Thursday, October 14, 2010

EestiPoiss

hommikuraadiost homseks lörtsi ja lund kuulatab.Misteha,misteha!
Pole ka linnaisal midagi teha,viskleb Kavalate Poiste (KaPo) konksu otsas kui lanti ampsanud havipurakas.Don oli mingid rahasaamise-otsad peitnud kaugele maale:Liechtensteini,kus keegi Peter Kaiser, tiitli poolest ahukaat,peab äri,millel kauniks nimeks "usaldushoiufirma":laenab inimestele miljoneid aga ei räägi kui palju ja mis protsendiga tagasi tahab(kui tahab).Firma teine nimi peaks olema "Otsad vette",ja kui mulle kauaoodatud miljonivõit läbi Viking Lotto lõpuks kätte jõuab,siis sama teengi.
Eile pankur Liiza mulle lotomängu raha eraldas ja teel RahvusRaamatukokku,oma 1986 a. Harju Elus ilmunud järjejuttu otsima minnes Koidu t.R-kioskist piletid ostsin.Aga õhtul internetist lugesin,et miljonivõit hooopiski Balti jaama R-kioski piletile ära tuli.No ole nüüd tervisesportlasest lonkur ning lippa miljonijahi nimel igasse putkasse?Rahvusraamatukogu ees silmasin Marie Underi kaunist, Carrera marmorist kujukest,mille Mati Karmin just sinna saanud.Ja taunisin mõttes Postimehe repliiki,et poetess on seal Tõnismäel "pronksmehe asemel".Kujutasin ette kuidas rahvavaenlased selle kuju nimel uuesti mu kodulinna segi peksavad,rüüstavad ja süütavad. No ei tohiks mõtlematult ekstsessiainest pakkuda! Kui ütled,et mehike tassiti minema ja Marieke asemele tuli,küll siis viha tekib. Nagu tekkis venemaalaste viha ka füüsikust akadeemiku Andrei Sahharovi vastu,kes 1970 asutas Inimõiguste Komitee,kaks aastat hiljem nõudis punavalitsuselt avalikult meelsusvangide vabastamist ning 1975 pälvis Nobeli Rahupreemia.Kui mu vene kolleegid Ajakirjandusmajast teda tagaselja mõnitades väitsid: ta ju juudiroju on,Zukerman sihuke! Siis oli neil Arno Kirti,toonase väliskommentaatori ja mu eilse kaaslase Andrei Sahharovi mälestusnäitusel, arust tõsi taga:ta arvas,et USA mõjukad juudid ning Mossad oli ähvardanud Kremli ladvikut. Et langeb üksainuski juuksekarv Sahharovi peast,tuleb välisilma karistus ränk.Piltnik Viktor Vesterinen,endine Rudko,ei mallanud oodata millal välisminister Urmas Paet oma esinemise lõpetab ja kargas näljasena nurgasseisva snacki-laua kallale,kutsudes mindki.Polnud mahti valehäbi põdeda:koos kahe vana kolleegiga kukkusime laua ääres kohe järama ja veinsi libistama.Olin ju keskpäevast alates raamatukogus töötanud,lõunavaheajata. Kui veel terve täisjõus inimene olin ja varakas,imestasin alati kuidas võivad korralikud inimesed püsida fourchettelaua juures ja pidevalt nosida.Nüüd tegin seda häbenematult.Mõeldes,et prükkariks kehastunud telereporter Üllar Luup väitnud: algul olnud veits piinlik prahi hulgast plastputleid koukida,pärast enam mitte.Kui olin punu täis söönud ja oma neli pokaali veinsi libistanud Andrei mälestuseks,taandusin. Teised hädalised muudkui jätkasid,aga sündsustunnet peaks kah olema!
Hoiatus ja Lootus oli mälestusnäituse nimi,mille idee autor Euroopa Inimõiguste volinik Thomas Hammarberg ja mis derzaavainimestele ju nii närvi pihta käis,et vene meediat pole seal näha olnudki...
Tihti ütlesid etlejad,et ühe või teise ilmingu kohta oleks tahtnud kuulda,mis Sahharov öelnuks.Mulle neenus punaste meeliskilluke: Kõnelus Leniniga.Mõeldi välja,et surnud riigipöörajaga saaks ikka jutelda,hauatagusesse ellu signaale saata? Aga millise signaali saadab ühiskonnale uue Renault mudeli reklaam:noormees viskab neiukse koduukse ette.Ja kui too pakub võimlust kohvitassike libistada-tuled üles kah! vastab poiss:Noei, aitäh,ma parem sõidaks veel natike ringi... No ei pole Prantsuse auto ega prantslasest meeski!Too mudel pannakse kokku muide,Poolas. Sestap ka homokombed:plixi kutsele mitte vastata(?)
Muide,Citroenilt tuli välja "Lustauto",midagi rannabagi stiili cabrio,millel puuduvad uksedki.Ja plastkatus sõidab õhu survel välja kesksest tugikaarest.Natike rannarahva mängukanni moodi see lustlik sõiduvahend.
Remargike eilsest liiklusohutusest.Türklaste odavmersubuss tappis Ukrainas 41 inimest,kui keelutule ajal sohver rongile ette sõitis,käigu vahetuse ajal mootor seiskus ja rong tuli...Eks ole ukrainamaalasedki MB kolmeharulise tähe lummuses ega tea,et odavamad mersud Türgis toodetakse,miska neile janitcaride standardid näikse kehtivat.Ka muud Mersud hoopis kehvemaks on läinud miska Saksamaal hoopis Hyundai kuulsa Benzi eliitauto maine üle võtnud.Kas häbi pole,Hansud ja Greted?
teine valus laks oli Poolamaal Volkswagen Transporteri kaubikuga. Kus õunakastide peal põllutöölisi vedanud väikewagon kohtus sügislibedal märgade puulehtede kattega teel karmi laupkokkupõrkega veoauto abil,surmates 18 noort inimest, rahuriiki saates.No ei ole mõtetki liiklusohutusest panide peakestes?Pole ju kaubaveokis luba rahvast vedada!Kas selle adumiseks on vaja inimesi kirstu panna?
Julmalt küsin,aga antud juhtumil teistpidi ei saagi.Midagi ei jõua pärale kui nunnutada.
Püsige elus ja terved!
Hoiduge hiinlaste uuest autost,Suzuki Alto mudelist,
mis maailma odavaima auto tiitlile pürgimas.
2765 USD maksvas autos pole elementaarsetki
sest on 1983 a auto hale copyEndiselt teie
metskapten
Neemo E.Poldre

No comments:

Post a Comment