õeraas saabus Euroopast tuhapilvede alt bussi eeliseid kasutades.Genfis lennuväljale startides selgus,et sinna asja pole:hõbelinnud maast ei kerki. Buss pillaski siis dendroloogide matkarühma Zürichisse, sealt Prahasse. Suigatamine ööunele hotellis ning sealt väikebussiga, 1700 km Tallinnasse. Kohvrid sabakonksu otsas järelkärus,üks sohver kettas. Teise tõstsid valvsad Poola piiripolitseinikud maha:tal polnud riigi viisat(?). Meenutasin kohe ohte mis sõitjaid varitsesid:kui tulin Moskva alt Kalininist keskkomitee Volgaga ühtejutti üle 1000km Tallinna, uinusin ajuti viimased 200 km roolis olles ikka ja jälle.Üles ärgates ning ehmudes pidasin kinni ja hõõrusin nägu lumega. Nagu ka aastaid hiljem Tamperest Ladat koju tuues, kui Kohtla-Järve järel äärepealt põldu oleksin kündunud kui silm kinni vajus. Mind päästsid tuliuued naastrehvid,mis teeperve jää ning asfaldi liitekohal krõbisema kukkusid.
Väärt mees pidi Annikal roolis olema kui ohuolukordi ei sündinud.
Sest Liiklusseadus nõuab seitsmetunnise sõidu järel kolmetunnist pausi kui õigesti mäletan.
Tallinnas on käimas NATO välisministrite kohtumine. Et meil ohuolukordi ei tekiks,tulnuks ka punavene esindaja osalema meelitada. Selle asemel kippusid areenile protestima ja Moskva saba kergitama mingid Leedu punased ja meie viienda kolonni poisid firmast Öine Karauul elik Nocnoi Pazoor. Sest keegi tähelepanelik keeleoskajast netikommija märkas: Dozor pole ju v.k. vahtkond...
KaPo rassib täiega leedukad peksti piirilt tagasi ja Kremli kohalikud palgalised : revad,sirõkid ja linterid suruti nurka tagasi. Et minge avaldage meelt mujal,teil ju suur kodumaa ja ruumi küllaga.
Majanduslikult raskel ajal on mu head tuttavad bemmide maaletoojad firmast United Motors eesotsas juhataja Toomas Pärnaga olnud üllatavalt innovatiivsed:pakkunud kõrgel nõupidamisel osalejaile tasuta rendile 55 BMW-d. Maksta tuleb vaid otsesed kulud,mis on kindlustus,kütus ja sohvrite palgad. Sahistatakse,et KaPo lubanud hiljem pooled autod osta. Miks mitte:riigisektori kulud on meil ju suuremad kui mikihiirepoistel.Mida olen juba tunnustavalt märkinudki.
Islandi öökullipurse sättis mõtted ka Rail Baltica projektile. Kusjuures kerkis vajadus raha säästuks.:monorelssraudtee viiks 19.saj.kohe 21.saj. Hooldus kah odavam. Teine idee oli muuta rööpmelaius euroopalikuks. Mis ilmselt märgatavalt kallim ja nõuab uue veeremi soetamistki.
Kui Mimmi noid mõtteavaldusi siit leiab,pärib kohe:miks tegeled selliste probleemidega?
Küsiks nagu K-kohuke:aga kes siis veel?
Poliitikalainele siirdudes:sotsdem Nestor väidab -euro saabub töötute arvel. Riik hoiab kokku töötute ja haigete pealt:ei kuluta reserve seal,kus hädasti vaja.
Aga kui liigume kiirel sammul helgesse tulevikku,miks tassida kaasa ballasti? Ei üks ega teine õnnetukeste kategooria ole matkal abiks,vaata ühelt või teiselt poolt.
Minge tööle ja saage terveks!
Muud sõnumit mul rikaste ja ilusate poolt saata pole!
Boldre & Beautiful,kui olete kuulnud
Mõnuzat kevadet!
Jatkuvalt teie
elukunstnik Neemo E. Poldre

Wednesday, April 21, 2010

EestiPoiss

see vana Polbergi poeg,oli täna sunnitud andma aru oma lambasihvrile. Liiza küsis,miks mind morjendab see eesti merenduse tulurahade äraujumine andekamate ja nupukamate naaberriikide manu. Kuis võib üks salablondiin sedasi küsimust serviti asetada? No kuidas sa hing ei muretse. Kui pead salaplaani sattuda Toompeale, riigilt kogujaks,äravalituks. Siis on loomulikult kohe valu südames iga vasakuleläinud krooni pärast. Justkui oma latseke oleks metsa eksinud...Küllap oli piinavalt valus ka Tallinna linnaisadel kui nad võtsid vastu maade sundvõõrandamise seaduse.Sest tänase päevani oli loota,et soliidsed rahaümbrikud ja kinkekaardid lauale pudenevad enne kui maaomanikelt linnale maid tagasi ostetakse. Et valitaks just see õige maamüüja ning suurim kompensatsioon.Nüüd aga langeb Eesti kõrge korruptsiooniga riikide edetabeli tipust. Lausa esiviisikust kukume välja. Ja millest sa ametnikuroju siis elad? Lähebki käiku vana grusiinlaste needus:Mingu sul täitsa halvasti ja et sa elaksid edaspidi AINULT PALGAST!
Hea näide on linna keskonnaametnike peamehe Aap Mumme tululik diil. Saanud generaalplaanilt teada,et Maardu juurde rajatav kahetasapinnaline ristmik nõuab hulga maapinda,läks ta seepärast kiirel käel omandama koos Maardu venelasest karjääriomanikuga lahmakat kõnealusest maast, mida just pool aastat tagasi üritas paari miljoniga riigile maha ärida. Loogiline ja kasulik - ise ostad kuuesaja tuhande eest, lükkad tuuri paari milliga. Ja jälle kohe poes hinnad õiged!
Fiskaalteemadel jätkates: hotell Viru asub linnaviletsuselt nõudma oma saamatajäänud tulu,sest juba valminud ja lepitud kava kohaselt lubati ju soomlastest omanikel kunagi: ehitage Tammsaare parki juurdeehitus,rahvanimega Viru Poeg, aga nüüd võeti kord antud sõna rahva survel tagasi. Ja linnaisad on hotelliärikatele võlas! Igati loogiline oleks kui lõbumaja Lily sulgejad tasuks bordellipidajaile kogu saamatajäänud tulu. Sest tuhanded Soome jt.turistid jäeti rahuldamata, neilt tonksumatka-raha võtmata...
Juomamatkalle tullut veljekset said vaid oma nokatäied siitmailt kätte... lisahindadega turgutamaks me jännijäänud majandust.
Aga just tulid pojuksed issiga lasteaiast läbi Jannseni poe, mille ees autos oodati papsi. Ja oh imet, mida nähti! Pilved pauguvad,oli suurilsilmil tuppa Mimmi juurde tõtanud Sebastiani messidz.
Eks kevadäike pelutanud Karlikesi elik Karlutte.
"Elu võib olla ainult nii ilus,nagu ise unistada julged,"on hiljuti väitnud keegi kodukasvanud filosoof eesti meedias.
Ostsin taas Vikingi lotopileti,võidusummaks 31 miljonit.Aga ju seegi vana kombe kohaselt Taani või Norra libiseb, sest taevaisa on otsustanud -kel on,sellele antakse. Kas ka Piibel seda väidab,pole aimu.Ja halvasti ongi,sest kultuurinimene peaks piiblit ju tundma. Mul vaid üksikud,paljutsiteeritud kohad mälupilti kargavad. Aga ju midagi veel ees,millele pühenduda.
Kesikueelik elik põrsakene Kadri Simson on vastuväidetes Ansipile tuvastanud põhjapaneva tõe-aktsiiside ja käibemaksude tõus on lajatanud valusaimalt just vaesema elanikekihi tasku pihta.Kas peab tõesti mõttehiiglane olema, et tuvastada: 50..70tuhandeliste kuupalkade juures just eriti ei erututa, kui kusagile kümnekas/ sajakas ligi suratakse.
Et mitte kahtlustada mind muretsemises või jumal hoidku-kurtmises, ütlen teile ikka: Elu on lill,ainult minul pole praegu õitsemisaeg.
Olge siis mõnzad
ja hoidke tervist!
Jätkuvalt teie Neemo E. Poldre

