Sunday, March 27, 2011

EestiPoiss

Mõttearendusi ja -mõlgutusi
teemal kes me oleme ja kuhu läheme.Mõnele arvajale tundub,et oleme kui lambukesed, keda viiakse reformi altarile,tõurastamiseks. Niivõrd julm näib mõnele see teerullipoliitika,mille apologeedid äsja tagasivalituiks osutusid.Ent nähkem ka medali teist poolt,suunakem valgusvihk sinna,kuhu keegi veel pole piilunudki.
Vahest on lugu selles,et Esimene Andrus juhib meid oma parema äranägemise järgi. Nii nagu oskab ning nagu teda on koolitatud. Ning inimesest hoolimine polnud ka murdmatu liidu liidrite tugevaim külg,kui lähiajalugu meenutada.
Remark.Kui eile nimetasin piirijõe-taguste plaani lajatada neljakordse alkoaktsiisiga tarvitajate pihta,siis meie pool tegi oma käigu.Tekitame aktsiisi nüüd juba odekale,kolmekordsele.Kölni vee tarvitajad on ju kuritarvitajad,neid peame tõkestama(?). Mäletate,miks sovetid tõstsid konjaki hinda-oli 4.12,ühel koledal hommikul sai sellest 8.12.Ja miks? Sest töörahvas olevat nõudnud,kuna esines konjaki kuritarvitamist-seda joodud isegi kapsasupi juurde(?)Midagi humoorikamat tollest meie "lõhnaõliaktsiisist" pole aga keegi suutnud välja mõelda.Kas autor on rahandusboss Ligi või keegi muu? Minuarust on alati hakkamas,hinnatõusuvarmas, mingi teatud kildkond,kel huvi kõik riigitulud taevasse tõsta: makske,krantsid!Sest kuldvasikas on püha,teda peame poleerima üha.
Meedialaineilt.Ammukardetud üllatuse paiskas välja The New York Times, kes "tegi lõpu oma ajakirjanike higi ja vaevaga koostatud lugude tasuta jagamisele, muutes veebilehtedel avaldatavad lood maksuliseks." Kuni 20 lugu saate kätte tasuta.Kui kasutate tahvelarvutit,maksate nelja nädala eest 20 USD elik 14 eurot.Arvutiekraanilt või nutitelefonilt nuuskpaberit (newspaper) näppides tekib rahaline võit ja pääsete pelgalt 15 USD elik 10,5 euro tasumisega.Loodetakse saada kuni kolmsada tuhat digitellijat,kelle arvel lisanduks kümnendik lehe tuludele.
Näis,kas ja millal meie meediahaid seda kivi kergitavad,mille all vähk pesitseb.Ega väikeses ning vaeses riigikeses selle manöövriga suurt siga tapa.
Küll aga tõotab seatapp kujuneda edukaks, kui
A. muutume Euroopa katsepolügooniks innovaatiliste biokütuselahenduste poolest
B. muudame Eesti Läänemere meditsiinikeskuseks.
Sest miks peavad meie paremad tohtrid minema karjakaupa võõrsile tööle,teenima inimväärseid palkasid võõrsil kui võiksid teha seda siinsamaski,omas kodus, perede juures,harjunud keskkonnnas.Ning makstes makse meie omamaisesse riigikassasse,mille toel neid ju koolitatudki.Kohe kuulen vastuväiteid:ise maksime õppemaksud,tsurr!Noh ja mis siis.Meie tänavaid,ühissõidukeid,infrastruktuuri ju kasutasite? Ma ei mõtle siin mingi ebamäärast,hoomamatut tänuvõlga.Vaid lihtsalt inimlikke olmeväärtusi. Midagi kellelegi ette heitmata,ninapeale viskamata.Loomulik lahendus lihtsalt. Näiteks kuuevarbaliste pool Lätimaasl olevat tohtrid koondunud nime Baltic Care alla ning püüdvat ühiselt serveerida oma teenuseid tervishoiuturismi vallas. Võrdluseks: kui seksis tublid pilukad promovad Taisse seksiturismi,miks mitte käivitada tervishoiuturism Maarjamaale? Kui Ungarit külastab aastas miljon turisti Austriast pluss tuhanded britid,kes käivad seal oma hambaid korrastamas?
Juba täna teenime nö tervishoiuteenuste ekspordilt aastas 250-350 mln eeku vanas rahas.Näitena tooksin Haapsalu neuroloogilise,kus kohtasin ravilolevat noort meest Soomest.Ta oli väga rahul nii ravi,füsioteraapia kui olme ning kogu miljööga.Oli vaid üks pisike mure:ta ei spiikinud englishit,aga personal eivät puhunut suomea. Helppo juttu,sanosin ja kukkusin tõlkima.
Tore poiss oli,kuid lihaste kärbumise parandamatu protsess hävitas noort meest , veoautojuhti.Kes käis ravil ka Moskvas,kus teda püüdis aidata allveelaevnike tohter,meditsiiniprofessor.Kes tunnistas,et pärilik tõbi viib ta hauda lähima paari aastaga.Intelligentne ja tore mees oli mu kaaspatsient,oma saatusega leppinu.
Mina ent üritan jatkuvalt olla oma saatusest suurem,võidelda ettemääratusega.
Sest on ka põhjust - mind ei pure miski vääramatu jõu teravad kihvad.
Kuniks elu-seniks võidelgem.
Loobuda jõuab alati,väidab teie
paadikapten Neemo E.Poldre

No comments:

Post a Comment