Friday, May 29, 2009

EestiPoiss

taas silmaluugid valla teind ja teid tervitab.Ning humoriina-lainel alustab: mis vahe on naisel ja kajakal?Üks tuuseldab su toas ringi,käratseb ja müttab. Peksab kogu elamise segamini ja nokib sind valusasti.Teine on lind.
Soomlaste vitsi,et te teaks.Polee pahaa,väidaks Luuavillu.
Hunt selle supersahkerdaja ning merepiiride nihutajaga,kel viimatine diil läkski vähe nihu.Rääkigem parem kaunitest kunstidest(?) kuna viimseid päevi näidatakse Tallinna Kunstihoones kahte hälvikut ja promotakse nende väärakat ideoloogiat.Sakslannadest kiilaspäised lesbikud lihtsate hüüdnimedega Eva ja Adele eksponeerivad end näitusel Stereoefekt sadadel polaroidfotodel reisidelt ümber Euroopa. Kusiganes linnas on nad lasknud end jäädvustada oma veidrates, väljakutsuvalt teatraalsetes aksessuaarides ja rõivis.Lahe gunst küll,seikled ringi ja eksponeerid ennast.
Ühest kardinatagusest ruumist kostis mingeid häälitsusi.Mitte küll eriti erootilisi,kuid siiski intrigeerivaid.Mis sundis mind kardina taha piiluma. Hämaras toas hiilgasid seitse monitori,millel lippasid videod loodusest ja mõlemast hälvikust.Ühes kaadris sonkis varbaga rannaliiva sama nudist- lesbikunstnik, pea kohal tiirutamas riiulisarnane aeroplaan.Teisal ligines ta hoogsalt sinisele võimsale kallurile,mille juures askeldas vist mees-sohver. Et vihje: miski inimlik pole meile võõras,ka huvi sohvri vastu mitte.Kolmel screenil oli üks neist pruudilooriga.Ühel koguni kõrvu teisega.Mina nägin nois kaadreis kurblikku igatsust tavainimese-elu järele, lausa appihüüet.Ja mõtlesin,mida küll näeks neis meie tuntud esilesbi Lisette Kampus.Sest saksa daamid rõõmsas vanaema-eas juba,mil tahaks lapselapsukesi põlvel hüpitada ja unelaulu õhtul voodi juures joriseda. Kuni tita ütleb:äkki nüüd aitab,ma tahaks magada ka.
Meie pere titad ongi juba suured mehed.Kes teavad juba kolmeaastastena, et Mercedes-Benz on samuti saksa auto nagu Volkswagen.
Kui õhtul nõudsid,et näitaksin arvutist autopilte.Tuligi lahti lüüa mu autofanattide lemmiksait auto24. Jaapanlane,mis ära tunti,sai nimeks Tota-Jota,sest Toyota vist liiga keerukas.Pantslaste kohta hüüti vastavalt Renoo-auto või Pezoo-auto,Ford oli kah vana tuttav.Aga Mersu pildi juurde käis lahe, volkkarireklaamist pärit kommentaar:Das auto !
Kes pagan on Karlikutele öelnud,et Volkkarit ja Mersut teevad sakslased?Küsi poiste endi käest,kuidas teavad,soovitas autoekspert Liiza e Mimmi täna kohvilauas.Kelle käest küsiksin Eesti edu kohta kiirel teel Euroopa kultuuripealinna tiitli poole? Kultuurselt on igas pealinna liftis sildikesed, kuhu helistada,kui jääd lifti kinni koos mõne soovimatu daami elik hirmsa naiskrokodilliga....
Mu põhiteemaks nüüd see,et Euroopa Liidule oleme raporteerinud invatualettide ülisuurest arvust pealinnas.Kuid jätnud targu ütlemata, mitmel neist uksi eales ei avata.Kadaka selveris on kiri uksel,et hädaline saab võtmeabi adminni letist.Järve selveris on invapelta uks tihti lihtsalt kinni.Nagu ka uhke Viru Keskuse teisel korrusel.Aga viisakaim omanik, Veerenni ärimajas on aina suletud vaegurivetsu ukse juurde kleepinud sildi:Hädaabi 112.
Liginen uksele.Samas lonkab ligi kargu najal liikuv isand.Katsub kinnist ust.Mina vabandan,et võtit pole-vist jäänud koju.Naeratab.Lonkab edasi.Ju telefoni otsima miska häda abisse kõllata?Miks arvab mõni rikkurist sellise maja omanik, et igal invainimesel olgu mobla ikka ligi?
Mis pagana häda abi?Nii tuli minna pargitud kaubiku taha haljasalale..Sest häda puhul abi kutsuja viidaks vist hullarisse.
Vähe rõõmsamalt kultuurimürgituse-teema manu tagasi.Eile päevalõpul veeresin 1A liini bussiga Virust Viimsi haigla peatusse,kust Annika mu peale haaras ja Püha Jaakobi kirikusse sõidutas.Kus avati Bogatkinite dünastia kunstinäitus.Ema valli Lember-Bogatkini sügavalt sugestiivsed pildid uduselt rannalt (ju Karepalt,kus tal suvekodu läbi aegade) mida esmakordselt väisasin koos naabri vana-Harri Kõrvitsaga ammusel stagna-ajal.Airike Taniloo,minia,oli üles riputanud oma stammtööd:lendavad inglikesed.Aga vat teada-tuntud savikoja Boga-poti nimitegelaselt polnudki suurt midagi.Küll aga oli ilus näituse avakontsert ülimodernses,niiöelda betoonivalutehnikas pühakojas.Mille kirikisand Meieisapalve luges ning näituse sisse õnnistas.Mispeale kogu seltskond,sealhulgas president Rüütel abikaasaga,siirdusime üleõue Rannarahva muuseumisse,kus õnnistasime püha ürituse sisse punase ja valge veini ning juurdekuuluva variatsiooniga snäkkidest.
Finito hea,kõik hea.Kuna isegi poolteist nädalat tagaaetav olnud Vallo Toomet õnnestus kõnetraadi otsa haakida ning saada temalt lubadus kohtuda reedel nädala pärast,kui mees tagasi Tallinnas.
Kohe hüppame automobiili ja põrutame weekendiks Hiiumaale mere taha.
Nägesh,kõik see mees
ja naine.Tervitades
alati teie Neemo E. Poldre

