Wednesday, July 28, 2010

EestiPoiss

meretaguselt maalt seiklemast tagasi.Eile hommikul Hiiumaal Kerema vana maja ust paotades tundsin hommikukargest õhust ,et hästi kõlaks lauluke
"Suve nukker lõpp on käes".Parim magamise-koht maailmas on vana palktare,väga tervislik õhk nii suvel kui teistelgi aastaaegadel kui elektriradikad hubasust toetavad.Jah,meretagusel maal poeb hinge õndsalik tunne.Kuigi punased saatsid just sinna asumisele mu hea tuttava-vanahärra Elmari .Kes Haapsalu poisina viidi Siberisse sunnitöölaagrisse kuid kodulinna pärast karistust enam naasta ei tohtinud.Kohalik KGB pealik sõimas ilmsüüta Elmaril sadamakail näo täis.Kuidas üks rahvavaenlane söandas tulla piiritsooni,mille lähedalegi ta jalg tõusta ei tohiks! Kui minu nõder sulg võimaldaks, sünniks loost üks tore näidend mida etendada mõnel sama ilusal suvel kui seekordne. Kahjuks ei tahtnud taevane Isa,et ma satuks sel nädalalõpul Tahkuna tuletorni 135.aastapäevale pühendet teatriõhtule lavastusega Tuulesaared, mistarvis mul olid juba rekvisiidid ligi:triibuline meremehesärk, kaptenimüts ja kõvera varre otsas istuva kahaga piipki.Aga saareriigis oli niigid tore-supersoe, äikeseohtu õhkuv kuum tuul mis pahises otsekui föönist vastu mu väikest,räpast koonu.Ja kurblih oli vähe seegi,et Kärdlas internetti pugedes ja postkasti uurides purunes mu unistus saada Hiidlaste Koostöökogu assistent-nõunikuks. Tõttöelda polnud ju mõtetki suurt lootust hellitada,et nõunik saab töötada distantsilt, Tallinnast ja arvutiga. Pr.Reet K. vastaski: offices tuleb istuda kaheksast viieni, käia komandeeringuis Eestis ja väljamaalgi.Sealt ka soov,et kandidaat omaks juhiluba,mis mul täitsa olemas koos arvutioskuse ja muuga, mida vajati.Kõrgharidus oli soovituslik,mis mul veel pooleli, lausa soovimisjärgus pesitseb. Nii et kui jätta kõrvale vigastet terviseseisund -igati paslik poiss koostöökogu assisteerima ja nõustama. Ja targem olen vast kah kui pealinna juhtkonna nõuniktibid, paarikümneaastased plixid. Kes Savisaare massage-salongis oskavad nõustada:vähe allapoole.Uhh,kui hea.Nüüd ülaltpoolt ja vasakule:jälle jubehea!
Tegelt tundma peaks heameelt tibide üle,kellele tööhõive tagatakse: Batrakova Moonika praeb hästi põrsast ja sööb Hundisilmal ära kõik magusad koogid,kiidab pereisa. Siska hoidis hästi vihmavarju ning saigi kultuurimajja direktoriks,jättes vabaks koha järgmisele üritajale: Sonjale,kes pidada tahtma lausa vanaonuga paari heita nagu Sopaleht väitis.
Vanaperemees on nagu Hefneri Uugu,kel kodus toatäis Playboy näkke ja mees ise kui Viagra testijänes.Sehkendab tutiparaadi seas uue Duracell patarei toel nagu jänkudel kombex.
Mehepojad,võite vaid kadestada!
Oleks mul linnaisade mured,hüüatan minagi. Täna teatati,et võimupartei poolt kuritegelikuks tunnistet ostlemismaksu kogutud juunis juba 19 miljuuni.Partei häälekandja Postimees vannub vaikselt Maxima poeketti,kes tahab poole müügimaksust toidutoojate kraesse väänata.Õiguskantsler Teder jälle käsib kõik korralikult ära maksta ning kohtussemineku jaoks dokumenteerida.Nii et nalja peab saama!
Tulnukas,kes meid imekähku Euroopa viie rikkaima riigi manu lubas sikutada,peab täna küll pettuma. EW keskmine palk on Euroopa viie tagumise seast eelviimane oma 279 Euriga kuus.Sama ,mida mina just hingesopis lootsingi.Et poistel valed kaunid nagu kommudel ikka, kuid euro tulek sikutab kõik varjatu päevavalguse kätte.Ja imestama paneb mind Eesti tänaste eurovastaste hoiak ja hulk.Tervelt pooled eestimaalased (vrdl.hispaaniamaalased ,itaaliamaalased jms sõnavärdjad) olevat uue rahaühiku vastalised.Kus te siis olite kui gallupid riigialamate liitumissoove kajastasid? Või maeti kõik bürokraatiapahna alla,et eliitkodanike äriprojekt kummuli ei kukuks?
Pärast kaklust rusikatega ei vehita,ütleks seltsimehed.Aga suur lepitusaction tulekul.Hiinamaalt on tellitud igale perele oma elektronkalkulaator,mis postiga otse koju laekub. see on suur pluss: abi inimestele hinnaga 4,79 miljonit. Kuna 41,5 miljardit vedeleb Eesti Pangas me ülearust ühiskassa-raha.
