Tuesday, September 14, 2010

EestiPoiss

Tänasel kaunil sügispäeval rohkem kui muidu oma pere pääle mõtleb. Sest just täna, 14.09. saanuks mu varakult lahkunud poeg Joel 33-aastaseks.Läks ta ju õitsvas eas: 11.klassi künnisel.Just siis kui oli plaaninud armeeteenistuses ära käia kui kool läbi ning seejärel edasi mõelda...Keemia ja fotograafia olid parasjagu päevakorral. Aga Taevaisal olid kahjuks teised plaanid.
Kas sul, poeg,on ikka seal Keilas turvaline olla,pärisin.Kui noormees küsis luba koolivendadega klubisse pittu minna.Nagu eilset õhtut mäletan poja muigelsui antud vastust:meil seal peavad korda sõjakooli kadetid, mu koolivennad.Ja mitte kusagil mujal pole mul turvalisem kui seal.
Rahuldusin vastusega,mees kah juba 18-aastane.Varemalt käisin ikka öösel autoga järel,kui öölaulupeolt või klassivenna sünnalt tulek. Oli omalgi turvalisem-tunnike uneajast kadunud,kuid süda rahul. Olen pärast Keila õnnetust sadu kordi mõelnud:aga kui ma toonagi oleksin end pakkunud poega koju sõidutama?
Ent saatus on saatus - saab su kätte kust tahes.Olen isegi olnud vahel olukorras,kus mingi seletamatu, üleloomulik jõud jätnud mu siia ilma alles. Järelikult oli vaja,aga ei tea, milleks.
Kas vastus Juku-Kalle Raidi eilses sõnumis:kui kedagi pole valida, osutu ise valituks. Ta ütles seda küll Tõnu Trubetsky jama kohta. Kes keskerakonda astudes teenis ära protestiactioni "Propalt" jt. muusikuilt.Scandali puhuski üles Juku-Kalle ise, kes tootis rohelised T-särgid Trubetsky- ne proidjot!Ja ronis nendega üle uudiskünnise.
Sealtsamast ronis üle ka Hiinamaa Shanghai telekompanii Channel Young SiTV,kes (vist) Beriti saadetuna käis just Saaremaad promovat saadet tegemas.Ülim elamus olnud kalaretk päriskaluritega-taolist merd kodus küll pole,väitsid riisisilmsed.
Kui kalalkäigust juba juttu,märgiksin sedagi,et Tamula järv pole noort kuulitõukajat,olümpialootust Taavi Peetret ikka veel kätte andnud. Kurvaks teevad veel netikommijad,kellest üks uskus lausa suitsiidiga tegu olnud,teine jälle pani ohtra alkoholi süüks(?)No on inimesed,koos pole joonud ega olnudki,aga serveerivad noid omi ajuvabu mõtteid tõepähe.Ega mõtle,et omastel võib olla valus nende haigeid kommikilde lugeda. Kui kirjatoksijail endil elutüdimus või alkoholism kallal, ei maksaks seda teistele pakkuda.
Majandusteemal kah.Töötuskindlustusmaks olla riigile ülemääraseid rahakoguseid kokku ajanud,võttes nii ühelt kui teiselt osapoolelt. Ja nüüd tõusetunud küssa selle vähendamisest.Eliitkodanikud,kelle äriprojekt EW olevat,käratsevad vastu-pole hullu,las miljonid kogunevad.Loomulikult, millest muidu omad poisid sajatuhandelisi kuusissetulekuid ja superhüvitisi saakski? Ikka endile helge olevik ja pööblile sama kaunis tulevik-lausa breznevlik keiss. Kõrgkooli diplomidki samast-ikka NLKP Kõrgemast Parteikoolist. Kas poisse-koolivendi valdab soe äratundmisrõõm kui ETV-st kaevad huumorikilde pilaseriaalist ENSV ? Mina hooman küll vahel julmi möödapanekuid-naljavitsa painutades kipub see pahatihti katkema. Naljakat oli murdmatu liidu elus ülearugi,kuid ajaloolist tõde ei maksaks siiski lollustega vürtsitada.
Jäägem ausaiks ka siin
pakub metskapten
vene elu näinud
Neemo E.Poldre

No comments:

Post a Comment