Monday, January 26, 2009

EestiPoiss

Terrvist ja ärge kohe haarake kabuuri järele,kui ütlen "kultuur". Sest alustasin oma päevakest sellega,et pistsin kobedamad suled selga,tegin linnamehe lõhna ligi (pudelikiri väitis Tabac,mitte Hennessy paraku) ja ronisin Freedom platz 5 Vene teatri pööningul asuvasse kaminasaali. Kuhu paluti,et ma oma kohalolekuga austaks mu lemmikministri Jänese ja suure naabri asekultuuriministri Aleksejevi vahelise (Eesti-Vene) kultuurikoostööleppe pidulikku allkirjastamist.Lootsin,et kui Nemirovich-Dantcenkot ennast kohal pole,on vähemalt lauajala juures kast Nemiroffi. Kaunid kantpudelid,kergelt härmas, ja laual kausike kalamarja ja sibulaviiludega,hapukooremütsike tipus. Stanislavski teatrikoolitust mäletate?Esimeses vaatuses seinal püss,kolmandas sealt ka pauk!!!
Aga polnd ei püssi,ei paukugi mitte.Et viibisin teatris,tuli meelde sketšike: "No mitte mingit tuju ei ole!Kuhu see Aramis ometi jääb?"Ja tuligi mul Buratino kombel pika ninaga 18. bussis koju loksuda ning iseoma meele-jahutajast tiba eraldada.Kuna vanadest headest kommetest lugu pidavat Furtseva Jekaterinat enam ministritoolil pole,on ka viisakad kombed haihtunud!?Asi veelgi hullemaks kisub-kahe riigi vahel lendaval Estonian Airil vist paagis endisest suurem auk,et kohtumine lennuki tõttu koguni neli tundi hiljem toimub.Sest eks Moskva ja Tallinna vahel õhus tankimine võtab ju oma aja?
Siit ka minu järgmine küssa.Kui eilse pommuudise põhjal vähendab Vene riik oma armee kuni ühe miljoni inimeseni,formeerib ümber polgud ja diviisid ning roogib välja poole ohvitserkoosseisust ning praporite-lipnike röövlibande täielikult,kas noa alla minekust pääsevad lendavad tanklad? Kui ei,tulebki hakata lennukipaake lappima.Et ministrid ei hilineks.Ja press tarbetult ei ootaks.
Vahetaks teemat.Eilses telesaates nägin ühte kurja silmaga,tigedat, vihaga vinnutatud ämma.Sellist,kellest pajatab folkloor:
Mis on ühist sigaril ja ämmal? Esimeste hinge (-tõmmete) järel on õnnis, mõnus,vabastav tunne.Teisel juhul vastupidi-viimaste...Ja mis ühist õllel ja ämmal:nii üks kui teine on parim külm,laual ja lahti...
Pühendan need mõttekillud kõikidele halastamatutele ämmamooridele, keda mul pole au tunda!
Mees otsib ämmale kirstu,Kolmas,odavaim, on alla 500 maksev puukast. Odavamat enam ei ole,pärib väi.Poole sellest maksate, kui ämmale sangad külge aretame,kostab müügimees.Ja lõpetuseks teise mureliku väi juhtum. "Kas kremeerime,tuhastame või matame,"küsib matusebüroo mees.Tehke kindluse mõttes kõik kolm protseduuri,tellib murelik väi.
Vanale pulmaaautojuhile meenub kena vana pulmatoost:"Ja nüüd võtame selle terviseks,et tänasest kaunist pruudist ei saaks kunagi kurja, jubedat, õelat ämma!"
Olge terved ja tervitatud!
Ikka teie E.P.

No comments:

Post a Comment