Monday, November 30, 2009

EestiPoiss

siin jälle kodus oma loenguilt ja tervitamas.Täna küll oma kommunikatsioonipraktikumilt tagasi on ning noore rähni kombel toks-toks asjatamas .Huvitavaid ettekandeid saime kuulata.Inglise fil-idelt ja riigiteaduste tudengeilt ja paljudelt veel.Ma ise, agar nagu olen, lähenesin teemale ülimalt kreatiivselt.Referaadi tegin varakult "K&K" keeleartiklist koodivahetuse teemal ühe oma lektori sulest ja saatsin äragi.Nutikamad olid oma referaadid tänasteiks ettekandeiks vorminud,sest nii vist tahetigi. Aga mina,ülipüüdlik ullike ,ju sain hullult valesti aru: valmistasin ette mõlemad(?). Polee pahaa-sellise lolluse eest kollast kaarti ei näidata.Küll aga turgatas esimesi sõnavõtjaid - etlejaid, "inglannasid" kuulates pähe,et nood keeleuurijad olid tutkinud justkui pimedad elevanti- kes jalga,kes lonti,kes kõrva.Otsustage ise:esimene esineja-tudengineiu kiitis versiooni inglise keele omandamisest,kui juba neljakuise beebiga tehakse sellega algust. Metodoloogiline õpetamine kestab kuni lapse 14-aastaseks saamiseni.Hilisem esineja taas pakkus mingite nö uurijate "avastust" et varajane kakskeelsus lapsele sugugi mitte hea polevat...No võta sa kinni, kummal rühmal õigus!Keegi riigiteaduste tudeng selgitas ühiskonna varandusliku kihistumise uuringuid ning tõdes oma resümees,et Eestist hullem olukord varalise kihistumise mõttes olevat vaid Portugalis(!) Kuna igale esinejale oli ette nähtud üks napp ja kiire publikuküsimus, esitasin selle mina: Kuidas defineeriksite esimest ja teist Eestit,lähemalt - nende kooseksisteerimist? Noor daam oli küsimuse pärast tõelises hämmingus.Kas märk sellest, et suurkoolis pelgalt eluvõõraid asjamehi/naisi produtseeritakse?Suurem lugemus, lihtsalt igapäevaeluga kursisolek päästnuks neidise kimbatusest.Liiza küll leidis õhtul,et nooruke tudeng ei saa seda kuidagi teada,mina ootavat inimeselt justkui üleloomulikke võimeid(?).Koolis aga tuli mul endal piigale appi minna,kes vidutas küsivalt silmi:mida see vanaonu nüüd tahab? Vaata,neiuke,esimene Eesti on Viimsis ja Tiskres,aga teine paistab kätte Võsapeetri telesarjast...
Minu kommi saatis naer auditooriumis.
Küll aga pole midagi naerda vaid tuleks hoopiski müts maha võtta meie Priit Hõbemägi ees,kes kunagi minu lahkumise järel Õhtulehest tuule tiibadesse sai.Alustades sealsamast kus minagi - toimetuse staabist elik sekretariaadis - lehte maketeerides/kokku sättides, tänapäeva mõistes kujundades.
Ja nüüd on Priit nii kõva poiss,et valdab seda va sovjeti-aegset sõnaseadmise kunsti.Räägib asjast läbi lillede,otsesõnu eimidagi öeldes. Kirjeldab oma Luigepoju Expressenis Molekuli tegemisi Eesti pressi suukorvistamisel mõnitavas võtmes lausa ladina keele kaudu. Otsustage ise:
Legendaarse eesti rock-ansambli Psycho üks väheseid salvestatud lugusid kannab nime "Nomina sunt odiosa" ehk maakeeli nimed on vihatavad. On ta just eelpool öelnud sedagi:pean poliitikutest lugu,kuid mitte igaühest...Loodan,et too nn meediavabaduse töögrupi kokkuseadnud minister ise mõistab,et just temast,Langi Reinust meil(Priidul) jutt käib.Eriti kui rõhuda taustale. Mõnitavalt "meediavabaduseks" nimetet seadusepügala komplekt on vastuolus Eesti Ajakirjanike Liidu ajakirjanduseetika koodeksiga, mis käsitleb ajakirjaniku allika kaitset.Molekuli tulem rõhub karistusele infoallika mittepaljastamise eest,lajatades talle 500 päevapalga suuruse trahviga või aastase prii ülalpidamisega hallitrellihotellis.Kus mina või mõni mu kolleeg näeb triibulist kuud või ruudulist päikest omal valikul.Aga priilobi menüüd valida ei anta.Ja nagu tänased vangid kurvalt kaeblevad, tuuakse ka ajalehti tihti hilinemisega ning pudru juures puudub sobiv moos. Rääkimata jõusaali omatahtsi külastamisest. No ei ole elu,ei ole!
Medalil on minu jaoks ka säravam pool.Nimelt ei pääse seagripi bakter mind külastama kui Leedo poolt Savisaarele annetatud pistise loo paljastan.Sest kohtumised läbi turvaklaasi toimuvad,vähemalt meie liitlasriigis USA-s.Ja kui Tartu eurovanglas,kuhu loodan kukkuda, on talvel soojem kui minu päriskodus,asetub kõik omale kohale.Sest inime ei pea kütmata majas mitte elama.
Vanad eesti kommunistid ju kutsusid kinnimajas istumist ülikoolis käimiseks.Miks minagi ei võiks jätkata tudengielu sel moel kuis nemadki omal ajal?Elektrikütet majas niiehknii maksta ei jõua,valik on minu!
Aga suurkooli ruumid on küll korralikult soojad.Kampsikus täitsa paras kuulata ja kulgeda.Mida ütleski vanaeestlane:ei ole häda,häda võib tulla.Nagu võib tulla seegi,et masu lõppedes elatismiinimum üle 4350 eegu ronib ja Hundisilma vana mulle laost puid välja kirjutab...
Välise ümaruse olen kaotanud ega kurda,aga huumorimeel pole mind mitte maha jätnud.Õnneks ja elushoidmiseks.
Tänagi ajasin kaks noorikut bussis naerma.Kui keeldusin nende pakutud istekohast,öeldes:ema ei lubanud istuda kui daamid seisavad!Kuulake teiegi ema sõna ja pidage memme õpetusi meeles.
Head adventi!
Ja suss ikka aknalauale:mõni terasem pistab kummiku!
Parimate tervitustega
Neemo E. Poldre

Saturday, November 28, 2009

EestiPoiss

see vana Polbergi poeg ärganud ja märganud,et arvutikast nurgas on käimatõmbamise ootel.Sest päev vaja kirja panna,ära vormistada. Hommikukohvi juurde jätkan oma Expresseni lugemist.Kuna eilsed kommipritsid rebisid kildu pedofiil Hansoni teemal,nimetades tema kaasat Sirlit(keda tean Päevalehe reklaamiosakonnaga lävimise päevilt kui Sirli Tarvet)lausa kaassüüdlaseks pedovennikese afääride varjamises.Kuna teadis,et too vägistab ka nende kasupoega ega takistanud/teatanud.Kummaline on lugeda nende kokkusaamise-lugu:õppisid Kaur ja Sirli koos TRÜs ajakirjanikeks.Ning otsustasid pista joped ühte kappi-tudengielu ju odavam.Pihib Sirli:"Kuna me "ei olnud paar kui selline", elasime lihtsalt ühes toas tasusime koos puude,söögi ja korteri eest.
Ja Kaur rääkis mulle kohe,et talle meeldivad väikesed poisid (tohhooo till ae - aga kuhu jääb kõrvalvoodis põõnav noor naiskodanik- toim.)Kuidas ei saanud plika pihta,et jorss on väärakas, kes lubas tal sekeldada hoopis ühe teise pulgajunkruga(!?!)
Ja Sirli pihtimuse puänt:
"Aeg oli selline,et kui keegi julges tunnistada,et ta on mingis mõttes teistsugune,siis oli see peaaegu nagu mingis mõttes vastupanu kehtivale korrale(?)Tule taevas appi-kas pedotsemine on täna kah vastupanuliikumise atribuut? Siis on/oli ju 7.keskkool kah vastupanuliikumise keskus? Kus hästiriietatud mees- õppealajuhataja ja keelepedagoog liikus lõhnapilve saatel ja oli õnnest märg kui sai koolipoiste teatud kehaosi mõõta(?)Kolm teada-tuntud pedofiili just tolles sepikojast väljunud on.Nagu Kaurgi. Ärge tulge mind veenma,et väärakad on ohutud!
Hoidke ja armastage lapsi.Sest karu näeb! (nagu kinnitas Hansoni-Liivi tiimi väljamõeldud slogan).
Kas märkate irooniat ses loosungis.Karu näeb küll,aga ei sekku.Miks?
Jätan teid mõtisklema teemal.
Hommepäev juba esimene advent.Süüdakem küünlad ja tundkem rõõmu neist lähenevaist päevist!
Ei väsi tervitamast
teie Neemo E.Poldre

Friday, November 27, 2009

EestiPoiss

Päevast teile kõigile,kel juba käes "reedene rõõm"elik rahuline nädalalõpp. Kena weekend mil saate teha midaiganes unarussejäänut või muud tarvilist mis teil hetkel mõttes.
Mul vaja üks kõnetekst kokku panna ja midagist muudki, mis suurkooli communicationi- teema huvides.Hakatuseks pöördun tagasi eilse poole: kirjanikuhärra oli ikka Stogoff (tegin sama vea nagu Eesti meedia kes härrat päeval tutvustas ).Ja märgin ära huvitava seiga:tema poolt nimetet põnev internetisait compromat.ru tõi ära rea halvastivarjatud saladusi: kuidas Putini personaliülema assistent muretses Kremli ladvikule saunapidudeks 14-aastaseid plikakesi(?).Nii et me omamaise Lastekaitse Liidu peasekretär Kaur Hansoni äsja avalikustatud pedofiiliaharrastus on lainete loksumine meie konnatiigikeses. Kui uudispomm lõhkeb,saame ehk teada kuidas äraostmatuid propageerinud noorvõimurite abilised (neid nimesid lugege innoirja tähismaade blogist) samuti meie lastel silma peal hoidsid. Mida paganat on ilmas lahti? Mis teil viga,inimesed?Kõik see ilm on pilgeni täis maiaid,aplaid täisealisi miisukesi,miks te kasvavat sugupõlve ahistate?Kas olete pedeklubi aktivistid või Angeli promootorid? Kui see on moodsa aja nõue, eelistan lasta end kutsuda vanamoodsaks,-aegseks, ka reliktiks kui soovite.Aga lasteahistajaile ma kuuli ei keelaks.Sest mullegi meeldivad lapsed, kuid teisel eesmärgil.Nimelt tahan näha neid arenemas, inimesteks kasvamas.Mitte Sauna t. klubi helkureid taotlemas.
Remark tagasivaatena mu eilsele lotovõidu-ootusele.Eks see old selge märk(mitte "paremast tagumikust" vaid ajuhalvatuse ulatusest,ajukahjustusest kui soovite).Näljane unistab ikka leivast,teadis vanaeestlane.Poleks ma sugugi tervem ega õnnelikum kui lotovõitki pudeneks.Lihtsalt elaks karmi talve paremini üle kui see kord saabub.Tulikivi ahjudel just nüüd mõnzad sooduspakkumised, talvepuidki saaksin soetada kui füürivarud piisavad. Ent pole hullu-kusagil mitte kaugel elab mõnigi õnnetuke,kel puudub raha vältimatuks raviks.Kui taolisele midagi pudeneb,on Taevaisa teinud taas meelepärase teo.Küllap minagi omal jõul edasi pursin,kui tervist ja elupäevi jätkub.
Kompromat-ist leidsin huvitavaid fakte kuidas endise punariigi tänaste oligarhide võsukesed elavad.Ehitusmagnaat Telman Izmailovi 22-aastane pojuke osales Genfis spontaansel tänavavõiduajuamisel. Streetrace lõppes joomase jorsi auto romutamisega -Lamborghini Murcielago sattus kokku Volkswagen Golfiga ja siis kohaliku Kuusakoski rauahundi lõugade vahele.Kuti teine vend oli kaine ja tolle auto on täie tervise juures. Isake jälle polnud rahul Kremli televisiooniga,sest asja publiku ette toomine olnud kurjast.Alltekst:miks te kohe raha ei küsinud? Ka ühe teise kuti Lamborghini romutamine olnud päevateemaks nagu ka FSB töömeetodid...
Slaavi maailma hämarate saladuste mant omamaiste ligi. Luigepoju,tolle punapea Expressen kirjeldab just Heade Mõte Linnas toimunud head üritust: Eesti esmakordset heteroparaadi,mis rõhutas=abielu on mees + naine.Üllatuseks pealkirja all Heterod tulevad kapist välja.No tule taevas appi-millal olen koos kakanokudega kapis nahistanud?Otsene solvang,musta pori näkku, seltsimehed pederastid.Kas nii tohib?Nagu kõige krooniks on mulle meilile saabunud üleskutse:kirjutada alla petitsioonile,et pepuvennad saaks isekeskis perekonda luua.Tehke või mittetulundusühing Turbapress OÜ, mul suva.Moodsamalt väljendudes -Poogen.Venekeeli: Pohh.Niipalju siis suguelust tänapäeva kontekstis. See pole elu nagu mina pole Kopli tramm...
Aga teie õppige salme.Ja laulukesi.Sest habemik kingijagaja on õige pea teel.Ja kobistab teispool ust.Karl Patrik just seletas Mimmile,et kahte ta küll õppida ei suuda,sest kõht hakkab valutama (?).
Olge siis edukad.Ja tragid.
Jõukat Jõuluvana ja toimekaid päkapikukesi teile kõigile!
Parimat!Teie Neemo E. Poldre

