Wednesday, January 19, 2011

EestiPoiss

tervab ja lehvab ja rõõmustab,et ta english kisub iga päevaga paremaks. Tänagi sain ohtrasti kasutada,sest vabatahtlikuna tudengivahetuse liinis septembris Rumeeniast Tallinna saabunud Livia Andrei korraldas meile Tallinna Puudega Inimeste Tegevuskojas Rumeenia õhtu:tutvustas oma maad,tavasid,tantse ja ajalugu ning pakkus snäkke kohvilauas.Huvitav oli,sest kena tudengineiu,Tallinna suhtekorraldust tudeerima tulnud näitsik, mu kooliõde TLÜ majast,oli alates mullu septembrist teinud eesti keele õpinguis selliseid edusamme,et suutis vabalt suhelda. Presentatsioon kulges küll (minu meeleheaks) inglise keeles,nii oli mu kasu mäekõrgune. Mõni üksik sõna nõudis nuputamist,tõlkida üritav noorhärra polnudki palju targem.Õhtul veel saatsin neiule meili kus tänasin meeldiva ürituse eest ning usun,et mu inglaslikud väljendid olid mõistetavad...
Remark.Livia selgitas,miks rumeenlastel sündis maastur Dacia Duster-rahva arvates seepärast,et riigis pole tahetud teedeehitusega jamada (?)
Ka õnnestus koja tegevjuht Tauno Asujale esitada vaheettekanne minu ülespoole-pürgimustest.Lubasin,et Kojal saab tulevikus olema "meie mees Havannas",kes viib kõik sõnumid ahistatud ja heitunud rahvalt otse üles-kiirkullerina.Et ei korduks julmused vaeguritega,mis tädi Maripuue ajal juhtusid.Kui lääneriikidega lõimumisest joobunud eliitkodanikud lõid käega(jalaga) invaliidide muredele ning lootsid,et oma õnnetusega harjunud hakkavad poodidest saamagi toidukraami jumalamuidu ning SaviEts veab talvepuud ja -kartulid iga vaeguri keldriukseni.Milleks teile siis veel inva- abirahad,kilkasid rikkad ja ilusad ning (täna veel)terved.
Aga kaua teiegi täie tervise juures olete kui riik na õhukeseks viilitud,et teede talihooldega päris kuri karjas pesitseb.Kui ma niiväga talve ei pelgaks,käivitaks taaskord Pressibussi ning läheks ajakirjanike rühmaga tutvuma kiilasjääga kaetud teedevõrguga,millel ööpäevas kaheksa bussi kraavis maandunud.Veoautodki nokkasid kokku pistmas.Eile surmasid kaks veokit Tallinna ringteel noore mehe,Viru Õlu Toyotas sõitnud müügiesindaja,kes Lagedil vasakpöördel vastutulevat Scaniat läbi lastes Audilt saadud tagantlöögist risti veoka ette maandus.Ning meest,kes päev varem 40.juubelit tähistanud,järsku enam polnudki elavate kirjas.
Minu küsimus: kas liiklusseadus võimaldabki õnnetusest puhtalt pääseda surma põhjustajal-halli Audi juhil,keda tunnistajad kirjeldavad kui maanteelendurit -oli just mitmest autost sooritanud välkkiire möödasõidu(?)
Mida rohkem selliseid meeletuid gaasitampijaid-seda kõrgemaid kindulustustariife tuleb tavainimestel maksta.Kas pole ebaõiglane,sm.Molekul?
Mul veike plaanikene sündis eile, kui kinobussi-TV pakkus välja filmitalgutel osalemise.Tuleb pista netti stsenaarium,mis talgu korras filmub jaanuariks 2012,kui on Eesti filmil sada aastat.Et justkui maiade kuulutet maailmalõpu-järgne situation.
Minu kujutluses kangastub sündmustejärgne Peipsiäärne asum,kus vene vanausulised end ja elamist-olemist kohendama hakkavad.Mutikesed löövad kodualtarite ikoonide ees risti ette:Gospodi pomiilui!vanamehed ruttavad järveäärseid paadimajakesi lappima ja uppunud lootsikuist vett välja tõstma.Nooremad mehed kogunevad garaazi,kus karakatid on viga saanud,putitavad need sõidukorda ja teevad mürinal paraadi läbi Kallaste järve äärde.Tuvastamaks,et politseiõigused saanud piirivalve-Ants pole enam käsutaja-kiusajana liikvel. Täna on sellenimeline onkel võimust joobudes valmis igameest trahvima,kes oma sõiduki:karakati või mootorkelguga piki kraaviservi järve poole suundumas.Vat selline kunstiline pooldokk siis.
Üritage teiegi filmimaailmas märgike maha panna
sest kaotada pole õigupoolest midagi:
film kiidab tegijat.Õunpuu loorberid innustavad
teatab elukunstnik,osalt poliitik
Neemo E.Poldre

No comments:

Post a Comment