Saturday, May 29, 2010

EestiPoiss

tervitab ega kurvasta,sest polegi põhjustki. Eile kui kimasin oma komerattalise Koskenkorva tõukerattaga (tuttkainelt) Jannseni poe poole et paberlandiga mõned heeringapojud lõunalauale püüda, olin siiralt õnnelik, et lumikate ei sega kulgemist.Et valitseb kehv suusailm küll aga lund pole mitte. Kohe laksab juuni esimene päev ja varsti astume suurde suvve elik jaanipäeva,kust siis lumigi ilmuks?
Loen, et järjest rohkem mehi kipub pärast armeeteenistuse lõppu jääma sõjaväkke. Keegi naljahammas üritas meedias seda põhjendada patriotismi järsu kasvuga noorte mehepoegade seas. Aga mulle näib hoopiski, et kindel katus pea kohal ning täidetud pudrukauss ees on etem variant ellujäämiseks kui virelda mingi tuhandekroonise töötu abirahaga. Olles vaese, räpase tsivilisti nahas. Ka on Heade Mõtete linnas ja piirilinnas Narvas ühtviisi kärmesti levinud taskuraha teenimise komme virutades majadelt ukselinke ja müües neid metalli kokkkuostu. Eriti hinnas olevat kroomlingid. Politsei on võimetu, majavaldajad püstihädas,kuid ukselukkude manuste müüjad õnnejunnis: nende äri õitseb kui kevadlill meie koduaias. Äsja kukkus pollareile näppu ka meeskond, kes öösel mu kodukülas Vääna t. ketaslõikuriga bussiootepaviljoni juure pealt maha lõikas, et väärt rauda Kuusakoski kokkuostu tarida(?) Ja elektrirongide pöörmete juhtkilbid tühjendatakse öösiti vasevaraste poolt, keda elektrilöök kah ei võta, kõrgepinge ei harvenda. Huvitav, mina ei julge isegi juhtmeid maja voolumõõtjast mööda suunata et taaskord 1.juunist kergitatavat elektritariifi vähegi kohendada. Kohe piinlik on riigi pärast,kes on imenud end puugina rahva terve ihu külge ning meilt verehinnaga viimast kaanib. Kuigi iga kuu saab energiahiid me perepojalt paartuhat krooni, on neil ikka põhjust saata tähitud kirjaga ähvarduseks väljalülitamishoiatus kui tuhatkond krooni jäänud puudu. Alles eile tuli taaskord nutune karje, et tooge ruttu kogu raha ära-meie sajatuhandelised kuupalgad on ohus! Kuidas saaks noor pere oma pangalaenu kõrvalt ja oma elamiskulude juurest veel rohkem kalõmmi pritsida kui riik teenib saastekvootide müügist terve miljardi? Minu ja Liiza sissetulekuist niikuinii ei jätku,et edisoni eest maksta.Miks seda Euroopa Liidu põlevkivipõletamise-toetust ei võiks kasutada sihipärasemalt? Vastust teaks vaid roheliste partei,kes oma põhitegevuse, rohe-rohelise eluviisi propageerimise asemel kakleb isekeskis tuvastamaks,kes hele-, kes tumeroheline. Eilne päev tõi kaasa hoopis kummalise etenduse. Roheliste Partei korraldas oma suurkoosoleku ning saaliuksele telliti turvamehed,kes pooled seltsimehed uksel eraldas. Sikud lammastest lahutas. Ka pooled juhtkonnast ja klubist väljavisatud uue nimekirja järgi välja selekteeris ja kukekuuri alla saatis. Lausa kummastav oli teleülekandes näha,kuidas parteielu tegelikult käib. Arvasin,et kuna endine kuulus ja kurikuulus peamees Marek Strandberg rohkendas isiklikke rikkusi rublamüügi abil kui kroonid kasutusele võeti.Siis nüüd on hammas verel tema kaasvõitlejail, kes loodavad saada oma võimalust ärida maha eesti kroonid.Mille asemele kohe-kohe laekuvad värvilõhnalised eurokupüürid.
Kas ehk kaasvõitlejad teavad sedagi kuidas kahtlase mainega parkimisfirma Valika lüpsis Tallinna kolmel aastal järjepanu. Salajas hoitud omanik Strandberg oli Mart Laari isiklik semu ja seepärast läkski nii, et pelgalt kurdeti rahakadu valjuhäälselt. Esimesel aastal kaheksa miljonit vasakule, teisel aastal üksteist, aga kolmandal juba niipalju et seda numbrit ei öelnud avalikult välja keegi-lihtsalt tekitati linnale suurt kahju,kõlas resümee.Ja otsad uputati sogasesse vette. Valikal olevat kulunudki kogu teenitud raha omaenda eksistentsi pääle...
Läks täide vanarahva ütlus:varastad poest vorstijupi,oled suli, pätt, kaabakas. Virutad miljoni,oled lihtsalt puhas paha poiss.
Ja kõik teevadki täna näo, et midagi pole juhtunud. Palju läks Strandbergile maksma see vaikimine, ega,s Hundisilma isand nii loll ka pole, et koormatäite kaupa parkimiste eest saadud rahapakkide nihvimist ei märganud? Või kehtib miskine salaprotokoll-mina ei räägi sinu afääridest,sina vaikid minu omadest?