Thursday, November 26, 2009

EestiPoiss

tervitab ja tunnistab,et jälle mul tasus regulaarses Komsomolskaya PravDA pressiklubis Impressum ära käia:Meritoni hotellis oli huvitav kohtumine tänapäeva tuntud vene kultuskirjaniku, piiterlasega nimega Ilja Strogoff. Äärmiselt huvitava tekstiga mees.Kirjanikuks hakanud ajakirjanik,kellelt muud peale pärlite ei kuulegi.Usun,et venelased ise nautisid oma mehe väljendusoskust ja -julgust mitte vähem kui mina. Lausestusest hoomasin, millises seltskonnas kiilaspea kulgeb:kõrgeist Venemaa võimukandjaist kuni veriste all-ilma tegelasteni.Jutt oli selline,et keegi korraldajanoorik küsis minult pärast,kas sain kõigest aru? Tule taevas appi,mis ma,s seal muidu käiks kui arugi ei saaks!Nautisin täiega slaavi väljendirohkust ja keeleilu,kuigi Kopli ega Maardu sotsiolingvistika tasemeni ei pürgitudki. Koodivahetust kah ei täheldanud nagu eelmise külalise puhul ette tuli.
Aga minu ajuhalvatusest puretud kupli all küll miskine vahetus toimumas. Need rakud,mis 2002/04 verre uppusid,on oma funktsioonid üle kandnud: juba näen pea pidevalt põnevaid unenägudeprogramme mitmel kanalil(?) Eile öösel sõitsin uunikumautoga Rolls Royce (kabriolett aastast ca 1908 vanaautoralli kiiruskatset kusagil kalurikülas ja põrutasin vasakkurvis liigsuure hoo tõttu paadisadama kanalisse sisse.King of the Road uppus täielikult,mina ronisin kuivale kui tuukrikursustele või merekooli viidud kassiroju.Ja mingi osa ajust elamusi genereerib.Kuna eile ostsin kaks mänguvälja Viking Lottot Viru keskusest,kust varemgi suurvõite välja pudenenud.Kui tänane raadiouudis teatas,et 2,4 miljonit tuli Talllinna,olin kogu keele variatiivsuse loengu aja mõtte küüsis,et ju minule see pudenes. Justkui teisi võimalusi polekski? Loto peakontori müügipunktis selgus,et oligi üsna lähedale potsatanud- Sauele.No ütle sa hullu,miks mitte Hiiule, mõniteist kilomeetrit linna poole?
Kohe uudise teatavakssaamise järel tuli targem mõte:nii väikese rahaga oleks suht raske oma häid plaane realiseeridagi.Ja et eekude väärtus tublisti kahanenud,märkis ka lotomüüja repliik.Peavõit läks Taani,see väike summake kukkus siia,väitis vist raha väärtust hästi tundev vanadaam.
Mul kohe piinlik siin oma minimurekesi lahata ajal,mil keegi noor daam hinge heitis.Kuna paari päeva eest varahommikul kesklinnas meteojaama tööle minnes trehvas kurikamaniakiga,kes naise vaeseomaks kolkis.Nii et täna just lahkus,olles vaid 34-aastane.Teinegi õnnetu,keda nuiavend peksis, viibib haiglaravil. Miks ei juhtu nii,et mõrvar satuks tulirelva kaasaskandva isiku suhtes vägivalda tarvitama ja too küsimuse samas positiivselt ära lahendaks? Pole ju hirmugi,et kohtukull enesekaitsjat ahistama kipuks. Ega inimese tapmise eest erilist karistust pole.Nagu ka nuiavennal pole eriti midagi karta kui kinni kukub.
Midagi häbenemata esineb meelevaldsete arvamusavaldustega ka riigilt koguja Taavi Rõivas,kes eile märkis,et aktsiiside tõusud uuel aastal pole märkimisväärsed(?)Nomuidugi. Leninlik-breznevlik võõrdumine rahvast pole Sannikovi maa ka meie võimureile?Mäletate,kui Ukraina näljahäda päevil tulid talumeeste esindajad Kremlisse Lenini jutule:kogu vili võeti meilt ära sööme katustelt õlgi,varsti ammume nagu lehmad.Kõigi rahvaste isa vastas õpetlikult:seltsimehed,meie siin Feliks Edmundovitšiga sõime ära terve purgi mett-aga meie küll ei sumisenud nagu mesilased(?) Miks lapsesuu Taavi sedasi end väljendab? Kuna 60-tuhandelise kuupalga juures polegi oluline,et kütuseliitrile miskised 50 senti otsa kukkunud. Pluss muud hinnatõusud,pluss kogu inflatsiooniuperpall,mis võimendub transpordi tegevuses,pluss muud läbimõtlematused.Luigepoju Expressen just märkis pikema looga,et kui mitmed riigid nagu Läti,Poola,Ungari ja Tšehhi olid kiired ja müüsid ära oma ülearused saastekvoodid,mis Kyoto protokolli kohaselt ka meile eraldati,jäi Eestil teenimata mitmed( väidetavalt kümned)miljardid rahas,mida meil varsti enam pole -kroonides.Süüdi on uimane Keskkkonnaministeerium kus keegi end liigutada ei mõista.Mis kõige kummalisem.Kvoote eraldati siis kui eraldusime murdmatu liidu varemeist ja seetõttu saastasime hoolega.Nüüd kataks Eesti kvoot poole maailma(?) vajadused,väidab põrutava loo autor Toivo Tänavsuu.
Mis minu silmis kummalisim:kvoodiostjad ei lubavat selle rahaga lappida eelarveauke vms.Kui mina müüks maha oma vana kolu,miks ma ei tohiks saadu eest minna lihapoodi kui palgarahad viibivad? Küll rehepapluse-kursused läbiteinud Mäe-rahvas midagi välja nuputab,kuidas aruandesse tarvilist serveerida,aga tegelt uusi kuulikindlaid Audisid ja muid tarvilisi luksuslimusid istumise alla soetada.
Olge siis teiegi innovatiivselt taibud ja saage oma eludega hakkama.
Parimate tervitustega
teie Neemo E.Poldre
Majoneesi,keskööpizzasid ja pardisufleesid nosivad ammu valehäbita...

Wednesday, November 25, 2009

EestiPoiss

Servus,sellid siin ja seal.Elupõline pii-err vanake taas siin oma klaverit väntsutamas. Loen just S-Lehest oma viimase pealiku auto-ja maanteeministeeriumis, mu kolmanda ministri mõtteavaldust."Eesti on ummikteel.Kas euro on tee paradiisi?"Kas Sillamäe krahv Vähjatiit kirjutab juba oma sõnavõtud/artiklid ise? Viru tänaval, Transpordikomitees resideerudes tellis ta need minult,olid mul ju nö palga sees .Nagu ka kõned mu esimesele ministrile Richard Sibulale ja teisele,Garald Krugerile... Olgu öeldud,et esimene polnud päriseestlane ja teine minuteada hoopis volgasakslane. Aga mõnusad peamehed mu meelest mõlemad.Vähemalt mulle, pressipealikule. Ju see respekt sai mu eelkäijalt alguse.Aleksei šehtman oli juudiverd mees, endine kagebeesnik, ja sellisega muidugi nalja polnud.Kui ei usalda,siis süüdista iseennast.Aga kuidas minusugune "parteitu bolševik",tolle posti otsa sattus,teab vaid Gorba Miku Kremlist.
Stoori algas perestroikast,kui Moskva Mihkel džinni pudelist välja lasi.Ja lõpuks ei jäänudki tal muud üle kui Pravda esiküljel hüüda: "Seltsimehed, edutage ka parteituid!Näete ju,panime looduskaitse ministriks parteitu seltsimehe.Ja imelik küll,,ta tulebki toime!"Nädal vaid kulus et minu ministeeriumi pealikud hoomaks aja nõuet:Poldre-poiss kah juba oma kolmveerandaastat ainult VriO elik kt:Vremenno ispolnitel Objazannostei kui täpne olla.Ja nii ma saingi käskkirjaga kinnitet ATMMi Pressikeskuse juhatajaks-peatoimetajaks oma 7 alluva ning korraliku 400-rublase palga ja ametiautoga Volga gaz-24.No tasus ikka oma veerandsada aastat selles pressikeskuses töötada,olla autode ja teedemeeste maailmas ning teha iga päev meelepärast tööd.Peaaegu hobi,mille eest isegi maksti!Ja mitte vähe!
Aga oma eilse väljaaste eest peaksin saama kodanikuvapruse diplomi pluss nimelise käekella,nagu neid äsja pidulikult jagas me Rein Molekul Lang. Lugu järgmine .Kulgen spordi mõttes ja vajaduse pärast 18.liini bussis Hiiult kesklinna.Rohevalge päevakoera-sarnane Scania pikksõiduk on pungil täis muulastest koolinoori,lausa algklasside juntsusid.Siutsuvad ja säiutsuvad mis hirmus.Mind ei häiri,aga nende kaasreisijaist kaasmaalased muudkui pahandavad...Vaatan-kuulan ja mõtlen:lapsed on lapsed,millal siis veel? Järsku äratavad mu tähelepanu kolm esimese.-teise klassi plikatirtsu lausa kõrval,tamburis.Rusikad kui tanguterad rullis,rünnatakse kurjalt kahte poisikest.Omavanuseid,ju klassivendi.Kes ei löö vastu,vaid põiklevad rusika-ja plastpudelihoopide eest kuis oskavad. Väikestel amatsoonidel kuraasi lisandub.Pelgan,et kohe lähevad käiku jalahoobidki.Ei pea vastu ja käratan:"Kust on pärit komme peksta kambakesi vähemust?Kas vene külades õppinud olete? Siinmail nii ei sobi-meil ikka üks-ühe vastu käinud võitlus!"Plikad taltuvad,muulasreisijad vaikivad ehmunult.Kas nemad selle peale ei tulnud,et noori keelata?No kui oled elanud mentaliteedis,et karjaga murtakse nõrgem maha,siis ju ei märka? Ja nüüd ollakse ehk solvunudki, kuid minu veatu vene keel ei lase mind rünnata.Hunt teab kellega tegu!
Kodanik Molekul võiks mulle küll nimelise käekella laost välja kirjutada? Sest mu kodanikujulguse-ilming oli tuvastatav ja rahutoov.Keeleoskus pole kunagi kurjast,seltsimehed!
Kisma lõppes ja bussis oli rahulik kuni Kaubamajani,lõpp- peatuseni.
Mida oligi tarvis tõestada.
Kõike kaunist
ja rahulist advendiootust!
Endiselt osavõtlik ja asjalik
Neemo E. Poldre

Tuesday, November 24, 2009

EestiPoiss

Morjesta,meediahuvilised!Meenub eilne kommentaar kaasõppurilt: miks kasutan suurtähte ebareeglipäraselt jutluse tiitellehel? Tunnistan,et pisuke epateerimise-maik sel ligi on,ei muud.Minu sihilik,taotluslik tähelepanuärataja kui soovite.Eks samaga tegele ka Rohke Debelakk oma libauudistega igal jumala hommikul.Tänane põhiuudis oli,et seagripi tuvastamiseks seatavat vabariigi maanteedele 60 viiruskaamerat(!).Nii selgitatakse välja kõik viirusekandjad autodes ja muil sõiduvahendeil kuni jalgratasteni välja.Ning trahviteatised lähevadki teele...viirustrahvidest kogutav summa investeeritakse seagripi elik tõvetõrje-vaktsiini sisse(?)
Rahakest ka mujalt riigikassase kopsatama hakkab.Uusaastakingitus on habemega vanakesel juba kingikotis.Võeti ju Toompeal ühe enamhäälega (kuus viie vastu) et autokütus, kärakas ja tubakas uued lõbustusmaksud kraesse saavad.Ja meite portmoneed õhemaks kuluvad.Kas jääb rohkem võimalusi teha kepikõndi selmet lösutada oma Hummerites ja Lexustes ning olla mõõdukalt purjused,sigaretid hambus?
Ikka "töötajate laiade hulkade palavatele soovidele vastu tulles",nagu formuleerisid hinnatõuse sm.Libre,meie puhmaskulmse, legendaarse laagriülema(sotsialismilaagri,kui mäletate?) tublid ja punakarastusega ideoloogid.Miks me tänased juhtivad seltsimehed ei poeta midagi rahva tungivaist palvetest seoses hindade kergitamisega?
Lisan veel midagi,mis rahva hüvanguks korda saadetud.Nüüdsest annab vastseile Eesti kodanikele kolme lahja lõvikutsaga sinised,ihaldatud passid kätte Kultuuriministeerium.Mulle just laekunud pressiteade sedastabki,et tegemist kultuuriküsimusega on(?).Miks ta,s ei ole.Äkki kummutabki väite,et meile neljakümnendail ülejõeriigist hulgem kultuuri kohale toodi pluss kirjaoskus(?)
Ja sujuvalt muulasteemasse sukeldudes:sadamaülem ja Eesti tipprikkureid Anatoli Kanajev,miljonär ja endine tubli internats, olla saanud viimaseil aastail N-terminalist 16- protsendilise osaluse toel miljoneid dividende!Ja seda väidab põhiomanik Endel Siff,kes just müüs oma osaluse sadamaäris, mis äraseletatult tähendab endise murdmatu liidu naftasaaduste ümberpumpamist läänemaailma maksujõulistele.Polee pahaa,arvavad asjaosalised.Kellest peategelast,Kanajevit,hurjutasin otse Stockholmi raekojas viibides koos oma Liisaga pidulikul vastuvõtul,mis oli pühendet Estonia avareisile. Nähes,kuidas fourchette-laua tühjenemist kartes laoti ses eraldunud omakeelsete summas taldrikuile kopsakaid coctaile soojadest liharoogadest ning kalamarjast,lõhelõikudest jm külma laua hõrgutistest Lihtsalt viskas üle,et meie juhtiv internats,Eesti riigi verivaenlane, pugib siin,läänes mõlema suupoolega,et pole aega sõnagi vahetada .Ja ei tea Rootsi laua kommetest halligi.Läksin joonelt ja küsisin puhtaimas vene kees:"Seltsimees Kanajev,kas teil pole häbi,et kodus Eestis kõige selle vastu võitlete,mida siin naudite?"Vastus tuli kohe: "Noormees, olete mind valesti mõistnud."
No vaevalt.Raske on valesti mõista ka tänast meediauudist naftaraha järele lõhnavast Paldiskist.Kus linnavolikogu liikmed nõudsid oma esimehe valimise kihvaminekuks-kuulutamist.Et valimisvaatlejad olla viibinud ruumis ja seganud valimissedelite täitmist (?).Põhjuse leiab alati,ütleks ma paljunäinud eestlasena.Kui poleks rahaümbrikke ja tihti näppukukkuvaid kinkekaarte,kas käratsetaks mingi väikelinna volikogu esinumbri pärast?Ju on ainest uurival ajakirjandusel ametisse asuda.Sest loo taust võib olla piisavalt intrigeeriv.
Nagu ka äsjane kauge Kairo teadurite avastus:suurlinnade elanike vaimne tervis kannatavat levivate bensiiniaurude ja heitgaasisaaste tõttu... Need rotid,kel lasti kehvas,rikutud miljöös toimetada,omandasid kõik samad sümtomid,mis esinevad suurlinna elanikel,kaasa arvatud liiklusviha. No selge,miks Hiiu saare asukad kui teisest puust olnud,alates sestajast,kui me oma väikeste pesamunade ja Mai-Liisiga seal hulga rohkem kui kolmkümmend aastat tagasi suvesid veetma hakkasime...Ja kui ma vahel skeptiliselt nö pseudoteadlaste uuringutulemuisse suhtunud olen: a la pikajalgsed tibid saavat rohkem ja tihemini poisslast kui nende hoopis "mittesöödavamad" suguõed.Siis lubasin endale kahtluse,kas nood ikka päris valgekitlikandjad- laboritöötajad olid?Nii ilmselget asja pole ju vajadustki eraldi uurida:piisab kui mõnesse plixide ühiselamusse paigaldada mõned turvakaamerad nädalavahetusteks! Kah mul teadurid - raha vist ülearu?
Ja kõik saab selgeks-ilma Eagle Visioni abita.
/Pole reklaam/
Eelmainit uudise edastanud reporter ega tõlkija polnud vist kuulnudki soomlaste terminist "liiklusraev".
Aga see selleks.Kui ikka pesapallikurikas autos ja sellega kaasliiklejat või Tallinna linnaliini bussijuhti rünnatakse,pole see lihtviha,vaid ehtne raev. Oleksite te Simmlitzi komplektist Waltheri ostnud,ei peaks muretsemagi. Kolme tonni oksjoni alghinda igaljuhul väärt on.
Rahulist õhtujätku ja normaalseid kaasteelisi soovides
teie Neemo E. Poldre

