Tuesday, September 4, 2012

                                                             Meie rõve tegelikkus
elik alasti tõde paiskus välja, kui massimeedia rebis päevavalgele sotsiaalameti alluvuses töötavate ametnike ennekuulmatu jõhkruse. Noormehed, kes väidetavalt Eesti vabaduse kaitsel on sõdinud afgaanide maal või Iraagis ja on kaotanud näit. jala ehk mõlemad,  pole riigi silmis väärt sügava puudega vaegurile niigi sümboolse toetusega kaasnevaid minihüvesid. Sest tulevat kuidagimoodi oma eluga toime ka proteesi/de/ga.
     Neli Afganistanis raskelt haavata saanut tunnistas sotsiaalkindlustusamet terveks. Kaks neist said omale puudeastme pärast seda, kui olid esitanud vaide, kaks on endiselt justkui terved. Kogu stoori taust taandub sellele,et puudeastmeid määrav ekspertarst ei kohtu patsiendiga ning otsuse tegemisel on aluseks pelgalt taotluse tekst /Sic/. Midagi sellist rippus õhus juba aastal 2002 ja eriti paar aastat hiljem, kui mul oli tarvis taaskord oma halvatust nö tõestada.
              Järve haiglas, kuhu mind transporditi Nõmme haiglast lausa juurviljana, ei saadud mulle vormistada SÜGAVAT puuet, sest riigil pole nii palju raha, nagu tervishoiametnik mulle kinnitas. Raske kirjutati välja vist raske südamega,sest taastusravi ja mõnisada krooni kuus tuli ikkagi ära anda.Vaegurile,kellest suurt elulooma enam polnud. Esimene rumal vastus tuligi pärast taaskordset puudetõestust,et seda mul ju polegi. Vihastasin, et tehku mind  parem terveks kui et paberil kipuvad tohterdama.Läksin blanketiga siis perearsti manu, kes täitis nagu asi vajas. Ja uskuge või mitte, kuid juba siis välgatas peas mõte, et vaesed afgaani sõja invaliidid, küllap neidki tümitatakse just samade tavade kohaselt. Riigil raha küll, et eesti poisse missioonile saata ja iga sõduri kohta kulutada miljon krooni aastas, lisaks ehitada ümber pommikindlaiks Soomelt ostetud vanad Pasi soomukid, kuid invaliidsuseks raha pole.Hea veel, et liitlasted inglismannid oma haiglais sõjas rapitud poistele taas hinge sisse puhuvad,vajadusel oma proteesigi jala otsa kinnitavad...
Kui inglaste seaduseandjad oleks sama põikpäised või ohmud, nagu meie omad siinmail,ei juhtuks isegi Big Beni piirkonnas midagi head meie poiste toetuseks.Toon näite 101 tubli rahvaesindaja töömailt. Vastavalt puude raskusastme tuvastamise määrusele tohib korrigeerida ekspertiisi tulemusel funktsioonihäiret 0,5 ühiku võrra. Just nii saabki väikese vaeva ja pisikese trikiga määrata jalutule keskmise puude, tunnistas ekspertarst Andres Mesila.Näete siis, mu vaprad isamaakaitsjad, kuidas ametnikearmee teie vaegurlusega sõdida oskab.Teie küll käite sõjatandril ja võidate lahingu, kuid jalutuna koju naastes selgub,et olete kaotanud sõja.
Positiivse pole pealt tahaks toonitada seda, et ei mind ega mu poega saa ükski jõhker, ülbikust  ametimees enam miski vale ega valemiga saata mustade maale väidetavat kodumaad kaitsma - nii et otsigu lolle oma perekonnast.Selle vaga sooviga panekski punkti just pojukeste ja Mimmiga Kiiu seenemetsast naasnud
paadikapten, teie vaegurist paadikapten Neemo E Poldre

No comments:

Post a Comment