Tuesday, May 26, 2009

EestiPoiss

teid tervitab ja tarvitab:libistab sõrmkübaratäie brändit nagu mu tohter välja kirjutas.Üldtervenduse huvides.Mina pakun, et verevedeldajana-kui kangemat ollust vereliblede keskel,ei siis külmumine ähvarda.Auto veesärgis same story:kui antifriisi hulk ületab jahutussegus veesisalduse protsendi, ei külmu mootor lõhki ega midagist...
Tujubaromeetri normishoidmiseks meenutaks argitõde:
Mehed elavad otsekui muinasjutus:abielluvad printsessiga,aga pärast leiavad ,et on ikkagi sattunud koos elama kurja nõiamooriga(!?)
Tänu taevaisale ei pea mina sellisest õnnekarikast jooma mitte.Et karm saatus on mind hoidnud,laseb arvata.On muud,millega oma päevakesi sisustada selmet luua seljas ringi tolmutava harakaga sõdida.Elu on seks liiga lühike,et päevi erisuguse tühja-tähja peale raisata.Tänanegi Issanda päevake läks suht korda:plaanisin Villuga maha istuda ja autovedajate ajaloo tähised paika märkida,mille järgi raamatukese kurssi seada.No oli tal ikka ajaloolist pildimaterjali büroos:alates vanades "pulliga"MAZ-idest ja BelAZidest väo karjääris kuni autobaaside õuedeni,mis pilgeni täis porte-GAZe.Kusjuures mina tarvitsen vaid ühte bussi-ja ühte koorma-auto fotot.
Ning mõned automajandite fassaadid.
Kui saaksin paari lähima päeva jooksul Vallo Toometi kätte ning transpordisaate nüansid paika,võiksingi ajalooliste isikutega intervjuudes kokku leppida.
Täna nägin ka TPI õuel ühte taiest,kus tahaks pojapojukesi: Karlutte pildistada.Sammuva ekskavaatori kopp on kui kallurikast ühe kivipostamendi otsas-sinna sisse tulekski vennaksed sokutada.Nad ju kohutavalt rasketehnika-huvilised.Erialane kirjandus: paakautod ja kraanad ning redel- autod koos muu eritehnika mudruga on õhtuse Liiza Autokooli põhiainesteks(?)Ja ikka püsib mul meelen kaks mu varasemat ettepanekut. A. sattuda oma kuttidega Näituse staadionile vutitrenni,kui Nõmme Kalju mansa kutid palli veeretavad.Neil ju brasiillasest treener ja mitu sisseostetud mängurit. See oleks ikka täiega elamus,eriti Patrikule. B. külastada Õie t.Laste Loodusmaja,kus igatmasti elukad pesa teinud ja kuhu vabalt lastakse lapsi igal esmaspäeval k.17 -19.
Ja nüüd kunstiloomingu-maile.Ülehomme,28.05. elik neljap õhtul olen palutud Viimsisse,Püha Jaakobi kirikusse,Kus avatakse kolmiknäitus:ema Valli Lember-Bogatkina,tema poja Georg Bogatkini ja minia Airike Taniloo kunstiloomingu ühisnäitus.Valli-tädi on mu ammune tuttav,vana Harri Kõrvitsa suvilanaaber Karepalt,kes kord Jaaniõhtul tervele külale peo püsti pani-temalt on vast sealse mere-akvarellid.Pojal Georgil on vanalinnas savitaieste töötuba koos kedraga ja mu varustuse ning mõnusa kohvikuga otse PikaJala restorani vastas.Kus mind kui naaberkõrtsi pii-err vanakest kordi kenasti vastu võetud ning kõike näidatud-head-paremat pakutud... Lahedad inimesed kõik kolm.Nagu ka Georgi vend Vladimir,keda tunnen kui ETV omaaegset Moskva korrespondenti/operaatorit.Temaga olin äsja koos leheneegrite liidu kongressil,kust ta fotoreportaazi tegi.Lahe mees,kes mind kunagi Moskvas komandeeringus olles hotellikohtade puudusel suvises linnas lahkesti Sobinovsky pereulokisse ENSV esindusse öömajale sokutas. Kutsusime seda majakompleksi pidulikult Eesti saatkonnaks omas kõnekeeles.Oli kui valgete inimeste oaas,kesk võõrast ja tundmatut linna. Puhta ja nägusa söögitoa-minirestoraniga,kus inimlikud hinnad ja ladus teenindus.Toakesed puhtad ja sümpaatsed.Polnud midagi üleloomulikku eesti inimese soovis just ses majas oma päevakesi veeta,kui tee Moskvasse viis.Telefoni teel ma Vladimiriga lävisin,tema teatas,et just adminn Ljusja valves, tore ja vastutulelik, ilus vene naisinimene.Võta piigale bukett kaasa, mina helistan ette,ja oledki sees koos sõbraga,teatas ta.Tänavalt polnud muretki tunnike enne südaööd päris normaalhinnaga lillekimpu saada. Hea varu pealseid näpus,astusin julgelt sisse ja küsisin daamilt nime.Olen ma jah,vastas kergelt punastades,sest pealsepoeotäis paistis kätte ja ta aimas,et need talle on.Et ööbimisemure,jah? Astuge siis edasi...Ma tänasin mõttes kolleeg Vladimirit ja oma nutikust talle helistada.Kui vast pool aastat hiljem trehvates teda tänama kukkusin,oli tal pilgus suur kohmetus: oh,anna andeks,mulle tuli kohe väljakutse tööle minna,ma ju unustasin su palve ülepea ära!Kuidas,mul ju sujus kõik ladusasti,vaidlesin vastu. Lillekimp oli kah ligi ja..
Selles asi oligi,et need lilled!Vene naine kukub üllatusest siruli,kui tundmatu mees lillebuketiga ehmatab,väitis Boga-poiss.Nojah,selgus ikkagi saabus,miks Ljuska õnnest märg oli,kui tundmatu kutt lillekimbuga vuhistas.Ja ju ma siiski telepoiss Bogatkini nimegi välja lobisesin.Sedasi omaks jorsiks muutusin.sest nõuka-aja seadus.Kui ise tarvilist inimest ei tunne,siis tema sõber on ka adminnineiu sõber jne etc i tak daleje...
Nägesh siis sedakorda
Kõike kõikse paremat
Neemo E. Poldre

Sunday, May 24, 2009

EestiPoiss

Moens,mina jälle siin.Toks-toks juba mõnda aega.Pühapäev on selleks loodud,et saaks terve päeva joodud.Nii lauldi mo noorusaal.Tuli meelde just,et lubasin selle lorilaulu sõnad üles tähendada Hiiumaale, naabri-Tiiu õele,kes külalaulikuna akordioni saatel ikka me jaaniõhtuid sisustanud. Nüüd peangi hakkama selleks mõttesoppe kammima.Kaugel too Jaangi enam...Folkloorikogumikku,Soome Instituudile, sai saadetud just mälestustelugu esimesest Soome sõidust aastal 1978, kui Tamperes, Turus ja Helsinkis vanaautokultuuriga tutvust tegime.Kaaskirjas küsisin, kas võiks saata mõne fotogi posti teel loo juurde.Ma ju ei suuda skännida ning elektrooniliselt teele vuhistada...
Nüüd pean englishi kodutööd veel uurima.Kümmekond lauset vaja eesti keelest tõlkida,homme on viimane tund Atanasega enne ta naasmist koju Macedoniasse.Vaene poiss oli äsja kurgupõletikus ja üle-eelmiseks tunniks oli kuri igemepõletik just sundinud ka mõnest kihvast loobuma.Mis tegi ta suht kõnevõimetuks ning sundis pidevalt käima verd sülitamas...
Täna mõtlesin välja,miks nii rahutult ringi sebin ja saja asjaga korraga tegelda üritan.Ju alateadlikult,sest tunnen,et minu seda va allesjäänud aega ei pruugi kõigeks jätkuda,kui lihtsalt päevad/tunnid maha molutan.
Elada tuleb nii,et poleks piinavalt valus valesti elatud TUNDIDE pärast,oleks minu tänane asjakohane versioon.
Aitab see,kui teen plaane päevaks/nädalaks/kuuks ning neid realiseerin.Ja veidike kahju on sellest,et mida olen vahel suuremat ette võtnud,pole nii korda läinud,et sellest korralik tööots saaks.Nagu see pii-err ja turundusabi töö MAZi esindusele Männikul nimega EuroMaz.Millega alustasin kolm-neli aastat tagasi.No lihtsalt see MAZ-auto ei müünud nii hästi ka enne MaSu saabumist,et võinuksin loota mingile korralikumale rahale korragi kuus.Abiks oli ju seegi,kui läks korda esitada kahetonniseid arveid mitmel kuul,kui vana Volkov märkas minust abi olevat olnud.Koduleheküljele sain mõnedki korralikud artiklid saata ja minu Maalehtki avaldas üht koma teist. Polnud paha toimetusest saadud sümboolsele honorarile kasseerida sama asja eest MAZi meestelt nati lisa,et töövaev mingilgi määral tasutud saaks.Polnud ju eriti lihtne teha kepi najal liikudes uute mudelite esitlusi koos vastavate stsenaariumite ja kutsutavate nimekirjaga pluss minu sõnavõtuga,sättida ka müügijuhile, noorele Volkovile sõnad suhu ning manageerida saatelõik liiklussaatesse STOP,mille vormistas mu palvel ja juhatusel Allan Muuk, vana semu.Kui Männiku sellid ise valdaks riigikeelt, mul seda äri polekski.Ja kui vana Volk e Vitali Volkov poleks ammustel aegadel olnud mu hea töökaaslane,kui Autotranspordiministeeriumi pressis töötasin.Vaat kui palju mängivad elus kaasa head,lugupidavad suhted heade inimestega !Nagu nüüdki,kui pean hakkama kokku panema Autoettevõtete Liidu senist ajalugu.Toonased mu bossid on mitmed tänagi mängus,keda pean minema jututama.Ning mul tuline heameel,et võin kõigile julgelt silma vaadata.
Soojalt soovitan teilegi:saage ikka end ümbritsevatega nii läbi,et suhteid jätkuks (võiks jätkuda) ka aastakümneid hiljem.See on investeering,uskuge eakat pii-err vanakest,hallipäist vanaonu.
Teie Neemo E.Poldre

Saturday, May 23, 2009

EestiPoiss

Heia-heia vihmasele laupäevale ja teilegi hüüab.Ning muljetab eilsest ,mil mandaat nr 72 andis mulle õiguse veeta päevake vanas Raadiomajas Ajakirjanike Liidu XX kongressil ning võtta kvoorumiga/ saalitäie kolleegidega vastu suuri ja väikesi otsuseid.Tegusa päeva finito oli samas 1. stuudios,kuhu improviseeriti peosaal Vello Tafenau orkestri ja päris piraka juubelitordiga.Snäkid ja vahuveinid sissejuhatuseks. Kolleeg ammusurnud "Autorevüüst" Toomas Tallo (üks mu lauanaabreist Mati Talviku ja Peeter Ernitsa kõrval) kärkis alt baarist meile kahele konjaablitki välja.Et enamat manustamist vastu ööd mitte korraldada,lubasin talle me järgmisel võimalusel/ kohtumisel ise raja baarileti ligi sisse tallata...
Ja täna andis mulle kui autofilmimanagerile vaba päeva asjaolu,et meie operaator koos Jürgen Laose ja pere algupärase miilitsawillisega osaleb Rakveres Volgade kokkutulekul.. .
Poliitika-ja kunstimaile kõrvalepilguna nägemus,et kui Kristina Normani pullitegemine 9.mail oma kullatud pronkssõduriga Tõnismäel oli pelgalt perfomance,ju siis oli ka 1940.a. action, EW astumine Nõukogude Liitu kah omamoodi samalaadne tegu -kunstnikuhingega Vares-Barbaruse perfomance.
Ja nüüd kappaks Pegasuse turjal loomingut produtseerima-täidaks mulle inernetis laekunud palve muljetada oma elu esimest Soomes-käigust ning kõiges sellega seonduvast.Let,s do it!
teile aga lehva-lehva!
väsimatu,pidurdamatu
Neemo E. Poldre
P.S.Internetikommentaar,mille tahtsin esitada läbi mikrofoni kongressile eelnenud dispuudis Ajakirjandus versus internet.Kus Delfi peatoimetaja Urmo Soonvald ja raadiohääl Tiina Kaalep väitlesid Peeter Ernitsa modereerimisel internetikommijate karistamise/karistamatuse teemal. Kild pärit Õhtulehe kommikastist:
Kui ähvardan internetis,et sõidan kellegi autoga surnuks,lähen vangi.
Kui tapan autoga kolm inimest,ei lähe.
Huvitav riik.
Ainult kongressi lõpul alanud äge vaidlus,kas me Ajakirjanike Liit peaks jätkama senises Talo ametiühingus või liikuma edasi Kultuuritöötajate omasse,ei andud võimalust seda head kildu publikusse paisata.

