Tuesday, September 25, 2012

                                                  Kas see oli nüüd hea
või paha tegu, küsib mu salablondist lasteema, kui loen talle hommikuses kohvilauas värske EPL-i pommuudist.Et lugupeet kunstihuvilise Mart Sanderi kunstigalerii ostab e-bay oksjonilt täitsa tundmatute väljamaiste kunstnike, peaasjalikult sakslaste vanemaid maale, mille käekiri meenutab meie pallaslaste mujal maailmas tehtud töid. Osavalt signatuure eestindades ning vahel ka mõne detaili lisamisega muudetakse tähtsusetu pildike eesti tuntud kunstniku hinnaliseks teoseks.Üks näide. T. Carstensi maal Garten mit Steintreppe soetati juulis 125 euri eest ning pidi minema Sanderi kunstioksjonil müüki pallaslase KristjanTederi maalina
Aed.Pariis.1927 ning juba alghinnaga 2900 euri.Teine pildike Saksamaalt,  mis kandis Adolf Pefferi signatuuri muutus Eesti osavate kunstitegelaste nutikate näppude all Johann Voldemar Saarniidu taieseks, mis sadade asemel tuhandetesse küündiva hinnalipiku sai.
        Punatähega veduri lugu on markantseim, sest sellest vist saigi kogu suur jama alguse. Saksa autori Ria Picco-Rückerti vana maal veduridepoost muutus punase viisnurga lisamisega vedurikatla ninaotsale hoopis Andrus Johani maaliks Töölised.1941 ja juba 3600 euri eest.Seni soliidse inimese mulje jätnud Sander väidab küll,et midagi ta mahhinatsioonidest ei teadnud. Kõiges on süüdi ta pahad assistendid, kelle nime ei või öelda. Raske uskuda,sest oma juhitavas telesaates Antiigioksjon kirjeldas ta seika oma kunstiotsinguilt.  Vanadaami kodu seinalt leidnud Mart ühtäkki Nikolai Triigi eskiisi.Müüginimekirjas leidus aga sama Triigi Maastikueskiis,1905.Mis ju osav võltsing.
Selgus aga täpsustav seik, et Saksamaalt osteti tundmatu kunstniku töö 124 euroga,siin aga kandis see taies Nikolai Triigi signatuuri ning paisati oksjonile alghinnaga 4250 euri.Sander ise väitis juhtunu kohta,et vanaproua maal tal alles ning ekspertiisi ootel.
Miks ma moodsa aja Elu Õpiku lehekülgedele nii palju tähelepanu pühendan,küsite.
         Ikka seks, et inflatsioon kappab nagu pöörane. Raha ju ikka juurde vaja. Teiseks on siin varjul ka vastus Liiza küsimusele-kas see on hea või halb. Hea Sanderi rahakotile, aga halb temanimelise kunstigalerii mainele.
Kuidas on teil lood allkirjade võltsimisega
küsib asjasthuvitatu, paadikapten Neemo E Poldre

No comments:

Post a Comment