Monday, December 19, 2011

EestiPoiss

Minu vabandused
päevaraamatu ees nii pika pausi pärast.Kuid luban /tõotan pühalikult oma seltsimeeste jt ees,et jutustan kõigest põhjalikult ja järelejätmatult nagu kord ja kohus.
Vat Liiza siis avaski neljapäeva keskpäeval tolle Nõmme vastse lillesalongi.Kui mina kohtusin maestro Eduard Tüüriga,et konsumeerida üks pilapildike sõber Toomas Kukerpill-Kõrvitsa Vihula tualetimauseoleumi tarvis.Tegu tehtud,trehvasin ülelahesõprade Simo ja Kariga,et siirduda suvepealinna tutvuma sealse vanaaautoeluga.Konse motelli Jõe uulitsas leidsime helposti tänu roolisolnud Simole/mina vast poleks leidnud,sest kui ise roolis ei istu esmaretkel,ei teagi sa teekonnast mitte halligi.Majaisand oli külalislahkus ise/vt. lisa www.konse.ee/ja pärast majoittumist siirdusime külaeluga tutvuma.Villa Katariina oli üllatavalt-sügiseselt vaikne,vaid sanatoorium Tervis pakkus tantsuõhtut 60pluss.
Mina loomulikult joonelt baari, sest longero-limonaadi polnud sel päeval veel mekkinudki.Simo leidis jalakeerutuspartnerinnaks nägusa tumedapäise Seija ning Kari heleda Raija,mõlemad sealsamas taastusravil ülelahedaamid.Esimene üle keskmise nägus,teine veidi nõrgem,kuid sarmikas.Ja mis vaheajal selgus- Seija olnud jalust halvatu,kuid parketil esines kui tragi vilunud võistlustantsija.Mida ma sobival hetkel ei suutnud jätta talle ütlemata.
Daamide kojusaatmisega polnud muret,sest samas majas nad ju elasid.Nii meiegi otse koju koti pääle,sest järgmine päev tõotas tulla üpris elamusterohke.Pärast aamukahvi sissevalamist oli meil esmakohtumine Jaan Tuuliku autorestaureerimistehasega nagu mina seda tituleerisin. Pärnu sissesõidul,kusagil linna piiri lähedal vasakul oli endine tehaseterritoorium,kus eimidagi reetvas hoones seisid reas meistri enda tehtud valtspingid,mis suutsid toota eri aegade autode kerede kõiki detaile.Viid sinna roosteAntsu käest päästetud autotiiva- või -uksejäänuse,mis suurema kärbse ülejalutamisel hetkega mureneks- suur loom ju- ning meister Jaan pressibki sulle sealsamas valtsmetalllehest tuttuue,just sinu autole pasliku.
Oligi just lõpetanud mu Helsinki tuttava,autoajakirjanik Kai Lind Bremeri autoharulduse, 1947.a. Chrysler New Yorkeri ennistamise ning see iludus ootas peatset kojuviimist.Mõned esipõrkeraua mutrid veel kinnitamisel ning salong polstrimehe ootel.
Mõndagi põnevat oli seal veel,kuid pikka juttu vestmata läksime veondusärimehe Väino Karu suurde angaari,kus imetlesime ülevaadet murdmatu liidu hilisemast sõiduautotoodangust.Suht kenasti säilunud Volgad, Ladad, Mossed ning Jaltad olid kui igatsemas ajaloohuvilisi,mitmed küll peremehe ennistamise/korrastamise ootel.Kuid mitte rikutud,originaalid.
Punkti meie autoretke tutvustusreale pani Konse pealik ja omanik Raivo,kes näitas veel pooleliolevat ennistamisprojekti,tshehhide lennukitehase autot Aero,millest näha esialgu vaid heas korras taastatud autopõhi ning -saba.Veel seisis samas Willys Overland,mis küll värvitud erkkollaseks tavakohase khakivärvi asemel,kuid mõjus kui ilus ja kallis mänguasi.Sõidaks või ise,mõtlesin.Kuid kes siis sellist müüks.
Autosõit ja tantsuvõime on need kaks,millest saatus mind ilma jätnud,mõtlen nüüd.-Kuigi oli alles äsja tunne,et golf ja sportlik kalapüük,spinninguheited olid valusaimad kaotused.Aga HEA,ET NIIGID LÄITS,ON ÖELNUD VANAEESTLANE
Ja tagasiteel oli pakko tulla läbi Palivere,kuhu jätsime soomlanna,pensionärist inglise keele õoetaja Riitta ostetud suvekorterisse uue kokkupandava söögilaua.Hämmastav,kui kena siisti euroremondi olid teinud läänemaa meistrimehed.Ei näe te tihti Soomeski enim korralikumat, pareminisisustatud kodu.
Ilma Laitse ralliparki külastamata ei tohi autosõber Haapsalust pealinna mitte tullagi,et te teaks. Tahtmata head Üllar Suvemaad solvata ei teinud seda meiegi.
Jõulude puhul ostsime Laagri maksimarketi konjakiriiulist kõik vabad Musta Kure ampullid ja soomepoiste hall wagonmersu siirdus ülelahepraamile.
Need paar kasti alkot polnud suurele laevale mingi probleem,küll aga eestlaste alkolembuse statistikale.Vaevalt me enam Euroopa arvestuses pelgalt kolmandal kohal olemegi...
Teie paadikapten Neemo E Poldre täna jälle kaine
sedastab pootsman laeva logiraamatus.

No comments:

Post a Comment