Tuesday, April 20, 2010

EestiPoiss

teilegi tegusa kevadpäeva lõpetuseks head õhtut soovib.Hommik algas Jelena Zubkova uurimusteose Baltimaad ja Kreml kähkutagastusega TLÜ raamatukokku,sest laenutuseaeg sai äkki läbi.
Muidu põhjalik teos kolme mereäärse väikeriigi okupeerimisest,kuid paraku pelgalt arhiividokumentide najal kokku kirjutatud.Nii et emotsioone ega juuresolijate pilku pole vahele mitte mahtunud. Näiteks seal,kus kirjeldatakse paarisaja EW kommunisti ässitusi ja nõudmisi kähku-kähku murdmatusse liitu astuda,sest kohalesaabunud vene sõjaväeüksused olid ju julgustuseks. Ja tublit lisa saadi rahvale vabadust nõudvaist kisakõridest-eksvangidest. Kõik punaste poolt türmist uulitsaile möllama ja uut korda ning rahva valitsust nõudma lastud kurjategijaist,kes kah kamandati Stalinile tänumeelt avaldama, plakatite ja loosungitega mööbeldama. Ning mis peatähtis: minu hea kolleeg ja mentor, Õhtulehe veteranajakirjanik Leo Randmaa kirjeldas, kuidas Vabaduse platsil Jaani kiriku ees kõnniteel seisid ridamisi punaväe madelautod relvastet püssimeestega, kui kurikuulus punamiiting toimus. Nii et kui Jelena teoses katsusid kolme Balti riigi Kremli emissarid ohjeldada ja vaigistada mässumeelseid punaseid, siis sõjaväeline hunta oli neil risti-põiki vastas. Moskva seaduste täie rangusega.
Kuidas ütleski sm.Putin:Ajalugu ei tohi te mitte ümber kirjutada, seltsimehed!
Aga Kremli võimukoridoride väike lemmikloomake Mõmmik,see pikuke Medvedjev, käis ära oma Canossa teekonnal Krakowis ning viibis Poola presidendipaari matusetseremoonial kõige hirmsa kiuste. Tuhapilvede tõttu Islandilt jätsid matuselesõidu ära paljud seda plaaninud riigijuhid. Ent Mõmmikul oli vaja ju endale tuhka pähe raputada. Liiga palju vandenõuteooriaid sigines juba Poolamaa inimeste pähe...Kus viibib mu õeraas Annika,kes peaks juba weekendiks Tallinnas tagasi olema,ent kusagil Kesk-Euroopas vist kodu poole seikleb. Näe,juba teisipäev,kuid ei kippu ega kõppu. Koputusest uksele rääkimata.
Ajaloost ja loodusjuhtumist teeks kõrvalepõike tänasesse päeva. Hommikupoolikul viibisin TTÜ VI õppehoone fuajees invaelu demol,kus toimus ratastooli-vigursõit ja vaegureile tudengielu võlude esitlus koos nägemis-ja kuulmispuudega noorte õpivõimaluste ja elu-olustiku selgitamisega.Huvitavalt korraldet üritus.Kuigi tajusin, et "kapist väljatulek" oli inspireeritud moesolevast Euroliidu hoiakute tutvustamisest. Sest varemail aegadel pole taolisi massilisi actione e. vaegurite elu kurvema poole esiletoomisi, toimetulekuraskuste tutvustamisi märgata olnud. Meediaärimees Mati tuli mind sealt ära haarama,et Buldogi Pubis,me lemmikkohas,kannu õlle juures kanda ette oma äsjase Soomeskäigu üksikasjad.Tegime lähitulevikuplaane DVD-projekti jätkusuutlikkuse tagamiseks ning siis pillas ta mu Lauluväljakule,kus pidi mõne aja pärast algama Eesti Nokia,uue särtsurolleri demosõitude ja huvilistele tutvustamise üritus. Jarmoga, projektijuhiga tundsime teineteise kohe ära, kuigi oli eelnenud vaid moblasuhtlus. Mopo oli justnagu fotolt meelde jäänudki,mõnza ja kompaktne ja särtsakas.Mina sadulasse ei roninud,kuid muljed sain kätte-nii palju erisuguseid testisõitjaid oli tulnud, et lihtne see lõpptulemuse hoomamine oli. Nüüd on pall nende käes,kes huvitatult juba jõudnud sõiduriistu tellidagi. Kui esimesed mõnikümmend loovutatud,on firmal ehk jaksu nuputada uuem tagaülekanne lisamaks rattapaari.Et vaegurisõiduki moodi riist sünniks.Minu nõuanded olid: peab jääma võimalikult väikesegabariidiliseks ka kolmerattalisena, et oleks hõlbus autos vedada kui suvitama sõidad.Keegi krossisõitja, kahemeetrine sell üritas hoogsalt vigursõitu teha ning soovitas esihargile suuremat kaldenurka.Keegi pakkus : vasaku käe alt juhtnupud vähe nihutada, et põlvega juhtrauda koksates lülitit ei puutuks.Ja oli kuulda veel üks soovitus: sõidutõkesti ärandajate peletuseks. Ka teatas Jarmo, et uutel mudelitel tulevad suuremad rattad.Jätsin talle hüvastelles visiitkaardi ning palusin invasõiduki kontseptsiooni kallale asumise eel kontakteeruda.Et saaksime Tallinna Invaliidide Koja juhi Tauno Asuja abiga saada Moonisse kokku terve asjasthuvitatute, noorvaegurite rühma,kes sõidaks ja soovitaks.Nii saab tulemus parim, usun ja loodan.
Parimat tulemust loodan ka eruadmiral Kõutsi taotlusele,et Eesti võtaks lähiajal vastu laevanduse registrimaksude soodustuse seadused. Muidu jätkub tänane olukord,kus Eesti kaubalaevastiku 60 alust kulgevad Läti, Soome, Rootsi ja Leedu lippude all ning maksavad makse nende riikide tulubaasi toetuseks.Ka Eesti meremeeste maksud,ühtekokku 1,5 mlrd aastas, lähevad meie riigieelarve jaoks kaotsi. Tallinki laevakapten aga säästab oma palgast 260 tuhat maksukrooni aastas, kuna pole Eesti lipu teenistuses. Kasu saavad kõik peale meie,keda juhivad NLKP kõrgemate parteikoolide karastusega seltsimehed,kes on relvastatud vaid vanaonu Karl Marxi Kapitaliga ega ole midagi kuulnud maestrost, kel nimeks Milton Friedman ning kelle kuulsat turumajanduse kontseptsiooni meie riigile nii pöördelistel aegadel pidevalt kilbile tõsteti.
Aga teie õppige,õppige nagu hullud seda va moodsat turumajandust,et poleks enam seda va toru-majandust kus kõik kaob,lahkub nagu suurde torusse, jäävad vaid tühjad pihud. Kui Eesti Energia muudetakse börsiettevõtteks,on samuti karta Milton Friedmani põhimõtteist kõrvalekaldumise katastroofilisi tagajärgi. Lõpetuseks. Keegi asjapulk nimega Stark EKPst avastas,et Eesti üleminek eurole polegi nii kaljukindel. Ja tõi esile mitmeid kahtlusi.Minu arvates on miinus seegi,et meie riigiaparaat hulga suuremaks paisutatud kui tubli liitlasse USA vastavad institutsioonid.
Kui oleme taaskasutusse pööranud Eesti krooni,pole üleminek üldse valus,tõden ma koos Gaute Kivistikuga,kelle Libauudiseid kuulamast ei väsi. Olge jätkuvalt tublid ja täie tervise juures!
Parimatega
Enno E. Poldre