Monday, November 23, 2009

EestiPoiss

see Neemo jälle siin kõnet tõukamas.Rõõmuga avastanud,et mu eilses kolumnis Euroliidu presidenditooli hõivanud van(a ) Rompu juba 62 täis on - just minuealine ja samuti innukas bloggerdaja kut siinsamas too teiegi alandlik teener.Järeldus:kui vanus ja hobi kattuvad ning töö suudan minagi endale välja mõelda,pole kõik teps mitte veel kadunud.
Ja ärge te elage "silmad pärani kinni",muidu te ei märka seda mida mina:hoomates ilusalongi reklaami Järve selveris,modifitseerisin selle kohe tänapäevasemaks:
"Meie ilusalong Al Capone augustab teid püstoliga- teeme ka kõrvadesse auke!"
Kas ei kõla uhkelt,kaasaegselt?
Harituse kaitseks oli samuti väide. Pärast intensiivset suulise ja kirjaliku kommunikatsiooni tänast praktikumi pr.Killu Paldroki juhtimisel.Mitugi huvitavat ülesannet lahendasime kuid mõte jäi liikvele (idanema).Et kuidas lahti mõtestada aktuaalne ja käibelolev väljend:"Papp tiksub edasi".
Minult valikvastuste jada:
A. Lõbus seltskond lahkub öösel baarist.Kirikhärra jääb leti äärde jobutama ja edasi jooma.
B. Korruptiivse linnavalitsuse lauaülemate Jaanus Mutli ja Mati Eliste altkäemaksuafäärid tuvastati,kuid diilid olid rohkem väärt kui nimetet summad,millega vahele jäädi.Raha pakkujad jätkavad ülekandeid nende härrasseltsimeeste arvetele...
C. Maadevahetuskontori peainseneri Villu Reiljani saite küll kraedpidi kinni, kuid hinnaliste maatükkide eest jätkub talle rahasadu -ka edaspidi ju
lastakse füüri välja nagu väljendub Rein Kilk.
Ühine nimetaja leidub kõigi eelmainit näidete puhul.Sovjetiajal kutsuti neid nutikaid liigutusi "oskuseks elada" või kuidagi sinnakanti.Mäletate?
Isegi kui grusiinlane sind sajatas,ütles ta :"Ole sa neetud!Ja et sina ning kogu suguvõsa peaksite elama ainult palgast!"Olen selle nüansi kõrvataha pistnud ühise armeeteenistuse päevil punaarmees. Kus,muide, grusiinid-armenjanid küll kuidagi suurt ja võitmatut,murdmatut liitu ei teeninud. Vaid veeretasid päevakesi õhtuse sööklas või selle naaberhooneis,seega proviandiladudes.Sisustades aega võimassist toidunormikuubikute väljamõõtmiseja -lõikamisega ning suhkrutükikeste loendamisega,mida sõduri kasinale õhtulauale tuli eraldada vastavalt sellele,mitu koonu oli roodus,mitu vahiteenistuses,mitu tehnoroodust kasarmus või palju neist välitöödel.Pole ju lihtne amet?Murra pead nii et ajud ragisevad.Ja mõtle, kui kauaks jätkub väeosa majandusohvitseri-intendandi perele rõõmu vanemate külaskäigust jäänud suurest seinavaibast? sest muidu võib järgmise kingituse eraldanud pere oma pojukesele sedasama tööposti ihaldada.
Jälle teema alapealkiri:"oskusest elada".
Kas teie olete osanud?
Helistage,kirjutage,joonistage - aga mitte KriPo,sse ega KaPo,sseParimate tervitustega
endiselt teie Neemo E. Poldre
P.S.Eeltoodud lugudel ega nimetatud isikuil pole midagi ühist suulisel ja kirjalikul kommunikatsioonil ülesvõetud teemadega ning mitte kedagi ei või süüdi mõista enne kohtuotsust.

Sunday, November 22, 2009

EestiPoiss

tervitab ja rõõmustab,et ikka hing sees ja Issand pole konnaks loonud(?)vana ütlus,aga passib kenaste. Just muljetati internetis,et küll need hiinlased ikka jubedad inimeseloomad onvad.Mässivad elusa kala pea niiskesse rätikusse ja serveerivad pärast tulel praadimist veel elusana.Kala veel elab kui nemad taguotsast juba näksivad(?)Kommikillupritsid need vestsid kohe ka konnasöömistest etc jne jms.Peaasjalikult sellest,et prantslastel elusat konna parem/lihtsam süüa on:too konnapoiss lükkab veel tagajalgadega ennast edasi kui neelamiseks läheb.
Olgu kuis on: mina pole nõus tolle maamehega,kes enne jõule kärssninal ühe tagumise jala amputeeris.Naabrimehe küsiva pilgu pääle vastas:kes siis kausitäie süldi pärast kohe tervet siga tapma hakkaks?
Nüüd veel tõsieestlastest,kellele autoke üks imearmas plekkpruudike on.Ja humoristide meelest tahaks paljud oma armastatuga ka kiriklikult ühte heita.ARK-i vormistamisest ei piisavat.Nüüd on suure armastuse märgiks loodud isegi AutoSpa,kuhu oma lemmiku võid lõõgastuma viia.Revel-firma Tallinnas Paldiski maanteel(no miks hullumaja streetil kohe, kas vihje hälvikuile?) toimetab.Heade Mõtete Linn Tartu vastas vääriliselt:nii sündis seal Emajõe Ateenas firmake http://www.autogavanni.ee/
Mul pole sõnu.
Aga teil?
Jätkuvalt parimat soovides
teie Neemo E. Poldre

Friday, November 20, 2009

EestiPoiss

Õhtust,kõik tegijad ligidalt ja kaugelt!.Kahjuks pean teid kurvastama - teie laev on läinud.Lahkunud sadamast,kapteniks mõttetu mees.Just teatasid ka TV3 Seitsmesed Uudised,et Euroopa Liidu presidendiks valiti suht kahvatu kuju:Belgia president.Vanahärra,kes oma kaasa sõnutsi ei tahtnud isegi Belgia presidendiks saada(?).Mis kõige kummalisem:kuna vastloodud ametipostile täna sätitud härral pole veel ametikohustusi (?) tuleb need tal need endal välja mõelda.Kas see pole mitte näide,et viie- miljonilise aastapalga (?)peale juhtunu on õnnega koos - ja meie jälle need õnnetud,kelle rivi etteotsa üks juhtoinas seatud-jumalteab milleks. Kurvastage teie,keda selle ametiga ei õnnistatud:Ja rõõmustage ka,sest ilmasambaks pole keegi jäänud: kustub vanaonu täht,saate kõik võimaluse tema toolile ronida.
Aga nüüd heidaks pilgu kodumaile,kus samuti igast põnevat teoksil.
Mina ronisin täna trammi,et nautida seda va õnnist tunnet,millest pajatas kunagi Mõisa-härra,kes kord linnapeana tegutsedes oli oma Kerttuga Kadrioru poole liikuva trammi peale sattunud.Lahe,mõnus ja omapärane tore tunne oli meil Kerttuga,kiitis tubli Pärnu poiss pealinna pressile.
Ka põlisele nõmmekale pakkus täna Tartu maanteelt Tõnismäele vuranud hobukonka moodi oma ratastel põristav tramvai ummamuudu elamusi. Kõigepealt ahastavad reklaamplakatid rohkem kui saja-aastase Tallinna veovahendi akendel, kust tahaks välja kaeda ning kaineid kaaskodanikke silmata.Aga võta nipust!Plakat nõuab vastust "Palju sina jood?".Ja nii sekundeerib naaberaknale kleebitud maakeelsele ka venekeelne küssa. Erinevus selles et kui esimese pildil kummutab õlleklaasi eesti noormees, siis teisel,venekeelsel, kergitab vahuveinipokaali vene näitsik.Mis on kui varjatud vihje muulaste edukale integreerumisele.Pudeli õlle aktsiis,mis eestikeelse plakati tipphetkeks,on hoopis tillem kui vahuveinipullo pealt riigikassasse kukkuv summake.Ammu öeldud,et vene inimene kohe palju kaastundlikum ja südamlikum on - et kas läheb talle rohkem korda me armetus seisus olev riigikassagi? Eestlane va ihnuskoi ei raatsi isegi meile hirmraskel ajal kukrut paotada,et aidata hinge vaakuvat omariiklust.Kas oleks abi pisaraidkiskuvast plakatist,mille kuvand pärit Teise ilmasõja päevist ning kus vene matuschka sõrmega vaatajat sihtides nõuab: "Rodina,matj zovjot!"
Häbi küll,et vahva sõduri kaasmaalased meid üle-euroopalises suures alkonautlusvõistluses esikohata jätsid!Teine koht pole ju mingi saavutus tublide Põhjala rahvaste hulka kippuvale eestlasele. Loomulikult,kui kirjanikuhärra Olev Remsu,kodanikunimega Remsujev,on jooksnud üle vastaste poolele,loobunud tinistamise-kombest ning aeg-ajalt tõmbab ka meedias käsipidurit alkonautide pühale üritusele.Mõnitanud me tööka, kuid karmis kliimas lõdiseva rahva kommet talvel suure mulliga vesiloodist sooja saada.Kuna Savionu puid kõigile ei jätku.Pariisis on teadupärast Invaliididide bulvar,Hundisilma vana tahtis linna keskele rajada oma Puudega Inimeste väljaku ja vedas isegi mitu koormat kohale. Aga kurjad vastalised kippusid just siis tema toolijalgu saagima.Taludest vaestele varutud talvekartulid tükkisid riknema ning kogu püha üritus jooksiski liiva.Ole siis veel euroopalik nagu pariislane! Oli ju kord kilbile tõstetud loosung:"Olgem eestlased,aga saagem eurooplasteks!"
Ja kui nüüd vedasid murelikud põllumehed Toompeale oma vasikanunnud ning tegid protestimeeleavalduse oma nõudmiste kaitseks, pistsid härdasüdamelised loomakaitsjad käratsema:Kuidas tohite väeteid loomakesi niimoodi väntsutada!Siin olime küll usklikumad kui paavst ise,sest Euroopaski loomakaitsjad ambrasuurile viskuvad kui vaja.Aga et seejuures keegi ei hoomanud südamemuret,mille pärast vaoshoitud ja tagasihoidlik maaviljeleja üldse linnakividele meelt avaldama kippus?Koos pesuveega visati lapski välja,paistab minu mätta otsast.Miks mittekeegi murelikest loomasõpradest ei mõelnud,millises stressis on farmerite pered,eriti koolilapsed, keda säästukirves laasib päris jõuliselt! Ja Eesti põlumehele maksame toodetu eest sümboolset hinda.Ent Langi kontrolli all toimetav meedia pasundas ainult stressi sattunud loomakestest,kes ütlemata armsalt kepsutasid nii lossiesisel platsil kui järgmisel päeval kodukarjamaalgi kui Tv3 reporterid neid uudistama sõitsid...
Miks ma Molekulist Reinukese mängu tõmbasin?Ikka seks,et lugupeet minister,endise vabalt tegutseva meedia apologeet ning Kuku Raadio omanik,asus jõuliselt suukorvistama eesti pressi.Keda seni turvas kõigi kahtlase taustaga lugude serveerimisel ajakirjaniku allikakaitse seadus. Miks me siin ei taha olla eurooplased,küsiks ma hr.Langilt.
Küsimus oli vastatav,kas vastus tuleb küsitav,ütleks siinkohal Priit Aimla. Mu ainus tuttavaist allesjäänud humorist,veel elav klassik,keda trehvan ikka Ajakirjanike Liidus.Kord seenioride,kord keelekoosolekuil.
Et üks...jõuab rohkem küsida kui üheksa tarka vastata,jätkaks.Kas passiivaken on see,millest saab sisse-välja passida?Kui aknareklaamiga kaubik möödunud,tuleb järgmine: Laohotell kirjaga.Kas Meelis Lao, kunagine allilma-tegelane on lisaks Laomaailmale veel hotelligi püsti ajanud? Ja omal ajal keelati Mõisa-härral täiesti ametlikult ära kutsuda tumeda taustaga semu LaoMelli oma kabinetti linnavalitsuses,kus too karm mees käis talle tihti äriasjus "head nõu" jagamas,nagu valvsad politseipristavid olid tuvastanud...
Aga olgu-olgu.Rahulist uinumist ja värvilisi siis kõigile!
Muutumatult teie
Neemo E. Poldre