Thursday, May 21, 2009

EestiPoiss

Päevast,kõik see meez ja naine!Käidud ongi Villem Tori kontoris ja Evelt saadud kõik kontaktid,keda ajalooraamatukese üllitamiseks vajan: Juhan Kasemaa,Lembit Ojavere ning Uno Aava-kõik vanad relvavennad ikka rivis. Mina vajan hakatuseks A-Liidu asutamisprotokolli ,mille pistaks sissejuhatusse värvitrükikoopiana,algatajate signatuuridega ja fotodega.Siis liidu loonud firmade pildimaterjali ja ülevaade tehnikast ( TAK-i arhiivist üks reisijaveopilt,teine kaubavedajafirma -sohvrist koos autoga, kolmas näiteks Pelgulinna Autobaasi fassaadist),ka automarkide loetelu võiks. Juurde ka pealiku eessõna:miks vajasime 20 a.tagasi vedajate liitu?Kas selleks, et lähinaabritel põhjamaades oli ja toimis? Või lobbytegemiseks meie seaduseandja juures? Fotod ja tekst mõistlikus proportsioonis .Aga vahel vestab üks ilmekas pilt rohkem kui sada sõna...
Tegelt oleks sisu kokkuvõttes selline-kes me oleme,kust me tuleme ja lõppsõnaks:kuhu suundume.Tulevaste ajaloouurijate rõõmuks olgu ikka kaantevahel ka tänane seis:tehnika ning tuntuimad inimesed sõidukite juhikabiinidest...Kui mul oma kontseptsioon valmis ja pealikute poolt hyvaks sõimatud, tahaks piiluda sedagi,millise üllitise ERAA mehed kokku panid. Et võrrelda oma ideoloogiat nö"vanema venna" produktsiooniga...
Aga lisaks veel uudissõna üleaedseilt,mis eile ajukurdudesse takerdus: PRIHVATÕZATSIJA see ju oli.Päris keeruline teine,sõnatüvi viitab asja põhiolemusele justkui ÄRASTAMINE.Kahju kohe,et läbi punapartei pumba manu ei hiilinud:kasvõi väikese bensujaamagi oleks võinud ikka pihta panna, kui suur jagamine oli...Nägin ju pärast,kuidas Tallinna Taksopargi kolm osakonnajuhatajat Kristiine Keskuse õuele jäänud Taksopargi tanklasse oma autodest vodkapudeleid tassisid,kui olid bensutanklale küüned taha saanud. Kauaaegne varustusosakonna pealik Olev Roosma oli eriti õnneliku näoga,kui sületäie Viru Valge raskuse all kummardus...tankla on tulus tankla,reformerite kindlustatud Eesti Rahavabariigis...Kauaks nende võimu jätkub,täna ei tea.Sest kes neid tagasi valiks?Kompraseltsimehed ikka täiega.
Aga ära kurda taga vanu vigu,meez.Karda uusi ja hullemaid!
Ja olge ikka terved ning rõõmsad!
Teie Neemo E. Poldre
P.S. Homme siis kohtume ajakirjanike kongressil või õhtul Cobra-auto filmimisel koos Margus Hans Kuuse ja Mati Laosega.Kui tehaseomanik Mati Kits suudab radiaatori välja vahetada.Muidu lükkub nädalajagu ehk.

Wednesday, May 20, 2009

EestiPoiss

Eriti rõõmsa meelega lehva-lehva teeb siit Nõmme mändide alt.Päris väsinud taas,kuid õnnelik.Ka eilse õhtupooliku pärast,mil Nõmme Lustisõidu hooaja avaüritusena Indrek Sirgi üldjuhtimisel vastavatud uue Nõmme turu parklast ligi poolesaja auto osavõtul suundusime rivis Kuusallu. Tööriistafanaatik Peeter Kivimäe tööriistamuuseumisse,kus ekstalunik oma museaalide esitluse juurde serveeris mulgiputru ja imehäid võileibu kohvi ja stritsliga.Põnevamad olid ent ta 400 kirvest ja terve hulk sepatööriistu pluss midaiganes värke neile,kel pole pöialt põiki pihus... Bullerjan-ahjuga soojaks köetud tares,kus ka motikate ja militaarvarustuse kollektsioone.Kes soovis,läks saunagi ja võis jääda isegi ööbima,sest täisteenindus mängus. Sest peremees on ju sõjaajalooklubi Frontline liige ja muidu tore vanavarahuviline.Mina olin reisijaks klubikaaslase Mati Kitse Eesti ainulaadses rohekas uunikum-Volkswagenis, mis astus tagasiteel Peterburi maanteel edasi 120 krooni/per tund ja kus kaardilugejaks tema sõbrants Anna-Maria.Kel oli whiskeypudeli suurem lonks kahele,lausa long drink kotis,mille sõbralikult lahendasime koduteel.Täna tolmutasin keskpäevaks Ajakirjanike Liitu keelekoosolekule, kus teemaks Eesti riigi poolt võõrsil elavaile kaasmaalastele suunatud tegevus:keeleõpingud ja erilaadsed kultuurikontaktid.Info vahendajaks välisministeeriumi agar ja tegus diplomaat-nõunik Jüri Trei, endine Eesti konsul Piiteris.Pärast keeleka lõppu suundusin Soome Instituuti,kus oli kellegi skulptorist soome daami meie Aino Kallase Libahundi-teemaliste kujude eskiiside näituse avamine ja ühe vanahärrast luuletaja esinemine.Kelle äsja ilmunud teos oli kaunistet kaljujoonistega ning koostajaks/toimetajaks eestlane.Teel Harju tänavale avastasin,et Tuletõrjemaja on MaSu aegu muutunud ärimajaks, kus ka viinapood ukse kohal oleva intrigeeriva sildikesega:Parim valuutavahetus(!?) Kas parim müüjale,alkonaudile või tarbijale?Mõista võid nii või naa.Tuled laevalt linna ,vahetad valuuta veelgi kõvemasse vääringusse: ostad va viinuskit.On sul siis hea soe,mõnus surin kupli all.Ja parim ka poepidajale,kes toonud kustiganes suvalise käraka ja keevitanud otsa palju kannatas:Pole paha diil ka pronksiöö möllus paljukannatanud riigi pealinnale,kes koorib kähku suvetulnukailt oma maksuraha...
Majandusajakirjanik Neemol,kes hüütakse lauaülemana välja peatsel XX ajakirjanike kongressil,on põhjust minna nüüd üle lingvistika teemale.
Kolleeg tutvustas mõnda slaavi uudiskeelendit: dermokraatia,alkodeemik jt.
Midagi ka sellest,mis mul märki ei tabanud.Kuku Raadio peatoimetaja, mulle tundmatu Janek Luts ei võtnud täna lutti suhu ega soostunud mu ettepanekuga taastada raadios regulaarsed iganädalased transpordiminutid Autoettevõtete Liidu direktor Villem Tori osalusel Vallo Toometi saates Majandusruum.Põhjendusega,et transpordis pole praegu midagi eriti põnevat. Huvitav nägemus küll:kui pole skandaale,verd ega isegi mitte laipu/ pisaraid-kohe pole huvitav?Niipalju vähemasti sain,et jala ukse vahele torkasin:saatekülalisena võin ikka vana hea Villu neile kukile suunata...Ja mina usun täna öösel neid ridu toksides küll küll,et kui eluaegne transpordikoll oma jutuga neid intrigeerib,küll siis toimetaja-saatejuht Vallo Toomet märkab,kuis on lood.Ja see kord ei jää ainsaks...
Nonii.Homme jälle päev.Ning astungi Villu poole,seda asja arutama.
Tervitades
üks vana ning igiliikurist kilpkonn,kes ikka teel,
sest paigal püsida ei malda ja on piinavalt valus lihtsalt vaadata,kuidas vette merre voolab.
Neemo E. Poldre