Sunday, April 18, 2010

EestiPoiss

kaunist kevadhommikupäikest tervitab ja teilegi lehvab.Üks tegu, kaks asja,noh.
Tubli tegu oleks olemasolu piiril ning siseheitlustes vaevleva Eestimaa Roheliste Partei poolt hoopiski selle tera ülesnokkimine, millest eile pajatasin. Et Iirimaa tänu oma väiksusele ja suht kähkumobiliseeritusele katsub pürgida Euroopa riikide esirea tippu elektriautodele üleminekul üsna mitmete nutikate meetmete toel. Tuumasin kohe,et meiegi üsna tillukeses riigis elutseme ning ammu olen mõelnud,et mullegi passiks hästi ASi loomine ja ca kümmekonna elektriautode laadimisjaama rajamine oma parajate sajakilomeetriste vahedega. See ju täna elektromobiilide läbisõidu piiriks.Ja ilmselt nii jääbki pikemaks ajaks,kuniks ühel ilusal päeval liitiumioonakude asemele midagi muud sünnib.Tasapisi tekib juurde särtsu najal edasi astuvaid väikesõidukeid,nagu Randma-poisi Hiinast toodavad jalgrattad,motikad jms kuni lisandub ta praegusele paarile väikeautole ja -bussikesele veelgi.Neidki tal tänaste laadimisvõimaluste puudumisel eriti müüa pole õnnestunud. Sorry,pikk jutt on SEE jutt.
Aga point tuleb: Marek Strandbergi juba kohtuga parteijuhi toolilt kangutavad rohelised võikski poliitteatri tegemise asendada asjaliku rohepoliitikaga selmet sõimelda NO99 teatriga,kes 7. mail Saku suurhallis omagi poliitetendust serveerima tõttab.Ja juba valusaid lakse saanud pärispoliitikuilt,kelle jahimaad nüüd ohus. Värisevad kõik-sest riigilt kogujad kah ärevuses: kui 101 kogujale peakski lisanduma maikuu poliittalgute "Teeme ära!" käigus veel sadakond, jääb vanade tegijate korjemaa napimaks.Ja mida sa hing siis veel kogud,kui igale teisele juba Toompea tagumikutundide eest 52 tuhat kuus potsatab ning kõik oma Porschedele kütuseraha nõudmas. Raha jäävuse seadus on selline, et kogus on üks ja voolab teine ikka ettevõtlikemate kaukasse ja kogunebki sinna, nagu vana Arhimeduus ennustas.
Vat eile õhtul vaatasin Andzey Wayda kuulsa filmi Katõn lõppu,kus ülitublid punamundris fashistid Poola eliiti ja sõjamehi-kõiki neid katoliku usku rahva esindajaid kuklalasuga "õnnistasid" ning raske, suure buldooseri S-100 abil kaevatud transheessse matsid. Smolenskimaa metsas toimunud sõjaajaloo julmima veretöö filmi oleks pidanud näitama suure Venemaa kõikides kinodes siis,kui Hrustsovi sula ajal Jossifi kuritööd paljastati ning Stalin hukka mõisteti.
Filmile sobinuks uus pealkiri "Tavaline fashism" ning lõppenukski sealsamas kõigi teiste rahvuste,s.h, eestlaste süüdistamine fashismis.
Seltsimehed,mis see muu oligi kui fashismus.Suure Aadu suure semu kurikaval plaan tappa poolakaid ning ajada süü sõbra kraesse.
Nii et otsige palki omaenenda silmast,meil pindu justkui ep olegid.
Ja jääge te terveks
kes mu mõtteilma selginemise tunnistajad olete.
Parimatega
teie Neemo E. Poldre

Saturday, April 17, 2010

EestiPoiss

Näedsa siis, mis imelikke loodusnähtusi saatus me teele purskab!Kolmat päeva rikub inimeste elu Eyjafjallajökulli liustiku alt purset sooritama hakanud vulkaan Islandil, mis on juba kolmat päeva pihustamas vulkaanilist tuhka laiali üle Issandast hüljatud Lääne-ja Kesk-Euroopa. Lennufirmadel jääb küll saamata miljoneid kroone, kuid raha jäävuse seaduse tõttu voolab money hoopiski hotelli-, bussi-ja laevafirmade kaukaisse.
Löögi all on ka Smolenski lennukatastroofis hukkunud Poola eliidi matusetalitus Krakowis, kuhu peab ka meie Ansip näiteks siirduma hoopiski autoga. Peaaegu kogu Põhja-ja Lääne-Euroopa õhuruum on lennukeist tühjendatud. Lõuna pool Alpe pole erilisi probleeme,kuid miljonite eurooplaste jaoks on lennuaeg peatunud vähemalt laupäevani, s.t. nädalajagu ehk veel.
Võrdluseks:kui Euroopa õhuruumis toimub iga päev ca 28000 lendu, siis nüüd vaevu 11000.Väidetavalt olevat isegi kolmveerand lendudest tühistatud.
Ju ongi aeg kippuda elektriautodesse.Näiteks Iirimaa üritab võita Euroopas liidripositsiooni,kasutades koos rahavoogude juhtimise mehhanismidega ka seaduse võimutäiust.Ning kontserni Renault-Nissan
ühispakkumist. On seatud sihiks,et aastaks 2020 on neil juba kümme protsenti sõidukeist liikvel elektri jõul.Igale iirlaste maal liitiumioonakudel vurava sõiduriista ostjale antakse riigilt toetust viis tuhat euri, ka vabastatakse autoostja registritasust.
Ja lisaks rajatakse iga sõiduriistaomaniku koju laadimispunkt.
Mida veel põnevat? Lihasõjas,mille kauplusekett Rimi alustas kodumaise liha vastu, kõrvaldades selle isegi lettidelt, jäid nad ikkagi kaotajaiks. Sest ostjad tõstsid kõrvulukustavat seakisa ja nüüd toodi liha tagasi. Küll väljamaises pakendis,sest olevat üsna otstarbekas saata Eesti liha Poola, kus toimivat üks vastav ülihea pakendustehas. Miks mitte Austraaliasse,küsin ma Kilpla meestelt -rikas eestimaine ostja on ju valmis plekkima kinni ka loomarümpade veo maakera kuklapoolele ja tagasigi. Küllap on Sidneys või kusagil känguruliha-konservitehaski, mis steriilne ja puhas kui vastsündinu pepu.
Kui sovetiajal politruk vestis juttu,et kommunismi saabudes on igal perel oma reaktiivlennuk,küsis üllatusest oimetu kuulaja:Miks küll?Sai selgituse: kui kusagil suure kodumaa kaugemas nurgas tuleb äkki müügile suitsuvorst,saate seda kohe ostma sõita(?) Nii et seda va lihatoodete transiiti kavandas juba surematu Puhmaskulmne Leonid.
Ehk Laagriülem,nagu teadsid Odessa humoristlikult meelestatud juudid. Sotsialismilaagri,noh,lisasid nad.
Pojukeste elust. Läks mööda või üle see Eitere-periood, mis kestis terve kevadepoolse talve.
Marsivad hommikul oma toast ülakorruselt alla ja esikussejõudnult hüüatavad juba ukselt: Eitere! Justkui protestiavaldus,et kohe-kohe peavad vastama Mimmi või PapaEnno terele(!) Aga nüüd on lumi läinud ja tujugi hoopis teine: lõbus-vallatute nägudega tullakse heas meeleolus alla tuppa ning ukselt kilgatakse teresid niipalju et ole mees ja võta vastu!
Näete,peaasi on noorte väikesed veidrused välja kannatada, mitte kukkuda vanainimese kombel kohe noomima:nii poole ilus käituda, mehed! Sest sirguvad inimesed on arenemisvõimelised, et te teaks! Ja oi-kui-palju pannakse kõrvataha, jäljendatakse seda mida suured ees. Nii et valvake hoolega,mida ütlete või teete kui valvsad silmapaarid ning terased kikk-kõrvad teie läheduses.
Isiklik eeskuju on see, mis tegelikult kasvatab, kui te veel ei tea!
Parimate tervitustega
ikka Neemo E. Poldre
P.S.Kes ei jõua Taevaisa ära tänada,et ...Jökulli liustikualune purtsatus hilines nädalajagu ega seganud Beriti reisi Hiinamaale.
Sest alanud on 21.e. Aasia sajand,väidavad maailma arvamusliidrid. Ning meie laps on õigel ajal õiges kohas.Expo Eesti paviljon kah sealsamas-Soome ja Taani omade naabruses,lausa pizzakohviku kõrval ja infopunkti läheduses. Saldejumside paviljon tahab küll veel tublisti sättimist,kuid meie oma igati korrekt ning graafikuski. Täna saabus 10-liikmeline hiinlaste abibrigaad.Kaks IT-spetsi ja giidid. Ladus inglise keel suus ja muidu armas seltskond.

