Monday, March 21, 2011

EestiPoiss

Emakeelepäeva teemadel
Nädalataguse sündmuse juurde tagurpidikäigu pean andma.Astudes Estonia juures suure ja tähtsa ülikooliraamatukogu poole,märkasin jalajäljeplaati kõnniteel.Agu Lüüdik oli sinna valatud mehe pärisnimi.Kohe tekkis kupli all paralleel 19.sajandi kolme- kümnendaisse jäänud nimede eestistamiskampaania, kui Polbergist sai Poldre, mis mulle parasjagu kurblih,ning ju siis selajal tehtigi Lüdigist Lüüdik,kuigi Mihkel vist nime ei muutnud?
Aga nüüd on hakkajad inimesed valmis muutma armast emakeelt.Salajane plaan näeb ette käänetest säilitada vaid mõnitav,ihaldav,omastav,äraütlev,mittemidagiütlev ning lisada grammatikasse ka umbusaldav kõneviis.
Lisaks tekkinud mõnedes ringkondades vajadus järeleminevaks käändeks,sest pahatihti kerkib üles küsimus:KES LÄHEB JÄRELE?
Kirjasõnast veel.K-kohukeste hääle kandja on solvunud,et valimiseelset aega olid iseloomustanud pravdalikud kirjutised istuvast peaministrist ning ka Jänese-lugu olnud üsna "siirupine".Mis moodsasse kokakunsti puutub,siis jäneseprae koha pealt ma kaasa ei räägi.Kord tehakse ahjupraadi koguni mee-,kord veinikastmes.Aga mis teise persooni puutub,siis tahaks kriitikuilt küsida:kuidas peab siis truult eelmise liidu juhtparteid teeninud persooni käsitlema?Meie ajastu au,mõistus ja südametunnistus oli ta juba siis,kui suure laagri ülem sm.Puhmaskulm meid juhtis(?)
Meediamonitooringust veel.Pankur Indrek Neivelt imestab jatkuvalt,miks meie press ei valgusta majandusküsimusi laiemalt,vaid piirdub valitsuse pressiteadete ajel sündinud lugudega.Lugupeet pankurihärra peaks tutvuma Piret Tali Tartu Ülikoolile esitatud magistritööga eesti ajakirjanikest.Alamakstud ja napi haridusega kiirkirjutajad ei saagi aru saama mis mujal ilmas,majanduses ehk teaduses toimub, nende taseme lagi on eesti pressiteadete ümberjutustused.Mida nad suudavad teha üllatavalt HÄSTI KUI ARVESTADA LEHEOMANIKE MAKSTUD KUUPALKU 4...8 TUHAT EEKU vanas rahas.
Lõpetuseks tahaks küsida:kas toimetuste nö sisetsensuur (ha-haa!)ei luba täies ulatuses avaldada rohepartei aktivisti avalikku kirja Presidendile ehitusmaavarade arengukava äsjase häbiväärselt valeliku kinnitamise kohta valitsuses?
On ju üldteada,et põlevkivi kaevandamisel aherainena kõrvalelükatav (samas koguses) lubjakivi e. tavaline paas jääb kasutult vedelema kuni topitakse maasse tagasi kaevanduste täiteks.
Kui see pole röövmajandamine punavene kombel,mis on siis teguviisi nimi?
Jälle tõstatan oma sügisesel rohepartei kongressil serviti pandud küsimuse:
härrad vannutatud mehed,kas mõtlete,millise maailma jätame oma lastelastele?
Kes vastust ei tea,ärge tülitage.
Paadikapten metskapteni aukraadis
Neemo E.Poldre

No comments:

Post a Comment