Teinegi plussmärgiga sõnum.Liiklushuligaanidest kiirendajad ning alkonautjuhid hakkavad lähiajal maksma norm.kodanikest hullemaid liikluskindlustustariife,ütleb tänane uudis. Tihti olen mõelnud kui politseiuudistes ullikeste lõhutud lukslimusiine vaatan,et kohe tuleb taas lkf-i teade: seoses avariiderohkusega tõstame kõigil teil kindlustusmakseid(?)
Seebimullina lapse käes purunes unelm,et uues Viru Vanglas on euroopalikud tingimused. Kui seniajani liikus asukatelt kaebusi kehvakese interneti,sageli suletud jõusaali ja eelmise päeva ajalehe pihta.Ja vannuti sedagi,et EW teenelised kurjategijad tahaks pudru juurde mõnusat-magusat maasikamoosi aga kurjad ja pahad kinnimajaisandad serveerivat hoopiski vaarikamoosi,mida pole tahetud-tellitudki. Siis nüüd uus mure-kuumalaine kippus jätma ühiskonna paremat osa ilma hapnikust.Treenitud kehade ja pöetud peadega tublid poisid visklesid kuumades kongides kui kalad kuival ning purustasid armsa hallitrellihotelli aknaklaasid. Aga minema ei jalutanud.Sest vabaduses osta omad moosid ise,pleki kinni jõusaalid, interneti-Wifid ja ajalehedki.Pederasmus kuuldavasti kah vohab kinnimajas ning kui armsam keeldub jalga laskmast,ei sobi sinulgi kaabet teha, va pede. Ja muide,poliitikasse sukeldunud ekspolitseinik ja kirjanik Andres Anvelt tahaks pista politseivalve supelrandadesse, et mendid korraldaks rannaliste seas puhumisreide jm vallatusi samas liinis. Politseiriik tulekul,arvavad kommijad.Ja mina leian,et asja loomulik käik.Kuna oleme nooralkonaute jooma meelitanud igatmasti leebete alkodrinkidega,mida iga tootja serveerib ning iga putka pakub.Mida õpid lakkuma noores eas,püsib eluaeg sul peas, väidab elutark pohmaõpik kui selline kunagi trükivalgust näeb.Juku joob rummikoksi või sinist Smirnoffi oma väikepudelist,mis kui lutipudel noorjotale. Vanem tegija võtab juba mudeli "Õhtu kahele" -1,7 liitrise ampulli valget .Riik,nähes oma riigitruude kodanike ja hallivatimeeste, -passimeeste alkolembust, hõõrub vaimustusest käsi ning sügab otsa käibemaksule,unustamata ostlemismaksu ja alkoaktsiisi...Ja raha tuleb kulinal,ning riigikassa kosub rõõmurõkatustes.Alko on niisiis meie õnn ja õnnetus.Heameel sellegi üle,et joomaste trahvid otsapidi miljonites. Nii tulebki iga rannakioski kõrvale sättida inkassaatoriputka võmmiga.
Lehtma sadamas seal saareriigis vestlesin puksiirikapteniga kui olin Liizat jooksutamas piki mereranda.Njuufaundlast ega huskyt mul ju pole,las naisuke lippab. Ja kaptenilt uudistasin,kus ma näeksin kalaröövleid.Kormorane.Kes näljaste tulnukatena siia mereranda pesa teinud ning iga isend oma poolsada kilo värsket kala oma punust läbi käiab.Mine vaata luite tagant vasakule,teise kivirea poole-seal üks parv istubki.Eile ujus mu puksiiri järel üks,kes sukeldus merre ja tuli välja pirakas lest nokas.Sukeldumissügavus 35 m, kõik kalad saavad nad ju kätte...Suursadama vastaslaiul terve koloonia. Kõik puutüved valgeks lubjatud,maas ei kasva rohigi,nii mürgine väljaheide.
Vähemmürgine pole ka mede naabrimees:Putin kavatseb nüüd tellida prantslastelt veel ühe Mistral tüüpi lahinglaeva lisaks kahele litsentsiga ehitatavale ja ühele varemostetule.Keda kavatsete rünnata,seltsimehed? parafraseeriks ma Väikemehe küsimust meile: kelle eest kavatsete end kaitsta, eestlased? Kui tegelesime NATO ühisõppustega...
Loodan,et sellega tekitas naerupahvaku Euroopas ning imestuse meil.
Mind suutis imestama panna Stella,kes saare pääl suhtles täitsa vabalt. Nööpisin peegli ees pluusi,kui inimese sõber lükkas käpaga kolmel korral lahti suvemaja ukse.Küsisin,mida tahad,näita.Läks uksetaha ja ootas istudes.Siis astus mõõdukal sammul minu ees tema pere Toyota juurde,istus tagaosa ligi maha ja tõstis paluvalt vasaku käpa. Mulle pilt selge:palun ava tagaluuk,tahan oma päevakuuti! Nii kui tolle avasin,oli husky krapsti sees. No on sul sõnu!Minul küll mitte-nii tark koer,et anna olla! Sõnu polegi vaja!
Olge teiegi tublid!
Parimatega
teie paadikapten
Neemo E.Poldre

No comments:

Post a Comment