Monday, May 18, 2009

EestiPoiss

Õhtust,blogihuvilised!Kusagilt meediast lugesin kildu a la blondiininaljade lahtri produkt:sex on justkui lumi -iial ei tea,mitu sentimeetrit sa saad ja kaua jätkub...(?)Tõele otsa vaadates see ju suureltjaolt tõde ongi...kuigi imbunud mujalt laenunaljana meie maale kui telemängud,mis kogu ilmast kokku ostetud-justkui me ise peale skype,i ja hotmaili enam midagi muud genereerida ei suudakski.Song contest Võsalaul 2009, mis äsja kõlava akordiga lõppes,oli vist üks väheseid omamaisete mõttehiiglaste vaimuprodukte.
Lingvistilisi remarke kah sekka:kui kuulete tänasel päeval korralikumate slaavitaride suust uudiskeelendeid:nahh,pohher või blin,katsuge mõista,mitte hukka mõista.
Maakeeli siis vastavalt:nahhui,pohhui ja bljäd.(!)Aga nii te väljaspool Koplit või Maardut väljenduda ei tohi...Muide,täna tabas teie alandlikku teenrit e.leheneeger Neemot hämmastav üllatus:minu austet tohter Hille Leht, kes nii emalikult kandis hoolt õnnetu ajulaksu saanud poisslapse/minu eest Järve haiglas aprillis 2002,põgenes juba teist korda sel kuul minu eest.Ei andnud end kätte kokkulepit tunnil täna k.13,vaid teatas: Magdaleena haigla juhtkond on keelanud kohtuda ajakirjanikuga. Sama väitis ta poolihääli ka eelmisel kokkulepit ajal nädal tagasi,kui läksin temaga tööpaika kohtuma. Ta palus vabandades saata meilitsi küsimused ette,et seekord saaks haigla kõneisiku juuresolekul vestelda(?).Vahepeal leidsin internetist,et tolleks persooniks on vana tuttav Ajakirjandusmajast: Svea Talving.ajakirjanik Heikki Talvingu eksabikaas.Eks vist seepärast,et vahepeal elas avalikult kokku kellegi sotsiaalministriga,kellega tegi intervjuusid ja midaiganes veel.Kui äkki mu tema telgitaguste actionite, tausta teadmised sundisid mind Magdaleenast eemale tõrjuma?Muidu ma vaevalt invapressi esindajana persona non grata oleksin.Sest kogenud autotoimetajana pole ma küll kunagi ühtegi tohtrikitlis asjapulka rattale tõmmanud ega muidu peksnud kui rannamees rotti.Kas on asi äkki selles,et mu relvavennad-ajakirjanikud on unustanud Juhan Peegli õpetuse kreedo: "Ajakirjanik sa võid olla,kuid Inimene sa pead olema!" ja nüpeldanud Hippokratese vannet eiranuid halastamatu järjekindlusega ja nood nüüd pelgavad leheneegri varjugi?Olgu kuis on,jääb vaid loota,et mu perearstil dr. Kõressaarel kurja ülemust pole,kes valvaks, kellega proua trehvab,mida teeb ja räägib. Sest siis jääb mulle võimalus teha persoonilugu tolle teise hoolitseva ja südamliku tohtriga,keda tunnen. Miskipärast hoidun jututamast suvalist kitlikandjat,sest mine tea, mis luukere juhutädil kapis võib olla.Nagu kolleeg Leo tegi kord partorgi sooovitusel loo Saku autobaasi saadikukandidaadist,plussmärgiga sohvrist,kelle kohta päevake hiljem tuli solvunud kolleegi kõne:Teie, Randmaa, küll kiidate meest taevani ,kuid tema varastas baasis minu autolt tahavaatepeeglid(?)Ma ei või ju kiita arsti,kes unustas patsiendile käärid kõhtu või amputeeris alt terve jala?
Keeleõpinguist niipalju,et järgmisel esmaspäeval annab Makedoonia vabatahtlik Atanas viimase englishi tunni,kontrollib kodused ülesanded ja pühib jalgelt Eestimaa tolmu.Läheb oma soojale kodumaale tagasi. Tänavune kevad on noormehele osutunud üpris ruineerivaks:alul kuri kurgutõbi, mandlipõletik,nädal tagasi igemepõletik koos mõne toekama hamba eemaldamisega,.Mis ta suht kõnevõimetuks ja õnnetuks muutis. Täna oli hoopis kobedam.Lausa õnnelik,et varsti siit karmi looduse stiihia käest ära põgeneb...Mulle lubas oma kodukandi vanaautofanaatiku,kellegi professori koordinaadid jätta.
Homme trehvame kõigi omamaiste,kodukandi vanarauafännidega k.19 paiku Nõmmel,uue turu parklas.Kust suundume Kuusallu,taas kellegi rauahullu kodusesse tööriistamuuseumisse...
Tänavune esimene Lustisõit,kus näeb uustulnukaid,talvise ennistamistöö vilju.Mina olen platsis rohkem seetõttu,et teha ülevaatelookene ajakirjale Automobiili ,mida ootab minult Helsinkis toimetaja proua Riitta Kastemaa.
Head und nüüd,lehva-lehva!
teie Neemo E. Poldre

Friday, May 15, 2009

EestiPoiss

Moens,kraed!Elame ülipõneval ajal - isegi mõneti huvitavamail päevil kui eelmises liidus,tolles murdmatus.Uus koidik võib jahmatada millegaiganes. Kasvõi sellega,kui kurjavõitu sõnavõtja,kolleeg Kalle Muuli on raadiosaates riigilt kogujaid varasteks tembeldanud ja pakkunud välja idee,et väsimatud ilma puhkuseta töörügajad võiks võtta suvel kuu aega palgata puhkust.Siis üks häbistatu ja solvatu,Jürgen Ligi valab Muuli oma blogis üle valimatu sõnasolgiämbriga,kust ei puudu Kopli kraadede nö kirjavahemärgid: pohhui-nahhui!On ikka seltsimehed sinna üles varga mäele roninud!? Vaikimisi tulusas bisnises edasi nihverdamine oleks parema mulje jätnud selmet poliitiliselt laibastuda.Aga vanem mees,ise teab.Kas tõmbab endale vee peale või hangib Statoili stardipaketi.
Teinegi mõtteid ergutav nähtus kipub reformerite väetise peal võrsuma: mida suurem suli oled,seda karistamatumalt võid toimetada.Ja seadusetäht ei võpatagi.Keegi tubli inime, teel rikkama elujärje poole sai jaole ühe eemalelava maaomaniku kuusenoorendikule,rookis jõulumüügiks muldapandud rahavõrsed üles ning aretas hektaritele kaerapõllu,kus viljeles jahiturismi:pakkus küttidele võimalust lasta nosimatulnud ulukeid. Maaomanik sai teate juhtunust, kappas kohale ning esitas politseile avalduse koos kahjusumma äranäitamisega.Politsei suunas maa omaniku tarbijakaitsesse(?!)nood omakorda lõid palli tagasi politsei väravasse. Vennike on püstihädas,abi eikuskilt.Tagatipuks selgus,et suller oli esitanud toetusavaldusi PRIAle ning saanud kopsakaid hüvitisi ärastatud maatükil toimetamiste eest(?)Ja seaduse silmis on kõik ikka JOKK.sest reformerid ruulivad.Ja nii tugevasti,et näljane inimene,kes ronis üle võreaia poe prügikastist kõlbmatut,äravisatud toitu "varastama",tabati politsei poolt ning viidi plate peale triibulist päikest ja ruudulist kuud uudistama...No see oli tõega kuri tegu:ronida solki sööma isandamehe poolt piiratud alale !
Kuigi Eesti Politsei suutis mullu mu silmis oma lippu veidi kergitadagi, suhtudes mõnesse patustanud inimesesse mõistvalt ja korralekutsuvalt,on põhjust üks kivike veel sinimundrite kapsaaeda heita.
Äsjasel valusal päeval:naaberriigi suurel pühal 9.mail taris keegi üliagar perfomance-kunstnik Kristina Normanina esinedes kullatud tinasõduri koopia Tõnismäe pühapaika,kuhu tulnud sinimundrid arestisid võltsaljosha ning tegid autorile pisukese trahvi.Et kuuldused uuriva ajakirjanduse enneaegsest surmast vastavad tõele,pole kirjatsurad üritanudki tuvastada, kus ja kellena sündis väidetav slaavitar Kristina.Nimekuju pidi sobima suurepäraseks provokatsiooniks,kiilulöömiseks kahe kohaliku rahva vahele? Sest oma esialgse nimega oleks ta saavutanud risti vastupidise tulemuse,väidan.Mõelge kaasa,kui huvitab.
traditsiooniline lehva-lehva!
Parimat!
teie Neemo E. Poldre

