Saturday, January 9, 2010

EestiPoiss

teid kõiki,talverõõmude käes kaaskannatajaid tervitab ning tõdeb,et hea kolleegi dr.Ulmani kunagine tõdemus Belesta päevilt ei pea alati paika:Tema diagnoos tavaliselt selline,et kui oled üle 40-ne mees ja hommikul ärgates tunned,et kusagilt ei valuta,pole põhjust muretseda:siis oled lihtsalt surnud(?)
Nonii.Täna ei valutanud ning mingi elumärk ikka sees on.Pojukesedki seda märganud ning abi palumas,kuidas Hummerile sabakonksu otsa pukseerimiseks ATV kinnitada.Mina seevastu koukisin internetist, meelejahutajaks välja coctail Cosmopolitani asendajana kokteil Komsomolitar retsepti.Ja siit ta tuleb:6 cl valget hundijalavett, 100 ml jõhvikamahla(-jooki) ja 200 ml punast lahjendit Schweppes.
Miks sel punasel lainel hõljun? Sest just lugesin EPL-ist kirjaniku ja ajaloouurija Imbi Paju lugu "Hirm rääkida ajaloost".Mis peaks andma aimu küsijale,kes tahab teada,miks soomlanna Sofi Oksanen on seni parima (loe:julgeima)käega kirjutanud lahti Eesti ajaloo tumedasse poolde jäänud seigad.Meenutan-"Stalini lehmad" ja "Kõige taga oli hirm".Nii nagu Imbi ise rezissööri ja kirjanikuna on mullu esitlenud Soomes,Helsinkis toimunud filmiseminaril filmiarhiivi kinos Orion dokki "Soome lahe õed",mis käsitles II maailmasõda ja soome kodukaitsjate elik lotade saatust.Kes olid Kremli poolt sõjajärgselt fashistideks tembeldatud.Täiesti igiomane idanaabrile, kellele kogu punastevastalisus,iga arusaamatult inimlik liigutus paistab oma prisma läbi fashistlik (!)Ja kuna viiekümnendate kuni seitsmekümnendate Soomes valitses riigijuhtide tasemel hirm punavene ees,oligi põhjanaabrite loovintelligents kammitsetud ning väisas hillitsetult seda ajalooperioodi, mil põlisele vaenlasele üldrahvaliku liikumisena vastu astuti.Pole siis ime,et kummalgi pool Soome lahte tuli leida inimesi,kes söandasid tõele näkku vaadata ja ausalt kõike juhtunut kajastada. Tähelepanuväärne taust on lool see,et Kremli tandemi esimene väikemees on väitnud:ajalugu ei tohi ümber kirjutada!Ent ise ta seda ümberkirjutamist hoolega monopoliseerib? Sest ka nüüd,mil Soomes hakati lähiminevikust ausalt rääkima,saatis mehike Helsinki oma emissarid, need FSB palgal pseudoajaloolased.Kes mullu ka Tallinna väisanud ja klubis Impressum eestimaalaste-fuih! ajusid puuderdamas käinud.Soomes nad hoopis julgemalt esinema kippunud. Põhjakaldal nimelt juleti isegi väita, et eestlaste küüditamine oli reis huvitavale maale,mis oli küll vaevaline,kuid igati põhjendatud(?)Ka asuti selgitama,et Eesti pole kunagi okupeeritud olnud(!) Loomulikult olid noodsamad Kremli kinnimakstud klaköörid seal aplodeerimas stalinistliku reziimi kuritegudele.Kuid neil oli meeletu raske ülesanne:kummutada selle kogumiku 34 autori meenutusi, mis nopitud Eestist,Venemaalt,USAst ja Soomest.
Allakirjutanu resümee:tõde on ikka oi-kui-valus!Ja suurrahval pole kunagi lihtne oma uhkus alla neelata ja tunnistada:punareziim patustas kõikjal ja igati inimlikkuse põhitõdede vastu.Poleks ju raske libistada üle huulte:Prostite,tovaristsi.
Ja mis teid selles küll segab?Kas te adute,et selleks teguriks on ilmselt demokraatlikus maailmas levinud ja kasutatud tava:maksta kahjutasu neile,keda piinatud,ahistatud, röövitudki,kui soovite.
Kas hirm võimaliku kahjunõude ees tapab vene inimese südamlikkuse, kaastunde? Kusjuures leedukad on juba jõudnud oma kommunismikahjud kokku liita ja Kremli päkapikkudele esitadagi.Kuhu on siin kadunud kauaigatsetud Balti ühtsus?Lootus mingit tühistki summat kätte saada virelevalt suuurrahvalt on kaduvväike,miks ei üritatud siis koos kolme väikeriigi nõudeid esitada?Kas leedukad lootsid omas pajanurgas keeta hoopis rasvasemat suppi?
Küsimusega lõpetan.Kes teab vastust,kirjutage,helistage,joonistage.
Seniks parimat!
teie Neemo E.Poldre

No comments:

Post a Comment