Saturday, February 7, 2009

Eesti Poiss

Omukust!Lehesaba, joonealuse autor jälle ajutreeningu-ürituse kallal. Leidsin just vanemat Ekspressenit lapates Veiko Märka pilajutu kingade keelustamisest EW valitsuse pressikonverentsidel.Millest just hiljuti kirjutasingi.Et France Presse ja Kremli uudistekütid asja tõe pähe edasi serveerisid.No vana tõde,et mida absurdsem vale,seda usutavam !Kallid kolleegid nii siin kui seal.Keeleoskus pole kunagi patt.Saage ometi aru sest pulajutust! "Kui ruumis on madalam temperatuur,võib kohapealt laenata villaseid sokke"(?)Ent paljajalu olevat parem tajuda poliitikute aurasid,neid mõista.Ja et eestlase kinganumber olevat suurem ja käsi täpsem kui Iraagi kolleegil (!)Lisan arukamat lugejat valvsakstegeva repliigi:internetiportaali Minge kõik perse peatoimetaja Artur Ridalemb leidis,et keeldu peab ignoreerima,minnes pressikale neljakäpukil,iga jäseme otsas viskerelv-king. Ainult Paldiski mnt.raviasutuse klient saaks seda tõepähe võtta, leian. Aga olgu,olgu.Ullikeste üle pole ilus naerda.Nagu ka nende üle,kes pärast kapivõtmete kaotamist suviti linnatänavail paradeerivad. Noh, et selles mudaliigas mängivad poisid või nii.
Tagasi aktuellt asjade ligi.Meenutades sovjetiaegseid maneere punaülikuid reakommunistidest kõrgemale tõsta neile EST tähtedega autonumbreid ja laku-panni-tõendeid välja andes jätkus tava häbiväärsel kombel ka uues, sovjetituhast fööniksina tõusnud vabariigis,kui miilitsapoisid Toots,Sõõru ja Klandorf palgati Toompea poiste turvade ametisse.Nõmme Miilitsakooli pagas ligi,tuli ühe esmase abinõuna meelde operatiivnumber ja -kaart isanda autole,sest omal ajal ju privileege kadestatud.Sõrm suus sau näpus tee veeres passitud.Sündiski AAA number ning alarmsõiduki-vilkur pluss see sama kaartike,mis vabastas kohustusest püsida roolis vastikult kainena ning võimaldas gaasijalale suurema kinganumbri.Lennu-taadule mõeldi isegi välja autonumbrita sõidu õigus:Nähke ja tundke mind!Riigivapiga plaadike numbri asemel oli hea küll.
Siinkohal meenutan "sitastel seitsmekümnendatel" Rootsist küllatulnud tädipoeg Heldori repliiki.Kui meie autost möödus oma sajase lennuga Hendriksoni küürule tõustes tume Volga 01-20 EST,mille tagaistmel kardina ja kaabuserva varjus kössitas kõhetu mehike-teadsin pikematagi,et sm.Käbinit veeti oma Kaare residentsist valgesse majja.Tal oli kombeks istuda tagaistme paremas nurgas ning sohvril nimega Mänd tava minna kusiganes paigast punkti P nii kähku kui tänav lubas.Ja siis ütleski tädipoeg resümeerivalt,pärast mult küsimist,kes nii hullupööra lendab:"Rootsi kuningal pole küll kiirem kui tema rahval".Trammitee kahe sõiduraja vahel oli piisavalt konarlik,et möödatuisanud auto vibamine lausa ohtlik.Kust võiski Ivan Gustavovich teada,mis toimub Rootsis.Kui tema tublid KGB seltsimehed mindki ei lubanud 18 aastat pärast punaarmeed sinna sõita. Kui alul öeldi,et ma teadvat NLiidu sõjasaladusi,siis pärast ei vaevutud midagi väitma.Siiski, Poola Solidarnoscti aktsioonide-aegse ei öeldi:"Teie tahate tädide juurde puhkama sõita,aga meil võib teid vaja minna-olete ju kutsealune!"Pärast Tšehhi invasiooni nii mõnitada-justkui oleksin mõrvari nägu? Seda viimast ei saanud ma ka ametnikult küsimata jätta.Pärast küll mõtlesin,et vales kohas nokka klõbistasin-nüüd ei sõida ma kunagi kuhugi. Ent siis tuli Gorba Mihkel ja lasi ohjad lõdvale-1988 septembris juba olingi Södertäljes ja Järnas.Veetsin kuningliku kuu.Loobusin nikotiiniorjusest ning keskendusin õllele-mida oli Järna külapoes 49 marki(!?)Kodus sain Sakut siis,kui mu õlletehase kütjast klubikaaslane oli omadele "resti" välja lunastanud ja koju helistas reedeti:Tule õllele!Kui olin seda rääkinud tädipoja kaasale,oli iga päev mu öökapil uus sort kuni Austraalia Kangaroo-õlleni. Suitsust saingi priiks seetõttu,et olin otsustanud:oma napi raha, vahetusvaluuta nelja- viie sajalise eest ma kopsurohtu küll ei osta.Endal naine ja kolm last raudse eesriide taga kingitusi ootamas...
Aga õlled,mis Margaretha kingiks tõi,olid oma hinda väärt.Proosit!Terw.
E.P.

No comments:

Post a Comment