Tuesday, May 25, 2010

EestiPoiss

olen jatkuvalt külmas ja kõledas Eestis nagu väidab (seni) viimane Saku õlle saksakeelne teleklipp ja tervan ning lehvan, nagu on kombeks öelda teatud(noorte)ringkondades.
Ise ma enam nii noor pole kui passi vaadata või peeglissegi kaeda. Endal pea hall otsas ning astumine ka tirlimps-poolteist, ent erutusin kohe kui Ajalehtede Liit kuulutas välja konkursi uue tegevdirektori ametipostile.
Olen ju olnud peatoimetajana ning isegi kirjastajana ametis, miks ma ei võiks lehtegijate liitu juhtida,mõtlesin. Siis aga meenusid kaks üliolulist seika-tunnen pärast insulti tugevat vastumeelsust, kui pean lahkuma kodust kehva ilmaga,mis juhtub vaat et kordi iga kuu jooksul. Kui neil pole tegevjuhi tarvis ametiautot koos juhiga, siis jääb ära, mõtlesin. Teine miinus on see, et mäletatavasti jaanuaris kargas vererõhk üles kui talvesessi pärast ajutegevust forsseerisin.
Kes garanteerib, et Toomas Leitost vabaks jäävas kabinetis kõik rahulikult kui ojakene vuliseb? Kaesin huvi pärast,kes nõukogusse kuuluvad. Tervelt kolmandik lehetegijate juhtisikuist mul ammu teretuttavadki. Nii et küll need kaks kolmandikkugi käpa alla saaksin. Aga jah,need hommikuste riietumiste vaevad! Ja mis kurbtus roniks veel hinge kui minu raske vaegurivaevaga kokkupressitud maksukroonid Stenbocki poiste käest lausa tuulde vuhisevad! Mina küll ei kirjutaks alla nelja miljardi eest tankiraua-ostule, kuigi keegi on seda vist joomalauas NATO poistele lubanud...
Lausa valus oleks maksta makse ullikestele kel pole ilmselt eales olnud rahapuudust ei kodumajapidamises ega ministeeriumiski. Nii et EALLi tegevdirektoriks ma mitte ei üritagi. Pigem käin ära seal Bruxelles,is kui praktikakutse üldse augustis tuleb. Ju seal ikka uusi väljakutseid sigineb. Kui ei,võtan rahulikult ja pühendun kirjutamistööle. On ju vabakutselise kirjaniku töö ahvatlevam kui tänane, vabakutselise ajakirjaniku oma. Kel võib küll olla hulgi autolugusid, kuid toimetustel pole Masu tõttu honorarifondi võtta. Sahtlisse kirjutamise perioodi polnud ka rohelise leheneegrina elik algajana ajakirjanduspõllul. Kõik,mis produtseerisin,ka trükki läks ning rublatükke tootis. Sest kui noor naine kodune kolme väikese jõnglasega kulub ikka rahake marjaks.
Kes veel mäletab,ilmus meil peatoimetaja Elmar Mustmetsa käe all sovetiaja viljastavates tingimustes üks "kojukutsumise leht" Kodumaa nimeks. Vat nüüd üllitatakse üks moodne internetiväljaaanne mis peaks koju meelitama võõrsileläinud Eesti noori. Olevat suunatud oma 4500-le noorele kes siirdunud väljamaale õppima.
Pakutav teavitusprogranmm peaks näitama kätte kus ja kuidas kodus karjääri teha. Väidetavalt on vastasrindel kaevikusse roninud Tõnis Palts,kes tahaks töötuile kodust lahkujaile osta juba täna riigi kulul ärasõidu pileteid(?)
Aga Luuavillu on ikka pigis. Ja homme saabub poisi tõehetk.Enam ei vaieldagi kohtus,kas pooleteistmiljoniline tema nõutud altkäemaks langetas Rävala kinnistu hinda Aivo Pärna jaoks 40 miljoni krooni võrra,vaid poksitakse selle nimel, kas KaPo tohtis asuda püüniseid seadma,kõnesid pealt kuulama.Suuline luba oli olemas,kuid et õhtuse tunni tõttu oli kohtunik juba lahkunud ega jõudnudki lubatähte viseerida. Järelikul jääb Luua-poiss vist süütuks?
Sest kui virutan Armani poest siidlipsu ning turvakaameras lint lõppenud,olengi süütu? Kuigi turvad poeuksel mul lipsu põuest välja krabavad?
Nagu veneajal öeldi:kui teed,ära üles tunnista.Kui kirjutad,ära alla kirjuta etc.jne.jms.
Nii et tudeerige hoolega ELU ÕPIKUT
Mille autoriks "Meie aja kangelased"
Ja jääge terveks!
Ikka teie
Neemo E. Poldre

No comments:

Post a Comment