Wednesday, October 6, 2010

EestiPoiss

tänasel oma sündimise päeval, viinakuu kuuendamal, üpris heas tujus P.S.Troika laulukest "Seewald" hommikukohvi juurde nautisin.
Teate küll:Tünga tegi mulle Pedro,nüüd mul tuju üpris negro.. Kui vahetame talvel oma kroonid eurode vastu võiksime hümnigi selle lõbusa,otse elulise loo vastu vahetada? Seda enam,et mede tänanegi hümn ülelahe naabripoistelt laenatud viisikesel hõljub. Ja et eluke niigid skisoidne et mitte öelda skisofreeniline on. Hullumaja-laul on kui loodud tänaste eestlaste hümniks,mõtlen.
Aga eile õhtul,Liza sünnipäeva tähistamisel pereringis vaatasime pojukestest tehtud salvestust nende lasteaia 35.juubelil. Kui mina oleksin oma lapsepõlves sama südilt kallistanud ja musitanud meie toonast majanaabrit Ljudat nagu Sebastian peol oma Katjakest, teeninuks vist isalt füüsilise hoiatuse.Ljuda isalt,kes mereväe allohvitseri mundrit kandis.Tore mees muidu,aga kas tütre krabamist kah hea pilguga oleks vaadanud?
Täna, käies tasumas veearvet, silmasin Koplisse viiva endise Marxi prospekti linnapoolsel otsal info-teeviita Põhja Tallinn. Järelikult ma sealt põhjast,Koplist, olengi pinnale, Nõmmele ujunud tänu isale-emale kes siia mändide alla kodu rajasid.Sinna Kopli poole,veearvet tasuma, suundusin Mooni invamajast, kus pakuti lahedat-südamlikku sügiskontserti eakatele. Rootsi ja hispaania tantsud ning line-tantsurühma esitused jms. Omasuguste seltsis istus ka teie alandlik teener, metskapten, kel kukkus just täis auväärne pensioniiga. Poleks kunagi uskunudki,et see päev koidab ja minagi koos saalitäie pensionäridega Kristiine sotsiaalmaja tantsumemmesid ja lauljad kuulamas. Oli välja hüütud Boris Lehtlaane kontsert, aga koos akordionimängija Henn Rebasega ta hoopiski lõpuosas esines. Vanade heade rahvalike lauludega ning tuntud headuses. Kuidagi rahvamehelik,arturrinnelik oli ta ülesastumine.Suhtles publikuga, võttis lauldes ühe nooriku tantsima ning istus saalis mitmete prouade kõrvale,ise rahvalikke laule lauldes.
Sõnaga,minu jaoks lausa täielik teine sünnipäevakingitus pärast järelkärutäit talvepuid õeraasult ja õemehelt Walterilt(kelle nime kirjutan respektist tänini maailmakuulsa relva nime vastu austavalt, standardse kirjapildiga).Olen ammustel aegadel endalegi taolist saksa ohvitserirelva ihaldanud kuid täna ei teeks ma sellega suurt midagi. Kaks pneumaatilist kodus ajavad asja ära kui mul laskmishimu pääle tuleb.
Sõjakusest veel.Kui keegi sind lööb, anna vastu! õpetas isa kui koolipoiss olin ja noored bandiidid-patsaanid meid kooliteel varitsesid. Seda tarkust läks eluaeg vaja,kulub marjaks tänini.Kui sovjetiajal oli linna RAI võmmipoistel(liiklusinspektoreil) heaks normiks 14 LE rikkujat päevas,tuli vastulöök orgunnida. Olles koos Kirill Teiteriga asunud tegema autoinspektsiooni ajalehte,tellisin endale kähku väljaande logoga visiitkaardi, mida hoidsin juhiloa kaante vahel.Hakati mingit rikkumist inkrimineerima,nähti dokumente küsides kohe seda RAI embleemiga kaardikest ja öeldi Ohhoo! Kui see aeg lõppes ja auto varuosadega suuri probleeme oli, sai minust põhitöö kõrvalt koondise Autoteenindus ajalehe toimetaja. Lepingu alusel ning koos kõigi hüvedega hankida oma sõiduriistale varuosi kergemal moel, otse algallikast ning juurdemaksuta.Mis letialuse e. nappuskauba puhul vältimatu. Enesele üllatuseks sain isegi ülemuste jaotuskava alusel neli Hakkapeliitta naastrehvi,mis vene riik Soomest valuuta eest ostnud ja meil alles esimesed tõelised auto talvekummid olid. Tagatipuks suutsin isegi hankida äiale ühe neljast terve aasta jooksul Eestisse saabunud komplektsest VAZ2106 autokerest. Mis oli tegelikult valmis auto ilma mootori-käigukasti ja sildadeta. Ilus helebeez. Pealegi selline nappuskaup,et vana ja roostes autokere müügil sama raha-nelja tuhandet pakuti.Nii et maksta tuli vaid nädalase tööaja eest,ja uus auto oligi garaazis.
Kogu aeg oligi üks nuputamine,et elule alla ei jääks. Sai vene riik mingi tembuga toime,tuli inimesel terasem ja asjast üle olla. See on asjaolu,mida tänaseski eliitkodanike äriprojektis ellujäämiseks vaja tähele panna. Kuna euro tulek tavainimese elukvaliteeti sedavõrd halvendab,et nutikuseta püstijäämine ilmvõimatuks kisub, tulebki kõik võimalused siit-sealt tulu hankimiseks kasutusele võtta.Mis aga rahaühiku vahetuses plussmärgiga on riigi sotsiaalse poole mahajäämus ja eliitkodanike kasuahnusest tingitud karmi röövkapitalismi ilmsikstulek. Euroliit on täheldanud et Eesti töötute nimel eriti manipuleerib: nende arvu igati väiksemana näitab ning abiraha vaid aastakeseks ja näpuotsaga eraldab. Just uuest Moskvast noom-noom tehtigi. Stenbocki poistele et nad puru silmaajamisega hoogu on läinud.Miks oma tasku täitmise nimel euroopalikele väärtustele vilistate,seltsimehed!
Kaainimest ikka märgakem, hooligem,
sest elu pole meelakkumine
kui sa just paduparteilane pole
Jääge terveks!
teie Neemo E.Poldre

No comments:

Post a Comment