Friday, April 16, 2010

EestiPoiss

Kurb uudis ja üks teine,rõõmsam varuks on.Esimesest alustades:Vene ajaleht Trud valgustas Smolenski lennukatastroofi tausta.See koht, kuhu Poolast saabuvate kõrgete külaliste lennuk maanduma pidi,oli tegelt mahajäetud sõjaväelennuväli,kus puudus igasugune tehnika, mis iseloomustab tänapäevaste teraslindude aerodroomi.Kogu vajalik navigatsiooniaparatuur oli küll olnud kohale tooduna hiljuti,kui samas maandusid Putini ja Poola peaministri Tuski lennukid,kuid õnnetusehetkel tehnika olemasolu kohta andmed puuduvad(?).Selle kurva tõdemusega käisin täna ära Tallinna Poola saatkonnas,kuhu asetasin küünla lillemere serva ning kirjutasin kaastundeavalduse:
Lugupeetud, paljukannatanud Poola rahvas! Palun võtke vastu minu sügav kaastunne Andzej Waida ja Lech Walesa ning suursaadik pan T.C.rahvuskaaslastele.
Lugupidamisega Enno Poldre
Pean tunnistama,et minu ees ja järel oli mitmeid inimesi sama teoga poolakaid mälestamas.Lahkumisel kätlesin üleval ruumis ühte masenduses daami ning all pani ja pannat,kellele tahtsin midagi lohutavat öelda kuid pisarad tulid silma.Niivõrd kurb oli viibida saatkonnas kus mind korduvalt rõõmsate sündmuste,lihavõttepühade või luule-muusikapõimikute kuulamistel võõrustatud.
Ja nüüd maisemate teemade ligi.Saatsin just Beritile Hiinasse meili selle kohta,et Islandi vulkaanipurse on matnud tuhapilve sisse kümnekilomeetrikõrguse atmosfääri Soome ja Rootsi lennuväljade kohal.Isegi Frankfurtis ja Berliinis on õhulaevade liiklus häiritud,Tallinna omast rääkimata.Laevakrahvid ja hotellikuningad on pooles Euroopas kui moosi sees. Muud uudistes ei näegi kui rahvamasse lennujaamades ja sadamaterminaalides. Tore,et mu poolt Helsinki äritripile saadetud Mati Laos tuli just tagasi rõõmsate uudiste kimbuga. Tänu Simole oli ta trehvanud nii Pekka kui Riitta Kastemaaga ning külastanud ka korüfeed ajakirjanikku Kai Lauri Bremerit,Mobilisti ajakirja omanikku ja väljaandjat. Vat see oligi rõõmustav uudis mis kaunistab mu kevadet.Omapärane uudis oli eilne Eesti Ettevõtlike Naiste ergas aktsioon "Tilliga või tillita?" Taustaks-tilliga töötajad e mehed teenivat Eestis 30,3 % rohkem tillita töötajaist e naistest.Teravdamaks sellele tähelepanu pakuti mitmes pealinna söögikohas lõhevõileibu tilliga hinnalisaga 30 % või ilma tillita mis seevõrra odavamad.Naisi solvas just see,et mujal Euroliidu maades sellist vahetegemist ei olevat.
Majandusanalüütik Ivar Raig on ühinenud nendega,kes tõdevad:euro pole imerohi,mis meid juukseidpidi masu-soost välja sikutaks.
Ivar tõdeb:"Eurotsooniga ühinemisest võidab eelkõige poliitiline eliit ja osa äriettevõtteid, kuid kasude ja kahjude vahekorda Eesti kui terviku jaoks on väga raske määratleda..."
Raske on leebemalt oma kõhklusi välja öelda,tuleb tõdeda.
Teine huvitav tõdemus:tänu SaviEtsi müügimaksule plaanivat kaupmehed tõsta hindu kogu Eesti jaoks,sest olevat raske serveerida kõrgemaid hindu pelgalt Tallinnale(?)
No siin ennustan ma küll keskute partei vajumist kuristikku-kes ikka lüpsitehnikuid upitaks? Pealegi kogu riigile nii raskel ajal.Õitsenguaastal protsent hinnale siia-sinna kaoks märkamatult.
Ega,s kedagist.Ajage äri ja pressige kivist vett välja!
Parimat!
teie Neemo E.Poldre

Thursday, April 15, 2010

EestiPoiss

tere ja ei saa me läbi Hiinata! Pealtnägija näitas just hiina käsitsivõitluse treenerit.Tallinnas elavat Changi,kes õpetas kunagi mu õeraasu ning aastaid hiljem tütretirtsugi.Point sellest,et kahtlustan toda sümpaatset pilusilmset kutti mu lapse nakatamises -kust mujalt mu algkooliplika-ealise ratsutamishuvilise lapse pilk pöördus Aasia kultuuri pääle?
Aga hommikuüllatus oli selles,et kui olin valinud õeraasu numbri,ta ei vastanud. Ju lehetegemise-järgne päev ja põõnab,uskusin. Siis äkki heliseb mobla ja Annika küsib: helistasid? Ma olen Shveitsis, nädalalõpul kodus räägime,eks!
Ja Jensu viibib Riias, kus kohe avatakse Tallinki vastne,otse nõelasilmast tulnud hotell.
Ent mina ei pääse Tänasssilma tehnokülasse,kus motikamaja õuel esitletakse nö Eesti Nokiat,äsjasündinud mopot Exo.Õnneks sain tänu mopost kirjutanud kolleeg Sander Silmale meilikontakti tegija esindaja Jarmo Tuisuga, kes võib saada minult aprilli teises pooles, uute jätkuesitluste aegu vihje tootmaks ka kolmerattalist invamopsi minusugustele vaeguritele.Ja vanemaile liikurihuvilistele poeskäimisteks väikelinnades, kus liiklemine vaiksem kui siin merekalda pääl.
Kus elu kulgeb minuarust sovetlike mallide kohaselt. Kus juba siis nö valiti näiteks kaadrit isikuliste näitajate järgi:teatud kohale paigutati kuni 30-aastane tehnikumiharidusega kindla rahvuse naisesindaja, kes ainsas valitsevas parteis ning peres kaks last jne. Kuna taaskord kandideerisin kliendiloteriis tellijapreemiale, miljonilisele raha-auhinnale Luigepoju Ekspresseni ja ka tema kaasomanduses oleva Päevalehe tellijana ja õhkõrn lootus pesitses hingesopiski.Ent tänane EE valgustas võitjatädi persooni:
miljoni võitis hoopiski mu kodukülas, Kivimäel elunev 83-aastane tädike Hilda Heinsalu. Järelikult oli lehemagnaatidel mõttes valida välja rahasüsti vajav korralik,puhas naissoost vanainimene Nõmme kandist. Noh,vähemasti õigesse kohta maandus too miljuunikene.Aga oleks ju minagi saanud lugejaile häbenematult valgustada kuhu pappi paigutaks. Hilda-tädil kukkunud talvel kokku kasvuhoone ning kuurikatus mädanevat, ka ahi tahtvat kaminaks muutuda. Pea sama siin: krundi piirdeaed hingitseb oma lõpunädalaid.Kamin vajaks väljavahetamist ning pargimaastur Suzuki Vitara ihkaks paarikümne tuhandelist hädaremonti.Pajatamist oleks minulgi üksjagu,ka nägu passiks pildile nagu tarbijaloterii korraldajad seda ihkavadki.
Aga on veel üks mure hingel,mille peale vanatädi teps mitte ei tulnudki.Mina-mees näed olen nii empaatiavõimeline,et paneksin suurvõidu korral sajatuhandelise põhja omaloodavale "Haavatud Eesti Fondile", mis toetaks suurperesid. Kelle lapsed jäetud tarkade ja täissöönud riigiisade hoolitsusel ilma ranitsatoetustest ning tasuta koolilõunatest, kelle vanavanemailt võetud kahel rindel sõjapidamise kulude katteks ära ka matusetoetused...
Kurb ja ka rõõmustav oli näha, kuidas ühiskonna sanitar VõsaPets sõitis viima paari kilekotitäit toiduaineid töötu emaga Pärnu suurperele, kel polnud nädal otsa olnud mitte söögirahagi(!)Ja kui minusugused vahel tuumavad,et meil elu raske -mida peavad siis tegema need vanemad, kes oma üheksa võsukest õhtuti korisevate kõhukestega ööunele saadavad?
Pole ma nende parteis,kes taoliste lehelugude pääle kommikastis läbi interneti mulisevad:oli siis vaja teha titekarja kui toita ei jõua?No inimese armsad,kes siis lapsi muretsedes oskab mõelda, et Ansip tahabki majanduskriisis elada?
Kui teie ei taha,rabelge välja!
Valik on teie.
Jätkuvalt parimat lootes
ja halvimat peljates
ikka Neemo E. Poldre

