Sunday, August 9, 2009

EestiPoiss

tervitab.Heia-heia!Olge tervitatud kõik te autohullud-põlvepikkustest poiskestest kui põlvepikkuste/põlvini habemete kandjateni.Miks nii?Sest just,nüüdsama,õhtutunnil poole seitsme paiku lõppes mu tunde väldanud autoajakirjamaraton koduõuel pisikese Karl Patrikuga.Tulnud koos ema ja kaksikvennaga supelrannast augustikuu päikese-ja veevõlusid nautimast, avastas terane autosõbrast noorhärra mu aiamurul korvtoolis ristsõnu lahendamas. Papa Enno,sa istu siin,ma toon autopilte,oli ta sõnum.Sest alles eile oli silmanud,milliselt riiulilt arvutinurga juures ma oma pühapilte võtan kui talle näitan.Nutikal väikemehel tekkis mõte:oh kui hea oleks oma väikese valge käega ise võtta,mis meeldib.Sellest ka ülim vastutulelikkus vanahärra vastu,kes muidu pidanuks kui haige vares jalga järel vedades tuppa luukama.Et järjekordset Mobilisti,Autolehe või Hobiklubi numbrit haarata.Sul niii palju autosid,kõlas autosõbra tunnustav kommentaar,kui kümnenda väljaandega mu kõrvale maandus.Leht lehe järel sai hoolega läbi uuritud,igal pildil automark tuvastatud.Motika ja veoka markidega jäi loomulikult hätta- seda valikut pole meil olnud võimalust tutvustada...
Nüüd läks noorpere Rohuneeme,oodatud visiidile Beriti ja Eero suvise pesa õuele.Ja mul võimalus raamaturiiuli esine väike kaos likvideerida. Ning homse päeva kuvand klaariks lüüa.Veinikaupmehe asjus kohtun keskpäeval Buldogi Pubis Tarmoga,sealt helistan ka Autoliidu intervjuude asjus,kaks endist liidrit vaja veel tabada.Proua ämmal elik Mammal järsku roos jälle jalas,kuigi homme oli vaja kirurgi vastuvõtule minna.Kurb küll, eluaeg tragi proua järsku tõbede piiramisrõngasse sattunud.Olen kahel viimasel päeval olnud suures masenduses.Sest juba seeneaeg käes,kuid "piiadega".Virumaa naiste,naiseema Erika ja ta õe Estri elik õekestega ei õnnestugi korrata traditsioonilist automatka:Mahu-Malla-Letipea- Karepa ja Toolse ning Lahemaa.Oleme rännanud ikka kevadsuvel, mil vaja alustada Viru-Nigula kalmuaiast,kus korrastada piiade vanemate haudu.Ka seente valmimise aegu palju käidud.Kuid nüüd,tundub,jokk.Selle teemaga.Sest alati räägitud palju noorpõlve lugusid Viru rannarahva elust.
Aeg võtta üles tänane,põletavaim.Eesti on Andrus Ansipi pantvang,teatab ajaleht.Sisu järgmine-et peamine minister on mängu kihva keeranud,kuid heapalgalise posti otsast lahkumast keeldub.Jättes mulje,et ise rikkusin,ise parandan.Võttes seejuures mönuga vastu endist kõrget palka ning tegemata arukaid otsuseid.Iseasi,kust tal neid võttagi,arvan.Sest kriisis vaevleb suurem osa Euroopastki,Mikihiiremaa samas pundis allavett ujumas. Oleme elanud üle kaks okupatsiooni,elame sellegi jama,arvan.Kui mõned vastutavad seltsimehed liigselt paati ei kõigutaks.Hetkel häirib mind enim lugupeet kaitseminister Aaviksoo seisukoht,kes eile hommikul kilkas mõtte,et nüüd tuleks sotsiaalrahade,s.h.pensionide kärpimise kallale asuda(?).Kuid kogu aeg on Ansip ise väitnud,et pensione krokodillide komisjon ära ei söö...Vat minu silmis lugu järgmine.Kõikjalt kärbiti kuid sotsrahad jäid puutumata,sest nii oli lepitud.Järsku märkas kahel rindel sõda pidav Jaak,et padrunirahad puha otsas,kuid penskaritel veel kotid moona täis. Miks ? Vaja kohe kärss ligi lüüa,võtta sealt,kust veel võtta on. Mis inimesed küll Stenbocki majja pugenud?Täiesti reaalsustaju kaotanud seltsimehed. Me tänaste rahvapensionite juures,kus rahad 3...5 tuhandeni kõiguvad,pole ju midagi võtta-jätta.Eripensionid,kus juba kahekohalised numbrid mängus,võiks küll ohvrialtarile tuua.Taolistel rikkuritel juba midagi varukski, ei nemad peost suhu ela.Osta või neile Kaslašnikov per naase.
Remark sellistele,kes jutlustavad,kuidas püssidega,tankidel tulnud turistid meile kultuuri tõid(?) Aasta oli siis 1939,ning olid kaasa võtnud isegi kirjaoskuse(?) Olen seda kildu ise kuulnud muulastulnukate suust oma noorespõlves,kui miskine solvumiselugu üles kerkis.Et miks te meid ei armasta,jne.etc,jtd.
Nüüd loen Luigepoju Expresseni numbrist Katrin Hallase mälestusi tema vanaisast,kes muhulasena ja haritud mehena sattus Tallinna Lutheri vabrikusse tööle aastal 1924.Oli freespingijuht ning käis nagu teisedki tööl triiksärgis ning lipsuga,sest tööriideis polnud sobilik tänavail liikuda(?)Eriti muudab loo pikantseks fakt,et vanaisal olid hobideks matemaarika ja saksa keel,tegeles ka esperantoga (?) no mis kirjaoskuse toomisest me räägime Narva tagustelt aladelt?Mäletan noid kultuuritoomise-lugusid tõesti.Ikka leidus mõni mu kaasmaalane,kes küsis.Miks te,sõbrad,siis kogu kultuuri ära tõite?Natike võinuks ju endilegi jätta...
Enne läheb Issanda päike looja,kui inimvihkajaist kommunistide valedele lõpp tuleb.Kui tuleb. Sest mõneski äralollitatute riigis võltsideloogia edasi vohab ja õilmitseb.Kõigi proletaarlaste hirmuks ning karistuseks-et rõhujaid kukilt pole raputanud.
Ei siis muud kui - rahulist und ja värvilisi unenägusid!
Väsimatult teie
Neemo E.Poldre

No comments:

Post a Comment