Friday, January 8, 2010

EestiPoiss

Tere kaunist reedeõhtut!Lehtlaane Borka lõõritab just Elmari soovisaates Läänemere laineid,mis toob ütlemata sooja tunde südamesse. Noid südamlikke salme saand laulda isegid noorespõlves nii siin kui seal. Eriti seal.
Kusjuures täiendaksin targa inimese mõtet,et iga eestlane võiks oma elust kirjutada raamatu.Millega olete vast kõik päri.Ent täna õhtul, pärast raadiokanali tõhusat levi-musooni-paraadi,tundub veel midagi.Nimelt et kui tümpsumassin taustaks vaibakloppimist pritsib, võiks iga eestlane laulugi valmis sikerdada.Kas oleme laulurahvas ehk mitte? No Läänemere lained oleks meeldiv erand -siin juba iga vale-Dimitri oma noodivõtmega löögile ei pääseks.
Mis välispoliitiliselt taas ekstra-huvitav.Olles maailma üldsuse tõstnud tagajalgadele korraldas punavene Georgias/Gruusias oma jõumänge, ahistades grusiine ja üritades neid relva jõul tagasi murdmatusse liitu suruda.Teine sama eesmärgiga manööver oli vene armee mullune piiritagune harjutusrünnak rippumatu EW vastu,kes pealegi aegsasti vastasliidu kaitse alla pugenud.Sest nagu kirjutab EPL-i erikorrespondent Jaanus Piirsalu Moskvast,teeb idanaabrile meelehärmi just Tartu rahu fakt ja vastava lepingu olemasolu.Kui nüüd pealtnäha targad inimesed teeks sellest järeldusi,kaoks hetkega etteheited vabariigi valitsusele Tõnismäe Tinasõduri ärasikutamise pärast. Selge see,et too asjaolu sobis hästi vaenlase e. vene poolele küber-ja meediarünnaku kilbiks ja põhjenduseks.
Nüüd otsutas Obama näidata hambaid ja lähetab USA tublid merejalaväelased Põhja-Eestisse 11. juunil dessanti harjutama. Ametlik EW kinnitab küll et kohta maaletõusuks ei saa täna veel nimetada -pole kindlaks määratud.Usun küll,et Simm2 on asjast juba Kremlit täpsemalt teavitanud. Aga noh,suurte poiste mängud- nende vastu me ei saa,avagem kasvõi kolmas rinne.Seda enam,et halvastivarjatud saladus ujus just päevavalgele.Meedias täna tõdeti:suurem osa Eesti kaitsekulutustest läheb sõjapidamisele(?)
Hommikul mõtlesin:kas olen ehk Antonio? Ja rahaks meil liirid?Kuigi Vabadusristile kulus 110 miljonit,väitis sõjaminister Aaviksoo:paar miljonit siia-sinna kulus veel lisaks varasemaile otsekuludele(?)
Et päeva peegelpilt oleks täielikum,rääkigem veel ühe söaka tudengi tembust:nooruk sättis end sisse linnapea kabinetti,kuhu tahtis ka saada sissekirjutust.Et tallinlase sõidusoodustus ühistranspordis vett vedama ei läheks.Tubli tegu,sest pärast emand Vilja lahkumist Hundisilmalt on seal õhk puhas ning proua Batrakova praadis just jõulupõrsast.No miks peaks taluperemees SaviEedu vajama ka oma head,sooja kabinetti?
Vaatamata väljas valitsevale miinusele läks hapuks veel üks valedevabriku toode:Euroopa Liit sekkus jõuliselt meie riigi siseasjusse.Nimelt teatati,et käibemaksuvabastus EW postiteenustele tuleb kaotada(!) Mina näen tausta selles,et eurotöötajad just on kuuldavasti nõudmas taas iga-aastast palgatõusu.Ja see papirull tuleb ju meie käest koguda -egas nad nii julmad ole,et oma latsekeste hoiupõrsaid nülgima läheks.Nii et üks järgmise uusaasta kingitus juba teada. Käibekas margile ja postipaki kojutoomisele. Ikka tolle Aleksandrikooli heaks,kes ajalugu mäletab...
Kuhu jääb nüüd lubadus,et meie eurosaadikud lähevad pealinna meie kõigi huve kaitsma?Igal neist oma särgid kah selgas,või kuidas?
Lõpetaks vähe kergemal lainel.Alles valgustas välismeedia,et dr.House osa täitja jalg on ohus,kuna mees imiteerib liiga agaralt pikka aega lonkurielu.Ja see nüüd parandamatult koiba kahjustanud. No nii.Mu lonkav vasak koib eile hommikul põlvevalu tekitas.No miks selline karistus?
Aga ei häda.Mõelgem pigem,miks emakeele oskajal-ajakirjanikul vaja sooritada uue ortograafia eksam.
Mis mul ees esmaspäeval. Olen otsinud põhjendusi ja ka leidnud, mistarvis tänapäeva ajakirjanikul vaja omandada taas uusi,täiesti poliitkorrektseid keelelisi teadmisi.Vaatamata sellele,et eesti keel on suure osa elust olnud mu peamine tööriist.Atribuut ja relv, kui soovite.
Ent nüüd tuleb vastsete nõutete kohaselt Skandinaavia maad lahku kirjutada.Küsite,miks? Sest just deklareeris Rootsi neist ainsana, et kui Eestit keegi ründab,svenssonid tulevad appi.Kui see pole lõhe mis Skandinaavia maid eristab,mis see siis on?
Teinegi näide tuleb minult kui varrukast.Koolist mäletan,et Suur Isamaasõda nii püha üritus oli et läbiva suurtähega ära märkida tuli. Aga nüüd,mil punased külalised lahkunud ja meie juba rõõmsalt uues liidus pesitseme,peab kirjutama vaid alustava suurtähega(?) Kõigi maade proletaarlased, vabandage,tahaks mõni kohe hüüda.
Ja küllap ka Võidu väljak Vabaduse väljakuks aruka põhjusega muutus.Sest ajalugu uurides selgus:meie ei võitnudki midagi,aga vabadus lõpuks ikkagi Maarjamaale saabus.
Nii et tervitagem ...ja tarvitagem seda vabadust.Kuniks jagub.
Aga seniks:head reisi unemaale!
Une-Kati,see reisisaatja,juba ootab.
Kauneid ja värvilisi!
teie Neemo E.Poldre

No comments:

Post a Comment