Monday, March 8, 2010

EestiPoiss

rõõmustab koos naistepäeva asjaosalisega.Liizal minu kingitus - kaunis kevadine potililleke, orhidee aknalaual ning päevast ja inimestest hea meel. Kuidas lugu linnumaja külalistega ei tea väita - kadunud nad kuhugile on, kuigi 8. märtsi puhul külma vaid kaheksa kraadi ning hommikupoolikuse luimetuisu valge sein keskpäevaks hõrenemas.
Nautida saan päeva täiega-niipea kui kaminas üks halujurakas põlenud, pistan järgmise sooja. Olen kui kütja ning piisavalt õnnelik-ei pea kuhugi tõttama, võin nautida hubast kodusoojust.
Eilse teema juurde naastes-ma polnud ülearu ühiskonnakriitiline oma tähelepanekuis, sest lugesin täna üllatuslikult hoopiski karmimaid hinnanguid Eesti elu allakäigule. Meie majandus on mürgitatud ning meid juhitakse otseteed pidi orjusse, väidab Wall Streeti majandusteadlane, Missouri ülikooli professor ja majandusarengu uurimise instituudi president Hudson..Talle sekundeerib Balti uurimisgrupi kaasdirektor, Stockholmi majanduskooli õppejõud Sommers. Kriitikanoolte teravik on suunatud me lõunanaabreile, kus kuuevarbalised on teinud paraku noidsamu vigu mis meiegi. Oma raha kursi hoidmiseks oleme mõlemad põletanud läbi mõttetu koguse valuutareserve, mis sobinuks hästi me riikide majanduse allakäigu tõkestamiseks. Samas rõhutatakse rahandusmaailma põhitõde:ära kunagi võta laenu kõvas valuutas kui teenid tulu pehmes valuutas.
Lisaks oleme muutnud oma põllumajanduse nö vana Euroopaga võrreldes konkurentsivõimetuks, mida olen korduvalt toonitanudki. Neoliberalism majanduses on mõjunud hävitavamaltki kui sõda.
Ent täna väidab EPL arvamusküljel kirjanik, reservkolonelleitnant Leo Kunnas, kes varemaltki sõnakate väljaütlemistega silma jäänud, et me tänane valitsus on kaugelt ületanud stalinistlikud saavutused maaelu hävitamisel. Ta nendib,et Eesti iseseisvuse taastamise hinna sees on rahvastiku vähenemine ning sotsiaalse ja majandusliku ebavõrdsuse süvenemine, maa tühjenemine ning traditsioonilise elulaadi hääbuminegi. Juhtidele seevastu meeldib kõnelda suurtest saavutustest ja edust. Paralleeliks-nõuka ajal suudeti samuti isegi kaotusi võitudena serveerida. Maaelu on hoopis teistsugune kui pealinnast paistab, nendib hr.Kunnas.
Nö. "reformid" on toonud majanduslanguse ning ähvardavad tööjõu edasise väljamaale pagemisega. Oleme kaugel teest lääne heaoluühiskonna poole. Minu remark,miks Elu Peremehed jätavad rahvale vaid pisikese osa rahast kätte: oleme pikal teel helgesse tulevikku, ja kes ikka raskeid pampe tassida viitsiks(!) Sestap löödigi eliitkodanike palgad peatselt saabuvasse eurorahasse, usun. Väiksemad rahapakid, kergem samm. Nagu öeldi meile Breznevi aja toidunappust lohutades: kogu rahvas on teel arenenud sotsialismist kommunismile. Tee pikk on käia,miks tassida kaasa niipalju söögikraami?
Ent medali teine pool-Albert Einstein on öelnud: hullumeelsus on teha ühte ja sama asja üha uuesti ja oodata erinevaid tulemusi.
Ikka julgemalt on hakatud euro liginedes vaatama tõele otse silma. Täna ütleb Raivo Vare: Ei tasu loota,et euro tulekul saabub siia hulk välisinvestoreid,kes loovad uusi töökohti.
"Kui vaadata,millele investorid tähelepanu pööravad, on euro kõigest kuuendal kohal kümnest!"
Muutmaks majandusfilosoofiat on vaja muuta valitsust, tõdetakse välismaa majandusteadlaste hinnanguis. Lõpetaks Libauudiskilluga hommikuraadiost. Tuleb kutsuda ellu Riiklik Lepitaja,kes lepitaks inimesi riigiga.
Kas pole mitte liiga hilja?
Helistage,kirjutage,joonistage
kui teate õiget vastust.
Parimate tervitustega
teie Neemo E. Poldre

No comments:

Post a Comment