Tuesday, March 2, 2010

EestiPoiss

tervitab ja värskemaid uudiseid nii teile kui tulevaste põlvede tarvis siia jäädvustab. Jõgevamaal ja Lõuna-Eestis kukkunud lumeraskuse all kokku sadu majapidamishoonete ja elumajade katuseid, inimestel mure majas.Ka Berka Pilatese spordiklubi katuselt pressib lumevett sisse lahinal. Keegi jobukakk,keda Soomes ja Rootsis elavad omanikud hoone haldajaks palganud, on majja valguva lumevee ees abitu nagu hädavares. Kuid esimene ja teine nimetatud isend hakkavat peagi tootma järglasi, paljunema. Ning siis on tulemused ettearvamatud,sedastas eile Rohke Debelakk. Jobukaku ja hädavarese ristandist palju ju ei looda?
Nagu ei läinud õnneks ka kahe vene inimese piiritagune saunaskäik, kuna basseinis lausa pehmeks keesid ja sinna surid, nagu väidab tänane S-leht. Keegi olevat vahepeal basseinikütte viimase peale pistnud. Kui saunalised end jahutama hüppasid,siis kustusidki. Üks saunaline olnud hooldekodu juhataja, teine koguni psühhiaater. Üks kommentaator nentis: hullude kättemaks (!). Hullud naljad,sest kolmas päss olevat üritanud neid välja õngitseda, ent ebaõnnestus.
Paremaid nalju ei viljele ka vanade kommunistide ilmselt ülemäära relvastatud armee.
Jekaterinburgi lähedal olevat küla tagant metsast leitud kakssada töökorras tanki T-72 ja T-80, mille tublid tankistid kohe pärast skandaali üleskerimist kähku kuhugi kaugele plangutaha ära vedasid. Ent kus külapoisid nüüd uue mänguväljaku leiavad? Oli olnud tore mängida sõjamänge täiskonditsioonis soomusmasinatega ning liputada tühje kuulipildujalinte nagu külarahvas tunnistas.
Punaarmee kõneisik seevastu vabandas tavatu olukorra välja, et salapatrullid olevad nähtamatuina jälginud armeevara säilumist kogu aeg. Kuna professionaalid valves,polnud ükski surelik neid seal mitte silmanudki(?)
Eile oli kodumaises telepurgis skandaalse,tõsielust tehtud olustikufilmi "Staarmaakas" esilinastus.Kus Pärnu külje all maa-asulas elav noormees Kristjan, koos ema Õiega elav lahe laulumees ja muidu tore poiss,traktorist, oma külaelumehe laineil purjetades siin ja seal tööst vabal ajal läbustas.Pidevalt poe taga omade seltskonnas õlut libistas ja kusiganes elupõletajalikult pudeli seltsis päevi õhtusse veeretas kui parasjagu traktoriroolis ei olnud. Muusika-ja lauluhuviline noormees oma päris hea tämbriga ka Elvist järele tegi ja publikut vaimustas. Nati kurb oli vaadata kuidas poiss isata elades polnud kuulnudki,et ühelsamal õhtul õlut, viskit ja pähkliviina vahelduvalt pudeleist kummutades on hommikul sepapoisse kuplialla kobistama oodata. Käis pärast pohmakaga ringi ja öökis, va õnnetu. Eimidagi üllatavat, Eesti väikekoha tavaline elu. Filmi autori heatahtlik kaamera jälgis kõike, ka tekst oli vaatlev,pilt elu jälgiv. Polnud ei halvustavaid hoiakuid,ei kommentaare. Ent pärast filmi vaatamist avati Delfi portaalis kommentaarium otsese küsimusega: Kas ses linateoses mõnitati maainimesi? Mõned läksidki õnge: mõnitati jah! Ei olnud mingit mõnitamist. Kes tahab tõsielu ees silmi sulgeda ja elab omas maailmas, Esimeses Eestis,see muidugi ei vaevu tunnistama kui suur lõhe,milline vahe on eliitkodanike maaelu-kujutluste,saatuse poolt väljavalitute endi õnneliku ja muretu elu ning väikelinna inimeste tihti töötu, mõttetute õhtute ja mahajoodud nädalavahetuste ängi vahel. Miks on juhtunud nii,et asised inimesed on suutnud teha kõik endast oleneva,et maakohtadest kaoks poed, apteegid,bussidki.Et päästeteenistuse kohalikud komandod hajutatakse,suletakse? Suletakse koolid, kohalikud omavalitsused,küll rohkem kärpekääride kui otsustajate küündimatuse tõttu.Ent kogu see komplott ruineerib seda olustikku, nö väikeste inimeste mikromaailma, millele tugines senine Eesti elu. Ja sellest johtuvalt sünnivadki situatsioonid, milles elas noorhärra Liivi filmi peategelane.
Kas kirjutate alla elukutselise revolutsionääri Tiit Madissoni hinnangule olukorrast riigis:Eestist on teinud oma hästielamise projekti väikesearvuline eliit,et valitseb totaalne majanduslik, poliitiline ja sotsiaalne ebaõiglus.
Kui teil pole silmad pärani kinni,näete kõike isegi.
Katsuge välja rabelda,nagu südim kahest hiirekesest tos piimapurgi-loos.
Ja jääge terveks!
endiselt teie
Neemo E. Poldre

No comments:

Post a Comment