Tuesday, March 30, 2010

EestiPoiss

õhtutervituse edastab.Loomulikult iseenda poolt. Ning hea sõnaga eilset Impressumi klubi üritust meenutab. Kus Meriton Grand Hotel,i oli Moskva teleajakirjanik Sergei Briljovi kuulama kogunenuid 426, muulaste seas paar-kolm põliselanikkugi.Mina nende viimaste seas, kes me lausa nautisime terase,haritud ja intelligentse moskvalase Sergei sõnaseadmisi.Põhjust selleks polnud tarvis kaugelt otsida: keskikka jõudnud teletäht,saatejuht ja programmidirektor on Soomes elanud ja töötanud vene peres kasvanu,teletöö tõttu viimasel ajal palju reisinud, ülikooli ajal kommunismivastasusega silma jäänud... Väga erudeeritud mehena suutis vältida noid karisid,mille vahele laveerima teda mõnedki kaasmaalased suurest auditooriumist kippusid suunama. Terve mõistuse kompass ent oli abiks alati.
Kui saalist küsiti,mida teha natsismi tõusuga,oli Sergei vastus: sellega tegelgu vene eriteenistused. Aga natsism ilmneb ka siinsamas, Baltikumis,ahastas küsija. No see on siis kohaliku riigivõimu mure noori ohjeldada...
Ju oodati Keskusest saabunult radikaalsemat,löövamat remarki. Ning valus laks ei jäänud tulemata: mingis sobivas kontekstis prahvatas esineja välja- no ma ei kujuta ettegi,et elaksin ja töötaksin mingis teises riigis, oskamata selle maa keeltki!
(kestvad kiiduavaldused sobinuks siia,kui eestlasi olnuks saalis rohkem!) Jahmunud auditoorium mu seljataga ilmselt ahmis õhku. Küll ei kuulnud ma minestusprantsatusi. Ent usun,et samad inimesed enam Impressumi uute külalistega kohtuma ei tule. Kui nii jätkub.Et ca viimasel kümnel korral pole õnnestunud õhutada kadunud murdmatu liidu hüsteeriat,vanduda valitsust ja peaministrit ega Eesti riiki. No miks peaks tubli, isamaatu muulane end raiskama taolises kohas? Tunnistan, et kohtumise teemaks oli "Eurosüsteemi kriis läbi vene ajakirjaniku silmade", päris pretensioonikas ja tõlgendamisi lubav messidz,eks? Kogemuslikult aimasin,et solgiämber mu riigi ja ta uute sõprade kraesse väänatakse. Mõttes valmistasingi end ette venekeelseks teleintervjuuks,mille korra läbi tegin pärast ühte Impressumi koosolemist. Kui jutt oleks väga karmiks kiskunud ja minult päritaks, miks olen siin,siis vastanuks: käin ainult mõne kauni slaavitari pärast neid jutte kuulamas...aga oh imet -arvamusliider Neemo hinnangut seekord ei vajatudki. Kuigi mitmed telekaamerad olid kohal. Tundub,et see esineja jutu suunamise asi libises korraldajail käest. Ei kujunenud välja just nii,nagu oleks tahetud.
Paar remarki: kui küsitaks,kas Venemaa tahab Euroopasse,vastaks Sergei: Venemaa ongi oma põhiolemuselt Euroopa.
Ja teinegi huvitav remark: Vene kooliõpilased teavad,et Teises maailmasõjas sõdisid venemaa ja USA (?)
No siis nad tõesti paljude eurooplastega ühel nivool juba ongi.
Häid ja kauneid lähenevaid kevadpühi teilegi !
Värvige mune ikka ,kasvõi ainult vasakuid.
Ja kes kõdi kardab,ärgu pintslit kasutagu.
Parimatega
teie Neemo E.Poldre
Jätkuvalt positiivne
ning aldis avama aina uusi uksi.
P.S. Pärast esimesi Impressumi klubi üritusi kirjutas Luigepoju Ekspressen,et KaPo hoiab silma peal ettevõtmisel ja neil, kes osalevad ses riigivastases tegevuses(?)
Nüüd kadus lootuski, et soojas ja mugavas, uues Tartu vanglas kambrikene leitakse, kus ma mõned järgmised ülitobedad ja mind, liikumispuudelist lumerohkusega piinavad talved üle elada.

No comments:

Post a Comment