Sunday, April 11, 2010

EestiPoiss

Päeva märksõnad on lein ja kurbus.
Homme langetatakse me riigilipud poolde vardasse või varustatakse leinalintidega Poola rahva tragöödia tõttu.President Kaczynski surnukeha tuvastas tema kaksikvend ja President koos abikaasaga viidi Varssavisse.Teised hukkunud,keda oli eri andmeil 96 või 134, transporditi Moskvasse. Tallinnas Poola saatkonnas avati täna kaastundeavalduste raamat,kuhu lähen omagi nime kirjutama juba homme. Sest suursaadik Tomas Chlon on meid, Ajakirjanike Liidu liikmeid, korduvalt kenasti võõrustanud endises telefonivõrgu peakorteris Suure ja Väikese Karja t. liitumiskohal nurgamajas. Ja üldse on minus seitsmekümnendaist varjul mingi seletamatu sümpaatia Poola rahva ja keele vastu.
Aga mu omal rahval läheb praegu nii ja naa. Samas ajalehes kus juttu Viljandi linnapea poolemiljonilisest aastapalgast, mis polevat kuigi kõva, sest mõnedki tema kaliibriga Elu Peremehed saavat miljoni või enamgi. On juttu Suure-Jaani suurperest, mille üheksa last uinuvat tihti tühja kõhuga, sest pereisa, kaugsõiduautojuht Sarapson jäänud töötuks.
Pere kogu sissetulek laekuvat lastetoetustest,mis kamba peale pole ju suur - 13 tuhat eeku kuus. Kas see number ei pane mõtlema neid otsustajaid, kes pumba juures sebides oma tulu- kõik korralikud rahanumbrid eurodesse löönud, samas aga likvideerinud laste ranitsatoetused ja koolilõunad, öeldes: pole mul vajagi teie 300-kroonist lapsetoetust! Mina tahaks nüüd laulda: Käi SINNA, uhke ratsamees,las lapsed õitsevaad!
Sest sul pole vaja. Sesteril ja Paltsul-Partsul pole vaja, Kundla Jaani, majoneesiprintsi meenutamata. Aga on ju teises Eestis hulgi neid, kel iga kroon marjaks.
Lausa iseenesest kipuvad pähe Marju Lauristini mõtted,mis taunivad seda hirmsuurt lõhet, kohutavaid palgavahesid.
Marjustin on öelnud: omal ajal vaidlesime Siim Kallasega Riigikogus just ametnike tulemuspalkade üle. Tal oli väga liberaalne põhimõte, et iga ametnikku tuleb innustada panustama, tuleb anda talle võimalus lisa teenida. Selle tulemusel jäid spetsialistide palgad juhtide omadest kiiresti kaugele maha...Kui keskmine palgatõus joonistub graafikul Munamäena, siis juhtidel ulatub see ikka Alpide kõrguseni. See tähendab,justkui me juhid oleks teinud tohutult tulemuslikumat tööd kui kogu ülejäänud ühiskond.
Braavo, Marjustin, just minu mõte! Nagu ka järgnev: üks kõige efektiivsem abinõu, mis selliste palkade ebaühtlust pidurdab, on progressiivne tulumaks. See ei ole maksumeede,mis toob lisaraha,vaid tal on teatud ditsiplineeriv mõju.Ta võtab ära motivatsiooni ajada juhtide palgad liiga kõrgeks.
Ilmselt on teisedki haritud arvamusliidrid,nagu Tallinna Ülikooli rektor Rein Raud ja Kunstiakadeemia rektor Signe Kivi jpt. mõelnud ka neid mõtteid, et me väike Eesti vajab riigi toetust väikeste omapäraste kohvikute, talupoodide, kohalike puhkevõimaluste arendamisel. Sest majanduskliima ei ole pehmelt öeldes just sõbralik väikeettevõtjate tegemiste ja toodangu suhtes.
Ka mina ei mõista, kes segab kõrgepalgalisi otsustajaid nägemast seda probleemidepundart, mis takistab innovatiivset inimest tema teel igapäevaelu kvaliteedi parandamisele.
Kuidagi üheülbalised ja vähetootlikud on need Euroliidu poolt serveeritud meetmed: ettevõtjakoolitused ja stardiabid uute ettevõtete loojaile.
Kasutame maiaste nägudega ära kõik Euroliidu pakutavad rahad,kuid kuni seadusandlus järele pole jõudnud,ongi tulemus nullilähedane. Käige,sõbrad,kõigepealt ise firmaloomiste kursustel Strasbourgis või Brüsselis,siis saate ise ka aru,millest meil vajaka, mille järele Eesti väikettevõtja hing kisendab!
Pole ju palju nõutud?
Kena sooja kevade jätku ja olge terved!
Meie pere valmistub pooleaastaseks lahusolekuks pesamuna Beritist.
Kes, nagu öeldud,siirdub Expo giidiks
oma lemmikmaale Hiinasse.
Mina loodan,et sunnitud pikk lahusolek toob noore daami,areneva kunstniku järgnevaisse töödesse Hiina perioodi.
Nagu maestro Wiiraltil oli Pariisi periood,
Picassol sinine periood jms.
Sest iga uus kogemus rikastab ning toob paletile uusi värve.
Olge vaimuerksad ja innovatiivsed!
Väsimatult teie
Neemo E. Poldre

No comments:

Post a Comment