Monday, December 21, 2009

EestiPoiss

õhtust,inimesed armsad,siit Nõmme lumehangede vahel kiljatab.Külm taandus ja lumerohke talv just saabus(täna).Paar päeva juba kestab Saaremaal Sõrves üle kolmekümne aasta suurim lumeuputus.Liiza naases töölt linnast Nõmmele rohkem kui tunnijagu lumes mütates- ja oli õnnelik,et mees (mina) oli perre ostnud nelikveolise talveauto.
Mina, oodates Kadaka teel bussi kui TLÜ raamatukogust töötamast tulin,hoomasin taas tänutunnet "suurte poiste" õigete otsuste vastu kaedes tänavapildi kaasaegsust:Kuna EW valitsus loobus varakult uute ja pruugitud autode sisseveotollist-tehes seda juba mõned head aastad enne Euroliitu astumist - (see fakt oleks niikuinii sõidukite impordipiirangud lõpetanud)siis nüüd sai/saab ka kehvema sissetulekuga eestlane kasutada suht tänapäevaseid vehiikleid koos kogu kaasaantava turvakomplotiga,millest murdmatu liidu autode puhul ei saanud mitte unistadagi...Plussiks igaljuhul,arvestades meie nadi sõidukultuuri ja alkolembust enne "kettasse hüppamist". Pole raske arvata,et niiviisi igal uue iseseisvuse aastal sadakond inimest ellu jäetud.
Autodest veel.Tänane esmavisiit Maalehe uude toimetusse, Luigepoja kontori juurde,veenis,et jutud ML autorubriigi kurvast lõpus pole sugugi liialdatud.Iseasi,palju neiu Prügi teemat valdab.Kuid tema kippus tõestama,et autofirmad pole enam üldse huvitet endistest nö. teemalugudest,vaid tahavad ainult reklaame(raha) sisse peksta(?).
Aga honorarifondi niiehknii pole,resümeeris ta.Tahtes mind vist lohutada.Nõrk lohutus küll.
Kui arvestada,et honorarifondi olemasolul oli sellele rahale minutagi kosilasi küll,kui insultiga koikule kukkusin ja kepile toetudes autofirmades lugusid tegemas käisin.Ja kõik minu head asendustoimetajad Oll,Ilomets,Vabamäe hoidusid neid lugusid sisse panemast igal juhul kui endi poolt mõnigi rida pakkuda oli. Kokkuvõtteks -tore,et minu poolt autoteemaga Maalehte külvatud rahapuu seeme na kenaste tärkas ning elujõuline on.Agu Veetammele ju kunagi 10-15 a.tagasi tõestasin,et kui ajaleht kriimu ridagi autoteemale ei pühenda,näeb ta automüüjate reklaamiraha harvemini kui oma kõrvu.
Jätkaksin Maalehe teemal.Kui täna iseseisva kodutöö teemaga raamatukogus tegelesin- tuli uurida sõnade tähenduste muutumisi - olin üllatunud,et Rapla ajalehes kasutet ühte minu uuritud väljendit sotsialiseerumine oli pruugitud(ja märgatud) koerte kasvatamise loo puhul,siis minu sama sõna samateemalises artiklis aastal 2001 ühe veterinaari poolt loodud koertekooli kiitvas artiklis Targu Talitas polnud tähtsad keeleuurijad mitte silmanudki. Mitte et ma oma nime miskise keeleuuendaja kontekstis lugeda tahtnuks -kuid Maalehe edumeelsuse võinuks "Keelenõuanne soovitab" 2008 tegijad ikka ära märkida.
Muide,siinkohal ei saa jätta paralleelitsemata termini "uutmine" sünniga.Ajakirjanike Liidu seni viimasel keelekoosolekul tunnistas endine ETA peatoimetaja Tiit Maksim sõna "perestroika" maakeelde paneku versiooni omakäelisust(loe:autorsust).Leidnud juhuslikult sõnumi Martin Luther,ist kui usu-uutjast,avastas ta kui easte passib sõna uutmine Gorba Miku perestroika eestikeelseks vasteks.Kuigi tõsiusklikud kommunistid e. ortodoksid olid selle sõna vastu ja isegi protestisid oma kirjas EKP KK-le.Siiski jätsid meie vene kommunistid selle tähelepanuta.Ja nii see "uutmine" muudkui jätkus.
Et sündsalt keeleteemaga seekord punkti panna,meenutaksin hea sõnaga tänase TV3 Raportit,kus saatejuht Marek Lindmaa tõdes:"Ütleb ju vanasõnagi :Kurjategijatel meeldib tegutseda pimeda varjus.. ." Marek,sõbrake,pole sa nii vana ühti-ja sellist vanasõnagi pole veel olemas!
Olge siis tublid,te keeleuuendajad ja -uutjad!
Parimatega
teie Neemo E. Poldre

No comments:

Post a Comment