Thursday, November 19, 2009

EestiPoiss

jälle siin teispool ekraani.Lehvab ja tervab,kuis muidu.Ja tunnistab,et tänane kaunis päev,sajuvaba ning nädala viimane,superlühike ja pelgalt üheloenguline,tekitas soovi heastmeelest krantsi mängida, vallatust teha.Kui mu lemmiklektor Anna Verschik,see temperamentselt atraktiivne daam parimais aastais ning oma ülimalt väljendusrikaste, otse retilaanemäelike silmadega oli lõpetanud,tänasin teda väljumisel huvitava loengu Keele variatiivsus eest ja pärisin, kas kahtlustate Leonid Iljitshi rahvusromantismis,kui too meile vaid ükskeelsust propageeris?Olin just elnevalt hoiatanud,et Annale vallatu küsimuse esitan.Remargina küsisin loengule lisaks,kas ta märkas "paanikat muulases kohtumisel võõrapärase terminiga"? Sedastas ju pr.Anna sarnast tõika oma loengul,kuid näidet ei serveerinud.Mind huvitas,kas skandaali nimega "Piga" oli ta märganud läinud nädala pressis?Naeris ja tunnistas,et on kursis...Mul endal oli tunne justkui põhikoolipoisil,kes püüab talle meeldimahakanud klasssiõest linalaka tähelepanu köita teda patsist sikutades(?) Nagu ütlesin,põhjustas seda ilus ilm ning nädalapikkusest kooliorjusest ajutine vabanemine.
Kusjuures ei väsi kinnitamast,et mu koolitee jätkumine üpriski huvitav ning pinget pakkuv on.Kuidas saaksingi kodu koti pääl lebotada kui ilmas nii palju huvitavat sünnib.Ja miks siis ilma minuta?
Läheks nüüd ajas tagasi ning lunastaks lubaduse nimega Krönungi jutt
kui kohvireklaami vähegi mäletate.Selle erinevusega,et jutuks ei tule:"Me olime ju täiesti riieteta..." sest härrasmees oma vallutustega ei kelgi.Aga Porkuni preili etendus oli sel tasemel,et mina kaotasin suvelavastuse-süütuse,kui laenata Mart Sanderilt "Tähed Muusikas" kasutatud parooli,aga teises kontekstis.
Nojah,oli kuidas oli.Aga ei saanud palju vett merre voolata,enne kui Helga-nimelise Tallinna Pedagoogilise Instituudi värske tudengiplika kogu staffi minu autoga ta eelmisest pesapaigast,just kroonuläinud boyfriendi vanematekodust Kadrinast ära tõime.Rakverre majutasime ja sealt siis kooliaasta algul Kiltsi tarisime,kus noor daam oli saanud õpetajakoha Väike-Maarja Keskkoolis.Mina olin suhtele nii pühendunud,et terve pika ja lumerohke talve vähemalt korra nädalas oma pruudiraasukest väisasin.Ja tema majaperemees kord õhtul teelauas mulle pihtis,et kui mõni külapoiss peaks eksima nende maja teisele korrusele Helga poole,tema kohe tolle ligitikkuja aknast välja heidab!Libistasin selle remargi kõrvust,kogenematu nagu ma naissuhetes olingi.Aga kevadsessi aegu selgus,et hoiatuseks oli põhjust.Nimelt juhtusin tema pealinna-peatuspaigas Väike-Karja uulitsas elanud kaksikuist õdedelt kuulma,et mu südamedaam plaanib Tallinna tulla mulle teatamata.Kahtlustasin kõige halvemat,mis ühel koledal ööl ka juhtunud oli.Lähen ma öömajalist tervitama ja mis ma näen:teki alt paistab kaks paari jalgu! Et tulin hommikul ja ootamatult,ei jõudnud mu armas pruudiraasuke öist külalist ukse taha tõsta.Hämming valdas meid kolme, eriti Helgat.Kipsis käega noorhärrat kolkida polnudki kavas,kuigi too seda kartis ning vabandussõnu pobises.Helga astus esikusse ning esines mu ees vabandusega: tal olnud oma õpperühma labrakas ning purjusena öömajja naastes sättinud üks sell end temaga kaasa(?).Noh,kui see nii lihtne on,mis siis meil kahel enam jahuda?olin uudishimulik .
Nädal hiljem palus ta minuga vabanduskohtumist ja sõitis rongiga Tallinna. Veetsime raudteelõhnalise Balti jaama ühe teetoa nurgalauas oma poolteist tundi,kusjuures heitunud daami nuuksete vahel kuulsin südantlõhestavaid lugusid tema koolipõlvest lastekodus.Kus juba algklassi plikadel olid omad poltfriendid keskoolipoiste hulgast,kelle kaissu igal öösel vuditi.Kasvatajad teadsid,kuid ei pööranud tähelepanu.Sest öörahu oli ju tagatud(!)Helga pihtis,et on voodisuhetega harjunud juba maast-madalast ning oli uskunud mindki lahusoleku-päevil kodulinnas sama tegevat(?).Ei ole elu selline, tüdruk!kordasin jatkuvalt kuid kas uskus,ei tea.Elutee meid järsult lahku viiski,sest pikale veniva püksikummiga leediga ei saagi olla pikka juttu. Kuidas see vanarahvas ütleski : võrdlusena suus käinud lusika kohta?
Uurige folkloori või pärige vanaemalt,valik on teie!
Head ja rahulist!
soovib ikka teie Neemo E. Poldre

Wednesday, November 18, 2009

EestiPoiss

see vana Polbergi poeg,nagu sõbrad mind hüüdsid,jälle siin tervitamas ja muljetamas.Kuna mu vana tuli suht tervelt ja ühes tükis tagasi sõjatandrilt (vaid parema käe "väike Ats"lõigati Piiteri sadamatohtrite poolt ära,kuna oli peopesas muljutult, pärast fritsude snaiprikuuli läbiminekut üpris elutu ning mädanemakippuv.Aga mitte selles pole päeva point.Hoopis tõigas on,et oleme suure madina justkui ümber hinnanud.Kuna meie, eestlased, tuhkagi ei võitnud,nimetasime nende väidetava võidu nimelise väljakugi Tallinnas ümber Vabaduse platsiks.
Ja lingvistiliselt märkisime fakti ära uue ortograafiaeeskirjaga: varasema läbiva suurtähelise Teine Maailmasõda asemel tuleb nüüd kirjutada vaid alustava suurtähega Teine maailmasõda.Et Puutja komandost keegi mede keelt ei mõista,ei tulegi meil taas vastust anda suure sõja tulemuste väidetava " ümberhindamise" eest? Aga mina pean oma kontrolltöö madalama hindega olema valmis vastust kandma,et pole märganud uue kirjaviisi võidukäiku. Kuid eks ma ortograafialektorilt varsti märkuse päevikusse saan (!) Oma uljutsemise ja bravuuri eest.Keegi latseke pakkus täna klassitöös nime taluröstsai,väiketähega ja täisliitsõnana.Pedagoog küsis,kas ja miks?Minu tarkus ei saanud jääda vaka alla,sest Tiiu Erelti Ortograafiaraamatuke on varmas nõudma kirjapilti Talu röstsai.Ma pakkusingi välja suurtähelise alguse ning esimesele sõnale järgneva reeglipärase liitsõna "sest muidu on kirjapilt lausa jabur(?) ".Jabura võtame maha,aga muidu on õige",kõlas pedagoogilt, klassi naer taustaks.Kõik on jälle nii nagu ennegii,ütleb laulusalm.Juba jälle ei tea ma õigekirjutuse reegleid,kuid eksin harva.Kuna 11.jaanuaril on eksam, tuleb end tunduvalt parandada ja unustada,et olin kunagi igas keeletunnis klassi priimus ka ilma õppimata.Loomulikust intelligentsist,nagu öeldakse. Vahel mulle tundub,et loomuliku intelligentsi najal ja NLKP Kõrgema Parteikooli karastuse toel ning legendaarse teejuhi Ivan Sussanini surematute juhtnööride järgi meidki juhitakse helgesse tulevikku ja kaugemalegi veel...
Ühisveonduskillukesi.Eile sõdan Hiiult Männikule.Buss täis vanu,väeteid, lonkavaid vene mutikesi.Reisisaatja,tugev mees neljakümnendates,on igas peatuses viks ja kraps neid sisse-välja upitama-toetama.Kui Maxima poe juures mutike tolle eesti mehe toel väljub,sönab ta :Palju tänu,pojuke!Ja Savisaarele kah tuhat tänu!?Kassa kae,kus Savivanal austajannasid ka mede kolkakülas!Aga mu tänane kooliteele reisisaatjaks munsterdatud neljakümnendais meesterahvas istus aknaalusel pingil vähe kössis ja nukrutses omaette.Polnud tal mõtteski kedagi sisse rebida või välja puksida. Ta võiks helkurvestigi pingi alla peita ja edasi molutada,tuumasin. Mulle meenusid koolipoisi-aegsed vallatused koos klassivend Jaanusega, kelle olin kutsunud liituma Nõmme depoo juures toimetanud Vabatahtliku Tuletõrje organisatsiooniga.Me suviti kuigi agarad polnud suuremail lahinghargnemise õppustel osalema.Küll aga harjutasime plekkvannis tulelõõma kustutamist vahtkustutitega ja kantava käsipritsi voolikust joajuhtimist märklehte.Vajalik osavus tuli kergesti.Nagu ka harjumus laupäevaõhtustel tantsupidudel valvekordade aegu Nõmme Kultuurimajas end plikade tantsule valijate hulka libistada kui orkester lugu alustas. Punane käelint sipsti taskuräti- asendajaks rinnataskusse ning üsna pea liuglesime poognaid võttes kui härrasmehed muiste.Neil kuldseil kuuekümnendail oli meil teinegi harukordne võimalus saada tasuta osa kultuurist läbi sama priitahtlike pritsimeeste seltsi.Nimelt oli tuletõrjel leping Nõmme kinoga "Võit",et kohustusliku tuletõrjevalve sooritavad Nõmme ühingu liikmed. Kes tavaliselt olidki vabatahtlikud,koolipoisid Enno ja Jaanus.Sest iga nädal tuli linale mõni uus film ning patt oli nende tarvis meie peredele kodumaju ehitavailt vanemailt nende niigi nappi raha küsida...Siin suurt kavaldada ei saanud.Kuna toonane filmilint oli üsna tuleohtlik,tuli meil oma ameti tõttu kordamööda olla ühe seansi jagu saalis,teise aga fuajees.Ja eimingeid vallatusi oma käesidemetega!Enamgi veel:neil valvekordadel uhkeldasime lisaks kihvti kokardiga vormimütsides,korrektseis tumedais pintsakuis ja lipsustatult.Kui mind punaarmees pritsikuuri autosohvriks määrati,oli uhke muljetada küll,et mina juba vana tuletorkija olen!Seda,et kodanlisel ajal mu emaisa Anton Miir Narva-Jõesuus tuletõrjes ametis oli ja läikimalöödud vaskkiivriga mööda supelsakste linnakest ringi patseeris,ei olnud mõtteski sellele seltskonnale selgitada.Õnneks ei nõudnud keegi selgitust sellegi kohta, miks eesti poisid rivilauluks õhtusel jalutuskäigul Lili Marleeni laulsid.Sest mina,eeslaulja, õpetasin.Sõnad olid peas,mulle neid sõdurilaule ju pruudiraasuke Silvi akordioni saatel laulis. Terve aasta,kuni ma veel ehitustehnikumi poisina nekrutiseisuses olin. Miks mulle Eesti Leegioni sõdurilaulude CD nii armas on?Ikka seks,et justkui endal läbielatud etapp. Huvitav,see tunne valdas mind kui aasta tagasi Viru Keskuse Rahva Raamatus Mart Laari ajalooraamatu esitlusel viibisin ja kus kõiki neid laule lauldigi.Ansambliga.
Fiiling oli täielik!Unusta invaliidsus ja kõik muu siin ilmas!Oled kui noorusradadel taas.
Remark:just täna meenus miskipärast,kuidas aasta 1970 suvelõpul viisin õhtusel aal toimetuse ajakirjaniku koos kaasaga Käsmu,Tiidemannide majja suvitama.Otse Võsu sissesõidu künnisel silmasin hääletajat,kena neidu parimais aastais.Jaanipäevaks traadi tagant ja mundrist vabanenu terav silm tabas kohe,et piigast saaksin armsa kaaslanna pikale tagasiteele. Imekähku paarikese maha poetanud,tulistasin kohe tagasi.Autosid liikvel loomulikult nii imevähe,et mu silmarööm valvas just samas paigas,kus enne.Pärast lennukat peatumist jõudsin vist esimesena küsida:kas Tallinna.Silmaga nähtav kurbus peegeldus kaunites silmades,kui näitsik vastas:Ei, tahaks hoopis Rakverre! No tuleks peale vähemalt Viitnani, sädistas neiuke.Ja mõte tal liikus,tuleb nentida tõika. Sest nagu Viitnal selgus : vana tõde,siit Rakvereni ju tühja pudeliga visata! Sulnis suveõhtu, vaba mees ja vaba aeg,vaba(?) nainegi vist kõrval? Ja Rakveres ootas järgmine üllatus:nädala pärast Porkuni järvede keskel Rakvere Teatri suvelavastus "Porkuni preili".Transparendid üle kesklinna tänavate olid nii aplalt pealetükkivad,et ju tekkis üheaegselt me mõlema peakeses justsama mõte: sinna tuleb meil koos minna! Vaba mees võttis kohemaid julge otsuse ning küsis:mis kell ja kus siin linnas siis nädala pärast kohtume?
Vat edasi on juba Krönungi-jutt Kel kannatust,loeb homme lisa.Kuidas just oma jorsi vene kroonu saatnud piiga uude suhtesse sukeldus ja mis sest sai.
Parimat ja lehva-lehva!
Parimat!
teie Neemo E. Poldre
/AK mulluste Kultuuriuudiste tegijate poolt kogemata tiitreisse pandud nimi/Teisisõnu siis:kunstnikunimi,kuna kunstijutule mu näitusepilte juurde näidati.