Wednesday, April 14, 2010

EestiPoiss

kõiki tervab lähedalt ja kaugelt.Eriti kaugelt-vast minut tagasi lõin side Hiinaga- just olin koonupidi arvutis kui tütretirts saatis meili Shanghaist - asunud kenasti sisse elama uues rollis uuel kodumaal kui pidulikult öelda.Elu olevat kui ulmefilmis-linnas,mis just nõelasilmast tulnud oma tuliuute majakeste ja heakorrastatud parkidega ning purdekestega üle ojakeste.Esimene turvakontrolli-kogemus juba käes:lähed läbi turvakontrollitelgi, kus kümme väikest hiinlast ametis:esimene ütleb tere,teine palub: tulge edasi,kolmas:ulatage oma kott,neljas valgustab läbi,viies libistab üle su keha kontrollsauakesega, kuues tutvub kotiga,neli naeratavad sõbralikult...ja oledki läbinud.Eelnes täielik tervisekontroll ja veenivereproov koos EKG-ga.
Elu ise kui muinasjutus:uued euroopalikud söögikohad koos pizzade ja millegaiganes...Ainest raamatuks Minu Hiina juba terve peatüki jagu.
On kodumailgi uudist.Sündinud elektrimopo,mille loojatega sain just kontakti ning otsin kohtumist,pakkudes kolleeg Jüri Aarmat neile testisõitjaks:veebisait taolist persooni vajab ning Jürka juba mõned head aastad särtsurolleriga linnapeal ja Rocca,Al,Mare vabaõhumuuseumiski uhkeldab...
Kui mõtted klapivad ja idee teostub,olen huvitet kolmerattalisest särtsurollerist või mopoautost.Juhul kui seadus jääb samaks - moposõidukil pole tarvis liikluskindlustust ega sõidukimaksu... Näis-näis.Sel puhul avaks pudelikese uut ulmelist jooki nimega Caberneeme Sauvignon,mille nime just kusagilt koukisin.Humoristide varasalvest,mitte weinkellerist...
Joomajutu jätkuks.Eile õhtul väisasin Neeme Andrest,kes tähistas kodus oma sünnipäevalõpetamist nelja shampaga.Mille kolmepeale ära libistasime.Koolivend-üleaedne nimelt on lõpetamas oma Kannikese kohvikust sündinud hotelli,mille oleva ärastanud ta seni viimane abikaas...Ja järgmine naiskodanik on leitudki:keegi nö puhas vanainimene-tore tädike,kes olnud kusagil kerges alkokoomas.Ning Andres korjanud ta üles ning toimetanud Mustamäe haiglasse,et elule tagasi toodaks. Vähemasti sellise mulje ma olukorrast sain,kui Andrese kodus teisel korrusel tiba jaurasime. Tore poiss,minust aastake kauem maamunal trampinud,kuid miks end sedasi raiskab? Et sada naiskat ja palju-palju viina?
Loen meediast,et Poolamaal tõusnud jäme jama kavast matta pan President ja tema Maria kuulsasse katedraali,kus puhkavad parimad pojad-Kaczynski vastuolulise isiku põrm sinna ei passivat(?)
Ja kui FSB karvane käsi juhtis Tupolevi vanametalli puulatvadesse, on nüüd põhjust seda tempu kibedasti kahetseda.Kõik arvamusliidrid leiavad,et "tänu" uuele tragöödiale seal on nüüd võimalus selgitada kogu maailmale ja ka vene rahvale,mis tegelikult 70 aastat tagasi juhtus...
Arvestades Eesti tänast olukorda ei julge mõeldagi milline reaktsioon vallanduks meil kui sama stsenaarium siin rakenduks.. Siia passib Libauudiste killuke:vaja võtta kroon taaskasutusele,et oleks,millest eurole üle minna(?)
Taas põhjust heita pilk väljamaale,kus vana-Hiina sõjandusteoreetik Sun Zi on määratlenud suurima võidu definitsiooni:absoluutne võit on võit ilma sõjata,nagu ka Eesti vabanemine punase karu kõhust. Ning parimat alust meie tänasele identiteedile olevatki raske leida.Küll aga on hea identiteedi leidnud endale vene kurjamid Eestis,kes kaunistavad oma elutee Eesti perenimedega. Keegi Valeri Fjodorov on oma arust nüüd eestlane Ramjalg hüüdnimega"Jokker",mis on andnud väärt võimaluse nutitelefonide iPhone,i müügiks.Osteti paarsada telefoni,mis paigutati semude-ärakaranud bandiitide abiga Marylandi osariiki nö vahelattu.Austriast ostetud varifirma abil müütati internetis neid telefone kuni õnge otsa hakkasid Belgia ja Hollandi firmad.Kontrollkõned UsA-sse kus laos telefonid tõesti olidki ja järgnesid üle kümne miljoni krooni suurused ülekanded.. Vastküpsetatud eestlane tõstis jälle mu rahvuse mainet nagu ka eilne sündmus Brüsselis,kus Eesti passiga uuseestlased lasksid röövi käigus maha juveelipoe omaniku ja haavasid ta sugulast.. Veel tervisesäästlikust eluviisist.Lisaks juveelidevaramu lähedusele olevat ohtlik viibida säästulambist lähemal kui 30 cm-tappev kiiritusoht tuvastatud!Moodne elustiil nõuab ohvreid:säästad raha,kaotad elu?
Lõpetaks eri vaadetega samale faktile. Briti ajaloolane sir Timothy Garton Ash lausa taunib Putini otsust näidata prime time,i ajal Vene TV-s filmi Katõn,mis tulnud suurmeister Andrzej Wajda käe alt ning olnud kommunistide poolt lausa keelu all. Vat mina ja kindlasti teised punareziimi ohvritalled mõistavad seda kui tuha päheraputamist,aga sir arvab vist,et on noa pööramine ohvri alles veritsevas haavas(?)Mõistan,millist kolleegidevahelist vaidlust nuhiorganites võis taoline otsus sünnitada kui Vladimirovich üldse kellegagi peale iseenda aru peabki.
Ei siis muud kui -kallist rahu!
Ja püsige terved
ning võimaluste piires kainedki!
väsimatult teie
Neemo E.Poldre

