Saturday, May 12, 2012

EestiPoiss

Ümarlaud
vaegurite tööhõive teemal TPIK-is oli seekord pühendet kodanikupalga ideele,mis tuli valimiste eel rohelistelt ning mida oli valgustama palutud Valdur Lahtvee,minu kaasvõitleja roherindelt.Auditoorium polnudki väike ning kaasamõtlejaid jagus oma veersandsada,kuid minu hämmastuseks leidus kaks vastuväitlejat,kes uskusid, et lihtsalt nö lambist ei tohiks inimesele ikka 70 euri suurust  kodanikupalka maksta ning küsisid -kust see raha küll peaks tulema.Maavarade kõrgem maksustamine ei paistnud neid veenvat,justkui oleks ühel noorsandil ja teisel piigal omakin lehmä ojassa,et poldud nõus rikkuritelt võetavat sümboolset maavara-maksu tõstma.Ka oli neile mõistetamatu,et senise marginaalse riigiabi-toetuse rahad makstaks peo peale ilma täiendavate vaesusuuringuteta.Tuletaksin siinkohal meelde,et võlanõustajad peavad kuulma nüüd vaid appikarjeid neilt, kes ei jaksa tasuda ülejõu käivaid elektri-ja küttetariife.
Remargike.Kui lapsetoetus on kuus vaid 19 euri,siis vene vang saab eesti keele omandamise koolirahaks 70 öirot per kuu,sest on nii-nii tragi ja omandab riigikeelt,et vabanedes mõistaks rohkem läbi saksa tähtede neid maailma asju.Kui selline vahetegemine pole sigadus,siis vastake,mis on tegelik.Kas ei vaja laps summat,mis läbi lahkete riigiisade saab hoopis vangile-vaat siin oleks vastuväitekoht kurjamite poputamise pihta.
Kui riiki juhitaks nagu aktsiaseltsi,nagu kurjad keeled teavad,siis küll panustataks hoopis normaalse tööjõu taastootmisele elik arukusele.
Rohkem hallide ajurakkude liigutamist vajavad ka need,kes nõuavad vargapoiste külastatud Vahastu külapoe kassaaparaadi kohest asendamist ning panevad sellega ohtu vaese külakese ainsa kaupluse eksistentsi.Kohe on poepidaja valmis oma altruistliku tegevuse lõpetama.Kommijad teavad aga,et kasutatud Samsungi-aparaat maksvat vaid 155.- eurot ning paluvad pangaarve numbrit,et saaks korjandusega abistada.Kui armas rahvas oleks mind riigikokku valinud,ostaks kuluhüvitise rahadega selle massina lausa kingituseks-niivõrd kurvad on lehelugudes vanemate külaelanike hinnangud lootusetule tulevikule.
Põgusalt põikelt poliitikamaile läheks kaugemale ja tsiteeriks kirjamees Mihkel Mutti, kes omal moel opositsiooni pereheitmist parastab.Kes E.S. jüngreist jäänud paigale,need tiksuvad ümber rümba...
Ka on tal oma arvamus parteist lahkunud Vilja ja Siiri kohta,kel tuleks nüüd Europarlamendist viivitamatult lahkuda,sest need kohad kuuluvat parteile,mitte daamidele isiklikult.Muti-härra vist ei tea,kui hädasti vajavad inimesed seda rahakest oma eluolu parandamiseks järjest eskaleeruvas hinnatõusutempos.Ent Eesti elu on läinud paremaks,kuna sisetarbimise kasvu näol olevat 3,7 protsenti tõusnud SKP. Kartes kõige hullemat loodame siiski kõige paremat,kuna äsjaavastatud maiade uued kivitahvlid tõendavat vaid teatud arvutuste olemasolu, küll aga mitte 2012 dets. oodatavat maailmalõppu.Abiks seegi,et hirmud saavad ületatud ning võime suht rahulikult edasi eksisteerida.
Mina teen oma vaiksel moel koos teistega suveplaane.Kuu aja pärast stardib aeroplaan Bulgaariamaale,kus saame peesitada kuldsetel liivadel ja nautida väljamaise suvepäikese soojust,Nädalake hiljem loodame laekuda meretagusele maale pärishiidlaste manu,kus olen suvehiidlasena tähistanud suvist pööripäeva vist aastast 1976 juba.Nii et harjunud viisil,teemaks pea haigeks-pea terveks.Äsja saatsin vabandused teele personaalpanga- haldurile Mairile,kes olevat veetnud mulluse jaaniku vist Hellamaal,aga täpselt ei mäleta. Tahtes veits oma Pollanaljadega hiilata,pärisin kohe-kas muid asju ikka mäletad.Eilsel shopingul koos Liizaga olin kah vastavas tujus ning Kristiinekeskuse MarksSpencer poekeses uudistasin müüjatarilt,kas kaks poissmannekeenikuju seal trepikõrval ongi  Marks ja Engels noorena,kooliõpikuis olid teised mul ikka habemikud vanatoid.
Piiga vaid itsitas nagu krants ega osanud kosta musta ega valget ega punastki mitte.
Mine või ise ülikooli tagasi,mõtles vana
paadikapten Neemo E Poldre

1 comment:

  1. Sellest kodanikupalgast siis...
    Praegu me oleme olukorras, kus olemasolevad toetused on kahetsusväärselt väikesed, peamiselt sellepärast, et napib ressursse, mida jagada ja küllap ka seetõttu, et olemasolevaid ressursse ei jagata küllalt hästi ja õigesti, see sõltub muidugi sellest, millise mätta otsast vaadata, raha ei jagata kunagi küllalt hästi ja õigesti. Selle asemel, et tõsta olemasolevaid toetusi ja teha pisut muudatusi süsteemis, me hakkame valimatult raha jagama: näpuotsaga kõigile. Meil on igalt poolt puudu ! Ei saa lihtsalt, südameheadusest (loe: populaarsusihalusest) jagada, see pole kuidagi mõistlikult põhjendatav, ega jätkusuutlik, vastupidi, see on lühinägelik ja sisutühi ettevõtmine. Mõtlesin, et huvitav, kas mina üksi olen see loll, kellele vägisi raha tahetakse pakkuda, aga hull ei taha vastu võtta, ja tõstatasin selle küsimuse erinevatel koosviibimistel, kus oma eluga keskmiselt või pisut paremini toimetulevad inimesed koos...nemad kehitasid õlgu, stiilis: las siis annavad kui üle on, vahet pole. Aga EI OLE ju ÜLE ?! Jabur, me anname puudust kannatavale inimesele 80 eurot kuus ja oma eluga kenasti toimetulevale inimesele samuti, selleasemel, et anda esimesele 160...või 100 ja ülejäänud raha suunata sinna,kus seda järgmisena väga VAJA läheb, nendest kohtadest meil puudust pole karta. Huh, mõte kipub juba tõrkuma, sest praegune näib sama, kui seletada lapsele, et ära loobi ajaviiteks lihapalle aknast alla...ainult, lapsi pole, on täiskasvanud inimesed. Täpsustuseks veel, et ma ei ela kesk piimajõgesid ja pudrumägesid, aga see ei muuda mind veel nii enesekeskseks, et õigustada, küüned enda poole, arutut rahajagamist.

    Lugupidamisega,
    A.

    ReplyDelete