Tuesday, November 17, 2009

EestiPoiss

tervitab ja teavitab,et kaasamõtlemine hädavajalik on.Püstitan küsimuse serviti,nagu venelased ütlevad.Miks on tagaukse-poisid, need me suguelu dissidendid, astunud sellise meeleäraheitliku sammu,et pärast kappidest lahkumist uulitsaile promeneerima kipuvad?Pärast tänase Elmari Raadio keskpäeva-järgset lembe-ja ihaluslaulude kompotti(mis iseenesest väegade kaunid olivad),kus Melanii ja teisigi kuuldavale lasti,sündis rida häid mõtteid...Loomulikult selline üheülbaline teemaparaad sundis heituma mustikasõprade klubi Angel lihtliikmeidki, eriti nende liidreid.Kes pärast tänast hommiku-uudist: keegi inglannast neidis nõudis abiellumise õigust oma napilt pulmade eel surnud peikaga.Ja selle ta ka sai:kui võtab kirikherra juure ligi boyfriendi foto,olles eelnevalt tõestanud,et kõik nood tarvilised pulmaettevalmistused olivad tehtud(?).Sama stoori ka tubli Eesti talumehega :kui on pulmadeks siga tapetud ja viinakastid sahvris,otsi või uus väi kui plika endist enam ei taha!Nuujah,ja siis inglismannide seaduseandja otsustaski:peab lubama noortel lõpetada see poolelijäänud action või perfomance....
Miks toda ülikummalist uudist edasi serveerin?End lausa prohvetina tundes pelgan:taolisele killule tuginedes otsustavadki meie nö vähemused tuleval suvel korralda homoparaadi sabas ka nekrofiilide oma.Et siis marsitakse kolonnides Fred Mercury, sir John Eltoni jt,.. väljapaistvate omapäraliste klubikujude piltide-transparentide all ühises pikas rivis lillade lippude lehvides. Mind nad enam ei värba.Kui tunnen,et miski mind iiveldama ajab,põgenen meretagusele maale- Hiiu Vabariiki.Koos laste ja lapselastega.Sest Kärdlas neid vaevalt tänavatäie leiab?
Üldiselt olen moodsalt tolerantne.Kuid samad tunded nagu suhetes alkakooliga mind valdavad.Mõõdukalt napsikest manustada polee pahaa, Aga lakkuda, kainerisse kukkuda ja alkonaultlusega hoobelda pole ju ilus? Kui väga vaja,tinista parajuslase moodi või rebi mõtekaaslane kappigi,aga ära praali,et oled teistsugune.Onju?
Fizkultprivet,nagu toona öeldi kui tänaseid riigijuhte ja asjapulki ette valmistati.
Parimat!
endiselt teie Neemo E. Poldre

Monday, November 16, 2009

EestiPoiss

Moens,kraed!Lugesin just seitungist,et sõbralike hiinlaste põllumajandusdelegatsioon tutvus täna Maarjamaa põllumajandusega. Hakatuseks peaasjalikult Toompea jututubades,kus trehvati riigikogujate juhtivate kõnemeestega.Kalev Kallo,Volvofanaatik e. Volvo-Kallo,kutsus kamba koguni lõunale.Pitsikese riisiviina jättis vist puutumata,sest politseisaade Raport ei pajatanud õhtul mitte ühestki purjuspäi sooritatud ahelavariist Tallinna kesklinnas.Viina viga ei olnud,sest viina polnud.Eks teisel korral viidaks hiinamaalased juba põldudele, karjamaadele, farmidessegi...sest ju neil pisikestel ikka seda loomafoobiat pole - julgevad lähedalt uudistada nii siga,lehma hobust kui pulli...
Aga mu kooli Akadeemilise Raamatukogu lugemissaali polnud tänaseks veel jõudnud klubikaaslase Kaspar Noore vastvalmitud reisiraamat "Musta kulla needus",mille esitlus oli nädalalõpul Viru Keskuse Rahva Raamatus Viru Valge ,hapukurkide ja matkamootorratta osavõtul.Meili teel soovisin kirjanikuhärrale tervist ja jaksu esikteose ilmumise puhul.Sest kuigi kulgen vabal jalal siia-sinna,ega igale poole niikuinii ei jõuaks.
Ei jõua ma sinnamaanigi,et toetaks mingilgi moel kaht head tuttavat:endist teleoperaatorit Vladimir Bogatkinit ja endist püstolreporterit Andres Raidi nende võitlustes.Esimene sõdib sotsiaal-ja tervishoiusüsteemiga,kes sunnivad jalutut invaliidi käima regulaarselt näitamas/tõestamas oma puude-elu jätkumist.Uue jäsemetüüka kasvualge/idu olematust.Tänu oma tuntusele pääsesid mõlemad ka meediasse, printpressi veergudele,kui defineerida.Obersti hüüdnimega Raid üritas saada Kremli poolt vägivaldselt puna-armeesse sundaega teenima haaratud eestlasi sinna represseeritute nimekirja,kuhu me ka õigupoolest kõik kuulume.Kes me 2..3..4 aastat oma noorest elust impeeriumile viskasime.Minult kadus kolm.Nagu lehm oleks sabaga löönud-viuhti!
Miks ma sellest kirjutan - kodanikuühiskonna tekke lakmuspaberina need lood ju mängivad.Kui mehed sahmivad oma tõde kuulutades kui tummad leilis,aga mitte keegi ei liiguta seepeale kulmugi,on ikka vara unistada kodanikuühiskonnast,härrad vannutatud mehed.
Kui kedagi erutas eelpool mu sõnavärd hiinamaalased,siis mõelge hetkeks omamaisele leiule eestimaalased.Kas teate ka itaaliamaalasi ja hispaaniamaalasi,olete kohtunud portugaaliamaalastega?
Olge siis tublid,te marokomaalased ja monakomaalased või kesiganes sihuksed oletegi.
Lehva-lehva!
teie Neemo E. Poldre

Sunday, November 15, 2009

EestiPoiss

Tere ka minu poolt,nagu on IN öelda.Iga teine-kolmas,kes mingil puhul püünele astub,on varmas seda valveväljendit pruukima.Miks,ei oska arvata. Kas moekaup nagu sõna suisa noil "sitastel seitsmekümnendatel" ühe Tartust pealinna kolinud, värskeltküpsetatud noore ajakirjanikepartii hulgas massidesse edasi levitada üritati nagu võilill pärast õitsemist oma valgeid ebemeid külvates uusi lillekesi produtseerib. Vat erinevalt me muru kollastest kaunistustest ei läinud sõna suisa sugugi mitte idanema siin paesel pinnal - põhjaeestlase peakestes.Ja (vist) tariti Emajõe Ateenasse tagasi? Igastahes:kui suisat kohtate-imestage,teavitage,joonistage.
Pikem remark retoorilise küsimusega:Kas Maarjamaa uuriv ajakirjandus on surnud või suukorvistatud?Ja miks ma sedasi küsin.
Mõni aeg tagasi avastasin,et Kaitseministeeriumi teatel säästis Eesti rahuvalvajate dislotseerimine sõjatandril,kusagil Helmandi provintsis või pahganteabkus me riigile üle kolme miljoni krooni(?) Tohohoh,kuis siis nii. Tänini on ikka poolvargsi,sordiini all kaitseminni pressiohvitseride poolt antud mõista,et meile ei lähe sõjapidamine kahel rindel maksma mitte halligi,nothing.Kuidas saab kokku hoida seda,mida ei kulutatagi?
Teine võimuladviku tüng oli meediassepaisatud kõlakas,et meie väärt eurosaadikute ülirasked palgad maksab kinni töö tellija ehk siis Bruxelles. Ent nüüd,mil Toompea 101 äravalitut otsustasid rahva suure kisa tõttu lõpetada eripensionite maksmise,kurtis Siiri-Viiri meediale:lisaks rahalisele kaotusele 40 tuhat eeku kuus kadus mul ka tervisekindlustus!Järelikult saavad vastutavad seltsimehed meilt endilt sajatuhandelisi palganumbreid pluss assistendipalku pluss igatsustasusid ja olmekulude kinniplekkimist.
Pole kurtmine-hädaldamine,vaid mure laste huviringide, lasteaia muusikaõpetajate ja koolilõunate tasustamise lõpetamise pärast.
Kas meie majanduse plussisoleku ajal täislaaditud riigilaevuke triivis juba karidele? Või saab midagi veel päästa?
Kes küll päästaks Tallinna linnapea,kui ühiskonna valvekoer:ajakirjandus, oma käpaga suukorvi peast tõukab ning uurib välja kuidas laevakrahv Leedo omandas hinnalise maatüki otse linnavalitsuse akende all.Mingi pime juhus ega kübaratrikk see polnud.Mere tagant tulnud mees ostis Harjumäe tenniseväljakute ülimagusa maatüki äriajamiseks.Lihtsalt Slavikule kuuluv Wris Tours, matkabüroo eraldas "äri seebitamiseks" Hundisilma isandale sajatuhandelise reisi. Sama stiilinäide nagu teletups Mati Eliste või aselinnapea Janus Mutli keisside puhul.Ainult Reiljani Villu,legendaarne maadevahetuse peainsener lendas kõrgemalt ja (vist)kukub sügavamale,kui kokkuaetud kalõmmist vajalikke vääringuid välja ei kirjuta.Füüri välja ei lase nagu ärimehed omavahel väljenduvad.
Kuna ükski koer pole veel haugatanud,on Savionu diil esialgu varjus.Laseb arvata,et sinna jääbki.Sest suukorvistatud press ei saa võimalustki uudist müüa.
Kui teie leiate ostja,laske käia.Sest raskel ajal kuluks ära mõlema poole pakkumiste ärakuulamine.
A.Palju maksab Hundisilma isand,kui lugu ei lähe liikvele?
B.Palju maksab Luigepoju Expressen kui saab hambuse tõhusa kondi ?
C.Tasuks kaeda ringi ka töövõitu igatsevate parteide peakontoreis,kus Savivana toolijalgade läbisaagimine ebaõnnestus.
Mõtlemisainet teil küll ja veel.Et kas surnud või suukorvistatud,vastust teab vaid tuul.
Parimate tervitustega
uuriva pilguga freelancer
teie Neemo E. Poldre