Täna tõusetus meedias vastamata küsimus. Kas Savionu tahaks pürgida presidendiks? Mäletatavasti kiitis neiu Sasiska kui Lindakivi kultuurihoone direktrissiks määrati, et temal poleks midagi selle vastu kui juhtuks tõusma vabariigi esileediks(!)
Kas see oli vihje oma käskijale,et teatud tingimustel võid sinagi noort naist saada?
Taas varastepüüdmise lainele.On leiutatud suitsutegemise massin,mil nimeks udukaitsesüsteem vähendamaks vargustest tingitud kahju. Protect on turvatoode,mis retsi ilmumisel hakkab tööle koos signalisatsiooniga ning täidab ruumi koheselt hulga kahjutu uduga,mis segab vara omanikuvahetust.Kui sa ikka midagi ei näe ning lärmi tõttu ei kuule ka röövlipealiku käsklusi laduda see või teine väärisasjake kotti,kasutada ühte või teis koodi rahakapi avamiseks,läheb hea üritus lörri. Asi lõpeb sellega,et segaduses kurjam ei leiagi enam suitsuses ruumis väljapääsu ei uksest ega olukorrast. Mina täiendaksin seadet veel diskotümpsuga,mis lööks kõrvust kurdiks, katsugu siis veel võõra vara arvelt oma rikkusi rohkendada!
Veel ligilähedasel teemal. Albioni maal sattus keegi krimiteadlane oma uurimustööst- 19.saj.kuritööd Inglismaal - nii hoogu,et muutus ka ise sarimõrvariks. Olles tutvunud Rappija Jacki paljude töökangelastegudega, hakkas ise mõrvama kergete elukommetega naiskodanikke.Muutus oma uurimisaluse tubliks kolleegiks, niiöelda. Kuni avalikkuse hämminguks kinni kukkus,olles kolme vallatu daami laiba autoriks.
Olmemajanduse teemal kah väheke.Mulle tundub,et meie ajal mil keegi ei vaevu midagi elektririistadest parandamagi-ostetakse kohe poest uus selmet mingi väike vidin sees ära ühendada. Oleks ilmselt väikeparanduse värkstuba lihtsalt hõlptulu-allikas. Raha tuleks pisiparandustest mis hirmus.
Kuid jääb minust see tegu tegemata.Sest ei saanud asja külmauto Renault ostust enne uue EV tulekut.Kui semu Simo pakkus:ostan koormaveoki,mis külmutaks ka. Ja Sina paneks siinmail tööle.Ja kui raha tulema hakkaks,eraldaksid mullegi. Kuid mul sihikul olnud sohver Kalle Vilippus tõdes, et ainus töö oleks jahutatud kala vedu Riiast Tallinna,mis kah lausa õlekõrre otsas rippuvat. Pealegi oli meie Soomes müügiplatsil väljavalitud Prantsuse veok oma kuueaastase vanuse ning sajatuhandelise läbisõiduga just suure rahaküsimise-ealine.Ega sobi kestvaks kaubaveoks mitte.See äri jäi katki nagu ka matkabussi ost aastake-paar hiljem kui oli koos Eesti Näituse asedirektoriga kavas hakata maksujõulisi Piiteri turiste vedama Turust Stockholmi messidele.Lihtsalt see huviliste kontingent kuivas kähku kokku.Tasuda tuli ju valuutas kuid paljukest neid kõva raha omanikke siis Venemaal oligi.
Umbes sedaaegu jäid ära ka kaks ajaleheäri:Minu kirjastatav olnud ametkondlik Signaal jäi ilma paberifondist.Samal põhjusel ei ostnud ma ka 30 tuhandega müügis olnud Nelli Teatajat.Kui Miss Baltic Sea patroon pakkus mulle,et hakaku ma naistepesu Triumph maaletoojaks, jäi teema kah katki.Kuna härra polnud päri tulema minuga Tallinna äridesse tuvastamaks palju taolised rintsikud meil üldse maksavad. Kas olin süüdi et rinnahoidjate hindu peast ei teadnud. Või oli mul vale vastus äripakkumisele, ei oska öelda.Igatahes indu ma üles ei näidanud ja diil jäi ära. Ju pelgasin alateadlikult ohumärki oma abielule? Sest mine isahane tea,mis juhtuma hakanuks. Kui mul tihedam kontakt rinnahoidjamannekeenidega tekiks.
Seevastu külaskäigust Harvia saunaahjutehasesse Jyväskylas oleks võinud tekkida mingi diil,maaletoojaüritus.Kuid mul polnud seda pealehakkamist mis ühel Eesti poisil kümmekond a hiljem.Kes müüs oma vana auto,ostis Risto isa tehasest ühe ahju ning asus sellega Maarjamaal diili otsast kinni.Vaat siin oli mu tõsine möödalask. Olles ehtinglasliku, piibuga vanahärra poja sõber Eestist, kellele koos abikaasaga tehti põhjalik ekskurss kogu tehases, olnuks mul lihtne pakkuda end distribuutoriks. Aga ju segas ikka see igavene klammerdumine autoajakirjaniku-ameti külge,ma ütlen! Polnud ju paha et minust sai hiljem Fordi esinduse pressipealik, otsapidi ka turunduse ja koolituse juht.Küll üheainsa ameti palgaga kuid kolme asjapulga töökoormusega.
Kui teile laotakse hobusekoorem selga.
osake ikka raha ka küsida!
Parimate tervitustega
teie väsimatu Neemo E.Poldre

No comments:

Post a Comment