Sunday, April 29, 2012

EestiPoiss

Suvesoe aeg
mis sest,et elame aprilli viimaseid päevi, lendab kui linnutiivul-ole vaid mees ja napsa kinni.Eilsel pühapäeva hommikul tuli meil Mimmiga mõte sõita Kaberneeme,et väisata abikaasa sõbrantsi Sirje suvekodu,kuhu oli vaja vedada poole kogu ta suvestaffist ning söögid-joogid disainer Mardile,kes seal koduperemehe ametis ning merekalda pääl head elu maitseb.Aktiivsest tööelust tagasitõmbunud lustlik ja intelligentne mees kaifib tihti iseendaga aru pidades  käesolevat aega,mil  endine tuntud ja tunnustatud sisekujundaja saab oma päevakesi lustlikult merekalda pääl ja miljonivaadet nautides õhtusse saata. Olles /ilmselt kunagise/ kalurimajakese seest selliseks disaininud,et silmnähtavalt pole tema koolitamisele kulutatud raha mahavisatud asjade hulgas.Puhas sinine nauditavas koosluses kuldse ja kuldkollasega on kõikjal hea käega ning tugeva värvitajuga paika pandud. Luban,et kui lähitulevikus oskan moblafotosid internetti sikutada, saate näha ning veendute isegi... Muidugi juhul,kui perenaine Sirts loa annab.
Lahkudes Mardi veidi napsilustlikust seltskonnast võtsime rataste alla tee Vihulasse,kus Mimmi endine mateõps ning naabrinaine alati heade külaliste üle rõõmu tunneb.Tiiu abikaasa Toomas oli Eesti peal kukerpillitamas ning meil võimalus shaslõkihooaja avalöögiks.Mis Tomi kohaolekul oleks sujunudki suurema vaidluseta grillsöe väljanägemise ning etema tulemi saavutamise teemal.Et Rakvere lihatöötlejate grillimaterjal kirsimarinaadis oli parim hetkel teadaolevaist ning sütelt tulnuna lausa sulas suus koos vajalike lisandite, hea punaveini ning minu lemmiku, hundijalavee coctailiga.Tiiu tuntud headuses purkitekkinud hapukurgid pluss Kõrvitsa-nimeline salatki ei jätnud soovida etemat.
Täna, tagasiteel, pillasime Sirtsu Kaberneeme ja naasime keskpäeva järel Pargi uulitsale murega südames, sest koerapreili Sissy oli koduhoidjaks ning ei pääsenud õue ei suurt ega väikest vormistama.Hea pidamisega loomake oli hoolinud kodu puhtusest ning välja saanuna kükitas ja ähkis põõsas.Kui oli uksest jooksujalu õuele lipsanud.
Sumbunud koduõhustikust Pariisi väljapääsemistki peeti Tuglase päevil kirjanikukssaamise eelduseks. Kuna teie alandlikust teenrist paadikapten on Pariisi näinud kui tädil külas käis,ju on temalgi  eeldusi saada kirjanikuks,tuuman neid ridu toksides. Küll aga puuduvad Rootsimaa lasteaiaeksperimendi sõbrakesed osalistel, tänastel poisikestel, eeldused saada ükskord sõjameheks.Sest kujutage ette,et hilisteismelisele poisile,kes oli harjunud roosa kleidikese ja nutta tihkumisega surutakse järsku pihku Iisraeli automaat GALIL ja atakse käsklus Tuld vaenlase pihta.
Uskumatu,ehmute.Aga mida kostate Egiptuse parlamendi pihta,kes on just arutamas hüvastijätuseksi seadustamise eelnõu,mille kohaselt tohib mees astuda post mortem korraks sugulisse vahekorda oma surnud naisega. Halastusseks on valgetel inimestel juba aegade algusest  olemas ning milleks seda nö viimast võimlemist veel vaja kui kalu on meres küll,võib mõelda elunäinud meeskodanik.
Selliste mõtete peale kaine peaga ei tulda,öeldi mu varase nooruse hämaral koidikul.Küll aga tulin ma oma esimese loomingulise avardumise kursuse aegu mõttele,et võiks luua sellise kohvikteatri,mille lavastused sünnivad sealsamas,improvisatsioonide ajel . Olen selle juba blogerdades ammustel aegadel lahti kirjutanud,täna kirjeldaks äsja mailboxist leitut.On meiegi mail sündimas foorumteater,mis sai esmatõuke Brasiilias 1960.a.Näitleja Augusto Boal asendas näitlejamonoloogi dialoogiga publikuga. Sisu võeti ajalehest.See nn. ajalehe teater ongi tehnika süsteem,mille eesmärk on muuta uudised lavastuseks. Nüüd on tulemas teatrikoolitus Newspaper Theatre in Praxis ,sisuks teater ja selle seos 21.saj.meediaga. Kas peaksin tooma laiema avalikkuse ette iseoma idee,mil lavastus sünnib samuti teatrisaalis,kus lavastaja loeb ette näit Kroonika kõmuartikli ja hakkab saalisolijaile tsiteerima põnevamaid ja ärplevamaid internetikommentaare , küsides publiku seas istuvailt näitlejailt,miks just sellised mõtted pähe kargasid ja kas tal sugugi piinlik/ebamugav pole.
Seda enam täna, mil staarpõgenik AMG Londonist lubas anda Kroonika kohtusse,sest ajakiri  olevat tema mainet kahjustanud /loe ja imesta/.
Kommentaarid on justkui tellitult sarjast loe ja imesta/minesta.
Kujutan ette,milline kõmuline lavastus ainuüksi selle story põhjal saaks sündima.
Eluteatri näitelaval ikka üllatusteruumi leidub,resümeerib
paljunäinud paadikapten Neemo E Poldre

No comments:

Post a Comment