Wednesday, October 27, 2010

EestiPoiss

värskete filmielamustega teie ees hiilgab:esmakordselt elus sain TPIKis kogeda mis tunne on vaadata kirjeldustõlkega linateost.Filmiks oli"Ruudi"mis omamoodi pisarakiskuja stiilis A.Lindgreni Kalle Blomqvist või soomlaste Vahtramäe Eemeli.Kena laps-poisijõmpsikas sattus igasugu sekeldustesse ja seiklustesse,sest oli nii armsalt oma üksikemale meest ja endale isa otsimas.Kirjeldustõlge olevat Skandinaavias levinud viis kuidas pakkuda kuuldemängutaolist filmielamust sellele, kel endal pole mahti/võimalust toimuvat kaeda.Esimesel juhul on pereema ametis köögitoimkonnas või pikamaasohver rooli taga,teisel juhul tegu nägemispuudega nii et filmi saaks kuulata.
Ent me pojukesed kel pole muret filmide vaatamisega on niisamagi terased et mitte öelda nutikad.Liza kukkus lisaks oma toidule nosima Sepo jäetud taldrikutäit hirsiputru lisaks oma õhtusöögile.Küsin,kas paksuksmineku ohtu pole? Sepo naerab:
läheb paksuks jah,siis on kui õhupall suur ega mahu enam autosse(?)Mul polnud sõnu et pojukeze enda homeerilise naeru saatel pakutud vaimukust kommenteerida.
Küll aga jätkus õiguskantsler Tederil hulgi sõnu nimetamaks Nõmme pensokate kodukrundi maamaksu tagastust - 2400 kr suurust maksuleevendust põhiseadusvastaseks sest korteriomanikud ei pääsevat paarituhandelisest maamaksust mitte.Kes oli nii ajuvaba seltsimees,et korrusmajaelanikule kah maamaksu kraesse sügas,küsin ma nüüd. Kalmuaias kah maamaksud liikvel,jääb vaid võimalus öösel maja ees parkiva auto eest ka maamaksu nõuda(?)
Mõni reklaam kohe arendab mõttetegevust.Kui näen-kuulen:Haribo teeb lapsed rõõmsaks,isad-emad lõbusaks,küsin endalt:kas see on mõni uus alkodrink nagu longero vms väikepudelis moodne keemiasodi,millega nooralkonaute suure ja kauamängiva ligi meelitatakse?
Teine eilesilmatud kleebisreklaam liinibussi kere tagapaneelil,mis suure portreefoto juurde ilmutas:Fred Linnukütt,atesteeritud kinnisvarakonsultant olnuks sovetiajal paslik nimi Viru hotellis tegutsenud salapolitseinikule kes seal väljamaalasi teenindanud linnukesi küttis.Et kasutan terminit- sovetiajal johtub sellest,et tõsieestlane ei tohiks tarvitada väljendit nõuka-ajal,mis olevat deminutiivne ja hellitav ütelus. Seda väideti rahvusraamatukogus ühel raamatuesitlusel ning mina korraliku kodanikuna säilitasin mälus.
Olge teiegi valvsad ja tähelepanelikud
misiganes elujuhtumeil
pakeb teie metskapten
Neemo E.Poldre
kes järgmise sissekande eel
külastab Lõuna-Korea paraadüritust
Saku suurhallis

No comments:

Post a Comment