Thursday, May 3, 2012

EestiPoiss

Vähemuste kujutamine meedias
oli eilse,Õpetajate Majas peetud konverentsi teemaks ja sisuks.Leitmotiiviks aga see,mil moel tohib/peab meile uues suures liidus rääkima puudega inimestest,geidest ja venelastest,aga ka mustlastest e romadest, muslimeist,neegreist etc.
Minu isiklik nägemus oleks elukogemusele ja pikale ajakirjanikupraktikale tuginedes järgmine-ole kes oled,kui su skandaalne/ärritav tegevus ei ületa uudiskünnist,pole keegi halvustav,tõrjuv ega üleolev.Ei autor,toimetaja ega peatoimetaja.
Uudsena talletasin sealt kõrvadevahele,et venelane,neeger ja invaliid on nüüd varjundiga väljendid,mida ei peaks kasutama.Kohe meenus kirjanik Enn Vetemaa,kelle raamatust viskas GLAVLIT/tsensor välja sõna venelane, öeldes- see on halvutav/sic/.Teades-tundes kümneid ja kümneid kohalikke ja kaugeid muulasi tean väita vaid seda et kui inimese ülalpidamine,siis käitumine ei ärata võõristust ei tule kellelgi pähe kasutada sõna venelane kuidagi halvustavalt.Ju vahel siis ongi halvustav,aga kõik oleneb kontekstist.
Huvitavad olid nii Londoni kui Pariisi külaliste ettekanded.Teine ettekandja ajakirjanik Claire Franchon vabandas nii sümpaatselt, et kõneleb englishit prantsuse aktsendiga,aga see oligi võluv ja arusaadav, sest ülipüüdlik hääldus tegi oma töö.
Paneeldiskussioongi ei jätnud soovida paremat,sest hr Raivo Vetik moderaatorina oli teinud hea valiku.Mu kolleegid Tarmu Tammerk ja Priit Hõbemägi loomulikult heal tasemel kõnemehed ning asjatundjad.Peatoimetaja Jevgenia Garandza üllatas oma metafooriga,juhtumiga  tunneli lõpust paistvast valgusest, millist kõnekujundit kasutas oma lõppsõnas moderaator.
Isegi ürituse lõpus ei täitunud minu ootused mekkida head punaveini asjaomastest riikidest nagu Itaalia, Portugal,Hispaania ja Rumeenia.Omakorraldatud autoüritustel olen ikka saanud serveerida veine neilt,kes kaaskorraldajad nagu Võhu Vein jt.Väike lugupidamisavaldus,ei enamat.
Aktsent ent oli hoopis muus.Lõpuks leiti,et toimetusse tuleks vestlema kutsuda puudega inimene,gei ja venelane,et nende probleemid adekvaatselt lahti kirjutada.Kui nii,siis valimit tehes piisaks ühest,kes sõnakas ning esindaks kõiki kolme vähemust...Nii ütlesingi õhtul kodus oma Mimmile,kes pole suu peale kukkunud,ent ei vaielnudki vastu.
Teel koju väisasin Pärnu mnt disainigaleriid,kus väljas näitus Kunstiakadeemia nahakunsti tudengeilt.Juba teise kursuse tüdrukud olid särtsakalt ja nutikalt teinud üht koma teist,näiteks raamatu Kalevipoeg kollasel nahkkaane olid domineerivaiks elementideks kaks piktogrammi tualettruumide ustelt pluss kuu ja päike.Kunst on kunstis kunsti näha,olid neiud kuulnud.Või mõelnud vaadates Jaan Toomiku purgistatud nö taieseid.
Vaeguriteemal pikemalt homme,sest tänane EPLpõrmustas presidendi hiljutise kõne kus ütles,et isamaa hoolib kõigist sõjasantidest. No ei hooli mitte üks põrm,pigem ruineerib nende invaelu.
Uskuge vaid iseendasse,mitte  Elu Peremeeste sõnamulinasse
teab väita paadikapten Neemo E Poldre

No comments:

Post a Comment