Saturday, November 14, 2009

EestiPoiss

Servus,semud! Nii ühest kui teisest soost,nii siit-kui sealtpoolt sood.Sest nagu vanarahvaski ütles:Sest sealpool sood...on teised lood. Naljahambad lisasid: ja vahepeal on viinapood.
Asi naljast kaugel on kellelgi Kunda vanakesel,kes 71-aastasena leidis tutvumiskuulutuse peale elu kolmanda naise. Irina Lasnamäelt on rinnakas blondiin,aastat paarkümmend noorem,"teab igasugu poosisi ja tantsib paljalt..." Nojah,nagu arvata oligi:tasuta lõunaid ei pakuta ning ablas miisuke nahistas maia näuga kogu kiimase vanahärra Valdeko raha:oma 70 tuhat läks tippklassi lõbuneiu talle maksma.Hakatuseks palus tipsi 40 tuhat võla tasumiseks,mida talle ei keelatud.Oli ju onklil plaan vastleitud linnuke rõngastada-lootis abielluda(?) No nii palju tal ka raha pole,arvas veiniva püksikummiga Irishka.Ja küsis lisagi, mõõdukalt,mida armuvalus päss sõitis viima saja kilomeetri taha...Tallinna,Lasnamäele jõudnult leidis ta Petrovna lukustet ukse.Ju oli sees see mees,kes ees? Igastahes tuli talle, elatanud pulgajunkrule tark mõte minna neti akna alla ja saata raha üles ümbrikus,nööri otsas(?)Lisades:kivi panin ka sisse,et tuhanded tuules minema ei lendaks.Nonii, olidki läinud taadi kolme auto rahad: Mersu, Volga pluss Lada kadusin sinna,kuhu ennegi läinud mõisad, kõik need puud ja laevad...Uuri lisa rahvafolkoorist,saad ise ka teada,kuhu. Igatahes öeldakse,et mastiotsadki ei paista välja... Vinge vennike,kel "sarves veel püssirohtu",kavatseb hakkaja sõbrantsi vastu kohtutee ette võtta,sest too oli karbikesest kapiservalt ka tragi onkli kirsturaha põntsu pannud(?)Kommijavenniksed armutult lolli vanaonu materdavad.Vaid üks ei parasta, vaid soovitab:otsi järgmine pruut,onu.Kuigi sügisel tibusid/kahjusid kokku lugedes selgus,et tibijahi jätkamiseks tuleb papil uus rahapuu isutada...
Miks nii pikalt pühendun.Ikka seks, et filmimees Veikko Õunpuu võiks vändada uue kultusfilmi"Püha Valdeko kannatused" vms.
Olge teiegi innovatiivsed ja hakkajad.Ning hoiduge konksu otsa sattumast-va Liis Haavel,vanameestele pühendunud naissuller,pole veel lõpetanud.
Aga mina lõpetan küll.Helilooja Mikk Targo sõnadega:"Minuvanused on üle elanud heas mõttes fantastilise aja-vene värgi ja sealt väljatuleku - aga samas, mis seal siis ikka nii väga fantastilist oli..." Täpsustaks:nii veendunud ja raudpoltkõvast totalitaarreziimist väljuda kaotusteta elavjõus ehk eesti inimestes on ikka uskumatu küll.Kui mõelda kui sügavas kommunismieelses arenenud sotsialismi mülkas sai rabeldud.Et nende mängureegleid oma huvides kasutada ning et mitte sukelduda hüvede nimel kompartei kaitsvasse sülelusse oli ikka ekvilibristi kõrgtase tarvilik, ma ütleks.Ning ei läinud ma ministriabiks just seetõttu,et punapartei silmus oli tolle ukse ees valmis.No way-POLE MINU TEE,uskusin.Kuigi näe,Leninlik-Breznevlik tegid Esimesest Arnoldist koguni Presidendi.Kas pean oma mõtted nüüd ümber kammima?
Kaunist hingamispäeva-jätku,kena laupäeva õhtu alles ees.Ja Liiza lubas nuputada õhtuks midagi maiust,näeme siis!
Parimat ja lehva-lehva
teie Neemo E. Poldre

Friday, November 13, 2009

EestiPoiss

Tervitab ja verivärskeid Simmlitzi uudiseid vahendab.Minuealist poissi kasvatanud sugulased väidavad,et Germani isa väga vihane olnud kui poig mendiks hakkas.Alul ta koguni tahtnud sõjaväelaseks saada.No mis see sõjaväelane mo noorusaal muud oligi kui okupandi ohvitser. Alkonaut ja varas,nagu ma mäletan.See tee ahvatles miilitsamundris Simmi ka siis kui võmmina pättidelt konfiskeeritud salaalkoholile ligi pääses ja tema töökaaslase sõnutsi sellega äritses.Kas tal ülemusi-kõrgemaid ohvitsere polnudki? Teenistusredeli järgmine võinuks ju abinõusid tarvitada... Seda mundris aferisti ohjeldada.
Miilits jääb miilitsaks,võin öelda ka verivärske keissi puhul.Kus taas asendab ajukurde vormimütsi rant?Maarjamaa politseinikud kiidavad end nutikuse eest,kuidas Eestimaa elaniku,nutika vene poisi Sergei Tschurikoffi vahele võtsid.Kui too koos kamba internetist leitud kaasosalistega nii Eestist(3,5 milj)Venest (18 milj) kui Kanadast (15 milj)ning Jaapanist,Hongkongist ja Itaaliast pisut alla kümne milj ning nüüd USAle välja antakse.Aagar häkerdaja nihverdas Atlantas asuva Royal bank of Scotlandi panka sisse häkkides kõik need miljonit sulas,mille suutis semudega välja näppida eri riikide,ka Eesti pangaautomaatidest (?) Miks nii pikalt pajatan:sest loo pealkiri väidab,et kutti ähvardab sada(loe:sada) aastat Mikihiiremaa türmi.Tegelt on ta leppinud lihtmenetlusega ja pääseb 6 (kuue) aastaga.Loo teeb põnevaks mo silmis see,et Eesti mendid seda oma töövõiduna serveerivad:ajal,mil ülelombikolleegid alles käsi laiutades imestasid,olid nemad juba sulleri uksele koputamas(?)No mis viga USA krimifilme vaadates nende tööstiili nüansid meelde jätta."Õppefilmides" ju nii-kui keegi noor daam või koolilaps vägistatakse,läheb CSI agendikari kohe sama tembu eest karistatu koju,suli kinni võtma.Nii meilgi toimetati. Avastati kurjamite andmebaasist, et keegi nooruk,IT kolledzi õppur,oma teadmisi kuus aastat tagasi just pangaarvutisse sisenedes rakendas.Ja selle teo eest karistust kandis.Polnud ju USA korrakaitsjaid imiteerides raske oma endisel aadressil eluneva patsaani kodust kapitagant kolm ja pool milli eurodes välja kaevata?
Minu loogika ütleb:selline geeniusest mõttehiiglane tuleks panna tööle maailma suurimate pankade turvaauke välja otsima ning maksta talle,mis töö väärt on.
sellega mäejutlusele punkti panekski
teie Neemo.E. Poldre

Thursday, November 12, 2009

EestiPoiss

tervitab ja teid hoiatada võtab:homme reede ja kolmeteistkümnes üle elada tuleb! Just avastasin,et loenguid mu rühmal pole teps mitte: järelikult saan paari vajaliku aine omandamisele keskenduda.Kui olen korra linnas ära käinud ja ristsõnavastusega kaardikese E.E.toimetuse postkasti pillanud: Nõmmelt käib postivedu kuis Jumal juhatab,nende tiguposti hooleks küll ei julge jätta.
Käin seal Narva maanteel kui "oma kodanikukohust täitmas",korra nädalas sedelit urni viskamas.Niisamuti nagu Kärdlasse jõudes lippan keskväljakul "loomulikke vajadusi rahuldama",lotopiletit ostma (?) Mis juba omamoodi rituaalgi. Miks ka mitte.Vikingisse investeeritud kümnekaga ju "suurt siga ei tapa", kuid oma õnnele jätan ukse lahti,nagu kunagine lototädi Monika Salu tavatses väita.
Kusjuures olengi oma Liizale korduvalt väitnud:mind lotoõnn üles ei leia, sest kahte loterii peavõitu pole loota:minu võit oli selles,et insuldist eluga väljusin,kusjuures hea klassivend Egon ja mõnigi teine tuttav kutsuti päriselt ära.Huumori mõttes ja missioonitundest võin ju piletikesi osta -eks kunagi jätkan Invaliidide Kojas kunstikursustel käimist,mille toetus pärineb Hasartmängude Nõukogult.Kunstitarbed ja ruumirent ning meie juhendaja palk sealt ühiskassast tuligi,kuhu mina olin teinud sissemakseid Viking Loto siiatulekust alates.Mälestuseks mullutalvest ongi mul kodus neli pilti:kaks autoportreed pluss üks meistri töö koopia ja akvarellike.Ka Loomingulise Avardumise Kursuse diplom seinal klaasi all...Tõtt-öelda sealt ma selle julguse saingi,et suurkooli pürgisin.Enne lihtsalt olesklesin, kirjutasin autolugusid Maalehele (mida harva avaldati,sest mu asendajad Oll ja Ilomets suutsid napi rubriigipinna tihti täis kirjutada... Nii et mind üpris kurb saatus ootas-pole lonkavat pässi justkui kellelegi vaja.Ka teine ja kolmas laevuke mu alt põhja lasti:Männiku veoautomüügifirmale turunduse- ja suhtekorraldaja-venna ametit jätkus vaid seni kuni Masu kärgatas.Inva-ajakirjale sain kah sõrme ulatada ja ühe intervjuu teha kui rahapada tühjenes ja üllitise elulõng katkes... see,et ma edasi siblin,kõneleb kujukalt sellest,et pole mind lihtne rajalt minema kõigutada ühti.Vat kui võtan kätte ja kukun ajakirjandusõpikut tõlkima !Ja veel ühe uue lubaduse täitmisest pole pääsu.Autovedajate Liidu paarikümne esimese aasta ajaloolõiguke tuleb kah lahti kirjutada ja kaante vahele vormistada...Juhan Kasemaa intervjuust lubasin startida- ja seda ma ka teen.Kui olen käinud Mati Laosega,produtsendiga,Soomemaal ja SAHK sõsarklubile Eesti vanaautode tänavusuvise seisuga DVD- portsu Jõulumüügiks loovutanud.
Lõppu lisaksin päevateemalise tähelepaneku.Ammuks see oli,kui teenekas teletups Mati Eliste lõikas sõrme raha vastuvõtmisega kodanikult,kes oma poliitikult hüve (suurema maja ehitusloa) saamiseks suurema summa eraldas.Ja Pirita omavalitsuse poliitik seda avalikkusele kenasti ära põhjendas :Minu naise firmale oli seda raha ju vaja(!) Täna siis on sõrmed sahtlivahel ja laualamp näkku suunatud abilinnapeal Jaanus Mutlil,kellele mõeldud altkäemaks (turismireis) kulus marjaks naisele ja ämmale(?).Et kuriteo koosseisu justkui pole -mees ise ei saanud oma teene eesti mitte halligi.Miks mulle kangastub,et oleme nagu Moskva linnapea Luzkovi õpitoas või meistriklassis:see mees kah ise midagi vasakul kulgevaist rahavoogudest ei liiguta,kuid end linnaehituslikkesse arendusprojektidesse külge puukinud abikaasa väikeste valgete käekestega kastaneid tulest elik kopsakaid dollaripakke diilide pealt pere huvides kokku ajab.Kui tarmukas kaasa passib kilbiks Moskva ametnikule,miks siis mitte me omamaistele, küsiks mina.
Retoorikalainel pistakski punkti.
Hyvää yötä,hyvät herrat ja rouvat!
Pian suomessa ollaan.
Terw.
teie Neemo E.Poldre

Wednesday, November 11, 2009

EestiPoiss

Õhtust taas,kõik see mees(ja naine) ! Täna on põhjust meenutada eilset,kui te innukas bloggerdaja Neemo nimetas küll Riigikogu õiguskaitsekomisjoni peremeest Keni,kes otsustas keelustada/eitavalt suhtudada nuhkvara seadistamisest meie autodesse.Ent unustasin lisada nooruki asjakohase PÕHJENDUSE: See seade riivab kodanike põhiseaduslikke vabadusi.Mis on ka õige:on meil ju vabadus kimada pealinnast mööda Surma teed Emajõe Ateenasse nii kiiresti kui parasjagu tarvis.Mina veeren tavaliselt pigem alla lubatud piirmäära- sest ABCDE juhiloa omanikuna ei saanud lubada,et see mendinolk,kes minu juhiloa kättesaamise aegu (1965 jõuluks) käis veel püsti laua alt läbi ja pissis püksi,tuleb nüüd, trahvimuie näol, tähtsa ilmega MULLE seletama kuidas pean autot juhtima(?) .Kurb juhus,sest ta ei tea veel isegi...vot tollepärast ma ei lennanudki maantee kohal nagu paljud surmakutsarid segerid ja laipsood...Hoidsin pigem madalat kiirust ja lennukõrgust,ei surunud pedal to metal kui pold otsest põhjust.Nagu oli siis,kui ühelsamal päeval lõpetas tütreke Nõmme Gümnaasiumi ja poeg Tartus Pallase.Häbi küll öelda, tol päeval tulistasin laenatud Hondal linnast teise ja tagasigi kiirusega ei vähem kui 170 km/h.
Niipalju siis möödanikust.Tänase päeva märksõna on hoolivus,ülemäärane empaatia kui soovite. Kogesin päeval korduvalt kuidas reisisaatjad mind kord bussi sisse rebisid,kord välja talutama kippusid. Puänt saabus pärast k.18 kui koolist lahkuda kavatsesin.Haarasin pärast ortograafia loengut garderoobist jopi ja asusin tõmblukku kinni pusima.Klaaspuurist piidlev valvuritädike otsustas,et peab abistama mind riietumisel.Vastasin tänades, et saan ise hakkama ja jätkasin tegevust,mis võttis aega nagu tavaliselt. Siis napsas ta kinni ühe möödajalutava kahemeetrise tudengipoisi ja saatis tolle mulle abiks.Mida too häbelikult tegigi.Ja mina hiljem valvetädi klaaspuurist möödudes tädikesele selgitasin,et juba suur poiss olen ning ise hakkama saama pean. Loodan,et edaspidi lubatakse mul vaikimisi omaette riietuda.Pealegi selgitas vanaproua oma käitumist sellega,et arvanud justkui mul piinlik tema naistrahva-abi vastu võtta,mispeale ta poisi saatnud...
Empaatiakallakuga ei hiilga aga mu piiritagused kolleegid teispoolt Narva jõge.Värskeimas ajalehes on nad toonud ära SF elik omaaegse Sovetskaya Finlandia elu pahupooled.
A.Keegi kirikisand Olli Aalto oli otsustanud käia Eesti kõige vaesema kitarristi Andres Aaki radu.Miks kõige vaesema?Sest muusikul polevat enam sedasamustki,mis ära lõigatud(?)kui muusik Angelaks opereeriti... Nujah.Püha Isa oli muutunud koguduse kurvastuseks Marja-Sisko Aaltoks, kes peagi asuvat pidama "inglihäälseid jutlusi".
B. Mingit oma inglit otsis interneti tutvumisportaalist keegi teine soomlane Jan,kes leidis väidetava Jaana ning tõttas trehvunksile.Aga seal ootas teda keegi jorss,kes olevat tulnud "kohtumist seebitama" - kutsus kuti vabale mahavõtmise-pinnale,sidust tibihimurlase koiku peale kinni ja (kuri-)tarvitas justkui meie Angeli jorss oma mustikavennast semu.Vägistas,kui otsesõnu öelda.
Loo finaaliks on selgitus/põhjendus põhitegijalt:"Tahtsin niiviisi võidelda seksuaalse lodevuse ja juhuseksi ihalejate vastu"(?!).
Tõepoolest,taolise õilsa eesmärgi nimel võib ikka Peltsebuli ajada välja Peltsebuliga.
Ja veel pärlike sovjetiaegse meedia vaimus ekspunavene pressilt. Lehekesest Komsomolskaya pravDA.Kes ikka armastas tuhnida kapriikide pühkmekastides ja sealt väärt uudiseid oma rahva tarbeks välja noppida. Rubriik oli isegi intrigeeriv:"Nende tavad" või "Kapitalistliku maailma dzunglites".Nimelt oli äsja Soomemaal juhtunud selline tavatu lugu,et keegi politseinik oli jäänud kinni oma mitme aasta nihverdamisega-raha vinnamisega oma jaoskonnas karbis hoitud "ühiskassast/ kohvirahast.Ja nüüd peab pooltuhat eurot ning teist samapalju trahviks loovutama. Noh,kui suuremat kuri tegevust leida pole,abiks seegi!Hea,et ülelombi ugrimugrid ei valda suure rahva keelt.Muidu nad ei suudaks uinudagi pärast krimidokkide "Bandiitlik Peterburg" või "Kriminaalne Venemaa" vaatamisi.Mina valdan keelt ja uinun ikka rahulikult, mõeldes: Vaat,millest taevaisa meid päästnud on!
Ja olge ise kah mõnzad.Ärge kihutage ega tehke kurja!
Parimate tervitustega
teie Neemo E. Poldre

