Monday, September 13, 2010

EestiPoiss

eriti heade sõprade seltsis meretagusel maal-Hiiu saarel kuninglikult long weekendi oma Liizaga mööda saatis.
Hakatuseks maabusime kuuekesi suvituslinnas iidse nimega Gapsal.Kus Kalevi t. vanimaid maju juba mullusuvel vägagi ontlikuks renoveerit saanud ning mida imetlemast ma ei tüdine. Elupõlise sisearhitekti Tomiga vesteldes toonitasin,et tahaks istuda kohvitasssi taga perepoeg Tõnisega,kes tindimärja sisekujundajadiplomiga lehvitada võib.Ja küsida,kas koolitet inimese silm midagi sellist leiaks, mida teisiti lahendanuks?Sobivais toones ja pieteeditundega, väga maitsekalt on kogu interjöör välja kukkunud. Tom vastas lakooniliselt : pole seks mingit eriharidust vajagi-piisab heast maitsest(?)
Säh sulle! Ja mina,uskmatu toomas,teadsin erihariduse vajalikkust!
Ent samas olen ka seda usku,et igal eluetapil nagu aastaajalgi on omad võlud.Just nüüd,sügisehakuselt Hiiumaalt naastes on seda hea tõdeda.Kaibaldi metsade seenekoormad ligi,pugesime grilliõhtu eel või hakul kuuma sauna.Tume õlu Leedumaalt suurendas saunakaifi veelgi. Teoreetikud ent väidavad: saunaõlu olevat hele-no milleks? Tume ju tummisem ning mässib-polee pahaa. Hoogsalt tünnilotot vuhkides nahistas kell kaugele üle südaöö. Minul õnnemängudes ei vea,nii läks ka seekord.Remark:eesti mehe tervena elatud aastaid peaks olema 55,aga mina sain vaid 52 kokku.Küsingi-kas puudujäävad kolm lisatakse pensioniea lõppu?Kuna uus weekend taas sama grupiga kokku viib,saan lotomängus kaotatu ehk tagasi teha? Oleme ju baaslaagris Tiiu ja Tomi pool Vihulas,kust teeme dessandi Jäneda sügislaadale.
Militaarlainel veel.Hiljuti kordus meedias teade,et uusim keemiarelv muudab vaenlase võitlejad homodeks,kes oma "isiklikest relvadest" kukuvad otsesihtimisega põrutama teise kuti,kaassõduri kaitsetusse kohta: ahtrisse.
Tänahommikuses liinibussis meenutas seda vana klassivend,kes oli just äsja saanud targemaks.Mina juba varemalt oleksin uut relva palunud liitlaspoistelt USA-st,et seda katsetada karmide kuttide, Pihkva dessantdiviisi peal.Kes suviti pidevalt harjutavad Eestimaa taasvallutamist ning valdavat kunsti,kuidas 57 eri moel paljakäsi tappa...
satelliidikaamera filmiks,kuidas metsistunud omasooiharad taplusse suunduvad...oma telkidesse.
Kas võitlus rahu eest,seltsimehed?
Ja meenub,et Lenin oli olnud hoopiski seen. Sest kandis soni.Ja kui seen, siis ehk sapipuravik või muu mürki õhkuv isend.Mükoloogid ehk teavad,milline.Mütoloogid on vana Volli ammu mütologiseerinud.Ning kikkhabeme seenemürki jätkub tänagi veel valgetele venelastele, lõunakorealastele, kuubalastele ja jäänukeid Hiinassegi. Siirded juhatavad otsapidi Vene-zuelasse välja.
Enne kojusõitu põikas läbi naabri Tiiu,kes kutsus meid 2.oktoobril Kerema külapäevale.Temasugustele vitaalsetele eestvedajatele võlgnebki eesti küla tänu,et on elus ja mitugi suitsu veel Keremal alles. Kurva sõnumi tõi ka: me lähikonnast Putkastelt pärit noor jõumees,kuulitõukaja Taavi Peetre oli uppunud päev varem Tamula järve. Läinud koos venna ja semuga ülikahtlase vana vene paadiga Progress kalastama.Too minu mäletamistmööda Kazanka-tüüpi plekist küna oli ammu ohtlik vee peal käijaile,eriti merel.Kus oli Veeteede Ameti või omaaegse vetelpäästeühingu poolt isegi keelatud.Miks vanemad kalastajad pole öelnud 37-aastasele tippsportlasele,et kui tollega sadamast lahkuda,olgu alati topeltvarustus päästevahendeid ligi.Või et parem mitte minnagi kui 24-aastane naisuke ja 4-aastane poeg kodus.
Hämmastas,kui sarnane oli hukkunu me naabripere lapselapse Argoga. Samasugune noor mehemürakas kui Argogi.Kurb ja mõttetu lahkumine...
Raadio kordas äsja sõnumit, et poolakate arvates olevat tulekul viimase tuhande aasta kurjem talv.
Kurjaks võivad talve eel pöörata ka puutinlased,kelle viienda kolonni juuri raiub PomerAnts.Siseminister kutsub koolide kaudu välja neid muulasnoori, kes juba 15.eluaasta künnisel kuid pole määratlenud oma kodakondsust.Et selgitada neile eesti kodakondsuse eeliseid. Väga õige,miks taastoota pronksiöö mässajate massi,kes tõrvikud käes poodide vitriine ründavad,röökides Vsjoo nashee! Ju on raevus LiimiJürkad ja Böhmid ning teised padunatsionalistid,ent mina olen pomeriinimeistri poolel.Seekord. Las reegivad jeestit kuis oskavad, peaasi et ei märatse me ühises kodus.Linn on ju imeilus, kui kaine pilguga vaadata!
