Wednesday, May 18, 2011

EestiPoiss


Bold(re)and Beautiful
maakeeli Vaprad ja Ilusad pakub instseneeringueeskuju omamaisele seebikale Kodu keset linna.Isegi leitmotiivid laenatud "vanema venna" filmikesest.Selgus mulle tänu välkvalgele hetkele,mis mind tabas kui täna nägin moeshow ettevalmistusi Heleni sipupükstefirmast võrsunud glamuurkleitide tootja juures.Rasmus üritab võrgutada plikat,kellest üritab kirjutada elulooraamatut Heleni kasutütar.Heleni pojuke Henri vormistas akti piltnikuneiu Lenkale,kes nüüd ootab last ja Henri pruudiraasuke sai Johanna kaudu teada,mis ta seljataga juhtunud.Kodakondsete suures eeskujus käib sama sebimine: Vaprad seksivad kah filmis läbi kõigi Ilusatega,kui olete vaadanud ja hoomanud...
Minu küsimus suurele ringile:kui kaugele sellise laenamisega võib minna?Ja teine:kas keegi veel peale minu nokkis selle tera?
EALi XXIV kongress jäi eile seljataha
kus nokkisin oma tera minagi.
Kui kukkusime Ajakirjanike Liidu kongressist osavõtjatega arutlema- kaua peame veel olema ametühingu TALO liikmeks? See segab saamast oravarahva käest 700 tuhande krooni suurust aastatoetust,mis ette nähtud vaid loomeliitudele,kes me täna justkui ei ole.Jama küll,sest loomeliitude pleenumi aegu noil pöördelistel aegadel,kui me väike riigilaevuke suure liidu emalaevast lahti rebis,oli ajakirjanike osalemine oodatud ja määrava tähtsusega.Toona meie arvamusliidrite toel see ju teoks saigi,kui veel mäletate.
Minule nokkajäänud terake oli eile ju seegi,kui keegi sõnavõtja jutu sekka poetas: Eesti Ajakirjanike Liidu vastuvõtmisel rahvusvahelisse ajakirjanikeühendusse oli nõudeks olnud osalemine ametiühingus.Vot nii! Aga eile on olukord,kus kähmluse võim vers vaim võitiski esimene. Selgitan.Meediaväljannate omanikud ei salli,et nende toimetuste ajakirjanikud astuks ajakirjanike liitu.Eilne kongress Eesti Raadio 3. stuudios seda näitaski,et varsti ongi me liikmeskonna keskmine vanus kusagil kuuekümne ringis.Ja me ei saavutanud ka eile ammuräägitule konsensust,otsust TALOst väljaastumiseks.See kuum kartul veeretati uhivastse juhatuse näpuvahele.Ja selle (ning me kõigi) juht valiti esmakordselt kongressi häältega.Täitsin oma õe soovi ning valisin me mõlemi mandaadi alusel etteotsa Peeter Ernitsa.Ja nüüd nii ongi!
Hommikune horoskoop teatas kaaludele: vältige agressiivset suhtumist neisse,kes sinuga eriarvamusel!Ja nii ei haaranudki ma vaba mikrofoni ega öelnud,et aastal 1984 astusin ma loomeliitu, mitte ametiühisusse.Mulle andsid soovituse kaks peatoimetajat ning pidin esitama oma portfoolio ehk mapi avaldatud kirjutistest...
Väitlusel "Kas ajakirjandus on kallutatud või mitte" osales meie meediarinde raskekahurvägi:Halliki Harro,Kaarel Tarand, Juhan Kivirähk,Rein Müllerson,Linnar Priimägi ja Tiit Hennoste,kelle juttu dirigeeris-modereeris meie Peeter Ernits.Mind see igatahes vaimustas.Kuigi mõni väitis et polnud justkui midagi erilist. Aga vaba, tsenseerimata sõna kuulata ja nautida on punareziimist tulnule eriline maasikas.Ma ei väida,et teised pole sealt pärit,kuid siiski:minu vigasaanud ajus toimub midagi kummalist,et nii kergesti vaimustun.Kuigi minu puue,100 protsenti töövõimekaotust pole eesti meditsiini silmas "sügav",sest mida sa sügad ainult ühe käega(?)vaid hoopis raske. Üliraske ongi vist selline juhus kui sured kohe päris ära?
Vat siinkohal minu kui paadikapteni küsimus:kui kajalood näitab merepõhja sügavuse kätte,siis see ongi just sada protsenti.Mis veel sügavamal,on auk/pommilehter või kuristik veepõhjas/.Seega on sada protsenti mu arust piisavalt sügav,kui aru saite.
Nojah,aga lõpliku tõe väljapaiskamist kongressil siiski ei toimunud -me kõik ju teame,et on õukonnameedia ja keskpartei erameedia etc.jms.Vast tulnukski öelda,et hunt on hunt, mitte metsakutsa või susi?
Kui silmasin bussiputkadel reklaame: Kõik on super! pidasin seda oravarahva võidukilkeks pärast neile edukaid valimisi.Aga võta nipust! Selgus,see hoopiski uhivastse kõnekaarti reklaam on.
Kadaka selveri ukse all selgus eile seegi,et empaatia ja hoolivus mitte iga inimese põhivarustusse ei kuulu.Keegi vanem tüsedam vene proua maandus täiskaalus pikuti kõnniteele poeukse ette pärast komistamist äärekivi taha.Arvata neljakümnenene vene kutt tuli kõrvalt ja astus kiirel sammul üle tädikese pea(?)kohe edasi.Justkui polekski elav inimene tema ees pikali.Puuront oleks vast enam tähelepanu pälvinud. Minust kaaluka keha ülesupitamisel niiehknii mingit abi polnud,jälgisin eemalt.Kuigi mind ennastki talvel kohe pärast libedal saba mahapanekut oma karkudele tõsteti.
Väljaandele S--leht ütleks:No sina ikka oskad! Avaldab pildikesi hiljutistest katastroofidest,määvärinaist Haitil,Uus-Meremaal ja Jaapanis.Ning päikesetormi läbi maailma hukku kajastamise kõrvale pakub Päikeselaenu kolmeks kuuks-puhkuse tarbeks, ju ikka selleks,et saaksid siit vanajumala seljatagant sõita neisse maailma kuumimatesse paikadesse. No milleks,õhtulehtlikud rahvavaenlased?
Kas eurokomissar Siim Kallas on meie elust nii võõrdunud,et ei märka lihtsat tõsiasja. Mede vaevatud-piinatud rahvale ei tohiks enam ühtki maksu kukile laduda?Kui igatsustasuga hoobelda võiv mees kinnitas TTÜs peetud loengule,et teedemaks peab tulema!Kas keegi ei võiks talle olukorda selgitada-vastavalt Eesti seadustele on teedemaks kütuseaktsiisi näol juba ammu olemas.Aga kuna kusagil struktuurides on jõud,kes pidevalt viioldavad ja galojannivad,kaob üle poole sellest musta auku-kõrgepalgaliste aferistide portmoneedesse vist.Ning meie teedesse laekub pelgalt 45 protsenti väljalüpsist.Kui tulekski uus maks-kes sellest rikastuks kui poole ära vinnaks?
Küsige seda vana vuntsi käest,palub
teie paadikapten ja automees
Neemo E.Poldre

No comments:

Post a Comment