Tuesday, November 10, 2009

EestiPoiss

Hellou,kõik unimütsid,kes te talveunes põõnate!Oli minulgi haruldaselt raske tõusta.Novembri kümnenda päeva kohta on meil siin Nõmme mändide all ikka kohutav lumesadu.Veike pitsu Sissy ei lähe isegi uksest välja,sest pelgab mändidelt pudenevaid lumehangesid...Ja meil siin Harjumaal autoõnnetusi juba lõunaks oma kolmkümmend tükki.Kohe hea meel,et keegi mu pere liikmeist ei pea mööda lummeuppunud Eestimaad ringi põristama.
Remark:polnud kuigi keeruline banaanikoorel libastuda meil,kes me kõik tuleme totalitaarreziimist,kus "Tillist on tõmmatud,ninast on veetud, ilmast ilma üks silm on peal"/H.Runnel/ Miks remargitan:jus kuulsin raadiouudist,et järjekordne innovatiine "Eesti Nokia" sündinud on:keegi mõtles välja GPS-seadme,mis saadab politseile autost teate kui juht ületab lubatud piirkiirust (?).Huvitav vastulause tekkis lugupeetud Riigikogu õiguskaitsekomisjoni eesistujal Ken-Marti Vaheril,noorel raske jalaga mehel,kes oma Audiga politseiradarisse"sisse sõites" teenis mitte ammu trahvikviitungi,rahvamehe maine ning hüüdnime "Pidurdamatu". Skandaalist tõusetunud kommunaalhuumorit vürtsitas tahtmatult Kennu-poju Mamma,kes lisas pressile oma kommentaari:"Mu poeg pole süüdi,ta ju ei kihuta.Tal lihtsalt nii hea auto,et ei saa arugi, kui kiiresti sõidab(?) Vat vabas maailmas sündinul ja kasvanul ei tuleks mitte pähegi leiutada nuhkimisaparaati,mis on sinu taskus ja sinu raha eest su naha turule viib(?) Aga me ju eriolukorras oleme ja elame.Vabamõtlejast Martin Helme just sedastas,et oleme ikka oma uues liidus põhjas mis põhjas.No ei ole elu enam, ei ole !Nagu hüüatab telesarja Eestlane ja venelane üks tegelasi, Eesti jubedaima koonuehitusega naisnäitleja oma taksile.
Lugege Martin Helmet,ja kõik saab selgeks.Ka Eagle Visioni abita ! Et murdmatu liidu asemele tulnud uus liitriik on võtnud vähimagi võimaluse iseotsustamiseks ja -olemiseks.Õied on nähtud-kogetud,viljad alles küpsemas...Küllap on õigus neil,kes öelnud:iseseisev väikeriik on luksus ja et eestlane peab sel juhul end valitsema kutsuma kedagi targemat ja kaugemalt...
Aga kinnisvarahaid on küpse MaSu tingimusis küll arenenud.Tugevasti.Eks otsustage ise:1.detsembril avatava D-terminali vastse kaubakeskuse omanikud on Eesti Expresseni veergudel just avaldanud kuulutuse:Tulge meie kaubanduspindu üürima.Kuigi siin hinnad teistest kõrgemad, meie garanteerime tuhat külastajat päevas! Kui neid tuleb vähem,maksame üüriraha tagasi!Eluaegse pii-err vanakesena kinnitan,et mingite nippidega saab küll tagada tuhatkond läbivuravat tegelast:kasvõi actioni pakkudes, tsirkust tehes.Aga kas kõik luftikustid ka raha sinna jätavad,on iseküsimus. Aga seda pole keegi lubanud ega julgegi...
Kodanikujulgust ja pealehakkamist igal alal
soovib teie Neemo. E. Poldre

Monday, November 9, 2009

EestiPoiss

nädalavahetuse-eelsest Linnalehest haruldase "humoriinakillu" leidis.Mille sarnast tänavu teist vaevalt kuulda saate.Keegi vene noorsand oli läinud oma tibinast kallimaga tohtri manu ja too pahalane oli jutu sees öelnud näitsikule "piiga".Mispeale noored võtsid solvuda,sest nende teada see sõna tähendavat eesti keeles "siga"(?).Seda oli uskunud ka neilt tohtri ukse taga intervjuu võtnud vene ajakirjanik.Tean seitsmekümnendaist taoliste "ajakirjanike" ,mu Ajakirjandusmaja-kolleegide hinda,kes ühtegi keelt peale oma emakeele kunagi osanud pole.Alati mõtlesin:mis pagana ajakirjanik oleks mina umbkeelsena Pariisis,Londonis või Moskvas?Kojameheks sinna ehk sobinuks,kuid mitte infovahendustööle...Nojah,üks taoline puhus nüüd sääsest elevandi,et kohutav,rõve ja jõle solvang etc. jne. Kuum uudis paiskus meediasse ringlema,õhtuses venekeelses uudistesaates olevat isegi päritud karmilt aru sotsiaalministrilt(?)Lollusel pole ikka ei äärt ega otsa!
Et kas siis Virumaa rahvas oma plikakesi piigadeks kutsudes neid sigadeks pidas ?! küsin nüüd mina. Peab ikka see va hiireaju pööningul pesitsema-no nii loll ei tohiks küll keegi olla!
Aga kui see tuleb joomisest,siis pole küll imestada.Just täna hommikul pakuti meedias infi,et mehikesed vanuses 25...45 a manustavat kuu jooksul viis pooleliitrist viinuskit või 40 ampulli õlut(?)
Pole siis ime,et aju hallollus pehmeneb ja süldistub.Põnevamad lingvistilised avastused seisavad meil veel ees...Sest kodu,kallis kodu ei tõmba suurt kedagist,aga tüli norimas on kõik mihklid ja mischkad.Isegi seal,kus põhjust pole.
Parimat!
Väsimatult teie
Neemo.E. Poldre

Sunday, November 8, 2009

EestiPoiss

tere kena isadepäeva hüüatab.Liiza oma pikalt weekendilt Wihulast naasmas,siis hakkame pihta.Lapsed juba mingi salaplaani vist aretavad, nagu mõistsin.Mina võtan hoogu,et enne veel koolitöö kallale karata.Mingi tekstianalüüs tarvis homseks kokku saada.Ja Uwe,vabakuulajast noorhärra artiklike ära hinnata.Seni aga uurin siit-sealt teabematerjali teabetöötajast salakuulaja Herman Simmi kohta,kelle simmerdamisest Mihkel Kärmas kärmelt doki kokku seadnud koos Rasmus Kaggega.Ning raamatut kirjutab. Ja mo kunagine tuttav Virkko Lepassalu hinguseleläinud ajalehest Eesti Aeg asub juba valmisaanud raamatukest 10.nov.esitlema.Kolmas koht sel ilmsel kirjutamisrallil kuulub sir Edward Lucasele Albioni maalt,kes kah tollest Stirlitzist-Simmlitzist peatükke paberile paneb.Just lugesin EPL kommentaariumist mahlaseid väljaütlemisi va luuremiilitsa teemadel.Mõni jõuti juba kustutadagi....Ühe väljaütlemise siiski jäädvustan"Vaevalt et German mingit vannet rikkus:ta täitis oma N Liidule antud miilitsavannet. Kuna Eesti Euroliitu astudes mingit referendumit ei korraldanud,ei olnud tal ka erilist saladuse-kohustust.Mees lihtsalt pettis oma tööandjat: Sama stiil, et vorstivabriku tööline viib püksisääres õhtul koju vorstijupi(?) Vorst vorsti vastu,lõpetaksin teema:Germani kogu maine vara läks müüki,kuigi paarikümmet milli kokku ei saadudki.Kui tosina aasta pärast priiks saab, peab Vihterpalu tagaaiast õunapuu alt plekkmannergutäie kuldrahasid Davidi valuutavahetuseäris eurodesse ringi lööma ja NATO kindralite kätte ära viima...
Sisepoliitikavaatlejad kah üliterased on.Parteide ühinemist defineeriti mõistuseabieluna.Kui me pere hääled saanud sotsid heitsid ühte sängi maine poolest viletsate kesikutega,kutsuti akti just selle nimega.Mu tuttav mees Alari Rammo on pakkunud Eesti Expressenis välja täpsema mõiste: halastusseks eutanaasia tunnustega(?)
Integratsioonist mõne reaga.Tõnismäele oli eile vastu ööd tekkinud Tinasõdurist vabaksjäänud platsile suurte tissidega lumememm Aljona(?), mille oli purustanud j o o b u n u d (?) vene noorukid,nagu Postimees väitis.

Thursday, November 5, 2009

EestiPoiss

jälle siin tervitamas ja toksimas kui noor rähn.Loengutega sai täna head nalja.Keeleteaduse alustest rääkis pr.Anna Verschik taas väga atraktiivselt ja meeldejäävalt.Pärast vaheaega jäin ootama eetikaloengut, mille asemel marssis ruumi sisse väikest kasvu pikajuukseline habemik, keda pidasin esmapilgul filosoofiks,kuid kes osutus sotsiaalpsühholoogia lektoriks(?)Kes vaid korraks nimetas Hegelit,seevastu pajatas üpris huvitavat juttu näit.grupiteadvusest.Meeldejääv seik oli,et kui grupi liider, minu näite puhul Hundisilma isand oma keskute kamba eest ära lahkub, kasvõi päriselt siit ilmast kaob,jäävad grupis võimutsema tema maneerid ja mentaliteet, isegi mõttelaad,kui soovite.Teisisõnu:vanaonu vaim jääb hõljuma kogu paraadi kohale (toim.).Ka tehtud 20.-30.USAs igasugu katseid sotsiaalpsühholoogia vallas.Näiteks kuidas rühmatöös sujub ja edeneb iga tegevus,ka sport,kui kaasvõistleja seirab või kaasa teeb,pinget pakub.Näiteid oli hulgi nii jalgrattaspordist (ühisstart, eraldistart jms.) kui mujalt,ka nö.töövõistluses, konveiertootmises... . .Tuvastati,et grupil puudub kollektiivne teadvus,on vaid indiviidi oma. Oluline on indiviidi motivatsioon,on tõdenud juba Loyd Oxford.No sellel ma pikemalt ei peatuks,kuid igati hariv ja mõtlemapanev loeng oli. Kuigi-mis ma nende teadmistega küll peale hakkaks,toimetajakursuse juurde see ju ei kuulu.,et grupil puudub kollektiivne teadvus,on vaid indiviidi oma... Oluline on indiviidi motivatsioon,on tõdenud juba Floyd Oldford.
Indiviidil peatudes räägiks pojukestest.Liiza küsis just Patrikult,et sa poiss köhid,kaua juba?Kell 9 hakkasin,vastas Patrik (?) Sebastianilt küsis:mida laps ütleb,kui kommi tahab?"Kommi ei olee!"vastab Sebastian ülikavala näoga...No eilsest õhtust on meil peres üks taoline kavalpea juures.Mai-Liis ja Gert lapsendasid kahekuuse poja,kes sai nimeks Hendrik.Mõnus sell-just saime Kaarna tänavalt sarja pilte Jensu arvutisse.Lahe vend,pole midagi öelda.Hoiab juba pead ning uurib elu terase näoga...
Olge te kah nii terased kui vähegi jaksate ja suudate.
Parimate tervitustega
teie Neemo E. Poldre