Sunday, April 11, 2010

EestiPoiss

Päeva märksõnad on lein ja kurbus.
Homme langetatakse me riigilipud poolde vardasse või varustatakse leinalintidega Poola rahva tragöödia tõttu.President Kaczynski surnukeha tuvastas tema kaksikvend ja President koos abikaasaga viidi Varssavisse.Teised hukkunud,keda oli eri andmeil 96 või 134, transporditi Moskvasse. Tallinnas Poola saatkonnas avati täna kaastundeavalduste raamat,kuhu lähen omagi nime kirjutama juba homme. Sest suursaadik Tomas Chlon on meid, Ajakirjanike Liidu liikmeid, korduvalt kenasti võõrustanud endises telefonivõrgu peakorteris Suure ja Väikese Karja t. liitumiskohal nurgamajas. Ja üldse on minus seitsmekümnendaist varjul mingi seletamatu sümpaatia Poola rahva ja keele vastu.
Aga mu omal rahval läheb praegu nii ja naa. Samas ajalehes kus juttu Viljandi linnapea poolemiljonilisest aastapalgast, mis polevat kuigi kõva, sest mõnedki tema kaliibriga Elu Peremehed saavat miljoni või enamgi. On juttu Suure-Jaani suurperest, mille üheksa last uinuvat tihti tühja kõhuga, sest pereisa, kaugsõiduautojuht Sarapson jäänud töötuks.
Pere kogu sissetulek laekuvat lastetoetustest,mis kamba peale pole ju suur - 13 tuhat eeku kuus. Kas see number ei pane mõtlema neid otsustajaid, kes pumba juures sebides oma tulu- kõik korralikud rahanumbrid eurodesse löönud, samas aga likvideerinud laste ranitsatoetused ja koolilõunad, öeldes: pole mul vajagi teie 300-kroonist lapsetoetust! Mina tahaks nüüd laulda: Käi SINNA, uhke ratsamees,las lapsed õitsevaad!
Sest sul pole vaja. Sesteril ja Paltsul-Partsul pole vaja, Kundla Jaani, majoneesiprintsi meenutamata. Aga on ju teises Eestis hulgi neid, kel iga kroon marjaks.
Lausa iseenesest kipuvad pähe Marju Lauristini mõtted,mis taunivad seda hirmsuurt lõhet, kohutavaid palgavahesid.
Marjustin on öelnud: omal ajal vaidlesime Siim Kallasega Riigikogus just ametnike tulemuspalkade üle. Tal oli väga liberaalne põhimõte, et iga ametnikku tuleb innustada panustama, tuleb anda talle võimalus lisa teenida. Selle tulemusel jäid spetsialistide palgad juhtide omadest kiiresti kaugele maha...Kui keskmine palgatõus joonistub graafikul Munamäena, siis juhtidel ulatub see ikka Alpide kõrguseni. See tähendab,justkui me juhid oleks teinud tohutult tulemuslikumat tööd kui kogu ülejäänud ühiskond.
Braavo, Marjustin, just minu mõte! Nagu ka järgnev: üks kõige efektiivsem abinõu, mis selliste palkade ebaühtlust pidurdab, on progressiivne tulumaks. See ei ole maksumeede,mis toob lisaraha,vaid tal on teatud ditsiplineeriv mõju.Ta võtab ära motivatsiooni ajada juhtide palgad liiga kõrgeks.
Ilmselt on teisedki haritud arvamusliidrid,nagu Tallinna Ülikooli rektor Rein Raud ja Kunstiakadeemia rektor Signe Kivi jpt. mõelnud ka neid mõtteid, et me väike Eesti vajab riigi toetust väikeste omapäraste kohvikute, talupoodide, kohalike puhkevõimaluste arendamisel. Sest majanduskliima ei ole pehmelt öeldes just sõbralik väikeettevõtjate tegemiste ja toodangu suhtes.
Ka mina ei mõista, kes segab kõrgepalgalisi otsustajaid nägemast seda probleemidepundart, mis takistab innovatiivset inimest tema teel igapäevaelu kvaliteedi parandamisele.
Kuidagi üheülbalised ja vähetootlikud on need Euroliidu poolt serveeritud meetmed: ettevõtjakoolitused ja stardiabid uute ettevõtete loojaile.
Kasutame maiaste nägudega ära kõik Euroliidu pakutavad rahad,kuid kuni seadusandlus järele pole jõudnud,ongi tulemus nullilähedane. Käige,sõbrad,kõigepealt ise firmaloomiste kursustel Strasbourgis või Brüsselis,siis saate ise ka aru,millest meil vajaka, mille järele Eesti väikettevõtja hing kisendab!
Pole ju palju nõutud?
Kena sooja kevade jätku ja olge terved!
Meie pere valmistub pooleaastaseks lahusolekuks pesamuna Beritist.
Kes, nagu öeldud,siirdub Expo giidiks
oma lemmikmaale Hiinasse.
Mina loodan,et sunnitud pikk lahusolek toob noore daami,areneva kunstniku järgnevaisse töödesse Hiina perioodi.
Nagu maestro Wiiraltil oli Pariisi periood,
Picassol sinine periood jms.
Sest iga uus kogemus rikastab ning toob paletile uusi värve.
Olge vaimuerksad ja innovatiivsed!
Väsimatult teie
Neemo E. Poldre

