Sunday, December 13, 2009

EestiPoiss

Õhtust,tere lumevaipset detsembriõhtukest!Tuli teist just niipalju, et Ilmajaam saaks öelda:lund nädalavahetusel lubasime -tehtud!
Täna räägime kunstist:söömise kunstist.Mida promob hollandlanna Marije Vogelzang.Kes üritab teha söömise protsessist kunstiteose igal võimalikul moel.Ka söödavate söögivahenditega.Ning isegi trummilöökidega iga ampsu puhul.Ja väidab,et ärasöödud toit on siis valmis kui on inimese kehas - siis alles hakkab kunstiks muutuma. Kas ei tule tuttav ette? Kunstiinimene Jaan "Purkisittuja" Toomik on sama teemat viljelenud juba aastaid tagasi.Kui oma nö "teosed" klaaspurkidesse kaanetas ja näitustel eksponeeris(?)Miks tõmban ka mõttes paralleeli roppirjanik Peeter Sauteriga,kes ometi nii ropp polegi...
Teinegi toiduteema--paralleelikesena äärmiselt sündsa ja siivsa noorsandi Karl Patriku teemal.Astub eile tuppa,näeb vaagnakesel kuhja piparkooke ja küsib:mis need on? Võta, palun,piparkooki pakun. "Muide rootslased ütlevad,pepparkakka" sõnan pojukesele.Kes vaatab mulle huviga otsa,sõnades:"Jah,aga mina ütlen seda v a i k s e l t "(?)Seepeale mina jahmun täiega.Sest kust võtab noor mees juba kolmeaastaselt sellise terase vaimukuse? Vaatasin meie üliintelligentset väikemeest lausa hämminguga segatud aukartusega...
Põikaks nosimiseteema mant hoopiski poliitikalaineile.Sest suured söömapühad elik jõulud kohe päral-saab söödud et vähe pole.Isegi vampiiritoit meid ühendab sugulasrahvaga.Ülelahepoisid pistavad kuumal suvelgi kesk Tampere turuplatsi põske mustamakkaraa,mis siinpoolsel kaldal jõuluaegu pop on ja uhkelt verivorsti nime kannab.
Aga nüüd suure liitlasriigi lähetatud vastse esindaja loo juurde. USA satis meile uueks suursaadikuks Michael C.Polti,mille puhul on selle "vilunud rebase saabumisest"kirjutanud üks minu lemmikuid Luigepoju Ekspressenis: Andrei Hvostov.Vaimukas ja erudeerit poiss Ida-Virust.Kellele veel kui mitte talle,vene poisile, on lubatud eht andreihvostovliku seisukoha väljendamine:
"Kosovoga juhtus viimase paari inimpõlve kestel nagu Viruga - seal valitseb "võõras keel ja võõras meel". Huvitav tähelepanek teinegi-Polti saatis kodust teele Hillary Clinton,kes talle teatas:Skype on leiutatud Eestis,Tallinn on väga ilus linn ja Eesti on Ameerika liitlane.Andrei suudab oma silmaringi ja teadmistega ikka üllatada,tema lugusid haaran alati esimesena kui lehe lahti löön.Kusjuures viimasel Ajakirjanike Liidu kongressil, kus olime delegaadid, rääkisime puhtas eesti keeles.
Mida ei saanud kahjuks öelda oma muulastest kolleegide kohta Ajakirjandusmajas,nagu olen korduvalt toonitanud.
Seni viimasel prof.Anna Vershiku loengul oli jutuks,et noored sakslased on hakanud oma muulaskaasmaalastega isegi türgi keelt rääkima.Loomulikult,sest intelligentne noor inimene ei ole vaimustuses keelebarjäärist.Ka mulle läks korda ukraina keel kui okupandi rollis seal olin.Et teaks mida klubiõhtul eemal seisev poistekamp minust kui vene solbakust räägib või oskaks vastata kui kena ukrainlanna minuga tantsu ajal paar sõnakest vahetada tahab... Nii ütlesin pärast loengut oma lektoriproualegi,et mõistan hästi noorte inimeste mõttemaailma seal hansude ja gretede maalgi.
Ent nyyd pistaks siia suure punkti.
Suss aknalauale ja luugid kinni!
Parimat!
teie Neemo E. Poldre

No comments:

Post a Comment