Monday, August 20, 2012

                                                      Eestlaste eriline hingelaad
olnud põhjuseks,miks hingevaakuva murdmatu liidu suured juhid Kremlist käskisid küll 1991.a. rünnata vabadustarmastavaid lätlasi ja leedukaid- neid vene sõjaväe kätega mõrvates, kuid meid jäeti rahule. Käidi vaid Pihkva väeosa tankidega Tallinna teletorni vallutuskatsel, kuid seegi luhtus.
    Tänasel taasiseseisvumispäeval loen president Jeltsini nõuniku Burbulise meenutustest, et eestlasi päästis eriline hingelaad. Mõte rändas tagasi seitsmesaja-aastasesse orjaaega ning teoorjuse päevadesse, mil oli teomehi,  kes ei saanudki mõisatallis opmanihärra käsul  soolavitsu maitsta, sest olid paganama nupukad. Mina usun,et see valus, mällusööbinud kogemus oli meile abiks ka vene sõjardite püssitikkude eest pääsemisel.
Ju tuli ka tsaar Borissile meelde,et väike Eesti toitis veneajal ära Leningradi ja Moskva ning eestlasi tappes tuleb  hiljem hakata kellelegi maksma toitjakaotuse pensioni. Hunt teab, mis Borka mõtles, aga õige otsuse ta tegi.Ja vaevalt teda kallutas positiivsele mõttele minu tervitustelegramm,mille saatsin impulsiivselt pärast autoraadiost presidendivalimise uudise kuulamist Tallinna Peapostkontorist talle aadressil Moskva, Kreml. Mäletan, et teenus maksis 60 kopikat ning slaavitar leti taga muigas varjamatult.Pärisin,kas arvate, et ei lähegi pärale. Miks mitte,lausus piiga suisa naerdes.Ju siis läkski mõne referendi lauale,kes tervituste koguarvust isakesele ette kandis.
Mulle Jeltsin suisa meeldis,sest astus avalikult välja Kremli punavanakeste, Gorba Miku ja kogu selle veriste kätega süsteemi vastu.Nahh need kommunistid,väljendas partei sõnakuulmatu kasvandik iga sõna ja teoga. See,et poiss napsitada armastas, on slaavi rahvaile iseloomulik.Kui kogu mõõtmatu riigi vodkalaod kuuluks kõik mulle ja sakummiga probleeme pole,trimpaks isegi. Sest ega
teie paadikapteni suu pole laevapragu,tunnistab
tunnistusega väikelaevajuht Neemo E Poldre

No comments:

Post a Comment