Friday, November 20, 2009

EestiPoiss

Õhtust,kõik tegijad ligidalt ja kaugelt!.Kahjuks pean teid kurvastama - teie laev on läinud.Lahkunud sadamast,kapteniks mõttetu mees.Just teatasid ka TV3 Seitsmesed Uudised,et Euroopa Liidu presidendiks valiti suht kahvatu kuju:Belgia president.Vanahärra,kes oma kaasa sõnutsi ei tahtnud isegi Belgia presidendiks saada(?).Mis kõige kummalisem:kuna vastloodud ametipostile täna sätitud härral pole veel ametikohustusi (?) tuleb need tal need endal välja mõelda.Kas see pole mitte näide,et viie- miljonilise aastapalga (?)peale juhtunu on õnnega koos - ja meie jälle need õnnetud,kelle rivi etteotsa üks juhtoinas seatud-jumalteab milleks. Kurvastage teie,keda selle ametiga ei õnnistatud:Ja rõõmustage ka,sest ilmasambaks pole keegi jäänud: kustub vanaonu täht,saate kõik võimaluse tema toolile ronida.
Aga nüüd heidaks pilgu kodumaile,kus samuti igast põnevat teoksil.
Mina ronisin täna trammi,et nautida seda va õnnist tunnet,millest pajatas kunagi Mõisa-härra,kes kord linnapeana tegutsedes oli oma Kerttuga Kadrioru poole liikuva trammi peale sattunud.Lahe,mõnus ja omapärane tore tunne oli meil Kerttuga,kiitis tubli Pärnu poiss pealinna pressile.
Ka põlisele nõmmekale pakkus täna Tartu maanteelt Tõnismäele vuranud hobukonka moodi oma ratastel põristav tramvai ummamuudu elamusi. Kõigepealt ahastavad reklaamplakatid rohkem kui saja-aastase Tallinna veovahendi akendel, kust tahaks välja kaeda ning kaineid kaaskodanikke silmata.Aga võta nipust!Plakat nõuab vastust "Palju sina jood?".Ja nii sekundeerib naaberaknale kleebitud maakeelsele ka venekeelne küssa. Erinevus selles et kui esimese pildil kummutab õlleklaasi eesti noormees, siis teisel,venekeelsel, kergitab vahuveinipokaali vene näitsik.Mis on kui varjatud vihje muulaste edukale integreerumisele.Pudeli õlle aktsiis,mis eestikeelse plakati tipphetkeks,on hoopis tillem kui vahuveinipullo pealt riigikassasse kukkuv summake.Ammu öeldud,et vene inimene kohe palju kaastundlikum ja südamlikum on - et kas läheb talle rohkem korda me armetus seisus olev riigikassagi? Eestlane va ihnuskoi ei raatsi isegi meile hirmraskel ajal kukrut paotada,et aidata hinge vaakuvat omariiklust.Kas oleks abi pisaraidkiskuvast plakatist,mille kuvand pärit Teise ilmasõja päevist ning kus vene matuschka sõrmega vaatajat sihtides nõuab: "Rodina,matj zovjot!"
Häbi küll,et vahva sõduri kaasmaalased meid üle-euroopalises suures alkonautlusvõistluses esikohata jätsid!Teine koht pole ju mingi saavutus tublide Põhjala rahvaste hulka kippuvale eestlasele. Loomulikult,kui kirjanikuhärra Olev Remsu,kodanikunimega Remsujev,on jooksnud üle vastaste poolele,loobunud tinistamise-kombest ning aeg-ajalt tõmbab ka meedias käsipidurit alkonautide pühale üritusele.Mõnitanud me tööka, kuid karmis kliimas lõdiseva rahva kommet talvel suure mulliga vesiloodist sooja saada.Kuna Savionu puid kõigile ei jätku.Pariisis on teadupärast Invaliididide bulvar,Hundisilma vana tahtis linna keskele rajada oma Puudega Inimeste väljaku ja vedas isegi mitu koormat kohale. Aga kurjad vastalised kippusid just siis tema toolijalgu saagima.Taludest vaestele varutud talvekartulid tükkisid riknema ning kogu püha üritus jooksiski liiva.Ole siis veel euroopalik nagu pariislane! Oli ju kord kilbile tõstetud loosung:"Olgem eestlased,aga saagem eurooplasteks!"
Ja kui nüüd vedasid murelikud põllumehed Toompeale oma vasikanunnud ning tegid protestimeeleavalduse oma nõudmiste kaitseks, pistsid härdasüdamelised loomakaitsjad käratsema:Kuidas tohite väeteid loomakesi niimoodi väntsutada!Siin olime küll usklikumad kui paavst ise,sest Euroopaski loomakaitsjad ambrasuurile viskuvad kui vaja.Aga et seejuures keegi ei hoomanud südamemuret,mille pärast vaoshoitud ja tagasihoidlik maaviljeleja üldse linnakividele meelt avaldama kippus?Koos pesuveega visati lapski välja,paistab minu mätta otsast.Miks mittekeegi murelikest loomasõpradest ei mõelnud,millises stressis on farmerite pered,eriti koolilapsed, keda säästukirves laasib päris jõuliselt! Ja Eesti põlumehele maksame toodetu eest sümboolset hinda.Ent Langi kontrolli all toimetav meedia pasundas ainult stressi sattunud loomakestest,kes ütlemata armsalt kepsutasid nii lossiesisel platsil kui järgmisel päeval kodukarjamaalgi kui Tv3 reporterid neid uudistama sõitsid...
Miks ma Molekulist Reinukese mängu tõmbasin?Ikka seks,et lugupeet minister,endise vabalt tegutseva meedia apologeet ning Kuku Raadio omanik,asus jõuliselt suukorvistama eesti pressi.Keda seni turvas kõigi kahtlase taustaga lugude serveerimisel ajakirjaniku allikakaitse seadus. Miks me siin ei taha olla eurooplased,küsiks ma hr.Langilt.
Küsimus oli vastatav,kas vastus tuleb küsitav,ütleks siinkohal Priit Aimla. Mu ainus tuttavaist allesjäänud humorist,veel elav klassik,keda trehvan ikka Ajakirjanike Liidus.Kord seenioride,kord keelekoosolekuil.
Et üks...jõuab rohkem küsida kui üheksa tarka vastata,jätkaks.Kas passiivaken on see,millest saab sisse-välja passida?Kui aknareklaamiga kaubik möödunud,tuleb järgmine: Laohotell kirjaga.Kas Meelis Lao, kunagine allilma-tegelane on lisaks Laomaailmale veel hotelligi püsti ajanud? Ja omal ajal keelati Mõisa-härral täiesti ametlikult ära kutsuda tumeda taustaga semu LaoMelli oma kabinetti linnavalitsuses,kus too karm mees käis talle tihti äriasjus "head nõu" jagamas,nagu valvsad politseipristavid olid tuvastanud...
Aga olgu-olgu.Rahulist uinumist ja värvilisi siis kõigile!
Muutumatult teie
Neemo E. Poldre

No comments:

Post a Comment