Wednesday, November 4, 2009

EestiPoiss

tervitab ja tunnistab,et teist korda tänavu ei jõudnud loengule:olin kaua Ajakirjanike Liidu seeniorsektsiooni koosolekul,kohvilauas.Kus kolleeg Linda Ajakirjandusmajast,aastas 2003...2008 Türgis EW ajutise asjurina diplomaaditööl olnu, muljetas.Väga põnev elukogemus huvitavas ametis ja sõbralike inimeste keskel turvalises ja ainult heade türklastega asustatud riigis. Meile kõigile jäi selline mulje nii tema kui ta abikaasa jutust,kes oli kaasas kui turvamees-autojuht.Eraelus oli hr.Kolk Tallinnas politsei K-komando pealik, nii et harjunud ametis toimetas.Saime väga hea ülevaate Türgimaa elust-olust ja majandusest ning kommetest.Mulle ekstrahuvitav pärast Osmani impeeriumi ajaloo tõlget mullu talvel.Et ise kah nagu pool türklast juba...aga vene elust tänapäeval pakkus läbilõike Impressum-klubist kaasa antud ajaleht "Komsomolskaya pravDA",mida kuuldavasti trükitavat Lääne Euroopa tarvis ning igale numbrile kirjutavat enne trükkiminekut alla sm.Putin isiklikult.Goebbelsliku meistriklassi/ demagoogia superkunsti valdajad olid end mitmeti ületanud: samas numbris tauniti ukrainlasi,kes tõstvat oma rahvuskaaslase,hitlerliku koonduslaagri kunagise valvuri,täna 89-aastase Demjanjuki kangelase seisusesse(?) .Pluss samas numbris reklaamiti Moskvas ilmunud raamatut küüditajast,inimsusevastases kuriteos kohtu all olnud Arnold Merist,kes olnud "Eesti rahva viimane kangelane".Kas keegi näeb siin vahet-ühe okupandi lakei versus teise oma!!! Mina küll sarnast keissi silman...
Samas kobrulehekeses oli juttu Piiteri 9-aastasest õnnetust koolijütsist,kes saanud koolivendadelt-eakaaslastel hirmsa kolaka,kuna võimlemistunni eel võtnud välja oma roosa mobiiltelefoni(?) tibide oma,nagu teised naersid. Praegu toibub nooruk haiglaravist,kus tuvastati raskeid kehavigastusi kuni ajuvapustuse-koljutraumani välja.Kõige kurvem kogu loos:kui poisike kaebas õpsile,et löömaks läks ja palus abi,vastas tubli pedagoog.Mis nutad, see ei juhtunud ju minu tunni ajal(?)
Nüüd olevat õps lastud nelja tuule poole ning kool otsivat vabandusi-justkui väikemees alustanud ise seda kismat(!)
Professor Ülo Vooglaid kiitis äsja ilmunud raamatu tõlget.Vene uurija Jelena Zubkova olevat üllitanud teose Moskva & Baltikum.Läksin kohe TLÜ raamatukokku ja panin end järjekorda-sest olevat just välja laenutatud.
Liiza vahel küsib:miks sellistest asjadest huvitud?See ju me endi elu -miks ka mitte? Neid salapäraseid telgitaguseid teades oskad tihti hinnata ka täna toimuvat või homme juhtuma hakkavatki.Harrastuspolitoloog nagu ma ju olen.
Tutvuge teiegi elu varjujäänud poolega kui õnnestub.Ja muideks tuli meiltsi tänuavaldus SEE teatri suhtejuhilt Haapsalust,kes tänas mind valusa küsimuse tõstatamise eest:Miks pole Haapsalu saitil rubriigis Kuhu minna teatriinfot.Daam isegi maadlevat selle murega pikemat aega ja nüüd olevat taas point küsimus üles tõsta.Nii et vanaonust,tollest eakast pii-err vanakesest on vahel kasu ka(!)
Olge mõnzad!
Mul homme jälle koolipäev.
Parimate tervitustega teie Neemo E. Poldre

Tuesday, November 3, 2009

EestiPoiss

tervitab ja muljetab,et päevaüllatused said alguse juba varases stardis elik hommikukohvilauas.Kui päevahoroskoobi ettelugejad toonitasid,et Kaalude päev on seotud filosoofiliste teemadega (?) No on sul sõnu? Seda just päeval,mil mul oli k.14.15 kohustus minna filosoofiaeksamile milleks olin valmistunud juba mitu pikka päeva.Lugenud Kanti,Sartred, Milli jt. Tutvunud põgusalt filosoofiliste suurnimedega nagu Hegel,Aquino Thomas ja püha Augustinus,teinud enesele selgeks eetikateooriad,Nietzche kirjapildi ja midaiganes veel... Kuigi ausaltöelda oli mul käepärast materjali loenguväliste eetikasuurmeistrite kohta eriti napilt.Ahmisin sisse kõike mis suutsin,midagi sain isegi üsna klaariks kuni lõpuks olin tunnijagu enne eksamit peamajas aula ukse taga koos viie teise visama õppuriga vähestel toolidel fuajees platsi võtnud,kes läptoppe sügades koukisid veel viimast. Oh oleks ma vaid osanud aimata,et hullult põhjalikud eksamiküsimused vaevanuks tõsiselt isegi aasta otsa kõigi filosoofiliste materjalide sees süvitsi mütanud nooremategi õppurite kurnatud päid ! No olid need eksamiküsimused vast pähklid ! Katsusin läheneda loogiliselt ja loovalt, sest olin leitud kirjandusest end läbi hammustanud.Ent kolme küsitud filosoofi nimed juhtusid lausa ennekuulmatud!No polegid hullu -kui ma polnudki kõige kirkam kriit meie "tibikolledzi karbis",kus tihti isegi meeste tualetti tuleb teed küsida,aga tibide vetsuni juhatavad korrektsed viidad(?) No olgu-olgu.Mina ei maksa neile õppemaksu,nemad eri pleki mulle õpitoetust,nii et seis on o:o.Ent füüsise areng teeb siirast rõõmu:täna kogesin taas,et suudan sõita linnani välja,hoides bussis torupüstikust kinni vaid vasaku käega...(?).Järgmine"level" oleks juba sõit tõmblevas trollis vaid oma haige käega võimeldes...Impressum-club üllatas eile õhtul Meritonis külalistega.Andrei Konstantinov Piiterist oli eksmiilitsast uuriv ajakirjanik,kes 13 aastat tagasi läinud ajakirjandustööle ja loonud Uuriva Ajakirjanduse Keskuse. Võtavad vastu tellimusi erisuguste kriminaalsete lugude tausta tuvastamiseks,kus ametlikud uurimisorganid jäänud jänni või põrutanud põõsasse.Kohutavalt põnevaid lugusid oma tööst jutustas,ise ääretult intelligentne ja soliidne inimene!Kusjuures pealegi kriminaalsete dokkide Kriminalnõi Peterburg ja Kriminalnaja Rossija,minu telelemmikute autor.Kes neist lugudest enne menukeid kirjutanud. Kohtumine oli väga toimekas,sisukas ning asjalik.Sest kutsutud oli ka ta Maarjamaine ametivend Andres Anvelt.Kes sisuliselt sama saatusega: endine ment,kes kirjutab kriminaalseid raamatuid ning kelle "Punasest elavhõbedast" samuti tehtud film.Ka pereelu kandi pealt leidus teatav sarnasus:Andreil oli esimene naine tuntud (tele-)ajakirjanik,Andresel teine naine tuntud Päevalehe ajakirjanik Kärt Karpa.
Konstantinov oli ikka õudsalt lahe vend.Ma üldse ei imestanud, sest et tema kaaslinlased Vene armees minu väeosa arukamate sõjardite sekka liigitusid.
Remark:hakkasin just unistama,et võiksin samalt kohtumiselt laenata või hankida rariteedi, tolle Konstantinovi ajakirjandusõpiku,mida tehtud Piiteris vaid tuhat tükki.Kui lõpetamisel trehvasin vana semu Viktorit otsides pressiklubi Galinat,keda juhtumisi küsitlesin ja kes mulle laenaski tolle väärtraamatu...koguni kuuajaseks tutvumiseks.Et otsustada,kas tahan ja suudan ära tõlkida.Seejärel peaksin võtma ühendust juba autori, Andreiga. Tegelt on mul teinegi salaplaan- küsida oma rektoraadist,kas tõlge võiks olla mu bakalaureusetööks? Ideaalne see ju oleks,sest talvel suutsin kahe ja poole kuuga tõlkida ühe vene piiga Olja bakalaureusetöö tarvis eesti keelde terve Osmani impeeriumi ajaloo,mis mahtus 55-le A4 le.
Kusjuures täheldasin,et sõnaraamatu haaramiseks oli põhjust vaid kord päevas(?).Keeletundmiseprobleeme seega polnud,võin tõlkida küll.
Nii et ambitsioonidest mul puudus kätte ei tule. Aega kah esialgu justkui jaguks.Näis-näis.
Olge roosad,rõõmsad ja rahulikud.
Võtan ka ise elu madalamates toonides,katsun püsida huumorilainel.
Parimatega
teie Enno E. Poldre
Aga kuidas sujub teil endil?
P.S.Eile küsiti muuhulgas,kas Uuriva Ajakirjanduse Keskus võtaks uurida Pronksiöö seiku.Näiteks seda,et miks kuni täieliku kammaijaa alguseni müüs Tõnismäe alkopood täie rauaga revolutsionäärihakatistele va kibedat ? Ja et kas Andrei kontor võtaks uurida Estonia hukku.Ja keegi valvehumorist saalist võttis küsida,kas ei oleks aeg uurida,kes ja kuipalju maksis Mihhail Gorbatschovile Nõukogude Liidu lammutamise eest?
Taolise puändiga oma sõbraliku-uuriva meediakohtumise lõpetasimegi...

Monday, November 2, 2009

EestiPoiss

jahe novembrihommikutervitus kargel hingedepäeval! Ja üllatas mind Maalehe valvehumorist Mati Soomre,kes meilis,et minu avastet humoorikas kild Stocki reklaamist oli juba leidnud kajastamist eileõhtuses Ärapanijas(?).Misteha,misteha.Järeldatavalt on hea nali defitsiitne. Vastasingi Matile,et alati olnud kurb tõsiasi,et kiiremad söövad neid... aeglasemaid.Ja et hoian edaspidigi silma lahti ,kui printpressis vm midagi vaimukat trehvan.
Remark:Liiza kiidab oma eileõhtust tulemust- tumepunakat juuksevärvi numbriga "554". L,Oreali tootekood väärib jäädvustamist et korrata.
Sain eile ka ühele poole lubadusega kogu Soomemaa vanaautopealikule Simppale - SA-HK tippjuht tahtis nimelt et kelleltki Sulevilt nõutaksin talle vastust, kas on too jatkuvalt huvitet oma classicu MB-450 SL müügist. Lauliku uulits osutus hiilgama pikaks, ulatus elevaatori juurest kuni vaat et Pääsküla jaamani(?).Tagatipuks olevat Sulev koguni ära kolinud,tema aiasolnud semu pillas moblanumbri.Ja vastus oli imetabane:kuidas üldse teate,et ma seda autot müün? Võtsin lahti ja hakkan just restaureerima...
Vabandasin loomulikult,et keegi Tartu autokaupmees sellist infi jagas,ja leppisin kokku :kui tekib müügimõte,annab Sulev mulle teada.
Kaks vastset lotomiljonäri just sündisid.Kui osutun järgmiseks,laon papirulli letti.Sest taoline mersu võiks olla isegi Hiiumaale ehteks.Las Simo otsib järgmise,nagu ütles Arnold Rüütel oma turvamehele hoiatuse pääle: Ärge seda võtke,see ju kärbseseen!
Las kärbes otsib endale järgmise,vastas esimene Arnold,kui seenenoa sisse lõi.
Nuujah,seentega on tänavusügiseks siis ühel pool,sest meie oleme teisel pool.Öised miinused on krabistanud seenemikud jääkristallide maailma -eile varahommikul veikse nuustikuga õue minne kuulsin,kuidas puulehed krabinal maha sadasid:ikka krõmps ja krõmps! Justkui hobusemokad oleks leiba nahistanud.Esialgu es saand mette arugid,kost tuu hääleparaad kostus. Ringi kaedes oli asi klaar.Krabin tuli taevast lehtede potsatades.
Lugesin äsja ka Haapsalu linna suhtekorraldajalt saadud meili.Daam teatas, et "Kutse mõrvale" Uuemõisas on välja müüdud, kuid Tartu ja Pärnu etendustele veel saab(?)
Kuna nimetet linnades miskit tugikohta pole kuhu ööseks maanduda,on tiba mõtlemisainet:kuidas edasi?
Ka lavastuse kodusait www.kutsemorvale.ee oli kenasti hakkamas.Kas mina ise äkki ei kiirendanud patsiga poiste toimetamisi,kui pilavalt teatri suhtekorraldajalt küsisin-miks rubriik Kuhu minna juhatab kuhuiganes kuid mitte lavastusele?
Üks pensioneerunud vanaonu,suhtekorraldaja,kõneisik ja errukolinud pressiohvitser võib ikka tülikas olla küll?Kui kõiksugu mõtteidusid produtseerib ja levitab.Vat et elaks rahulikult ja urgutõmbunult oma invaelu.No seda küll ei ole!
vana Kant,kelle inimese eetika teemadel homsel eksamil särama (või põruma?) pean,asuks mind toetavale seisukohale .Mu sekeldamiste asjus.
Olge ka ise perpeetum mobile sarnased igiliikurid.Sest nelja seina vahel nurtsumisest,elust tagasi surutuna,väljatõrjutuna haleda inimvarena koikul juurvilja mängimisest hullemat pole.Ega tule.
Olen rõõmus,et ikka jaksan.Vaimujõud ent tihti füüsisest tugevamalt minu sees tuksub.
Küllap mentaalse tegutsemise toel ka mu väsinud-vaevatud kossid end kah mingil hetkel liigutama asuvad.Sest minu tõbi on kinni peas,kupli all.
Hoidke tervist ja kontrollige ikka veresurvet !
Sest palju võimalusi pole meile antud.Sama teed käime lõpuks niikuinii.
Parimat!
Terw.
teie Neemo E. Poldre