Saturday, June 19, 2010

EestiPoiss

Jaanipäevatervitusena justkui laekus kauge Hiinamaa Beritilt foto, peal tema "lapsendatud" väike hiina plikatirts ja tädi Sandra ühisel vallatul Expo pildil Geetings from Shanghai ! Meeldiv üllatus suise pööripäeva eel lisaks eilsele kaunile Pressibussi-päevale, mil kulgesime Hansabussi hõbedase mürakaga läbi südasuise, jaaniku-eelse Ida-Virumaa.Companion,s on wheels oli parooliks bussi küljel,mida juhtis sohver Solovei. Ja hästi juhtis,probleeme polnud. Ka kitsukestel pööretel Avinurmest alates ning imekauni Rannapungerja turismimajutuste radadel. Kuni Mäetaguse vallamaja ja spa uudistamise ning läbi Võru uue kontserdimaja, Saka Cliff hotelli manu jõudmisel. Ja resümeena tasub nimetada,et EALi ema Ebba oli reisi koos Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutuse rahvaga ulmeliselt kaunisti ja täpselt paika sättinud, kõigi nüansside, vastuvõttude-kohvilaudade ja restoranilõunaga Mäetagusel, milles osales ka meid väisanud Laine Jänes.
Keda restost väljumisel tahtsin üllata pisukese conversationiga teemal:Teid siin meiega nähes tundus mulle, et hakkan vist vanaks jääma-nii säravalt kaunist daami nagu Teie ma Raadiomaja juures bussile kogunedes küll ei märganud! Aga pasliku hetke puudumisel jäi mu perfomance siiski tegemata. Luban ,et järgmisel korral ei loobu! Olen ju meie särtsakast ja nägusast kultuuriministrist alati vaimustuses olnud.Nagu tasub vaimustuda ka suvisest Pressibussi matkadest, mida korraldame ikka ja jälle.Vahel ma isegi.Ja kahju,et õeraas Annika,kel seekord oli plaan kaasa sõita,seda siiski teha ei saanud.Kuna pidi viibima Pärnus,kus tulemas Hansapäevad ja tema giidina üles astub.
Aga minul sündis matkal kava,vesteldes pinginaaber Eduard Tüüriga, kes oli mulle heaks seltsiks: sean õla alla ta jaanuaris toimuva 80.juubeli karikatuurinäituste promomisele. Näitused tulevad Tallinna suurtükitornis, Haapsalus, Pärnus, Kärdlas ja Viljandis. Mõne reaga ajalehtede rubriikidesse Kuhu minna siseneda ei tohiks
olla suur probleem. Eedu saadab mulle oma eluloo ja pilapildi-tegemise lühiajaloo. Milles lühisõnumite tegemisega saan hakkama kui mees muiste.
Aga Lääne-Virumaa maavanem,vana hea tuttav ja Fordi maailmas hea kolleegki Einar Vallbaum vallandas oma nõuniku, kellest tegin juttu eilses kolumnis kuna mees julges EPLi veergudel karmilt kritiseerida õigusnõunik Tederit, kelle otsus sulges vene turistile vaba tee Eestisse ning kustutas minu eilsete võõrustajate lootused, et panus turismi ja teenuste arendusse toob osagi nende investeeringuist tagasi.Noor ja sõnakas ning haritud ja murelik mees üritati heita ajaloo prügikasti,sest suurte poiste tegemiste kirumist ei või Molekuli mõttekaaslased mitte taluda.Suukorv pähe,kett lühemaks ja kauss kaugemale,kui sa nende reeglite kohaselt ei haugu. Mis eriti huvitav-kes Vallbaumi otsust kommenteerivad,ütlevad kui ühest suust: väga õiget juttu rääkis nõunik Urho Rättel,isegi Einar ise tunnistas-mõtteil oli jumet, aga ta poleks tohtinud seda oma ametikohalt öelda mitte, eraisikuna aga küll.Hämmastav ent oli õiguskantsleri enda jutt:mina ei käskinud nõunikku vabastada,kuigi helistasin maavanema büroosse...Nojah,kui helistad küsimaks mis päev täna või palju kell on,siis küll kedagi vist ei vallandata?
Usume kõik : Teder ei luiska.
Kuigi tema eelkäija Jõks asus toona samalaadse konflikti korral nooremohvitseri poolele, kes oma ülemuse otsuseid kritiseeris.Alar nimelt kinnitas,et põhiseaduse kohaselt olevat igamehel õigus oma arvamusele.
Millises armees see nii on,mina küll ei tea!
Olge siis mõnusad
ja nautige suve kuis jaksate.
sama siin
parimate tervitustega
Neemo E.Poldre

No comments:

Post a Comment