Saturday, April 10, 2010

EestiPoiss

tervitab ja kurvastab koos teiega:täna hommikul kukkus Smolenski lähedal alla Poola presidendi lennuk,vene TU-154.
Kõik said surma.
Lev Kaczynski oli koos abikaasa ja teiste kõrgete Poola riigi juhtide ning tähtsate usuliidrite ja seimi juhtfiguuridega -kokku 132 inimest, mõningail andmeil hukkunuid 89- tulid alla teel Varssavist Moskvasse. Stalinlike mõrtsukate Katõni veretöö ohvrite mälestustalitusele.
Just enne oli Putin palunud andeks poola rahvalt...ja internetis kommijad haistavad FSB lõhna selle mõrvatöö taga,kuigi väidetavalt olevat piloodi eksimus. Eks uurimine näita-või ei näita-kuspool tõde.
Aga valus tõde on ka järgmises:
kaks varest istuvad oksal,juustutükid nokas. Mööduv rebane pärib: Euroliitu tahate?
Jaaks! vastavad mõlemad-ja kavalpea lippabki suutäitega minema.
Nägid nüüd! kraaksatab esimene teisele.
Aga kui oleksime ei öelnud? küsib too.
Kommentaari asemel: väidetavalt on eesti mehe täie tervise juures elatud elu pikkuseks 63 aastat.
Kui mulle anti vaid 62,kas puudujääv aastakene lisatakse pensioniea lõppu?
Veel endast: kui Õhtuleht oli avaldanud persooniloo minust kui 62-aastasena veel ülikooli ukselinki käppima läinust ning vestsin neiu Kaisile, grupiõele ka oma insulti-läbielamustest koos mentaalse häire ja elust lahkumise sooviga, oli mu avameelsus olnud suureks üllatuseks poja kolleegidele,et kuis siis nii!
Selgitan: selline häbiväärne vaimunõrkus ja suitsiidiplaanid ei kaunista inimest ning neist peab lausa avalikult vabanema. Tuleb lahti rääkida, nagu psühholoogid seletavad: selline eluetapp jätta jäädavalt seljataha, eneselt maha raputada,et kaoks igaveseks.Nii olingi neiu Kaisiga vastikult avameelne,kuigi pidanuks ütlema mitte enesetapp,vaid suitsiid.Et moodsad noored paremini mõistaks-või siis et ei mõistaks...
No mõeldagu vaid-oled inimesesarnane olend,aga juurviljana pooloimetu tõvevoodil, pampers püksis ja lased end toita kui titakest- kas oled üldse inimene?
Vahetaks teemat ja põikaks läbi teadurite töömaa kurjamite radadele. Rio de Janeirost või kust pagana kohast tuli teade,et on päris hea viis võõrkeele omandamiseks selle uneajal kuulamine -jäävat easte meelde ning pärast oskad ise kah rääkida.No,poolik tõde kuidagi: filmivaatamine omakeelsete subtiitritega on tõesti mõjus viis keeleomandamiseks. Selge näide oma perestki võtta.Jens-Jesper oli lasteaiaealine kui kodus oli teler alailma Soome kanalitel. Poiss omandas keele päris hästi,rääkis ja luges vabalt juba varase koolieelikuna. Ent kui panen uinuma jäädes makilt jooksma pääsukeste sidistamise,kas siis pärast mitmetunnist uinakut juba ehk oskangi lindude keelt?
Kurjamite töömailt."Pealtvaataja" Mihkel Kärmas tutvustas täna me omamaiste panga-ja juveeliröövlite tööpõldu Euroopas.
Pariisis, Milaanos ning Frankfurtis jm. tehakse sujuvalt ning julmalt puhast vuuki.
Kallid firmakäekellad ning teemantehted on ohus kui eestlased laekuvad. Stardipüstoli omadustega relvakoopiad käes, rünnatakse tulusaid poekesi ja panku. Poole minuti või minutiga on riiulid tühjad,mehed uksest väljas ning lähedalseisvale kolleegile nodi üle antud.Endal pagemisel pealisriided seljast ja- putku. Autoga või mingi rolleriga,ka käsitsi kaotakse paigast,vahel jäädavaltki. Teiste riikide mentkonnad on mures,et püstolituristide head kogemused massiliselt üle haaratud ning nüüd toimetavad nutistunud kohalikudki eestlaste mallide järgi. Ja saagid pole laita-retsikoolitajad ise on Itaaliast hiljuti saanud kaks teemantkaelakeed väärtustega 1,7 ning 2,3 miljonit...
Nende loorberid mind ei morjenda, küll aga erutavad Hollandi riigilt poolsalaja nihvitud 600 miljonit eeku,mis sujuvate petuskeemidega ära Maarjamaale kanditud ning rahast ei jälgegi.
Mingi kunstifondi kapital vms.Tuleb tuttav ette kui viioldamisele mõtlen. Karistuseks siis vaid noom-noom, selle kannataks ära küll. Näedsiis,kuhu siirdus mu innovatiivne mõtlemisviis.Reedeks rikkaks, nagu kogu Eesti lipukiri nüüd on.
Ja ära sa päri,kust hankisin esimese miljoni.
Mina ei küsi sinult,sina ei küsi minult.
Jääge nii terveks
kui vähegi võimalik.
Igavest teie
Neemo E. Poldre

Monday, April 5, 2010

EestiPoiss

oma kevadhommikutervitusega taas platsis. Ja on tutvunud mailboxi sisuga.Kais küsib,kas tohib anda mu meilika kellelegi lugejale, kaaskannnatajale Jutale.Kes tutvunud minu saatuselöögiga läbi S-Lehe ja vajaks kontakti.Loomulikult võib,sest ju sünnib miskit lisa mu kavandatavale kirjandusteosele,mis räägib insultist kui julmast äkktõvest, kahjustustest ning võitlusest järelejäänud elupäevakeste eest.
Ka oli postkastis Aleksei tänu,et riigihankeinformatsiooni saatsin. Pluss mõned kirjakesed Mai-Liisilt jt.
Aga nüüd loen Äripäevast,et Jaapani ja Hiina äkitselt suurenenud terasevajadused on andnud valusa laksu.Julma
(pluss 85...100 %) terase hindadele maailmaturul. Misjärel on karta, et kallinevad autod, kodutehnika ning ehitustööd.Jääb vaid loota,et uus liit reageerib miskitmoodi.Sest maailmaorganisatsioonil tagataskus küllap nii mõndagi.Nagu Moskva ajakirjaniku Briljovi väitel äritseb EU keskkonnahoidliku tööstustehnoloogiaga. Propageerivad loodushoidu ja keskkonnasäästlikkust ja siis müüvad kolmanda maailma riikidele päris kirvehinnaga omatoodetut. Hea näite me vastse Kremli rehepaplusest leidsin täna iseseisvaltki: alguses pakuti meile jt.Ida-Euroopa saasterohkemaile riikidele saastekvoote,mida müües hõlprikastusime miljardite võrra. Noh,kas just meie,aga Elu Peremehed,pumbajürid-juhtoinad,kes loonud endile helge oleviku. Vat sihändsete kalõmm oli vinge-nägite ju,kuidas kuupalgad sujuvalt 70...170 tuhande peale kargasid!Juba saabubki piitsa kord-präänikut juba saite: peab hakkama ostma elektrit vabaturult,sest Bruxelles on nii sätestanud. Kõik mis saite,plekite tagasi,nurjatud!
Muide, leidsin uue fakti, et väide: Euroopa Unioon ei sekku liidubariikide ellu oli puhtalt sündinud otsustajate meelepetuna,et saaks lumpenit, pööblit lollitada. Pole ju võimalik,et natukenegi koolipinki nühkinu poliitik võiks olla nii lühinägelik.Näe,nüüd on isegi plaanitav pensioniea tõus lähtunud Keskuse pealikute direktiividena. Nõmme Sõnumid väljendavad sõnaselgelt: Riigikogus menetletav eelnõu näeb ette pensioniea algusaja järkjärgulist tõstmist 65 eluaastale alates 2017.aastast, on suunatud nimetatud EL-i Nõukogu eesmärgi täitmisele meie vabariigis.
Praegu kuni 50-aastaste pensioniiga on eelnõu kohaselt 65 aastat,üle 56-aastased lähevad pensionile kehtiva korra kohaselt ja 50...56-aastased satuvad üleminekuperioodi sõltuvalt sünniaastast.
Kuidas julgeb riigikogu aseesimees Jüri Ratas vaielda vastu arvamusliidreile, kes rahvast uude liitu meelitades väitsid:sealt ei jagata meile üldse mingeid korraldusi!
Keegi siin küll valetas päris julmalt,aga see polnud mitte mina!
Eks ajaloouurijad poolesaja aasta pärast ürikuis tuhnides tõe ikkagi avastavad,usun. Et kas tulid käsud-keelud ehk mitte. Nagu tänased Moskva ürikute väljasõelujad tuvastavad, mida ja kuidas tehti Eesti Rahva Kannatuste Aastail.
No looda sa seda,et Euroliit sind ei sega,ütleks ma vastuvaidlemist mittesalliva tooniga.
Looda parimat,aga pelga halvimat!
Siis eladki kaua ja õnnelikult.
Ega väikeriigil palju valikuvõimalusi polegi.
Kas sõdid ise või sinuga sõditakse, ütlen kui prohvet.
Ja jääge terveks.Või saage...
Jedem das Seine
Parimatega
ikka teie Neemo E. Poldre