Thursday, May 14, 2009

EestiPoiss

Õhtust,sõbrad nii siin kui seal.Eriti seal,sest mööda ilma rändasin vahepeal minagi.Eile näiteks väisasime bussitäie Ajakirjanike Liidu kolleegidega seda Lõuna-Eestit,mis vanade ja kobedate arust kõige ilusam riik maailmas (?) Ja tundus,et polnud sel vägagi vigagi:hommikut alustasime Otepää vallaisade juures kohvilauas.Seejärel tutvusime sealsete ilmakuulsate,vanade ja uute spordirajatistega(vana oli Tehvandi ammune spordikeskus e. kindlus/ aatomivarjend /hotell koos alpikambrite jm vajalikuga.Uued olid ekstreemspordipark ja vastne hüppetorn,kuhu otsa mina küll ei roninud:miks kolleegidele lonkurina pidurit teha? Külastasime soomlaste vineeritehast,kus Eestimaa sirgeist kasetüvedest sikutati välja hulga ruutmeetreid kvaliteetset kasevineeri MADE IN FINLAND nagu pakendietikett kinnitas.Ja kirjapandut tuleb uskuda.Ja sedagi,et sai käidud mõnusas Tammuri talurestoranis,kus asjalik noor mees Erki Saar pakkus häid veine huvitava oma snäki kõrvale.Muide, ilmselt samas paigas nautis gourmeetoite Anne-Liisi vennas oma perega u.nädal tagasi.Elamused mitte kehvemad kui Piisonifarmi Roosioru majas Rakvere-taguses Põlula Hillari valdustes.
Kauneid-põnevaid hetki pakkus ka Suusamuusemi ja Lipumuuseumi nooruke perenaine.Keda kiitsin tähelepanu eest,millega ta oskas meid vastuvõtul üllatada:mõnus suusatõrva lõhn lõi ninna kui buss oli peatunud Otepää kiriku iidse pastorimaja e. suusamuuseumi õuel...Piiga vastas vaid, et majakatuse remondiga seoses see tõrvahaju üle hoovi lehvis.Olgu kuis oli,lahe liigutus ikka.Ka Pühajärve restoranist ümberehitatud ülikenast modernhoonest väljusime superelamustega.Lukskorterite,sauna ja lifti ning jõusaaliga varustet eurotasemel majakeses GMP Clubhotel.Samas koha leidnud Alpirestoranis mäenõlval oldi meie tulekuks mõnus õhtusöök vormistatud.Endisest Pühajärve restost eurotasemel majakeseni kasvanud hoone on jõudsalt arenenud küllap...inimsõnniku peal.Sest omanik Kalle Sults oli mulle teadaolevalt üks Tallinna esimesi tualetiärimehi.Kui soome marga õitseajal ning rublikute hääbudes uuristati Musumäe nõlva sisse vastu Valli tänavat üks tubli kakamaja,mille asemele hiljem tekkis asjalik alkomüükla. Junnimeistritelt noppis oma tulu terane Kalle.Vat selle õdusa valuutakakamaja toodangu toel kasvasid-kosusidki Sultsi Kalle rikkused, kes omas seejärel tehnikaajakirja,kuhu palkas Margus Hans Kuuse.Ja siis ostis ära Eestimaa mõlemad Packardid:Tartu autoõpetaja Jursi-vana cabrioleti ning Gennadi Lauri kuningliku tõlla.Lausa originaalkorras säilitatud luksauto,millele ma ise pretendeerisin,kui mul veel Mercedes Pullmani polnud.Põllumees teab,et inimese organismis toodetu pole söögirohelisele parim tungraud. Kuid rahameestel omad mõttemallid,mis lühikokkuvõttena:Raha ei haise.Ja tõega-polnud seal Otepää luksmajas ega trahteriski mingit ebameeldivat aroomi.Üllatav oli hoopis see,et mu vana kolleeg Vähjatiit sealsest ärist distantseerunud oli.
Ju siis Vene transiit ning Sillamäe uraan sedavõrd pühendumist nõudsid,et tuli koduselt Valgamaalt jäljed teha.Eks vend Vähk ju tea,kus kivi all need rasvasemad vähid pesa teinud onvad.Ida-Virumaal ju vähjadele vett kordades rohkem kui koduses Pühajärves.
Kena keik.Päev oli pikk:ärkasin hommikul kell 4,magama sain kodusel koikul keskööl.Manustamist oli minimaalselt-ainult Tammuri talus mõned veikipokaalid ning Alpirestoranis ca pudelike tummist punast.Sest kolm mu naabrusseistunud härrat keeldusid:kahel pealinnas autokesed ootel, kolmas viilis niisama.Rikkudes seadust ja kehtestatud norme:
"Eesti keskmine alkoholitarbimine on natuke rohkem kui ämbritäis puhast piiritust inimese kohta aastas ehk umbes kaks ja pool pange viina.Statistika järgi pole kogus viimastel aastatel küll oluliselt kasvanud,ent alkoholi hakkavad tarbima järjest nooremad".Tsitaadi lõpp.
Panen kah punkti ja võtan väikese yömyssy.Midaiganes see naabripoisul peaks tähendama .Pelgan,et goodnight-drink,mis toob hea une ning värvilised unenäod...
Olge ikka terved ning happyd !
Lehva-lehva
endiselt teie Neemo E. Poldre

Thursday, May 7, 2009

EestiPoiss

hommikukohvi mant teile lehva-lehva teeb.Ning pärast sooritust mõtteil lennata laseb.Kuidas rootsmannide kombed ajapikku Maarjamaal juurduvad.Kui olin Heldori pool Järnas,lugesin Expressenist,et inimestel hääbumas soov loodussäästlikult elada:kui miski kõlbuline asi koduses majapidamises enam ei meeldi:kohe prükkarifondi rändab.Nagu meilgi eileõhtuses kolastvabanemise-tuhinas.Kui Jens kuulis,et Mooni toodud prahikonteineris veel ruumi,vedas auto järelkärul kähku keldrist kaks mitte vanaks sõidetud,vaid sõitjapuudusel seismajäänud jalgratast sinna,kus ruumi on.Vaatamata asjaolule,et mõlemad 6-9 kilo maksnud vokid olnud vaid doonoreiks tiba kallimaile,millede tarvis mugavuse huvides võetud ratastelt kummid...Minul pole kunagi olnud pöial põiki peos,et mutrivõtit ei saaks hoida.Ja poleks mul täna seda va monigid, et seisvaile rattaile uusi rehvisid osta.Ju siis on teistelgi lihtsam terve uus jalgratas tuua selmet uute kummidega jahtida(?)
Näen siin just keskkonnasäästlikkuse-momenti.Ning usun ja loodan,et prügimäele roostetama korralikud geoloogid ei lase viia komplektseid, pidurite ja käiguvahetajate ning topsihoidjatega jalgrattaid mitte.Nii ka Rootsimaal kirjutas ajaleht,et tavakodanik(?) leidvat prügilast korras telerid,raadiod, köögikapiuksed,nõudepesumasinad ja midaiganes...Mis rikkurile enam ei passi.NB!Lugege siit välja olude konstanteering,mitte kurtmine.
Mingem edasi e. vahetagem käiku ja lugegem tuttvärskest Luigepoju Expressenist:
"Kuna maailmamajanduse malenuppe liigutavad tänapäevalgi suuremalt jaolt peenisekandjad,on meie elukeskkond ja popkultuuriväli üha fallose-meenutajatega üle külvatud-oma riista ei armasta peos hoida ainult popstaarid nagu Michael Jackson,seda teeb kaudselt iga mees,kes autos istub ja maanteel kruiisides käel hellalt käigukangil puhata laseb.(Miks mehed on nii tõrksad automaatkäigukastiga autosid ostma? Sest nad ei taha armsaks saanud mänguasjast loobuda).Kuid suures märkamise tuhinas ei maksa unustada ka papa Freudi sõnu,et mõnikord on sigar lihtsalt sigar".
Kuldsed lõpusõnad(ilmselt blondipäiselt autorilt,kel nimeks Kadri Kaljas).
Kadrike,kas sul pole ühtegi asjalikku tuttavat püksikandjat,kes ütleks,et manuaalkast lihtsalt sportlikku kiirendamist võimaldab ning linnast eemal elaja ka talvise suure lumega liikvele laseb?Eks katsu hangedest välja ukerdada automaatkasti toel !
Aga seekordne lumi läinud,unustatud,ajaloo prügikasti heidetud.Ja mis tost enam!
Kena kevadet ning päikest ja linnulaulu,mis meid õhtupoolikul meretagusel maal pidulikult vastu võtab.
Terviseks!
Väsimatult ikka teie
metskapten ja elukunstnik
Neemo E. Poldre
NB!Moodne termin fallosemärkamise-asjas on fallos-spotting
omasooiharuse kohta seega siis gay-spotting
Mida nende teadmistega pihta hakkate,pole aimugi -
aga minu asi oli tarkusi pakkuda...Oldagu siis trenditeadlikud kultuuritarbijad,nagu massiteibavahend utsitab.

