Thursday, January 29, 2009

EestiPoiss

Morning!Ma kohe tunnen kutsumust tärkamas,kui loen põnevat uudist.Sõjaka naabri armeed pole "korralikult aretatud" e.hooldatud viimased 20 aastat.Vapper ja ordenitega ülekülvatud sõjalaevastik, murdmatu liidu uhkus nr. 2 (peale raketivägede) on nii kaoses,et viimased paarkümmend keskmist relvastet alust veel ulbivad vee peal.Ainus täna elus-ja käigusolev lennukikandja vajab saateks kahte puksiiri(!?)mis teda rikkiminekul abistavat.Meenuvad Puhmaskulm Leonidi viimased tsaariaastad:kui igal hommikul Kremli poole suunduva mustade ZILide kolonni sabas veeres reanimobiil.Sest Poliitbüroo puruvanakestel võis iga hetk mõni vanurit elushoidev aparaadike üles öelda ja tehnikaga/eludega riskida ei tahetud.
Ent minu kutsumuse manu-tunnen karjuvat vajadust minna freelancerina ametisse kontorisse,mida juhib Kadri Liik ja mil nimeks Rahvusvaheline Kaitseuuringute keskus.Kus minust oleks vene materjalide tõlgina enam kasu kui täna siin,mil jätkan katseid oma ajalehekaastöid sisse saada, millest paljud kas poliitilistel (vale partei töövõit) või rahalistel põhjustel (honorarifondi napib) lehte teed ei leia.Kui juhtun kirjutama midagi positiivset (näit ühisveondusest) tänase keskerakondliku linnavalitsuse töömailt.Kohe lööb vastasparteide kontrolli all hingav suure lehe toimetus selle olmeprügi sekka või pean saatma häbenematult sama loo mitmele toimetusele,et kel leidub lehes auguke olema,pistaks sisse. Parima vastuväite kuulsin Postimehest vanalt kolleegilt Urmas Toomingalt: sinu ühissõidukiraja-lugu oli nii hea,et selle pidanuks kirjutama meie oma töötaja (!?)Päevaleht pareeris omal moel:Pole laita,aga meie NII ei kirjuta. Tere talv!Te ei saaks seda ilmapealgi,kui pole töötanud ajakirjanikuna ligi veerandsajandit Maanteeministeeriumi Pressikeskuses!
Et mõni lugeja mu mõttearendusi kurtmisteks ei lahterdaks,vahetan teemat ja pajatan ettevõtliku inimese,maag Hannes Vanaküla tempudest.Ta õilmitses oma sektiga Pealtnägija saates,pärast vaatasin jutuubist lisa.Kõik see on juba olnud,tahtsin röögatada.Kuna luulemeistrid juba aegu tagasi tibiküttimist harrastasid.Kui riimiseadja Ingvar Luhaäär (vist ajakirjas Noorus) kord oma luuleklubi aretas,kus tärkavad noored Koidulad esmast trükipinda said.Ja maestro ise nende riimikatsetusi juhendas.Oli poisil "omakin lehmä ojassa" nagu hilisemal poeedil Peeter Novodil,kes oma luuleklubist lausa kosjakontori/tutvumisteenistuse lõi.Kuna muidu ei pääsenud tipsidele keelt kõrva ajama.Salomon Vesipruulid olid päris hakkajad,Novodi tibufarmi isendeid nägin isegi ta kolleegina Õhtulehes töötades toimetuses ringi sibamas.Ja kui mälu ei peta,kutsus Luhaäär minugi õekest, keskkooliplikat Annikat mererannale romantilisele jalutuskäigule.Ma valetaks,kui ütleks,et ei muretsenud.Usun,et hoiatasin. Sest eks ma mehena luulejuhendajate mõttekäiku hoomasin.Ise pole küll kunagi pidanud riime sättides piigadele põue pugema.
Ja kui missivalimiste algusaegadel hr.Kirsi väismaise partneri Finnartist Oy omaniku Pertti Himbergi kolleeg mulle,miss Baltic Sea valimise tiimi liikmele ja MissEstonia pressiesindajale pakkus,et võiksin hakata Eestis naistepesu Triumph müügiesindajaks (kaup tulnuks läbi Soome),siis jäin veidi kõhklevale positsioonile.Pidasin iseendaga aru,kas siin ei peitu oht minu abielule oma laste emaga.Väljamaa herrale pakkusin,et lambist ei vasta.Mõtlen veel, ja enne peaksime koos tuuritama Tallinna paremais pesupoodides tutvumaks hetke valiku ja hindadega.Kuna suurt äriindu mu silmis ei tekkinud,pakkumisest enam juttu ei tulnud.
Aga "maag" Vanaküla loitsis lõkke ääres linalakale, kahvatunäolisele ja ilmetule:"Lase mees enda sisse!"
Väidetav võlur"parandas tütarlaste meeli" neid voodisse krabades. Tohhoo till ae!Jabur lugu küll,kui muudmoodi kaunale ligi ei saa.
Eks eripesu valiku pakkujagi võib libastuda samal banaanikoorel.Ju ongi hea,et vanatühi siis leheneegrit ohtlikule ja libedale rajale ei peibutanud?
Järgmises järjejutu-osas pajatan lisa oma mõnedest ahvatlustest ,luban.
Seniks kaunist päevakest,mönusat reedekest!
Kõige austusega
teie Neemo,nagu äsja ETVuudistes näidati.Kunstnik Neemo Poldre,kelle kolm tööd kaunistavad Mooni invamaja fuajeed.
P.S.Õde kohe helistaski ja pakkus seda mu kunstnikunimeks.Näis.

No comments:

Post a Comment