Sunday, April 4, 2010

EestiPoiss

Nonii.Tänagi veel lihavõtted jätkuvad -nüüd Ülestõusmispüha märgi all.Hristos voskres ! kõlab vene õigeusklike hüüd. Meiegi kunagises toimetuses kutsuti vene punausku harrastavaid seltsimehi,kes komparteisse astunud, sellise kõlava epiteediga: vene õigeusklikud(?) Mida peaksin küll iseenda, uskmatu kohta väitma, kes ma Kremli parteist olen päris hoolega, lausa kiviviske-kaugusele hoidunud. Ent nüüd tõdesin,tulnuks uskuda - naastes täna 88-aastaseks saanud tädi Ainot õnnitlemast Kurzene hooldekodust ning oodates 18. bussi Viru keskuse bussiurus, meenusidki punase liidri Nikita Sergejevichi ammused lubadused: aastaks 1980.kaob ära raha ja et bussisõit on siis tasuta, kõik ongi läinud täide. Raha kadus tõesti-mul pole teist üsna ammu õieti oldki, ja et aastast 2002 ei osta ma ka bussipiletit,vaid näitan invapensioniraamatukest kui kontrolörid, nüüd MunPo klounid küsivad. Paras moment veeretada jutulõng klownipealik Savkinile endale, kel ülikummaline kaadripoliitika. Oli palganud endale kultuurinõunikuks blondy Sasiska,kes väitis,et polevat teadnud siis isegi seda,kus asub Tallinna Kunstihoone. No tore kultuurinõunik selline küll. Minusugune. ARKi endine ja Fordi Keskuse kunagine pressiesindaja sel juhul küll kohe mitte ei passiks teisest klownist,Hendrik Normannist vabaksjäänud pressiesindaja kohale. Üleõppinud ja liigtark seltsimees nagu ma olen. Praegu loen dokumendikogumikku Moskva taustaga ajaloouurija Jelena Zubkoba sulest Baltimaad ja Kreml 1940-1953, kus ilmnevad justsamad tendentsid mida taunib sm.Putin: ajalugu ei tohi ümber kirjutada! Too daam väidab,et punavõimu okupatsiooni kui niisugust Baltimaades ei täheldatud,kuna see oli vaid vormiline, mitte sisuline. Sest asja muutnud tavatuks see,et kohalikele,annekteeritud Balti riikide kodanikele väljastati nõukogude passid, siis aga polevatki tegu okupatsiooniga(?).Suur naaber sõidab su riigist tankiga üle, purustab iseseisva riigi institutsioonid, hävitab valitsuse ja oma sõjaväeliste repressioonidega muudab riigikorra, kaotab armee ja politsei ning nullib kõik riigivõimu alused, küüditab inimesed ja röövib nende vara -ja siis resümeeritakse: polnudki päris ehtne okupatsioonireziim, kuna oli ajutine(!). Tegelt tuldi ju oma põhikirjaga meie kloostrisse ikka päriseks, mitte pelgalt ajuti märatsema.
Ja nagu silmakirjaks on pakutud Kremli emissaride Dekanozovi. Botskarjovi ja leedulasi ahistanu märkmeid, kuidas nad olid sunnitud vaigistama kõigi kolme väikeriigi mõnesajapealisi punaste rühmitusi, ägedaid vasakpoolseid, kes nõudsid punavõimu oma maade ja rahvaste pääle.
Vaat kui võtaks praegu kätte ja lõpetaks vägivaldselt Narvataguse riigikese eksistentsi, küllap leiaks sealt maalt üles nood paarsada pilusilmsetki, kes nõuaks hiinamaalaste võimu slaavi riigi üle! Ja jagaks peoga kriipsujuku-tähtedega isikutunnistusi ning kinnitaks: sorry, formaaljuriidiliselt on kõik korras,seltsimehed(?)
Mõte jääb idanema ja mina lähen Une-Kati manu.
Hoiduge teiegi kevadväsimuset,mis mind pärast Hiiumaa weekendi kipub nurtsutama.
Parimate tervitustega
teie Neemo E.Poldre

Thursday, April 1, 2010

EestiPoiss

tervitab ja Suure Reede eelõhtul suurele ning kauamängivale mõtleb, miska värviliste munade pühad õnnestuks vana kombe kohaselt mööda saata.Eks see "suur" ole meie maa mõistes ikka too sangaga 3,7 liitrine valge ja kõhukas. Jäme.Paks,Kõht või Tüse,kuidas keegi oma lemmikut kutsub.Ja mille tühja kesta oma keldrikapi-riiulil ikka hoian.Tore vana head tuttavat aeg-ajalt taas kätelda. Kui suvel miskit sisse panna.Meeldiv ju vahel kodutehases ühte koma teist nastoikalaadset toota.Näit. sidruniviina vms.Tegelt manustaks läheneva Lihavõtte puhul hoopisi munalikööri nagu vanadel headel aegadel.Kui oli moes pea igas peres seda 96-kraadisest poeviinast ja munakollasest külmiku abil produtseerida. Minul vist lähikonnas ainsana selline haigevõitu maitse on -libistaks pigem pitsikese kleeperit kui klaasitäie viskiga vallatleks...No kui on just Bourbon, ma tollestki ära ei ütleks!
Kõrvalepõikena kipuks naabermaa alkonautide töömaile, kus bratja alkagoliki täiel rinnal edasi murravad, sest Gorba Miku poolt pealesunnitud karskuseperiood jäänud ammu seljataha.Nüüd on avaldatud piirijõe-taguse suurriigi narkoloogide uurimus,milles tõdetakse :enim kärakaprobleeme on kümne eluala esindajail.Kuna tegu vast tõsiteadusliku lähenemisega,nimetaksin alkolembid edetabelijärjestuses: pedagoogid, raamatupidajad, arstid, miilitsad, kaugsõiduautojuhid, kõrgema ja keskastme managerid, psühholoogid, näitlejad, ajakirjanikud ja maaklerid. Täenduseks kinnitab Vene Föderatsiooni psühholoogide ühendus :eeltoodud valim ei kajasta joomise ulatust kogu riigis,vaid ainult osakest.Seda kontingenti, kes pöördunud abisaamiseks meditsiini poole.Alkouimas santehnikud, laadijad, pritsimehed ei reastu isegi mitte esikümnesse. Ka joomarluse põhjused tunduvad olevat klaarid: raamatupidajaid ja insenere ajab jooma rutiin, realiseerimata ambitsioonid. Tohtreid tassib viinakuradi küüsi öiste valvekordade pinge ja väsimus, aga ka piirituse käeulatuses olemine. Kaugsõidusohvreid innustab kätt pudeli järele sirutama ränduri eluviis, peredest eemalolek. Näitlejad ja ajakirjanikud - loomult kergestihaavatav seltskond, kes tormiliselt tähistab nii edu kui ebaedu. Resümeeks tõdevad vene narkoloogid:loominguline alkoholism(oh mis kena termin!)olevat kõige kurjaendelisem- kuni 90 % murdub selle koormuse all.
Ja lõpetuseks - alkoravi tuleks alustada mitte kodeerimisest,vaid psühhoanalüüsist.
Aga millist psühhoanalüüsi vajavad "ossid"endised idasakslased,kes nutavad taga oma kaotatud paradiisi.Igatsevad tagasi Berliini müüri aegsesse eraldatusse,kus valitses Murdmatu Liidu tagatud heaolu ja võitjate garanteeritud vennaarm.Sügisel 20 aasta möödumist Berliini müüri langemisest tähistanud ossidest tunnistab 80 % seda,et nad igatsevad tagasi SDV-sse.Ent tervelt 72 % läänesakslasi tunnistab endki pooldavat endise punase naaberriigi standarteid.Ja neljandik tänase Saksamaa elanikest tõdeb,et neid ei häiriks nüüdki tolle eraldusmüüri paigalolek.Täiendavalt seletati,et müüri langemine tõi kaasa eluastandardi märgatava languse. Pole Ida-Saksa nostalgia, vaid soov säilitada sotsiaalseid hüvesid,kinnitas üks välispoliitika-kommentaator.Kuna venelastel ja sakslastel on sotsialismist erinevad arusaamad.Ma ei tahaks elada nõukogude sotsialismis,arvas ta.
Selles oleme ühel meelel.Ja järgmise nädala Ajakirjanike Liidu seeniorsektsiooni koosolekul väisab meid Kaido Liiva, punavõimu-sotsialismiaegse huumoriajakirja Pikker peatoimetaja.No saame näha kas ja kuidas ilmestub sotsialisminostalgia.Kui üldse.
Parimate munapühatervitustega
teie Neemo E.Poldre
Kes kardab kõdi,ärge pintsliga värvige!