EestiPoiss

tervitab ja lehvitab ning kahjatseb kurbtusega,et täna ei läinud Wiimsi kultuuritünnidesse workshopi manu luurele.Sest õeraas põrutas just täna
Piiterisse ega saanud ühineda.Järelikult lähen homme,sest esmaspäeval,kui avamine,pean olema linnas kahte lugu tegemas:täna siirdas meie intervjuu- kohtumise esmaspäevale ka Toomas Lunts,Gadoxi konsultant. Tema käe all ja juhtimisel valmivad mitmesugused inva-abivahendid.Aga laupäeval tahan olla Rahva Raamatus,kus oma värskele trükisele jagab autogramme prl.Viktoria Ladõnskaya isiklikult.
Eile trehvasin lemmikkohas Buldogi Pubis oma studentka Juliat,kellele tõlkisin poolteist kuud Humanitaarinstituudi diplomitööd Türgi ajaloost. Kui neiu saab jaanipäevaks suurkooliga ühele poole,on ta lausa teelahkmel. Sest tänane töökoht Stockmanni liha-ja kalaosakonna müüjana siis enam ei toida,s.t.piiga ise ei soovi sellest toituda.Temas ju sisu enamaks.Selline kaunitar ja kõrgelt haritud-miks peakski.Panin talle kärbse kõrva:hakaku tegelema kultuurivahendusega,pangu püsti mingi oma teema,mis poleks otseselt bisnis.Võttis tuld.Sest tal sõbrants Ankaras. Keegi arukas leedi,kes abielus haritud türklasega.Otsige kultuurikontakte Tallinnas läbi Türgi saatkonna .Muljetasin oma kontaktidest-sidemetest Soome ja Poola saatkondade ja saadikutega.Uskudes,et samatasemeliste ehtsate türklaste leidmisel ongi piiga kui moosi sees...Muide,mu tõlketöö tunnistati mulle üllatuslikult eriti korrektseks ja vääriliseks.Logish ju,sest oli sobivasti aega lausestust sättida ja eesti keel lausa kirjanduslikuks viimistleda. Talv ju, mida,s ikka muud teed kui toksid tõlkida.Hea,soe ja tubane amet.Vaimu värskendamiseks libistad pitsikese,nagu tohter välja kirjutas ja annad muudkui hagu!
Eile õhtul kolistasin internetiavarustes kui Mimmi tegeles hariduse andmisega.Vennad karusüdamed e Karlid tundsid juba kõik "saksa tähed" ära.Ja mis eriti lõbus:iga õige vastuse puhul hüüatas Mimmi "Musii!" ja premeeris matsuga vastuse autorit.Mõlemad olid nii õhevil,hüppasid ja kargasid ning rõõmurõkatuste saatel muudkui röökisid Musii ! hüpates Mimmile kaela.Pärast polnud tähestikku vaja näppidagi,suur musiralli läks lahti.Ja papa Ennol hea meel,et vennastel orientatsioon õige:pole vaja kappi pugeda,et armeeteenistusest pääseda nagu tänased noored pahatihti teevad. Et ei sobi teiste poeglastega kasarmut ja sauna ja seepi jms jagada-kohe kiim kallal.Hetkel see kuum teema pressis on.Et kas Lauri Pedaja ja Indrek Galetin sobivad ikka püssi alla või läheb neil enne isiklikust relvast pauk lahti...Teine päevateema on suurärimees,Autospordi Liidu president Toomas Sildmäe äsjased 2,5 promilli ja joogisena Aia t. tehtud laksud vastu pargitud autosid oma Maseratiga ning kojusõit,kusjuures tema Pärnu mnt. aiavärav pluss tõkkepuu ja autonina moondusid.Hiljuti 35 milli teeninud mehekese vastu algas lausa klaperjaht-pandi kohe ühte patta isehakanud rallimeeste Mikk Segeri ja Joosep Laipsooga,kes kergelt rallipüssirohtu nuusutanuina mullu maanteedele laibarivisid tekitanud.Kui kirjatsurad ei tee vahet cafe racerite ja rallipilootide vahel,ei tasuks neil üldse klaverite taha karatagi!Patt muidugi,et poiss Aia t. kojusõiduks taksot tellida ei raatsinud.Aga see takso-ukselingi-käppimise-tasu ajas vist meie rikkaimalgi mehel harja punaseks.Pärast seda,kui oma lambasihver Ülle oli tüli üles lõõtsunud.Nii press vähemalt kilkas,et riid naisega olevat karmi alkopaugu põhjustajaks.Ega,s konnasööja ilmaasjata hüüata:Otsi naist!kui miski jama lahti?
Teemale punktiks.Toomas on asjaajamistes küll üks ontlik ja arusaaja mees olnud kui temaga autoralli asjus kohtuda tulnud.Küll ta välja rabeleb:raha ju on,ja laipu pole!
Vannuvad ka Sillati Arnot,Autospordi Liidu peasekretäri,kes öelnud:meie ei kiirusta temale umbusalduse-avaldusega...Loomulik reaktsioon ju.Kuid eks olnud ebameeldivaim see seik,et Sildmäe ise ju Hispaania aukonsul Eestis on,kes kuningas Juan Carlose Tallinna saabumise päeva hommikul arestimajast pohmellkainena välja astus...
Okei nüüd ralli ja viinaga.Hoopiski põnevaim on see,et uurimislaev Arnold Veimer,mis KGB kattevarju Teaduste Akadeemia plagu all ringi seilas ja Tallinnaski sildus.Kus Liisi sõbrantsi Silvi mees Jaak kapteni vanemabina teenis ning meile eriload vormistas,laevale sauna kutsus ning oma kajutis mõnegi pitsi peenikest poeviina pakkus,mis kangesti hea viski maitselised olivad.Siis nüüd on too laevuke Rootsi merejõudude valduses ning täna Somaalia piraatisid küttimas,teatas värske uudissõnum.Mul muid rõõmustavaid uudiseid veel:just helistas Autoettevõtete liidu tegevjuht Villem Tori ning pakkus erialast nö lepingulist tööd.Tuleval aastal täitub 20 a.Liidu loomisest ning oleks vaja ajalooraamatu põhi kokku panna. Selle esimene pealik,mu vana ülemus Lembit Ojavere ning teinegi mees,Kopli autobaasi direktor ja rallimees Juhan Kasemaa täiesti saadaval onvad.Ka oli juttu,et Villu tahaks taaskäivitada raadio transpordiminutid mis kümmekond a. tagasi Jaan Rõõmussaare vedada olid.Kohe võtsin meilitsi ühendust Vallo Toometiga rahvusringhäälingust ning pakkusin,et need transpordiminutid võiksid olla osaks majandusuudiste rubriigis. Näis,mis välja kukub.Kui ei näkka,palun appi Ajakirjanike Liidu tegevjuhi peasekretär Ebba Räätsa ning leiame teise võimaluse.
Remark:eile väisas mind küsitleja Terviseuuringute Instituudist.Keegi vanem daamike nimega Virve Valter.Kah suvehiidlane, Käinast.Tuli koju uurima kuidas haige mees liikuma pääseb,palju ja kuidas teatrites, kontsertidel, sugulaste pool külas käib,kas ja kuidas transpordiga toime tuleb,kas ja kuidas käimisolud linnas rahuldavad ning kas ja kuidas üldse rahaga toime tulen.Ja oli väegade üllatunud,kui teatasin,et leibkonnas mina ja Liiza ning kahepeale kokku 8 tuhat kuus sirgeks lööme ega nuta seejuures.Lõpetuseks jäi proual vaid kiita,et nii kähku pika ja põhjaliku ankeedi täitsime ning mina nii positiivne olen.No keda see kurtmine enne aidanud on?Jäi mul ütlemata et kogu seda elu tuleb ju huumoriga võtta ning raske vene okupatsiooni üle elanuile pole tänane kurikapitalistlik teerulli-Eesti enam üldse nii hirmus kui võiks arvata.No ütle sa nüüd: vastutavad seltsimehed kirjutavad endile välja 70...170 tuhat kuus,mulle maksid pinssi 1,5 tuhat ning kiitsid,et 5 tuhandega elavat ma päris hästi!?Kuhu see puudujääv osa siis kadus?
Kuna uppuja pästmine tema enda ja vetelpäästekoera asi on,tuli mul katsuda iga kuu 2 tuhande honorari eest Maalehele autolugusid toksima longata.Ja olin õnnelik,et vist ligi aasta sellega toime tulin.Täna on küll pinss koos toetusrahaga ligi 4 tonni,mis olemasolevais oludes lihtsalt supper,nagu on moes öelda/kirjutada uuel moodsal ajal.
Kuulsin just hiiobisõnumi:Matvei Hiiob lasi öelda,et homme pääseme koos Liizaga meretagusele maale.Näis,kas Hiiumaa on ankrus oma endises paigas,kuhu sügisel jätsime?
Nb!sõnumi väljaöelnu hääldada slaavi aktsendiga Mattvoju...
Ikka kõikse parembat e.parimat!
teie Neemo E.Poldre

