Thursday, April 21, 2011

EestiPoiss

Ajakirjanike Liidus
oli eile taaskord ülihuvitav keelesektsiooni koosolek.Meie külaliseks Reet Vääri, keelekaitsjate armeejuht, rindejoone kindral.Eesti Keele Kaitse Ühingu (ekky)esimees ja TÜ õppejõud.
Kuulsime palju huvitavat/aktuaalset nii küpsuseksamikirjandite hindamisest kui uutest suundumustest keelekorralduses.Ettekanne kestis akadeemilise tunni,umbes sama pikaks kujunes ka järelkeskustelu.Mis võinuks jätkuda hilise õhtutunnini kui kõneleja poleks end minekule asutanud.
Murekohtadest.Üldsus on saanud signaali,et kõik on lubatud.Pole ka ime,sest referent-toimetajaile tunamullu sügisel Tallinna Ülikoolis hoolega õpetatud Tiiu Erelti ortograafia põhimõtted ära muudetud - eksamit uuesti tehes peaksin taas tudeerima, milline on alustava suurtähe uus reeglistik.Kus väiketäht prevaleerib. No milleks teha keeleareng nii kiireks, et juba enne stuudiumi lõppu ümberõpet vajame?
M.Mutt peab mureks toorlaene,võõrkeelendeid ning üldist keelelohakust.Talle sekundeerib Jaan Tätte,kes pakkus välja Okayvaba päeva(?)
Üldjuhiseks ongi võetud kaks suunda:normeeritud ja soovituslik .Teise puhul jäetakse keelekasutajaile otsustusvabadus.Põhisuunised lähtuvad Emakeele Seltsi keeletoimkonnalt.Hindamistel on aluseks ÕS.Kusjuures õpetaja ei pea õpetama kõiki rööpvorme.Ja kuigi kirjakeel põhineb traditsioonidel, on ometi lubatud paralleelvormid: Berliin-Berlin,Pariis-Paris,Madriid-Madrid jpm.
Lõppsõnaks kuulsime,et augustis peetav teaduskonverents "20 aastat iseseisvust" hõlmab ka eesti keele kasutust ja probleeme.Viimastest rääkides kuuldusid meie auditooriumist nurinad inglise keele pealetungi pihta.Eraldi oli kõnealuseks keelekasutus firmanimedes,kuna nimede äriregistrisse kandmisel puudub eesti keele alane konsultatsioon või ekspert.Kõikelubatavus ruulib,sest pole ei normijat ega soovitajat.Tunnike üle tava-aja libisenud keelekoosolek jättis mu veidi hiljaks infopäevale puudega inimeste kojas.Kuna esimene poolaeg oli pühendet tööhõivele, teine aga muudele invamuredele,oligi see mulle huvitavam.Kuulsin näiteks,et Tõnismäel tegutseb massaazikool.Kus mulle sobivate hindadega, õpilaste teenust osta saab.Ka taastusravivihjeid oli üpris kasulikke.Ning tasutud invatranspordi tellimise võimalusest räägiti,mida ma vajaks sügissemestril.Kui talve pealetung lonkamist raskendab.Ja mille magnetkaarti pean enne suurt suve taotlema.Pole just palju need kuus taksosõitu,kuid abiks seegi.Juhul,kui bussireisile saamine raskendatud.
Põneva väikese parketimaasturi avastasin juhuslikult ühest Sõle t parklast. Nägus ferraripunane,punase nahkrooli ja imehästi sobivate valuvelgedega Mitsubishi Pajero Pinin oli minuarust siinmail üliharv külaline,kuigi Eesti registris.Üsna intelligentse kujustuse ja detailidisainiga,kui võrrelda teiste sarnaste kaheukseliste Suzuki Vitara või Toyota RAV4-ga.Või sarnase,väikese MB Gelandewageni või Landrover Defenderiga.Kui kunagi peaks tekkima autovahetamisvõimalus,siis taoline pisiputukas,automaatkastiga, oleks päris terane piniseja meie muutuvais teeoludes. Mis pärast LuftWaffe pommitajate lahkumist Eestimaa taevast on üpris kurvas seisus läbi aasta, ja 24/7 nagu tavaks väljenduda.
Remark. Termin pargimaastur on pärit saitilt www.fontanka.ru ning kuulub vene autosõnameistrite uuema aja kullafondi.
Kui olete kah midagi leiutanud sõnausevallas,
paluks teavitada.Endiselt teie paadikapten
Neemo E.Poldre,elukunstnik
Lõppsõna asemel.Majandusprognooside koostamine meie oludes võiks olla mulle kui väljakutse või leivakannikas.Just lugesin,et minu ennustus kipub paika pidama-elekter võibki kallineda 50 protsenti,kui hinnale juurdekeevitamiseks läheb.Parem uudis on see,et hõbeda untsi hind USA turul võib tõusta 500 USD piirile.Mis kergitab taset kogu maailmas.Sügisest on too hind juba tõusnud 150 protsenti.Miks see hea on?Sest just pakuti pangast mulle hõbedast euroraha,mis üle kullatud ning maksab 50 euri, olles seda väärt juba täna (koos sertifikaadiga). Selline ost tõotab lausa mittetöist tulu,spekulatiivset rikastumist.

No comments:

Post a Comment