Huvitav sõnumike lipsas läbi meedia: Eestimaal ühendatakse vanadekodud ja lasteaiad.Masu pureb omavalitsusi.Nad märganud,et järjest enam vanu inimesi muutumas lapsemeelseiks. Miks mitte siis teha neile üks köök ja söögituba,lasta elada ühise juhataja all?
Majandusteemale põigates:Nõval eilses seenemetsas meenus ühtäkki, kuipalju pekkadest õnnekütte olen võõrustanud ja neile Marketing Communications Manageri mänginud.
Esimene oli sõbra sõber,kes soovis Eestist tellida Soome tänavaile kaevuluuke kandejõuga kuni 40 t.Minu uurimistöö tulemusena selgus, et vaid üks Narva valutehas on suuteline neid tootma... kandejõuga kuni 20 t(?)Nii ei läinud kaubaks.
Teine ärimees huvitus Kooperaatori mööblist-õlletubadele.Selgus näidistesaalis vestluses välisturunduse juhiga,et huvitav mudel: pink-laud-pink oli eskiisitud Saksamaa tellija poolt.Ja taolisi saaks tagasi osta vaid Hansude ja Gretede maalt koos vastava-mittetaskukohase hinnaga. Diil purunes sealsamas kus oli alanudki. Kolmas huvikond soomlasi tuli tutvuma maatükiga Kohila-Rapla mnt ääres,et sinna rajada kasvuhoonetega köögiviljakompleks,mis toodaks ja säilitaks oma külmhooneis köögivilja Euroopa turule.Kodumail olevat poiste vanemail sihuke perefirma jõudsalt tootmas,kuid et meie siin oleme tüki maad sihtgrupi riikidele lähemal ja soojemas kliimas,olevat paar kevadist edunädalat lausa vesi põlluharija-tootja veskile.No ei saanud sellestki diili.Sest kahest pakutavast ja naabruses liidetud põllumaast oli teise omandisuhe alles võõrastes kätes...
Ahjaa-kolmaski äridiil siis susises.Minu Soome rallimehest tuttava kaardilugeja Ecklund oli ühtlasi firma Caterpillar rasketraktorite müügijuht.Tema soovil kontaktisin Rakvere turismidaamiga,too omakorda Kohtla-Järve kaevanduspiirkonna turismijuhiga.Kes sai meid huvitava karjääriülema,vene mehe nõusse meile avakarjääri esitlema ja oma tehnikavajadust selgitama-Minu hõbedase wagooniga põrutasime mööda karjääri ja uudistasime kogu miljööd.Kas kaevandus leidis tarvismineva valuutakuhja,mul andmed puuduvad.Kuid mu päev ja vaev said korralikult tasutud.Sajamargastes ning kohe kättemakstavas vääringus. Harrastusturundus oli kauboikapitalismi aegu väärt viis palgalisa teenida.Isegi siis kui tellisin soomlaste kuulutusi eesti printmeediasse ja neile visiitkaarte. Sain makstud SF rahas ja ise tasusin kassasse rublatükkides, millest ma toona enam erilist puudust ei tundnudki.
Meenutan lugejale,et SF tõlgendus: Sovetskaya Finlandia,nii et kõik loksus paika.Ka see,et valuuta eest sain ametlikult terve kuhja kuivatatud vene rublasid...Nii räägitigi:üks nael kuivatet rublikuid maksab terve dollari(?) Rubladest võis teha taas kõva raha kui leotada neid vees ning pista sügavkülma.
Kas aga sõjanduskeemia (vastuessentsi piserdamise abil) abil saab homodest taas heterosid toota,ei tea täna Juula ega lapsed. Tore oleks kui õnnestuks. Väikerahvale eksistentsi tagamiseks lausa hädavajalik.
Ja siit olulisim mõte.Üliõpilaskondade Liidul peaksin mina "vedru üles keerama"- õhutama Maarjamaa tudengkonda meeleavaldustele sõja jätkamise vastu. Oleks erimõnza kui vabanevad 182 miljonit saaks suunata haridusse,tervishoidu ja sotsiaalvajadusteks.On ju tuvastatud,et meie ühiskonnast viiendik on püsiva puudega ning aastas saab insuldi viis-kuus tuhat eri vanuses töölkäijat. Pole neid õnnetuid saatusekaaslasi aitamas keegi,riik vaid maigutab suud kui uuest Kremlist palutakse allkirju Euroliidu Sotsiaalhartale. Stenbocki poisse ei väära sõjaratsu sadulast mitte keegi.
Nagu ei väära keegi autolaineilt me pojukesi.Kui tulime Hiiumaalt, kaasas vaid polizei-volkkari ja Hummer ja Liiza tõdes,et põrnikat Das Auto pole müügil kusagil poes,küsis Sepo kohe:Kas te muuseumi vaatasite?
On ju tal vanaautoajakirjadest meeles,et muna-volkkari on Põrnikas, muuseumiauto.
Püsige teiegi armastet laineil,sõbrad siin ja seal.
Eriti seal
nõuab väsimatult
ikka teie metskapten Neemo E.Poldre

No comments:

Post a Comment