Tuesday, May 5, 2009

EestiPoiss

tervitab ja hämmastusega märkab,et eilse päevakirjutuse seest on kaduma läinud küüditajakangelase Meri surematu vägitoeo paiga nimi: Hiiumaa see ju oli,et te teaks!Vaat mis juhtub insuldist pehmekslöödud ajuga!Oluline seik pudenes kurdude vahelt.Plusse on ju ka mu elus:teine väimeespoeg Gert Jervan olevat oma pedagoogitöö kõrvalt TTÜ-s asunud juhtima ühte äsja suure tunnustuse saanud elektroonikute töögruppi,kes imetabase vidina välja tuuninud/tuumanud:jutt on veresoonkonnahaiguste kõigi eelnähtude varasest tuvastamisest.Uuritakse läbi inimese lubjastunud ja hapraksmuutunud veresooned,miska võimalik on isulte ja infarkte ennetada.See lisab lootust,et mulle saatusekaaslasi sugulaste-tuttavate ringist enam ei lisandu.Ka enda ajus midagi tiksumas (ju: edenemas oleks täpsem formuleering.) Näen unes oma mentorit ja "teist isa" Harald Haugi,kellega pean diskussioone elulistel teemadel,mis tema eluajal rääkimata jäänud.Täna näiteks küsisin unenäos,et kuidas oli Sul kohe usku minusse,et punaarmeest pääsenud tööotsija otse oma toimetusse ametisse võtsid.Seejärel ajakirjanikuks koolitasid,kui olid õpetanud eluväärtusi hindama ning naistega härrasmehelikult ümber käima?Isegi olid üheks kahest tarvilikust soovitajast,kui Ajakirjanike Liitu astusin.Mis mulle eriti hinnaline,sest olid sel ajal EAL-i aseesimees.Elmar Nittimi asetäitja kui täpne olla. Samal lainel jätkates:meenub,et Ajakirjandusmaja väljaannete peatoimetajad olid praktiliselt kõik härrasmehelikkuse eeskujud:soliidsed, väärikad ja väljapeetud.Korrektsed oma istumistes ja astumistes,kui nii võib öelda.Hämmastavad ka pisiasjus.Kord,kui Võidu väljakule oli jäetud pikemaks ajaks liiklust takistama punaseltsimeeste autribüün,pahandasin liiklusvoolus mööda pugedes kuuldavalt:"See kah siin autodel jalus..." Taga istnud valvas seltsimees,asepeatoimetaja Igor torkas kohe:"Kas nõukogude võim ei meeldi?"Minu kõrvalt surus Harald läbi hammaste:"Jäta poiss rahule!"
Kunagi hiljem,ühel nädalavahetuse-ettevõtmisel kahekesi olles lausa pihtis ta mulle:"Mind,vaeste inimeste last,oli neil kerge hävituspataljoni meelitada..."Delikaatselt,Haraldi enda moel võtsin kuuldu teadmiseks.Sest tundus,et polnud sobilik parteiväljaande peatoimetajaga teemal jätkata...Oli sel ajal liiga habras jää,lisan selgituseks.Kui Harald oli öelnud A,pidanuks ta lisama ka B,tundus.Ja mina üritasin olla see,kes mõistis poolelt sõnalt.
Mis oli hetkel ka tõsi.
Vahelepõikena kiikaks tänapäeva.Soome Instituut saatis messidzi vastsest kunstiprojektist Viimsis.Üldnimega Alter Ego pakutakse osalemist mitmes töötoas:disain,graffity ja tegevuskunst-installatsioonid jms.Kuna pääseb sinna endiste punalaevastiku kütusemahutite manu bussiga 1A,olen huviline.Seda enam,et tahaks näha kuidas on edasi arendatud tublist kunstimetseenist väliseestlase Jaan Manitski mõtet-tema ju Viinistul ühest mahutist kena gunstizaali aretas...Kohtumiseni!11.mail keskpäeval on samas näituse avamine.Mulle annab just sedaaegu intervjuu mu ammune palatiarst dr.Hille Leht..Aga 7.-8.mail saame naftatünnide sees kokku!Kus me lausa supleme kunstis.Kunstikümblus,kui soovite?
Lehva-lehva!Päevakest tegusalt jätkates
teie elu-ja olmekunstnikust metskapten
Neemo E. Poldre

Monday, May 4, 2009

EestiPoiss

teid kõiki uue mainädala algul tervitab ja naudib Sal-Salleri lal-laulu
SÜDA HELL JA MEEL ON MALBE
VEREGRUPP ON VIRU VALGE...no on ju imeilusaste täheldatud,kaspole?
Samaa mieltä siinkin,voisin sanoa eestiläis-suomalaiselle pojalle...
Meloodiamaailmast vahelepõike kaudu argiellu.Väikese vihjena veel:äsja kuulsin Elmari Raadiost,et minu lemmiklaule Viljandi paadimees on pärit naabrite poolelt saldejumside maalt,autoriks vanema põlve helilooja Alfreds Winters,kes pääses kangelasküüditajate haardest ning suri kõrges eas olles Rootsimaal."Gaujas launieks" olnud too pärastine mulgi pealinna veesõidukijuht enne Maarjamaal sildumist.Miks mulle kurjuse impeeriumi kangelane Arnu just meenus--sest 7.mail Eestimaa "vabastajad" tema lahkumise auks mälestusürituse püsti panevad,kus onu Arnu kangelasteost juttu tuleb.Kuna muulastel on oma,vankumatu ajalookäsitlus,ei tea nad tõsiasja.Kangelastegu seisnes peamiselt selles,et kuna küüditatuile järele saadetud sõjalaev ei suutnud madalasse rannikuvette siseneda,leidis õrna ja hella südamega komsomolijuht paate,millega väikelastega emasid saaks turvaliselt laeva viia miska neid pikale turismireisile saata.Suure Kodumaa mõõtmatute avarustega tutvuma ja uut õnnerikast elu nautima.Kurbusega tõdesid "mäletsusürituse" tegijad,et kuigi Arnu hing 40.päeval taeva(!?) minevat, pole võimalik just õigel päeval,2.mail, seda tähistada.Onku oli ju punausku,mitte vene õigeusku.Ortodoksi hing küll taeva minna võib,kui käed pole verised.Mis Arnu patusel hingekesel Peetruse poole asja,ei oska minu kuppel vastust vaaritada...
Muld jälestust matta ei suuda,tuleb taaskord tõdeda.Ning mu kavatsetud luurelkäik rahvavaenlaste kokkusaamisele jääb kindlasti ära-muidu leiavad veel,et üks eestlanegi nendega mestis on !
Eilne päevake möödus Beriti pool Rohuneemes suvila aias heakorratöödel selmet minna relvavendadega trehvama Kurtna varuosapäevale.Pole tahtnud kedagi tülitada,kes mind kaasa haaranuks,sest igaühel oma elu ju.Käidud kah klubikaaslastega ja tädipoeg Heldoriga mõnelgi viimasel aastal.Mõningase summa vaba raha olemasolul oleksin ehk Liisagi nõusse saanud-tal ikka huvi vanavara vastu,mida seal rohkesti liikvel.Aga otsest huvi justkui polnudki/vajadust mingi vanaautovidina järele nagu kunagi ennevanasti,kus ma ühtegi korda vahele ei jätnud.Vähemasti Maalehe autorubriiki sai lugu ja mõni piltki tehtud! Täna seda vajadust pole,sest seal autoteema pooles vinnas.Maainime vist hobuse poole oma palet on ära pööramas?
Maikuu oma rohkete tegemistega on löönud päikesesäras ukse valla.
Pean vist minema elekri-ja veemõõdiku näite märkima,et neid asjaomastele tarnijatele lähetada.
Pealegi tuleb täna Eestisse külla Hispaania kuningas Juan Carlos oma armulise abikaasaga.Kas pean lipsu ette siduma?
Kas tervitan Karlutti teiegi poolt?
Heia-Heia!
alati teie
Neemo E. Poldre
kel hispaania keele kursused ikka läbimata.
Küllap kunni tõlgid englishit pursivad.
Nagu ma isegid...

Sunday, May 3, 2009

EestiPoiss

siit Nõmme mändide alt lehva-lehvaga tervitab.Kaksikud Karlutid nüüd siis kolmeaastased on-kokku aastat kuus siin ilmas mütatud juba.Patrik on kui väike aiatraktor kui tööhoogu satub talveprahi koristamisel.Ainult käsipidurit tõmmates saab poissi pidurdada...Mimmiga segapaaris nad kogu rämpsu aiamurult puhtaks rehitsesid ja kottidesse sokutasid.Tädi Berit oma Eeroga tõid noorte korraarmastajate rõõmuks sünnipäeva puhul laste töö(mängu)staffi juurdegi,eks koristustalguile tuleb uus,kärmem hoog.

Remark:Õhtulehe arvamusküljelt leidsin arvamuse,et ega seagripp suuda meid eriti ohustada.

SEST NII SEAD ME ÜKSTEISE VASTU KA POLE,oli diagnoos.

Noh,abiks seegi.Ning Mehhiko olevat maha surunud käsitluse nimega sea gripp, sest inimesed hakkavat siis sigu vihkama ja tapma.Ka asemele pakutud mehhiko gripp ei läinud läbi.Aga nimetus uus gripp olevat täiesti omal kohal,kui tahame kuidagi tituleerida kiire levikuga viiruslikku nähtust

A(H1N1).Mis viirus nakatas kuningannade ahistajaid ei tea keegi.Sest Elisabeth II kodu õuel Windsori lossi murul kukkus üks paarike hoogsalt seksima,rebides teineteiselt kehakatted.Ohjeldamatu kevadine kebens ärgitas kuninganna valvevahtkonna sõdureid kambakesi ja elavalt sexodroomi poole avatud lossiakendele atraktsiooni jälgima ning kaasa elama.Soliidne sinivereline vanaproua ent osa ei saanud,sest tema tubade aknad avanevat teisele poole.Kuis siis nii asjatundmatult, kebensisõbrad?Kodune töö jäi ju tegemata! Sama edukalt võinuksite kusagil linnapargis oma voodisporti harrastada või Trafalgari skvääril skoorida.Big Ben kui fallose kujutis sobinuks ka workshopi naabriks kui kõrvuklukustav kiim kukile kukub.

Kuningannasid nimetasin mitmuses seetõttu,et teinegi sõnum samal päeval üle uudiskünnise ronis.Hollandi kuninganna Beatrixe,le pühendet päeval,kui rahvas pidutujus vanaproua austuseks korraldatud autoparaadi nautis,otsustanud keegi sel paraadil osalenud töötu mehike oma musta Suzuki suunata siniverelist peret sõidutanud lahtist bussi rammima,ent tappis actioni käigus 5 inimest ja vigastas 14 kodanikku.Just teatati,et üks õnnetu suri veel haiglas...Mina leian,et sarnastele autoüritustele tuleks monarhiperel kaasata Eesti Autospordi Liidus tegevad ralliturvajad,kel kohutavalt suur temaatiline kogemustepagas.Ja käsiraadiod Walkie-talkie,kiirabi väljakutse-võimalus.

Kas liidame 1.mai mõttetalgute ettepanekuile ja Teeme Ära?

