Monday, February 14, 2011

EestiPoiss

hämmingut peita ei suuda:tänahommikune PM üllatas taas(?)valvepolitoloog Rein Toomla mõtteavaldusega.Kus ta meie juhtpartei väesalga komissarina väidab,et pidevalt rahvasuus "reformikommunistideks" kutsutud nopivad riigikogus 51 kohta.Peaksin vist meeldetuletuseks tooma ära päev varem printmeedias ilmunud mõtteavalduse,et Eesti praktikaga pole Euroopas miskit peale hakata:ükski valitsus ei riski oma rahva kallal selliseid võtteid rakendada kui Eestis viimase kahe aasta jooksul tehtud.
Teinegi tähelepanek: õukonnameedia on palgatud töötava rahva laiade masside mõjutamiseks ning nende teadvuse korralekutsumiseks,nii tuleb mitugi korda päevas meenutada kõiksugu kinnimakstud gallupite näitajaid: rohetulnukail pole Toompeale asja oma kahe- kuni neljaprotsendilise arvatava valimiseduga.Mina järeldan vaid üht-neil vastaspoole-poistel püksid sõeluvad püüli,muidu ei pabistataks ega raisataks raha rahva arvamuse väidetavaile (pseudo)uuringuile.Oma mugavais tugitooles mõnusalt rahapakikesi liigutavail nö riigimeestel on karvane tunne,et keegi roheline kärbes hingab lausa kuklasse,piilub maialt silmi pööritades rasvase riigipiruka poole, sihtides just issandast äravalitute tükikesi.Miks muidu lasti rahandusministeeriumi spetsidel anda hävitav hinnang meie pakutud kodanikupalga kulutustele.Mispeale meie Marek andis neile täna asjaliku, põhiandmetega testülesande tuvastamaks teema tegelikku fiskaaltausta.
Remark:Kui olime reedel, otse pimedusehakul rahvaautol Landcruiser maabunud Wihula weikese weekendi läbiviimiseks Tiiu ja Toomase bangalo lähedal kodu juurde viival teekesel,ootas meid improviseerit parklas algav, lumme kaevatud jalgrajake,mille servadesse süvistatult pikitud klaaaspurkides särasid küünlad. Millele sekundeerisid punakat valgust heitvad nö vaheküünlad lumevalli servadel. Nende valgus omakorda veikles aga lummepistetud jääpurikail.Nii et mul kerkis huultele küsimus:kui Vihulas pidi olema Balti peaministrite nõupidamine nüüdsama, siis miks mitte mõisas,vaid kohtumispaik tuletati ETV menukast lastesaatest "Saame kokku Tomi juures"?
Ja kui jäämees/lumekuju majatrepi kõrval oli serveerinud kandikult pitsikese külma hundijalavett ning juurde krõbekülma hapukurki,astusime tuppa uudistama,kas leedukate Andrius Kubilius või me kuuevarbaliste naabrite Valdis Dombrovskis ei peida end baariletiks muudetud riiuli varju.Kumbagi peaministrit seal polnud,meie Andruses rääkimata.Kuna rahvajutu aineil on poliitikuil just jooksuaeg,siis neist muidugimõista polnudki kedagi meite pool. Ka teine rahvapärimuslik kild meenus: teatud inimkihil ületab armastus raha vastu inimarmastuse,eks siis oldigi heade inimeste mant siirdutud paremaile jahimaadele.
Ent meil oli põhjust istuda pika laua taha,et manustada head-paremat.Nagu näiteks pereproua meistritööna valminud "vend oskar hapukapsaga",mille allalibistamiseks sobis pitsike haljast.Kuna Heiki oli päeval Leedust tööreisilt naastes haaranud ligi vorstist-juustust külakosti,mille valik vast ei jäänud alla naabruses pidu ülesvõtvate otsustajate suures ringis pakutavale.Neil oli teemaks Balti riikide ühistegevus,ka elektrialane ühisturg. Meid,teadmisjanulisi koondav lauamäng oli teema,mis me väikese kollektiivi mitmeks pikaks tunnikeseks liitis.Muidu olekski jäänud leitmotiiviks lihtsalt "PUHKEÕHTU VIINAGA",ent meie seltskonnas pole see kõigi nende pikkade aastate vältel saanud monoliitset seltskonda tsementeerivaks teguriks.
Laupäev kujunes grilli-ja saunapäevaks,mis algas Rakvere-reisiga ning päädis lausa retrohõngulise ringloto hasardiga.Soovijate kelguretk Viahula beachile oli ka sees.Lahkumispäevaks sai niisiis pühapäev,mil tavade kohaselt pärast aamukahvit lahkumissülelused päevakorda pääsesid.Koju naastes tuli lugeda-kuulda kummastavat uudist,et Tallinn-Tartu raudteel oli külm võtnud ära või mudinud Jõgeva-Kaarepere vahelise lõigu rööpmeid.Sovetikarastusega lehetegijale meenus kohe nõukaaegne krõbe miinus Pärnus,mis Pikri andmeil oli võtnud ära kolm meetrit sadamamuuli ja turuplatsi avaliku kella.Pole siis ime,et rööbasteegi sobis külmataadile hambu. Ta tembutuste sekka tuleb liigitada ka Balti jaama sulgemine õhtul seitsmest hommiku seitsmeni,miska kõik see mees/naine/laps peavad kükitama rongi oodates kusagil Snelli pargis põõsa all (kui kurikamõrvaril pole siis just tööaeg). On jaamahoone lukus,pole vaja kütta ega kulutada.
No õnneks pole masu ega külm heidutanud TPIKi arvutikursuse rahastajaid,tänu kellele startisingi just seal oma saitiga VANAAUTOSÕBRA ENNO KODULEHT/GARAAZ. Kuhu pean tarkuse lisandudes sokutama oma mälestusi vanaautoliikumise lähiajaloost,mis ise kogetud ja läbielatud.Need täna täiesti olemas eri failides,enamus isegi soomekeelsed tellimustööd, kuid Automobiili peatoimetaja Riitta Kastemaa pole suutnud neid mahutada Soome vanaautoklubi 50.juubeli väljaandesse.
Jääge terveks ning ärge heituge võltsgallupeist,
kasutage kõrvadevahet,soovitab Vabade Kodanike
kandidaat 131 Enno E. Poldre

No comments:

Post a Comment