Tuesday, October 5, 2010

EestiPoiss

ajakirjaniku sotsmaksuepopöa sai eile järje.Sammusin piki tuttavat tänavat Lembitu t.Sotsametisse. Sest olin leidnud sahtlipõhjast oma töötõendi,mis kehtis 1989.detsembrini ning kinnitas,et olen ATMMi Pressikeskuse peatoimetaja-osakonnajuhataja. Ja olin kuulnud,et riigiametis töötanule tööaastad mingi koefitsiendiga määratakse. Ka autoregistris pressiesindajana töötatud vähem kui aasta mahuks milleeniumivahetuse ajajärku. Ent seekord oli uksevahis tõeline Kerberos, vanem daam,kellest ei saaks pensionitaotleja ei üle ega ümber. No mis nad siis käivad siin oma penne taga nuhkimas! Patuga pooleks lubas leebe näoga kuri tädi mul veel ühe avalduse kirjutada et arhivaar töötaks. Kuna sovjetivõimu üle elanuna ei lase end rööpast välja lüüa,suhtlesin täitsa vabalt. No mul elitaarsete seltsimeeste poolt ette nähtud neli tuhat pensioni juba välja arvestatud, ega rohkemat vast lubatakski. Muretsemiseks polnud põhjust-kui saan, siis saan. Kui ei-järelikult nii on vaja,Vasja!
Oma elujärjega pole aga rahul noorem mees,Madis Milling.Kes tubli näitleja-saatejuhina teles üles astub,aga tema väljaminekuile vastavat honorari vist mitte ei saa.Miks muidu mees vestab täna seltskonnameediale,et oleks pidanud õigel, kauboikapitalismi ajal kah midagi ärastama kui krahmajad kinnisvara ja firmade järele käe sirutasid.Kimberi-härra nüüd riigilt kogujana mäepeal aujärjel, miljonäride edetabelis kohakese leidnud. Aga siis kui jagamise-aeg oli,tegi ärksa liigutuse: aretas Viljandi Leivatehase pääslasse poekese,kust tehase toodangut välja müüdi. Näinud,et organid teda ei sega -oma väikelinna mendid ikkagi-kuulutas ühel koledal päeval, et kogu tehas nüüd temale kuulubki.Koledal vaid teiste jaoks,kes pühkisid suud puhtaks kui peni pehmest leivast. Onu Arnold aga omanikuseisust naudib.Täna suurt Leivaliitu juhatab ja õhtupalveks sosistab : Meie igapäevast leiba...
Vat taolist skeemi kurdabki taga me Madis,usun.Ja ka mina,kes ma polnud tubli marksist-kapitalist nagu Toome Indrek,kes 6000-kroonise aktsiakapitaliga firmaga ostis ära Viru hotelli.Ka tasub imetleda eterniitpea Arnoldi saavutusi,kes poole teadlikust elust musta Volga tagaistmel Toompea ja Kadrioru vahet sõelunud ning nüüd sedasama vahel musta Mercedese tagaistmel teeb.
No ei oska me elada,madis meid võtku!
Hästi oskavad ent haigeKassa juhtivad seltsimehed,kes ikka oma sajatuhandeliste palganumbrite pärast iga kuu esimesel taas ravimihindu kergitavad.Tulen just Nõmme apteegist,kus kahe topsikese Betaloc-Zoki eest kuuskümmend krooni enam maksin. No ei anna haigetele poistele rahu teeneliste rahvalüpsjate, EE pomode sajakahekümnetuhandelised kuupalgad,ei anna.
Nemad pingutavad,aga rahvas ellujäämiseks maksuvabalt musti tööotsi teevad või altkäemaksu näpivad.Nagu tänane Tartu kohtuistung näitab, kus enam kui poolsada auto tehnoülevaatajat ühiselt kohtupingis istuvad.
Kui kurdame,et püünel istujad ei märka meie,allolijate muresid,siis Kadri Simson,riigilt kogujaks upitatud noor daam väidab päris targalt: "Pole võimalik kiidelda tasakaalus eelarvega kui riik enda valearvestusi siludes oma kodanike isiklikud eelarved tõsisesse puudujääki ajanud"

Jutul on jumet,mis? Kuigi rohkem vastaspartei tõrvamiseks öeldud.
Metskapten Neemo
on sovjetivõimu üle elanud
küllap elab üle ka euroraha
kuigi ta tulek midagi head ei tõota.
Näis,mis saab kui mu päevad jätkuvad.
Aga ühte võin küll väita-kui kord lahkun,jäävadki saladusteks kolm seika: Kennedy tapmine,Estonia hukkumine ja Nõmme turu põleng.
No ei ole märkigi, et need kolm saladust päevavalgele ujuks.
Kui teil teisi arvamusi,helistage,kirjutage,joonistage!
Väsimatult teie
Neemo E. Poldre

No comments:

Post a Comment