Kirjutage,helistage ja joonistage,kui toetate.

Endiselt kõike kõige paremat e Parimat soovides

teie Neemo E.Poldre, metskapten,elukunstnik ja suur isemõtleja.

Saturday, May 2, 2009

EestiPoiss

Õhtust,kamraadid!Täna sängitasime sõprade ja lähedaste pereringis viimsele unele tubli ja ausa Eesti mehe, Eesti Leegioni veterani Elmar Arjase,kellega Haapsalus Kalevi t. ammustel vene okupatsiooni aegadel hulga improviseeritud aiapidusid peetud.
Olime kaks noort abielupaari ,alati ligi mõlema pere koolieelikuist lapsed. Väikestest põnnidest pooltele oli Elmar lahke sõnaga tore vanaisa. Vestis meile ikka grillvorstikeste ja veinipokaali juurde vahel oma elust. Kuid Leegioni päevade kirjeldusi küll ei mäleta.Täna matusetseremoonial kuuldu oli seega stoori,mis lõi täiega pahviks.Teadsin Elmari päevist Saksa armee lennuväe abiteenistuses Virumaa rannal ja sellejärgsest kümnest asumisaastast Siberis,mis päädisid karistusaja lõppedes väljasaatmisega Hiiumaale(!?)
Kus tekkis suur jama kohaliku kagebee pealikuga,kes tuli ja röökis Elmari peale:kuidas võib riiklik kurjategija mõelda,et tohib üldse läheneda piiritsoonile?? Sain Siberist sellise dokumendi et mujale Eestis elama minna ei tohi,pareeris "ekskurjategija".Kaduge siit! kõlas lühike resümee.
Ent Elmar leegionärina Sinimägedes võideldes andis oma hindamatu panuse tuhandete kaasmaalaste pääsemisse punase katku eest,hoides ründavat prussakahordi vast Waffen SS relvade tulejõul kodumaast eemale.Kuni lahkujad paatidesse istusid...Vat see oligi riiklik kuritegu-võimaldas inimestel ellu jääda,minna vabasse maailma ning elada seal hoopis teistmoodi kui traaditaguses punases paradiisis.
Mäletan,et mu emake,kes pärast Kopli viinapoes töötatud aastaid enam ei sallinud mitte joodikust inimese vendagi ega isegi kärakahaju virvendustki,oli pärast oma õdede Aino ja Hilda perede külastamist Rootsi Kuningriigis kuuekümnendate lõpuaastail sealmaal nähtust ja õdede elust-olust nii šokis, et ostis salaja pudeli konjakit,kui oli naasnud töörahva riigi reaalsusse,selle sitavõitu,hallivõitu ja vaesevõitu argipäeva,ning libistanud ühe nädala õhtute jooksul selle ampulli omale hinge alla.Et kuidagi leppida sellega, mis talle ja ta perele siin määratud.Nii vargsi ta alkomanustamist toimetas, et keegi ei näinud-kuulnud.Ja mullegi alles mõni aasta enne surma pihtida söandas.Rohkete vabanduste saatel:"Pojake,su ema oli nädalajagu kui alkohoolik..."Lohutasin ja trööstisin öeldes,et see polnud ka mingi ime,veel vähem patt.Kui mõelda seda,mida pidid läbi elama.Aga mul oli ikkagi teie isa ja oma laste ees kohutavalt häbi,kui seda tegin,kurtis ta veekalkvel silmil.
Nüüd kuulan CD pealt Eesti Leegioni laule,mis kettale pistetud seoses Mart Laari Leegioni ajaloo raamatu ilmumisega mullu sügisepoole.Käisin ju isegi selle esitlusel Viru Keskuses Apollo raamatupoes,kus neidsamu laule esitati ansambli saatel.Ning samas seisid ja kuulasid ka hallipäised,sihvakad ja rühikad eesti mehed-leegionärid ise.Keda vaatasin võlutult kui tulnukaid kusagilt mujalt:mõelda vaid,Sinimägede hakklihamasinast ning Siberi põrgust läbikäinud inimesed.Ja tervemad kui mina,ainult oma elust räsitud suht noor mees/(nende kõrval noor loomulikult).Õhtul õeraasuga rääkides kurtsin,et mul ikka kehvad geenid nahavahel, ei vea välja mitte võrdlustki nende tublide meestega.Õde siis lohutas,et pole sinulgi häda ju midagi, saad ikka hakkama kõigega.Võib ka nii öelda.Et mõnel läheb elus veelgi hullemini.
Loomulikult tuleb lõuad pidada ja edasi teenida.Meenutades hea sõnaga isa venda Alexit Salutaguselt,kes napsilauas paroole pildudes viskas ikka kildu: "Poiss,pea püsti ja rahvast läbi kui rukkist!"Ju ta sõna rahvas all mõtles,et elust läbi.Sest ise ta sedamoodi elas ja maailma asjusse suhtuski.
Olge siis mõnzad nagu me täna kolmesteks saanud väikesed Karlid.Kelle sünnipäeva äramärkimiseks kingitustega laekusime ning koos tädi Beriti ja ta kaasaga mõnusal-pidulikul pereõhtusöögil lasksime hea maitsta.
Nüüd asume jaani ootele.
Tehke seda teiegi.Ja varuge va haljast.
Suure mulliga vesiloode laduge lausa riita.
Sest rahandusminister Padar suundub saagima riigi alustalasid,tõstma kärmelt kärakahinda.Seni viimane aktsiisitõus peletas poe viinariiulite mant hulga alkonaute,miska nüüd riigikassas tubli auguke haigutab.
Kõik see mees lappima!Nagu siis,kui purjelaeva pardas auk haigutab ja laevukesega ulgumerel uimerdate...
Vabad vahendid portmoneesse ja poe poole marss-marss!
Parimate alkotervitustega
teie Neemo E.Poldre

Friday, May 1, 2009

EestiPoiss

Õhtust,väsinud talgulised! Just tulin TPIK Tegevuskeskusest Mooni 59 kus toimusid mõttetalgud "Minu Eesti",teise nimega Teeme Koos,kus Liisa Raudsepa eestvõttel arutlesime,kuidas Eestit paremaks teha.
Usk endasse,usaldus,positiivsus olid esmased märksõnad.Loovus,avatus ja uuendusmeelsus tulid kohe nende järel ja kolmas teema oli stressiga toimetulek.Maja üks juhte,pr Külli oli valmistanud kohvilaua koos juurdekuuluvaga s.h.viinamarjavaagen, päeva rinnamärgid ja tänudiplomid. Hakatuseks istusime saali ringiratast ja sättisime paika temaatika detailid: Pakuti arutlusaineiks teemasid :
Kuidas olla õnnelik?Kuidas muuta haridussüsteem loovamaks ja efektiivsemaks?Kuidas aidata peresid,kus 24/7 hooldatavaks raske puudega vaegur?Kuidas suurendada usaldust ja positiivsust ühiskonnas?Kuidas panna inimesi käsi pesema?Kuidas kõik üksikud paari panna?Kuidas teha nii,et rohkem märgataks lastega peresid?Kuidas selgitada,et kaldteed ja käsipuud ning madalad künnised pole vajalikud vaid puudelistele?
Need ja kümned teised teemad pinnis meilt välja moderaator Liisi,kes väga kindlakäeliselt juhatas-jagas kogu seltskonna töörühmadesse maja eri paigus.Minust sai juhuse tahtel stressist vabanemise grupi liider.Sest olin selle küsimuse ise servapidi üles kergitanud ning selgitasin teistele,et mina näen stressist vabanemiseks nö rühmateraapia-vormi,kus tohtri juhatusel kogutaks ühe kaaspatsiendi-paranemisteele asunu eestvõttel vestlusteraapiagruppi sarnased patsiendid oma haiguse ja puude, mentaliteedi ja harituse põhiselt. Õige meil,õnnetuil,tarvis,et mingi üleõppinud psühhiaater miskit joga tõukab a la:kui kogunevad su juurde pärast haiglast kojujõudmist sõbrad, kes asuvad halvustavalt- irvitavalt tögama,nt. et vaata, miuke sant nüüd oled,siis ära tee väljagi (?).Kui minu rehabilitatsiooni-psühh Järve haiglas seda mulli tõukas,mõtlesin:kumb meist siin haige on? Taolised pole ju sõbrad,ma isegi ei tunne selliseid !
Aga täna sain kaaspatsientidelt moraalse toetuse,et kui üdini haige saab ennast avada,lahti rääkida,on pool muret läinud.Ning oma pere toetus ja hingeabi viib teise poole.Suitsiidimõte läinud nigu,t niksti.
MOTT .Lõpetuseks tuli ka oma seltsimeeste ees anda üks nö pühalik lubadus.Mina lubasin,et 11.mail kuuleb mu stressistpääsu-ettepanekut Magdaleena haigla taastusravi juht dr.Hille Leht.Keda lähen intervjueerima kui oma tublit ja osavõtlikku arsti pärast insulti.
Olge te kõik innovatiivsed ja positiivsed palju jaksate.
Uskuge,kättevõtmise asi.
Väsimatult tervitades
teie Neemo E.Poldre
P.S. Meid oli kokku tulnud üle poolesaja,kes lõpetuse vestlusringis tundsid siirast rõõmu huvitavaks ja kasulikuks kujunenud kevadpäevast.