Thursday, December 17, 2009

EestiPoiss

tervituseks kätt-seda va paremat-heilutab.Kui eilse mäejutluse Paeti-poisi meenutamisega punktitasin,siis täna olen sunnit,oh sa sunnik,temaga alustama.Kusagilt kinnimajast mehike vist käsipostiga mulle ühe pühadekaartikese postkastitanud.Üks kena uudis pajatab,et svenssonid Eesti sidevahendeid jälgivad:moblasid ja internetti näitex.Nii oligi Urmasele jäänud ainumas võimalus vangivalvuri abil pühadetervitus teele saata.Kuna ka KaPo jälgib, peaksin hirmu tundma.Sest kui teinegi pahalasest riigireetur, miilitsapoiss Simmlitz ka oma jõulukaartiga sekundeerib, tuleb mul kindlapeale pahandusi organitega.
Solarise seinal värvilises klaaskastis lippab kinoreklaamike filmile "Mehed,kes jõllitavad kitsesid".
Miks nii kummaliselt,me ei ütle:mehed tassisid laudasid. No ega saadudki öelda "Kitsi",sest raadioreklaamis võinuks "K" asemel meelsasti "L" kuulduda.On teil muu selgitus,palun.
Aga mina selgitan,kuhu kadus eilne,loenguvaba päev. Keskpäeval olin Ajakirjanike Liidus keelesektsiooni koosolekul.Tõdesime Tiit Maksimi eestvõttel,et seenioride kohus oleks mälestuskildudes jäädvustada tuntuimate keeletoimetajate tööelu seiku,isegi mõnest keelemehest/-naisest tasuks kirjutada.Näiteks Merestest oleks vaja talletada mõndagi.Mis fikseeriks ühtlasi nende panuse eesti keele püsimajäämisse läbi "keelepõllu pideva hooldamise"(bloggerdaja remark).Kuigi k. 17 oli Impressum-klubi korraline istumine Meriton Grand,is jätsin selle jäise külma tõttu vahele ja kappasin otse Mooni,kus tegusate Invaliidide Kojas korralik jõulupralle maha peeti.Kuna mõnedki olid ratastoolis,aga sõidukijuht ei võta,jätsime teisedki alkagooli ära.Polnd kaasas,noh.Jaani kiriku pastor hr.Jaan Tamsalu vestis mitte eri-pühalikku jõulujuttu.Ette ja taha pakkus keskaegset jõulumuusikat Rondello nimeline vanamuusikakollektiivike ehitud kuuse all suures saalis.Mis üllatavalt täis publikut,kuigi gripitaud lehvitamas tiibu.Mussi oli imekaunist,nii Itaaliast, Hispaaniast kui Kreekast.Kaunid lätlannalikult kuunäolised piigad helisevate häälte ja keskaja retropillidega.Kokku justkui Viljandi folk ja Andres Mustonen eht- kuuevarbalikus kastmes.Kuna laulude sõnad vägise latgale murraku sarnaselt saali heilusid. Kreemitäidisega, shokolaadiga ülevalatud kringel oli tõeline maiuspala ja koorekohvi ning rõngelpiparkooke jagus minusarnaselegi vanale kilpkonnale kes lauale ligines aegluubis.Tuttavaid palju, paha vaid - mo Liiza ei pääsenud senna.Tal tarvis lapsukesi kodo oodata ja maja kütta...
Eilne scandal me konnatiigis tõi välja kuidas hiljuti jõuministrina töötanud Pihl oli teinud vallatuse - viinud piirivalve helikoperdajaga lustisõidule ühe väikese ministrikese Helir-Valdori koos tolle kahe ja Jüri ühe pojukesega.
Noored lennundushuvilised ise tahtsid,kõlas Püha Jüri napp kommentaar.Lõunamaa kultuuriruumis viivad isad oma suuremaks kasvanud pojad esmakohtumisele lõbunaistega ja tasuvad nende eest bordelliarvegi.Nii ongi loota,et elu edenedes ja pojude tahtmiste suurenedes,aina uusi vägitükke teete? Kunstiakadeemia rektori Keskküla katse tõestas,et riigile kuuluv krediitkaartki passib hästi bordelli pil(l)udest läbitõmbamiseks.Kas teete ära,K-kohukeste liitlased?
Riigilt kogujad tegid ära selle,mida keegi poleks osanud arvatagi. Tõstsid nii endi kui paljude isandameeste palgad kõrgustesse,mis riigilt täiendavad 50 miljonit nõuavad.Õilsaks eesmärgiks olnud "tagada eliidi omavaheline võrdsus"nagu Postimees tabavalt märkis.Tallo Ivari sõnutsi oli see "Staatuspalga eelnõu".Olgu kuis on,aga üks paljudest liitlaskohustuse tõttu seal kaugel afgaanimaal hukkunuist on eilsest saarlane Jalakas,19-aastane noorsõdur.Kes inimväärse palga nimel läks püssiga turismimatkale nagu võõras sõdurisaapas jalg astunud korduvalt meite kodukamara pinnale.Mina pole seda meelt,et väikese Eesti napp inimjõud peab mu kodumaa vabaduse nimel hukkuma võõral maal,nagu tublid militaarsed pealikud väidavad.Pole keegi meist õnnelikum seeläbi,et nooruki elutee katkes maamiini tõttu.Seda miiniotsija ei leidnud,kuna inglased olid äsja dislotseerinud eesti üksuse Helmandi provintsis kus soomukisse varjunult sõda pidama õpetatud poisid olid sunnitud miinikaitse terasplaatide tagant väljuma ja külavahel tulepesi rajama.
Stopp poliitikale.Pealtnägijas üllatas Kärmas Mihkel,kes saatelõigu alul kilkas:Sõõrumaa tuli kapist välja(?)Tohoh,ka Sina,Brutus jõudsin mõelda kui telegeenius lisas:tuli kapist välja oma kunstikoguga.Ja tegi galerii maalidest,graafikast ja mööblist ning tarbekunstist (ka müügi eesmärgil).No ütle sa veel,et tavasaates ei tohikski reklaami teha.Selleks on reklaamiosakond ja -aeg.
Aga mis teha kui on neid kes seaduseraamidesse ei mahu.Minu remark pigem seda tähendaski,et mu vähemreklaamimaigulised lehelood teinekordki infopakkumise lahtrist mõtteis mujale sokutatud.Just nüüd,uue omaniku Maalehes,ei mujal.
Aga see selleks.Küll kosume,majandus ja mina.
Parimat! teie
Neemo E.Poldre

No comments:

Post a Comment