Saturday, July 17, 2010

EestiPoiss

väegade rõõmus on,mitte küll nii rõõmus nagu Riho Rõõmus kelle lauluväljakul taaskordne Õllesummer pullerdab. Minu rõõm tuleneb faktist,et oodatult juhib teiselgi päeval Rally Estonia kihutajateparaadi Ford Focus WRC roolis pedaalidele rõhuv Markko Märtin.Seitsme aasta vanune auto on küll teinud talle probleeme piduripedaali liikumise amplituudiga, mis tükati hoopis erinev ja eksitav.Aga vana rallihunt on murest üle.Just lugesin M.Kuuse netiajakirjast Automobilia nauditavat reportaazi Mati Laoselt,kes kirjeldas Laitse Rallipargis Üllar Suvemaa pool juunikuus kenasti ja põnevalt peetud ralliveteranide jõuproovi.Kujuta vaid ette, isegi Stig Blomqvist ja Stasis Brundza õnnestus kohale meelitada, kes meie endiste korüfeedega Laitse rajal lammutasid. Ka vene tippsõitjad,vennad Bolsihhid olid kohal,kelle jäärajasõitu oli võimalus nautida 70-ndail Tallinna Hipodroomil.Sest tehasesõitjail olid hästitimmitud relvad ning rehvide supervalikud,millele meie nö põlve otsas aretatud autodel eesti sohvrite meisterlikkusega tugevat konkurentsi suudeti pakkuda. Vene poistel oligi üksjagu imestamist: endil pole midagi hinge taga aga kihutavad nagu hullud. Mosse-mees,saarlasest Vello Õunpuu sai käe valgeks talvisel lahejääl treenides,nii et hipodroomirada oli kui lapsemäng.Rallilt tagasi alkonautide manu.Hämmastusega lugesin mingit seadusepügalat, et lasteraamatu kangelastega ei tohi alkoholi reklaamida.Aga kõik need aastast aastasse korduvad õllesummeri-reklaamid,kus karglevad kiitsakas-purjune rohutirts viiuliga ja muud kadjakad ?
On nad tõesti suurteosest "Sõda ja rahu" või menuraamatust "Seitse aastat üksildust"?
Meenub mu talvine ülikooliseminar, kus teemaks,kuis otsida võimalusi vähendada noortele suunatud alkoreklaame.Fuajees riietudes märkasin lauakesel ööklubi flaiereid,kus tudengeid kutsuti õhtul lõõgastuma Bacardi kokteilide seltsis ning soovitati:Lase loom vabaks endas !
Et koolilastes loomake priiks lasta,toodame ju ohtralt keemia baasil jubedaid nö maitseõllesid ning leebemaid eri alkokokteile pakutakse latsekestele õllepurgihinnaga juba vist sadu?
Olen alkoga lähemalt tuttav juba punaarmee nekruti-east alates ning tean väita,et taolised kärakakillukesed ajavad vaid hamba verele,et astuda sammuke viinaleti poole.Kust juba hundijalavesi vastu vaatab, sest leebem tase ei löö enam sarve.
Nii tundubki variserlikuna ajaleheuudis,et õllesummeri esimesel päeval tabas politsei platsil 16 purjutanud alaealist.
Sama stiil nagu jahimehel,kes viib talvel metsloomadele toitu söögikohtadesse, et hiljem jahile minna.Kas teile ei tundu nii?
Mingit vastuseisu kohtas ka minister Helir-Valdor Seeder,kes algatas seaduseelnõu miska deporteerida bensujaamadest alkoletid sinna kus nende koht. Loomulik mõte.Kui Põhjamaades on riigi kohta nagu Soome,kusagil paarsada erikauplust mürgitamisvedelike tarbeks, siis meil on vastu panna paar tuhat.Selline vahe siis...
Vigade paranduse moodi.Liiza autokoolis on pojukestele Patrikule ja Sebastianile jäetud omalaadne valestitõlgendamise võimalus. Mängivad oma mudelautodega,ja kui juhtub avarii,saabub politseiauto. Täismäng:vilkurite ja logodega nagu kord ja kohus. Patu seletama: tuli politsei ja hakkab autosid parandama(?)No ei, ütlen. Selleks on tehnoabi,politsei lahendab juhtumi.Selgitab,kes süüdi ja mis juhtus. See pani noorsandi mõtlema.
"Aga minu Jensu sõidab korralikult," oli resümee.
Kuna tema Jensu on minu poeg,siis loomulik,et juhib nagu suur poiss.
Nautige suve,täiega.
Väsimatult soovitab
teie metskapten
Neemo.E. Poldre

No comments:

Post a Comment